5 metode de a verifica dacă Windows este activat și original

Folosești Windows 10, Windows 7 sau Windows 8.1? Vrei să știi dacă Windows-ul tău este activat și original? Ai nevoie să știi dacă o versiune activată de Windows este și originală, nu piratată? Dacă răspunsul este da, citește acest articol. Îți explicăm cum funcționează procesul de activare în Windows, cum verifici dacă Windows este activat și cum afli dacă licența ta este originală. Hai să începem:

NOTĂ: Acest ghid funcționează în Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1 Am testat toate metodele descrise de noi, în cele trei versiuni. Unele metode funcționează doar în unele versiuni de Windows, așa că am menționat acest lucru în titlul fiecărei secțiuni.

1. Cum verifici dacă Windows 10 este activat, folosind aplicația Setări

Dacă ai Windows 10, există o metodă rapidă și ușoară de a verifica starea de activare. Începe prin a deschide aplicația Setări și apoi mergi la Actualizare și securitate.

Secțiunea Actualizare și securitate din aplicația Setări

În partea din stânga ferestrei, apasă pe Activare. Apoi, uită-te în dreapta ferestrei și ar trebui să vezi starea activării calculatorului sau dispozitivului tău cu Windows 10.

Pagina Activare din aplicația Setări

În cazul nostru, Windows 10 este activat prin intermediul unei licențe digitale legate de contul Microsoft. Windows 10 poate fi activat și folosind o cheie de produs pe care o poți achiziționa din multe locuri. Dacă vrei să afli mai multe despre metodele de activare și tipurile de licențe, citește documentația oferită de Microsoft: Activarea în Windows 10.

Site-ul web cu documentația de activare a Windows 10

2. Cum verifici dacă Windows este activat, folosind Panoul de control (în toate versiunile de Windows)

Această metodă funcționează la fel în toate versiunile moderne de Windows și începe prin deschiderea Panoului de control. Dacă nu știi cum se face asta, citește acest ghid: 14 metode de a deschide Panoul de control în Windows (toate versiunile).

Apoi, mergi la Sistem și Securitate și apasă pe Sistem.

Legătura Sistem din Panoul de control

Se deschide secțiunea Sistem. Aici poți vedea informații despre calculatorul sau dispozitivul tău. Derulează în jos, până găsești secțiunea Activare Windows.

Pagina Sistem din Panoul de control

În Windows 10 și Windows 8.1, ar trebui să vezi o linie care-ți spune dacă Windows este activat sau nu, ca în captura de ecran de mai jos.

Secțiunea Activare Windows din Panoul de control din Windows 10

În Windows 7, ar trebui să vezi același text, dar și o insignă pe partea dreaptă, cu textul "cereți software Microsoft autentic".

Secțiunea Activare Windows din Panoul de control din Windows 7

3. Cum verifici dacă Windows este activat doar deschizând aplicația Setări din Windows 10

O metodă alternativă de a verifica rapid dacă Windows 10 este activat sau nu este să deschizi aplicația Setări. Deschide-o și, dacă vezi în partea de jos un text care spune că "Windows nu este activat. Activați Windows acum.", atunci este evident că Windows 10 nu este activat.

Aplicația Setări când îți spune că Windows 10 trebuie activat

Dacă nu vezi acest text, atunci Windows-ul tău este activat.

4. Cum verifici dacă Windows este activat deschizând ecranul Setări PC din Windows 8.1

În Windows 8.1, mergi pe ecranul Setări PC. Dacă primul lucru pe care îl vezi în stânga ecranului este o opțiune numită 'Activare Windows" atunci înseamnă că Windows 8.1 nu este activat.

Ecranul Setări PC când îți spune că Windows 8.1 trebuie activat

Dacă nu vezi acea opțiune și primul lucru din meniu este "PC și dispozitive", atunci Windows 8.1 înseamnă că este activat.

5. Cum verifici dacă Windows este activat, folosind Linia de Comandă sau PowerShell (în toate versiunile de Windows)

O altă metodă care merge în toate versiunile de Windows moderne implică utilizarea Liniei de Comandă sau a PowerShell. Deschide Linia de comandă sau PowerShell și tastează comanda "slgmr /xpr". Apasă Enter și ar trebui să vezi o o fereastră de dialog care-ți spune dacă sistemul tău cu Windows este activat sau nu. În cazul în care este activat, mesajul afișat trebuie să fie "The machine is permanently activated" (Unitatea este activată permanent). Apasă OK și ai terminat.

Comanda slmgr /xpr în Windows Powershell

Dacă vrei să afli mai multe despre slmgr și cum funcționează, introdu această comandă fără niciun parametru, în Linia de Comandă sau în PowerShell. Se deschid mai multe ferestre de dialog care-ți explică, în limba engleză, ce parametri poți folosi cu această comandă și ce face fiecare.

Comanda slmgr în PowerShell

Poți găsi mai multă documentație (în limba engleză) despre această comandă, la Microsoft, aici: Slmgr.vbs Options for Volume Activation.

Cum verifici dacă Windows-ul tău este original?

Activarea este un proces care face parte din sistemul de operare Windows. Te ajută să verifici dacă licența ta de Windows este originală și nu piratată. Dacă Windows-ul tău este original, atunci primești toate actualizările disponibile, precum și suport tehnic din partea Microsoft. Dacă nu este original, vei primi doar actualizări de securitate și mai nimic altceva. De asemenea, ești rugat în mod regulat să-ți activezi copia de Windows, oferind o cheie de produs originală.

Verificările de activare sunt făcute în mod regulat și automat de către sistemul Windows. Prima dată când se face o asemenea verificare este atunci când folosești pentru prima dată noul tău PC sau dispozitiv cu Windows. Un alt moment în care se verifică activarea este atunci când încerci să descarci actualizări opționale pentru Windows, folosind Windows Update. Un alt moment când sunt făcute astfel de verificări pentru activare este și când se schimbă componente hardware importante din calculatorul tău.

Versiunile piratate de Windows pot veni activate la început și pot funcționa fără probleme dar, după câteva săptămâni de utilizare, este foarte posibil ca verificările de activare realizate de Microsoft să descopere că folosești o versiune piratată și să te roage să rezolvi problema, oferind o cheie validă, originală pentru produsul folosit. Drept urmare, putem să să spunem cu destulă siguranță că, dacă Windows este activat, cel mai probabil este și original.

Totuși, chiar dacă Windows este activat, nu poți fi 100% sigur că este și original, decât dacă îl cumperi dintr-o sursă de încredere. Pentru a educa utilizatorii și pentru a se asigura că nu cumpără hardware și software ne-original, Microsoft a creat un portal cu informații despre acest subiect. Vizitează-l și află cum să te asiguri că îți cumperi hardware și software original.

Cum afli cheia de produs a sistemului de operare Windows?

Dacă Windows-ul tău este activat, atunci totul merge cum ar trebui. Acum, s-ar putea să vrei să-ți afli și cheia de produs, pentru a o nota undeva și a o refolosi dacă va fi nevoie, în viitor. Pentru această sarcină, poți folosi o aplicație gratuită precum cele recomandate în acest articol: 6 aplicații gratuite cu care afli cheia de licență pentru Windows.

Licența ta de Windows este activată? Este originală?

Acum că ai citit ghidul nostru, spune-ne ce ai aflat: este sistemul tău de operare Windows activat? Este original? Folosește secțiunea de comentarii de mai jos pentru a îți împărtăși opiniile.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează