PCI Express 4 vs PCIe 3: Există îmbunătățiri de performanță?

PCI Express 4 vs PCIe 3: Există îmbunătățiri de performanță?

Mulțumită AMD, în vara lui 2019, noi componente hardware PCI Express au fost lansate pentru calculatoarele noastre promițând plăci video și SSD-uri mai rapide ca niciodată. Interfața PCI Express 4.0 oferă lățime de bandă dublă față de PCI Express 3.0 (PCIe 3) și poate face acest lucru pentru orice placă ce se conectează la placa de bază. Acum găsim în magazine și plăci video și SSD-uri compatibile cu PCI Express 4 (PCIe 4). Poate că te întrebi: PCI Express 4 (PCIe 4) oferă mai multe cadre pe secundă în jocuri? Îți face oare unitățile SSD să fie cu mult mai rapide? Ne-am pus aceleași întrebări, așa că am decis să facem această analiză de performanță, în care comparăm PCIe 4 cu PCIe 3:

Reclamă

Cum am testat performanțele pe PCI Express

Pentru a vedea care sunt îmbunătățirile de performanță introduse de PCI Express versiunea 4, am folosit următorul calculator de teste:

Placa noastră de bază oferă un UEFI BIOS excelent, cu multe opțiuni și setări cu care poți să te joci. Printre ele, poți să găsești și să configurezi versiunea de PCI Express folosită de fiecare slot de pe placa de bază. Pentru a compara PCIe 4 cu PCIe 3, am rulat mai întâi toate testele folosind PCIe 4, aceasta fiind setarea implicită. Apoi, am configurat UEFI BIOS astfel încât să limiteze interfața PCI Express a plăcii video și a SSD-ului la PCIe 3.

Configurarea interfeței PCI Express de pe ASUS ROG Crosshair VIII Hero (Wi-Fi)
Configurarea interfeței PCI Express de pe ASUS ROG Crosshair VIII Hero (Wi-Fi)

Hai să vedem ce rezultate am obținut și să aflăm dacă PCI Express versiunea 4 oferă îmbunătățiri semnificative față de versiunea 3.

Reclamă

PCIe 4 vs. PCIe 3: Ai mai multe cadre pe secundă în jocuri?

Am început prin a testa performanța oferită de placa video ASRock AMD Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+ în World War Z. Am folosit API-ul Vulkan și setările de calitate grafică Ultra. Când am folosit PCIe 4, am văzut o creștere mică a numărului de cadre pe secundă față de PCIe 3. Numerele au fost doar cu până la 3% mai bune, în funcție de metrica la care ne-am uitat: FPS minim, FPS mediu sau FPS maxim.

Rezultate benchmark în World War Z: PCIe 4 vs. PCIe 3
Rezultate benchmark în World War Z: PCIe 4 vs. PCIe 3

Battlefield V este un alt joc popular care cere destul de multe resurse hardware pentru a afișa cea mai bună calitate grafică. Pentru el, am folosit API-ul DirectX 12 și setările de calitate Ultra. Indiferent de rezoluție, 1440p sau 1080p, numărul de cadre pe secundă a fost puțin mai bun când am folosit PCIe 4 față de PCIe 3. Totuși, îmbunătățirile au fost de până la 2% la măsurarea numărului mediu de cadre pe secundă.

Rezultate benchmark în Battlefield V: PCIe 4 vs. PCIe 3
Rezultate benchmark în Battlefield V: PCIe 4 vs. PCIe 3

Shadow of the Tomb Raider este un joc extraordinar din punct de vedere al calității video. L-am testat folosind DirectX 12, TAA (Temporal Anti-Aliasing) și presetul Highest pentru calitatea grafică. Rezultatele din benchmark-uri au fost aproape identice, indiferent dacă am folosit rezoluțiile 1440p sau 1080p și PCIe 4 sau PCIe 3. Ciudat, FPS-ul maxim a fost mai mare cu PCIe 3, așa că se pare că trecerea de la PCIe 3 la PCIe 4 nu are niciun efect.

Rezultate benchmark în Shadow of the Tomb Raider: PCIe 4 vs. PCIe 3
Rezultate benchmark în Shadow of the Tomb Raider: PCIe 4 vs. PCIe 3

Tom Clancy's The Division 2 oferă un instrument de benchmarking care nu ne spune decât FPS-ul mediu. Folosind DirectX 12 și profilul de calitate grafică Ultra, am obținut același număr de cadre pe secundă atunci când am folosit rezoluția 1080p, și cu PCIe 4, și cu PCIe 3. În 1440p, PCIe 4 a oferit cu 4% mai multe cadre pe secundă decât PCIe 3.

Rezultate benchmark în Tom Clancy's The Division 2: PCIe 4 vs. PCIe 3
Rezultate benchmark în Tom Clancy's The Division 2: PCIe 4 vs. PCIe 3

Metro Exodus este unul dintre jocurile recente cu cele mai solicitante cerințe hardware. Rezultatele pe care le-am obținut nu au fost concludente și nu am observat nicio îmbunătățire cu PCIe 4 față de PCIe 3.

Rezultate benchmark în Metro Exodus: PCIe 4 vs. PCIe 3
Rezultate benchmark în Metro Exodus: PCIe 4 vs. PCIe 3

De asemenea, am testat ASRock AMD Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+ și în Fortnite, care nu este un joc cu cerințe mari, dar este foarte popular. Implementarea DirectX 12 a Fortnite se află în stadiu beta, iar rezultatele se vor schimba pe măsura trecerii timpului. Am observat o îmbunătățire în numărul mediu de FPS-uri de până la 44% în rezoluția 1080p și de până la 27% în rezoluția 1440p.

Rezultate benchmark în Fortnite: PCIe 4 vs. PCIe 3
Rezultate benchmark în Fortnite: PCIe 4 vs. PCIe 3

Am trecut la Apex LEgends, care este un alt joc online popular, tot de tip battle-royale. Am folosit cele mai ridicate setări de calitate grafică și rezultatele pe care le-am obținut au fost neconcludente și de această dată. În acest joc, nu a existat niciun impact real al trecerii de la PCIe 3 la PCIe 4.

Rezultate benchmark în Apex Legends: PCIe 4 vs. PCIe 3
Rezultate benchmark în Apex Legends: PCIe 4 vs. PCIe 3

Cu excepția Fortnite, nu am observat îmbunătățiri semnificative în numărul de cadre pe secundă redate de jocuri. În majoritatea jocurilor, ai parte de până la 4% mai multe cadre pe secundă, când folosești PCIe 4 în loc de PCIe 3. În unele jocuri, nu există nicio diferență între cele două versiuni de PCIe.

Reclamă

PCIe 4 vs. PCIe 3: Se încarcă mai repede jocurile?

Am evaluat placa video ASRock AMD Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+ și cu 3DMark PCI Express feature test. Acest benchmark măsoară lățimea de bandă disponibilă pentru placa video prin interfața PCI Express. Rezultatul său ne spune care este lățimea de bandă medie obținută și astfel ne oferă o imagine aproximativă pentru cât de repede pot să transfere jocurile date la încărcări. Când am configurat placa de bază să folosească PCI Express 4, placa video a avut acces la o lățime de bandă medie de 23,25 GB/s. Limitarea interfeței PCI Express la Gen 3 a însemnat că lățimea de bandă a scăzut la 14,31 GB/s. Cu alte cuvinte, utilizarea PCIe 4 înseamnă că placa video poate să beneficieze de o lățime de bandă cu 39% mai mare față de PCIe 3.

Rezultate benchmark în 3DMark PCI Express Feature test: PCIe 4 vs. PCIe 3
Rezultate benchmark în 3DMark PCI Express Feature test: PCIe 4 vs. PCIe 3

Folosirea unei plăci video care suportă PCI Express 4 înseamnă că ai parte de timpi mai rapizi de încărcare în jocurile pe care le joci.

PCIe 4 vs. PCIe 3: Windows 10 pornește mai rapid?

Pentru a vedea dacă PCIe 4 face ca Windows 10 să pornească mai rapid, am folosit BootRacer. Calculatorul nostru de test a avut același timp de pornire, indiferent dacă am setat SSD-ul ADATA XPG GAmmix S50 să ruleze pe PCIe 4 sau PCIe 3.

Timpi de pornire în Windows 10: PCIe 4 vs. PCIe 3
Timpi de pornire în Windows 10: PCIe 4 vs. PCIe 3

PCIe 4 vs. PCIe 3: Sunt datele scrise și citite mai rapid pe SSD?

Am descărcat și rulat CrystalDiskMark, o aplicație de benchmark ce poate să măsoare performanța SSD-ului, la citirea și scrierea de date, atât aleatoriu cât și secvențial. Măsurătorile ne-au arătat că, în timp ce transferurile aleatorii de date nu sunt afectate prea mult, transferurile de date în mod secvențial sunt semnificativ mai bune atunci când folosești PCIe 4 în loc de PCIe 3 pentru SSD. Viteza de citire secvențială fost de până la 61% mai mare, iar viteza de scriere secvențială a fost de până la 46% mai rapidă.

Rezultate benchmark în CrystalDiskMark: PCIe 4 vs. PCIe 3
Rezultate benchmark în CrystalDiskMark: PCIe 4 vs. PCIe 3

Utilizarea unui SSD PCI Express 4 îmbunătățește viteza transferurilor secvențiale de date destul de mult, mergând de la 46% pentru viteza de scriere și până la 61% pentru citire.

Îmbunătățește PCIe 4 performanța față de PCIe 3?

Iată ce primești dacă folosești PCIe 4 în loc de PCIe 3:

  • Timpi mai mici de încărcare în jocuri
  • Copierea și mutarea fișierelor de dimensiuni mari în Windows 10 sunt mai rapide

Totuși, atunci când te joci jocuri, nu există niciun impact ușor observabil asupra numărului de cadre pe secundă. S-ar putea să vezi mici îmbunătățiri, de până la 4%, doar în câteva jocuri. De asemenea, Windows 10 nu se încarcă mai rapid dacă folosești PCIe 4 în loc de PCIe 3.

Ți-ai cumpărat hardware PCIe 4?

Dacă ai cheltuit bani pe o placă video sau pe un SSD cu PCI Express 4, care a fost motivația ta pentru asta? A meritat în cazul tău? Noi am vrut să avem PCIe 4 pentru că, da, înseamnă performanțe mai bune în anumite situații. Totuși, înseamnă și costuri mai mari. Înainte de a închide, spune-ne perspectiva ta asupra acestui subiect într-un comentariu, mai jos.

Descoperă: Productivitate Blog Hardware și sunete Recomandate Windows