Ar trebui să cumperi un Antivirus, o suită Internet Security ori una Total Security?

În anii 90, un antivirus era tot ce trebuia să ai pentru a îți proteja eficient calculatorul cu Windows. Dar vremurile s-au schimbat și la fel au făcut și amenințările cibernetice cu care ne confruntăm. Nu mai este de ajuns să ne luptăm doar cu antivirușii clasici, acum trebuie să ne luptăm și cu rootkit-uri, spyware, ransomware, adware, atacuri prin rețea, încercări de phishing și așa mai departe. Magnitudinea malware-ului care ne vânează este uriașă, iar astăzi până și spitalele sau chiar și Pentagonul sunt atacate de dezvoltatorii de malware. Pentru a fi în siguranță, companiile de securitate IT îți oferă acum diverse produse, de la simple programe antivirus la suite Internet Security sau Total Security. De care dintre aceste tipuri de produse ai nevoie cu adevărat? Dacă achiziționezi o suită Total Security, în schimbul unei sume generoase de bani, ți se promit o mulțime de lucruri, inclusiv securitatea cea mai “completă/totală”. Însă merită cu adevărat? De ce fel de software de securitate pentru Windows ai cu adevărat nevoie?

Ce oferă un antivirus utilizatorilor de Windows?

Antivirușii nu mai sunt niște instrumente de securitate simple, așa cum erau în anii 90. Ei au devenit mult mai complecși și oferă mai multă protecție decât obișnuiau. Iată ce vei primi în mod obișnuit de la un produs antivirus, în anul 2016:

 • Protecție împotriva virușilor dar și a altor tipuri de malware, precum: rootkit-uri, spyware, ransomware, adware ș.a.m.d.
 • Protecție la navigarea pe internet, împotriva fișierelor infectate, a saiturilor web care distribuie malware și împotriva încercărilor de phishing.
 • Un impact mai mic asupra performanțelor calculatorului tău, comparativ cu suitele de tip Internet Security sau Total Security.
 • Cel mai mic preț pe care îl poți obține pentru un produs de securitate. Programele antivirus sunt mult mai ieftine decât suitele Internet Security sau Total Security.

Totuși, programele antivirus nu îți oferă lucruri precum:

 • Protecție firewall împotriva atacurilor de rețea.
 • Instrumente de securitate utile care sunt incluse în suitele Internet Security sau Total Security, precum controale parentale, utilitare de actualizare automată a software-ului și alte tipuri de unelte de securitate.

Ce oferă o suită Internet Security utilizatorilor de Windows?

Produsele de tip Internet Security sunt cele mai comune produse de securitate pentru utilizatorii de Windows. Ele sunt comercializate ca fiind cea mai eficientă opțiune de a-ți proteja dispozitivele Windows de diverse amenințări. O suită Internet Security îți va oferi întotdeauna beneficiile unu program antivirus, plus:

 • Un modul firewall capabil să te protejeze împotriva atacurilor de rețea.
 • Instrumente anti-spam care te protejează de mesajele email de tip spam, dacă folsoești un client de email precum Microsoft Outlook.
 • Instrumente de protecție a identității. Unele produse Internet Security îți oferă instrumente care îți cresc nivelul de confidențialitate și securitate atunci când faci cumpărături online sau tranzacții bancare. Alte suite te ajută să generezi parole sigure și să le memorezi în seifuri protejate, etc.
 • Multe produse Internet Security includ un modul de control parental care poate fi util la monitorizarea și controlarea activităților copiilor tăi pe calculator.

Evident, există și lucruri mai puțin pozitive la achiziționarea unui produs Internet Security:

 • Un impact ceva mai mare asupra performanțelor calculatorului tău, comparativ cu un program antivirus simplu. Acest lucru este normal, dacă iei în considerare faptul că o suită Internet Security îți oferă mai multe instrumente și niveluri de protecție față de un antivirus normal.
 • O suită de securitate este mai scumpă decât un program antivirus simplu. Diferența de preț variază de la producător la producător.

Ce oferă o suită Total Security utilizatorilor de Windows?

Produsele de tip Total Security sunt produse de securitate premium care includ tot ce are de oferit un producător de securitate IT. Ele includ întotdeauna opțiunile și avantajele produselor Internet Security, împreună cu lucruri precum:

 • Instrumente de criptare de fișiere. Unele suite de tip Total Security oferă instrumente de criptare care pot fi utile clienților lor. Nu toți producătorii de securitate includ astfel de instrumente însă.
 • Instrumente de backup online. Unii producători de securitate IT oferă servicii de stocare online care sunt vândute împreună cu produsele lor Total Security. Din păcate, aceste servicii oferă de obicei puțin spațiu, costă în plus dacă vrei mai mult spațiu și nu sunt neapărat mai sigure decât serviciile tradiționale precum OneDrive, Dropbox sau Google Drive.
 • Și mai multe instrumente suplimentare, unele dintre ele putând fi utile, precum programe de ștergere permanentă a fișierelor sau servicii de protecție antifurt, în timp ce altele nu sunt utile, precum instrumente care verifică dacă există actualizări de Windows sau care curăță fișiere temporare. Problema cu majoritatea acestor instrumente suplimentare incluse în produsele de tip Total Security este faptul că ele tind să cloneze caracteristici Windows și nu oferă prea multă valoare adăugată din punct de vedere al securității și confidențialității.
 • O licență care îți permite să folosești echivalentul produsului de securitate pentru Android sau pentru Mac. Multe companii de securitate oferă produse de securitate pentru Windows, Mac și Android. Unii dintre ei includ în ofertele lor de Total Security o licență pentru un dispozitiv Android sau un calculator Mac, pe care poți să instalezi echivalentul produsului de securitate, fără costuri adiționale.

Cele mai evidente neajunsuri ale produselor de securitate de tip Total Security sunt:

 • Prețul lor foarte mare comparativ cu celelalte tipuri de produse de securitate pentru utilizatorii de Windows.
 • Impactul mai mare asupra performanțelor calculatorului, datorită instrumentelor și caracteristicilor lor suplimentare.
 • Faptul că unele dintre instrumentele suplimentare incluse probabil că nu îți vor oferi prea multă valoare adăugată.

Ce tip de software de securitate ar trebui să cumperi?

Recomandarea noastră pentru tine este să alegi drumul de mijloc și să cumperi un produs de securitate de tip Internet Security. Nu îți recomandăm să alegi antivirusul mai ieftin și, mai ales, nu îți reocmandăm să cumperi suite de tip Total Security, decât dacă o parte dintre instrumentele adiționale oferite de acest tip de produse îți sunt utile.

Programele antivirus sunt cele mai ieftine produse de securitate pe care le poți găsi și au și cel mai mic impact asupra performanțelor calculatorului. Totuși, protecția oferită de ele nu este completă și nu poate să fie eficientă în toate situațiile. Produsele de tip Internet Security tind să ofere cea mai bună balanță între protecție, preț și instrumente suplimentare utile, care să îți îmbunătățească securitatea și confidențialitatea.

Tu ce crezi?

Ți-am prezentat argumentele noastre în ceea ce privește tipul de software de securitate pe care noi credem că ar trebui să îl cumperi pentru calculatoarele și dispozitivele tale cu Windows. Acum este rândul tău: ești de acord cu noi? Ai altă părere? Hai să discutăm în comentariile de mai jos.