Cum activezi "Nu urmări (DNT)" în Chrome, Firefox, Edge, Opera și Internet Explorer

Do Not Track (DNT) înseamnă Nu Urmări și este o setare de browser care-i cere unui sait web sau unei aplicații web să dezactiveze urmărirea utilizatorului. Atunci când DNT este activat în browser-ul tău, acesta semnalează tuturor saiturilor web pe care le vizitezi și serviciile terțe pe care le folosesc, că nu vrei să fii urmărit. Află cum funcționează DNT și cum se activează în Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Opera și Internet Explorer, din acest tutorial:

Cum funcționează Nu Urmări (DNT)?

DNT este o setare în navigatorul tău web, care trimite un câmp în antet, către saiturile și aplicațiile web pe care le accesezi, cu una din aceste valori:

  • 1 - semnalează că utilizatorul nu vrea să fie urmărit
  • 2 - semnalează că utilizatorul consimte să fie urmărit
  • Null - valoarea nu a fost setată de utilizator. Acesta nu are o preferință dacă vrea sau nu să fie urmărit

Nu există un standard pentru cum companiile de web, saiturile și serviciile web să interpreteze și să folosească DNT. Unele rețele de publicitate online vor înceta să te mai urmărească pentru a-ți servi reclame personalizate. Unele saituri web vor limita și anonimiza datele colectate despre activitatea ta. De exemplu, atunci când saitul nostru primește antetul DNT cu valoarea 1 dintr-o vizita a unui cititor, colectează mult mai puține informații despre vizita respectivă. O schimbare semnificativă este că nu mai înregistrează căutarea făcută de tine în Google pentru a ajunge la unul dintre tutorialele noastre. Atunci când DNT este activat, știm mult mai puține lucruri despre cum ai ajuns pe saitul nostru și cum îl folosești. În contrast, alte saituri web vor ignora acestă setare și te vor urmări așa cum cred că le este mai bine.

Setarea Nu urmări (DNT) este disponibilă în toate navigatoarele web, începând cu 2010. Primul navigator care a implementat această setare este Mozilla Firefox, urmat îndeaproape de Internet Explorer și apoi celelalte navigatoare importante.

Cum activezi Nu Urmări (DNT) în Google Chrome

În Google Chrome, apasă pe butonul "Personalizați și controlați Google Chrome" din colțul dreapta-sus. Arată ca trei puncte verticale. În meniul care se deschide, dă clic pe Setări.

Acum ai două opțiuni: să apeși pe Setări, în colțul stânga-sus, ori pe Avansate, în partea de jos a ferestrei, la finalul listei cu setări.

Dacă ai apăsat pe Setări, extinde lista Avansate din stânga și apasă pe "Confidențialitate și securitate".

Dacă ai dat clic pe Avansate, derulează în jos până la "Confidențialitate și securitate". Apoi, apasă pe "Trimite o solicitare Nu urmări odată cu traficul de navigare".

Ești informat(ă) ce înseamnă setarea Nu Urmăriți și ce se întâmplă atunci când o activezi. Citește informațiile de pe ecran și apasă pe Confirmați.

Închide fila Setări și, de acum înainte, Google Chrome trimite semnalul DNT la toate saiturile și aplicațiile web pe care le vizitezi.

Cum activezi setarea Nu Urmări (DNT) în Mozilla Firefox

În Mozilla Firefox, apasă pe "Deschide Meniul" din colțul dreapta-sus. Butonul arată ca trei linii paralele. În meniul care se deschide, apasă pe Opțiuni.

În fila Opțiuni, alege "Confidențialitate și securitate" în partea stângă. În dreapta, derulează până la secțiunea "Protecție față de urmărire".

Caută linia de text care spune: "Trimite site-urilor web un semnal Nu urmări prin care nu vrei să fii urmărit". Sub linia respectivă, alege Întotdeauna.

Închide fila Opțiuni și Mozilla Firefox va trimite de acum înainte semnalul DNT.

Cum pornești Nu Urmări (DNT) în Microsoft Edge

Deschide Microsoft Edge și dă clic pe "Setări și multe altele" din colțul din dreapta sus. Butonul arată ca trei puncte de suspensie. Ca alternativă poți apăsa tastele ALT+X de pe tastatură. În meniul care se deschide, mergi la Setări.

În panoul Setări, derulează în jos până la "Vedeți setările avansate" și apasă pe acest buton.

Derulează în jos până la "Confidențialitate și servicii". Aici vezi comutatorul "Trimiteți solicitări Fără monitorizare". Activează-l.

Dă clic oriunde în afara panoului Setări avansate și ai terminat. Microsoft Edge trimite acum semnalul DNT.

Cum activezi Nu Urmări (DNT) în Opera

În Opera, apasă pe butonul "Particularizare și control Opera" din colțul stânga-sus. Arată precum litera O. În meniul care se deschide, apasă pe Setări.

În fila Setări, mergi la "Confidențialitate și securitate" în coloana din stânga. În partea dreaptă, găsește secțiunea Confidențialitate.

În secțiunea Confidențialitate, bifează setarea care spune "Trimite un mesaj de tip Nu mă urmări împreună cu traficul de navigare".

Ești informat(ă) despre ce înseamnă activarea Nu mă urmări. Apasă OK.

Închide Setări și Opera trimite acum semnalul DNT către saiturile web pe care le vizitezi.

Cum activezi setarea Nu Urmări (DNT) în Internet Explorer

În Internet Explorer, apasă pe butonul Instrumente din colțul dreapta-sus (arată ca o roată dințată). De asemenea, poți apăsa tastele ALT+X, pentru același rezultat. În meniul care se deschide, mergi la Siguranță și apoi apasă pe "Activați solicitările Do Not Track (Fără monitorizare)".

Ești informat(ă) că este nevoie să repornești Internet Explorer pentru a finaliza activarea setării DNT. Apasă pe Activare și închide Internet Explorer.

Data viitoare când îl pornești, va trimite semnalul DNT.

Care este motivul tău pentru activarea semnalului Nu urmări (DNT)?

Deși activarea semnalului DNT te va ajuta în a-ți face istoricul navigărilor tale pe internet puțin mai privat, asta nu înseamnă că majoritatea saiturilor web și a rețelelor de publicitate vor înceta să te mai urmărească. Unele vor ignora semnalul DNT și te vor urmări la fel ca pe ceilalți vizitatori. Înainte de a închide acest tutorial, spune-ne motivele tale pentru activarea DNT și ce experiență ai avut. Comentează mai jos și hai să discutăm.