Cele mai bune 5 aplicații pentru Android care te ajută să dormi, filtrând lumina albastră

Una dintre realizările secolului 21 este că din ce în ce mai mulți oameni au devenit foarte "atașați" de smartphone-uri - aceste minuni tehnologice care reușesc să facă aproape pe oricine să se uite la ele permanent: la muncă, în pat, în metrou, în avion, în cafenele, peste tot. Pe lângă tot ce aduc bun, smartphone-urile au și puterea de a ne obosi ochii și de a nu ne permite să dormim bine. Acest lucru se datorează în principal faptului că tindem să ne folosim smartphone-urile și să ne uităm la ecranele lor până în momentul în care adormim. Asta nu este bine deoarece lumina albastră pe care ecranele lor o emit ne afectează ritmul circadian și nu ne lasă să dormim. În afară de cazul în care te-ai hotărât să nu îți mai folosești smartphone-ul sau tableta cu Android timp de câteva ore înainte să adormi, o soluție pentru a reduce efectul negativ al luminii albastre emise, este să instalezi și să folosești o aplicație care să o filtreze. Noi am încercat câteva dintre cele mai populare aplicații din această nișă și am ajuns la o listă cu câteva pe care le considerăm a fi cele mai bune:

1. Twilight

Una dintre cele mai bune aplicații pe care le vei găsi în magazinul Google Play pentru filtrarea luminii albastre se numește Twilight. Pentru a bloca lumina albastră emisă de smartphone-ul sau tableta ta cu Android, aplică un filtru roșu peste ecran. Suplimentar, poate și să micșoreze nivelul de luminozitate al ecranului pentru a reduce efectul negativ asupra ochilor chiar și mai mult. Filtrul poate fi aplicat automat în timpul nopții, îl poți programa în perioadele pe care le alegi și poate fi activat și manual. Dacă alegi să activezi filtrul în timpul nopții, Twilight va face acest lucru pe baza orei de răsărit și de apus locale, lucru care nouă ne place foarte mult.

Descărcare: Twilight

2. Blue Light Filter - Night Mode

O alternativă bună care va limita lumina albastră emisă de smartphone-ul sau tableta ta cu Android, este Blue Light Filter - Night Mode. Poate să micșoreze luminozitatea ecranului și poate să aplice un filtru care să schimbe culorile afișate cu niște culori mai naturale. De fapt, te lasă chiar să alegi ce tip de lumină naturală vrei să fie folosită de către aplicație: Night shift (Noapte), Candlelight (Lumânare), Dawn (Răsărit), Incandescent Lamp (Bec incandescent), Fluorescent Lamp (Bec fluorescent / Neon) ori Sunlight (Lumina soarelui / de zi). Desigur, poți să ajustezi și manual intensitatea filtrului, dacă preferi.

Descărcare: Blue Light Filter - Night Mode

3. Bluelight Filter for Eye Care

Bluelight Filter for Eye Care este o aplicație foarte simplă care nu poate să îți scadă luminozitatea ecranului pentru a îți proteja ochii. Ea doar schimbă culorile afișate în niște culori mai calde, cu mai puțin albastru. Poate fi activată și dezactivată manual, poți să ajustezi intensitatea filtrului aplicat și poți și să alegi să folosești unul dintre cele șapte filtre de culori predefinite.

Descărcare: Bluelight Filter for eye Care

4. Bluelight Filter - Night Mode

Posibil cea mai simplă aplicație de Android creată pentru a reduce lumina albastră, aplicația Bluelight Filter - Night Mode face ceea ce zice și nimic mai mult. Îți oferă cinci filtre de culori diferite și poți să folosești un cursor pentru a crește sau pentru a reduce intensitatea filtrului selectat, dar cam asta este tot ce este de spus. Nu ai opțiuni de automatizare, nu poți să reduci luminozitatea ecranului și, din păcate, vei avea jumătate de ecran plin cu reclame, dacă folosești versiunea gratuită. Totuși, este foarte ușor de folosit și funcționează bine, așa că este o opțiune mai bună decât altele.

Descărcare: Bluelight Filter - Night Mode

5. Night Owl - Screen Dimmer

Night Owl - Screen Dimmer este o aplicație de Android care, pentru a reduce lumina albastră emisă de dispozitivul tău, reduce lumina emisă de ecran și aplică și un filtru de culori peste el. Poate fi activat sau dezactivat manual precum și automat, pe baza unui program pe care tu îl alegi. Poate să se activeze automat în timpul nopții, folosind orele de răsărit și de apus ale locației tale, dar din păcate aceasta este o caracteristică premium, la care ai acces doar dacă vei cumpăra aplicația. Un lucru care ni s-a părut a fi interesant este faptul că îți dă opțiunea de a folosi un "filtru avansat", adică poți să alegi manual valorile de roșu, verde și albastru pentru filtru.

Descărcare: Night Owl - Screen Dimmer

Concluzie

Toate aplicațiile pe care ți le-am recomandat în acest articol își fac treaba bine. Ele sunt capabile să limiteze cantitatea de lumină albastră emisă de smartphone-ul sau tableta ta cu Android. Însă, unele dintre ele oferă mai multe opțiuni și setări decât altele. Credem că printre ele vei găsi aplicația care va fi perfectă pentru tine. Încearcă-le și păstreaz-o pe cea care îți place cel mai mult. Apoi, spune-ne și nouă pe care dintre ele ai ales-o, în comentariile de mai jos.