Cum activezi „Nu urmări (DNT)” în Chrome, Firefox, Edge, Opera și Internet Explorer

Do Not Track (DNT) înseamnă Nu urmări (sau Fără monitorizare) și este o setare de browser care-i cere unui sait web sau unei aplicații web să dezactiveze urmărirea utilizatorului. Atunci când DNT este activat în browser-ul tău, semnalează tuturor saiturilor web pe care le vizitezi și serviciile terțe pe care le folosesc, că nu vrei să fii urmărit. Află cum funcționează DNT și cum se activează în Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Opera și Internet Explorer, din acest tutorial:

Cum funcționează Nu Urmări (DNT)?

DNT este o setare în navigatorul tău web, care trimite un câmp în antet, către saiturile și aplicațiile web pe care le accesezi, cu una din aceste valori:

  • 0 – Semnalează că utilizatorul consimte să fie urmărit pentru scopurile explicate de cel care solicită urmărirea.
  • 1 – Semnalează că utilizatorul nu vrea să fie urmărit.
  • Null – Valoarea nu a fost setată de utilizator. Acesta nu are o preferință dacă vrea sau nu să fie urmărit.

Nu există un standard pentru cum companiile de web, saiturile și serviciile web să interpreteze și să folosească DNT. Unele rețele de publicitate online vor înceta să te mai urmărească pentru a-ți servi reclame personalizate. Unele saituri web vor limita și anonimiza datele colectate despre activitatea ta. Pe de altă parte, există legislație precum Regulamentul General Privind Protecţia Datelor (General Data Protection Regulation – GDPR) care oferă cadrul legal în Uniunea Europeană care asigură respectarea acestei setări de browser.

De exemplu, atunci când saitul nostru primește antetul DNT cu valoarea 1 dintr-o vizită a unui cititor, colectează mult mai puține informații despre vizita respectivă. O schimbare semnificativă este că nu mai înregistrează căutarea făcută de tine în Google pentru a ajunge la unul dintre tutorialele noastre. Atunci când DNT este activat, știm mult mai puține lucruri despre cum ai ajuns pe saitul nostru și cum îl folosești.

Setarea Nu urmări (DNT) este disponibilă în toate navigatoarele web, începând cu 2010. Primul navigator care a implementat această setare este Mozilla Firefox, urmat îndeaproape de Internet Explorer și apoi celelalte navigatoare importante.

Microsoft a tradus „No Not Track” în română, drept „Fără monitorizare”. Setarea „Fără monitorizare” din Microsoft Edge și Internet Explorer este identică ca efect cu „Nu urmări” din celelalte browsere.

Cum activezi Nu urmări (DNT) în Google Chrome

În Google Chrome, apasă pe butonul „Personalizați și controlați Google Chrome” din colțul dreapta-sus. Arată ca trei puncte verticale. În meniul care se deschide, dă clic pe Setări.

Deschide Setări în Google Chrome

Apasă pe Avansate, în partea de jos a ferestrei, la finalul listei cu setări.

Deschide setările avansate în Google Chrome

Derulează în jos până la „Confidențialitate și securitate”. Apoi, dă clic pe „Trimite o solicitare Nu urmări odată cu traficul de navigare”.

Comutatorul Nu urmări în Google Chrome

Ți se spune ce înseamnă setarea Nu urmări și ce se întâmplă atunci când o activezi. Citește informațiile de pe ecran și apasă pe Confirmați.

Confirmarea Nu urmăriți în Google Chrome

Închide fila Setări și, de acum înainte, Google Chrome trimite semnalul DNT la toate saiturile și aplicațiile web pe care le vizitezi.

Cum activezi setarea Nu urmări (DNT) în Mozilla Firefox

În Mozilla Firefox, apasă pe „Deschide Meniul” din colțul dreapta-sus. Butonul arată ca trei linii paralele. În meniul care se deschide, apasă pe Opțiuni.

Deschide Opțiuni în Mozilla Firefox

În fila Opțiuni, alege „Confidențialitate și securitate” în partea stângă. În dreapta, derulează până la secțiunea „Confidențialitate în browser”. Caută linia de text care spune: „Trimite site-urilor web un semnal Nu urmări prin care nu vrei să fii urmărit”. Sub linia respectivă, alege Întotdeauna.

Selectează Întotdeauna la setarea pentru Nu urmări

Închide fila Opțiuni și Mozilla Firefox trimite de acum înainte semnalul DNT.

Cum pornești Nu urmări (Fără monitorizare – DNT) în Microsoft Edge

Deschide Microsoft Edge și dă clic pe „Setări și altele” din colțul din dreapta sus. Butonul arată ca trei puncte de suspensie. Ca alternativă poți apăsa tastele ALT+X de pe tastatură. În meniul care se deschide, mergi la Setări.

Deschide Setări în Microsoft Edge

În panoul Setări, apasă pe „Confidențialitate și securitate” în coloana din stânga. Derulează în jos până vezi comutatorul „Trimiteți solicitări Fără monitorizare”. Activează-l.

Comutatorul Fără monitorizare (Nu urmări) în Microsoft Edge

Dă clic oriunde în afara panoului Setări avansate și ai terminat. Microsoft Edge trimite acum semnalul DNT.

Cum activezi Nu Urmări (DNT) în Opera

În Opera, apasă pe butonul „Particularizare și control Opera” din colțul stânga-sus. Arată precum litera O. În meniul care se deschide, apasă pe Setări.

Deschide Setări în Opera

În fila Setări, apasă Avansat în coloana din stânga. Din opțiunile noi care apar dedesubt, apasă „Confidențialitate și securitate”. În partea dreaptă, în secțiunea Confidențialitate și securitate, activează comutatorul care spune „Trimite o solicitare Nu urmări odată cu traficul de navigare”.

Accesează comutatorul Nu urmări în Opera

Ți se spune ce înseamnă activarea Nu mă urmări. Apasă pe Confirmare.

Confirmarea Nu mă urmări în Opera

Închide Setări și Opera trimite acum semnalul DNT către saiturile web pe care le vizitezi.

Cum activezi setarea Nu urmări (Fără monitorizare – DNT) în Internet Explorer

În Internet Explorer, apasă pe butonul Instrumente din colțul dreapta-sus (arată ca o roată dințată). De asemenea, poți apăsa tastele ALT+X, pentru același rezultat. În meniul care se deschide, mergi la Siguranță și apoi apasă pe „Activați solicitările Do Not Track (Fără monitorizare)”.

Activează Fără monitorizare (Nu urmări) în Internet Explorer

Ți se spune că este nevoie să repornești Internet Explorer pentru a finaliza activarea setării DNT. Apasă pe Activare și închide Internet Explorer.

Confirmarea activării Fără monitorizare (Nu urmări) în Internet Explorer

Data viitoare când îl pornești, va trimite semnalul DNT.

Care este motivul tău pentru activarea semnalului Nu urmări (DNT)?

Deși activarea semnalului DNT te va ajuta în a-ți face istoricul navigărilor tale pe internet puțin mai privat, asta nu înseamnă că toate saiturilor web și rețelele de publicitate vor înceta să te mai urmărească. Unele vor ignora semnalul DNT și te vor urmări la fel ca pe ceilalți vizitatori. Înainte de a închide acest tutorial, spune-ne motivele tale pentru activarea DNT și ce experiență ai avut. Comentează mai jos și hai să discutăm.