Ce este un VPN? Ce face un VPN?

Ce este un VPN? Ce face un VPN?

Probabil că ai auzit despre VPN însă sunt șanse să nu folosești acest tip de serviciu. Noi credem că ar trebui să începi să folosești un VPN și asta cât mai repede. La prima vedere s-ar putea să nu vezi adevărata valoare a unor astfel de servicii însă, în timp, vei descoperi că VPN-urile sunt la fel de importante precum conexiunea la internet. În acest articol îți explicăm ce este un VPN, cum funcționează VPN-urile și pentru ce le poți folosi. Citește acest ghid pentru a înțelege de ce este important să folosești un serviciu VPN pe calculatoarele și dispozitivele tale:

Reclamă

Ce este un VPN? Definiție.

Un VPN sau o rețea virtuală privată este o conexiune securizată criptată la o altă rețea decât cea în care te afli, de obicei, prin intermediul internetului. Asta înseamnă că un VPN extinde o rețea privată în cadrul unei rețele publice (în cazul nostru, internetul), ceea ce permite utilizatorilor să trimită și să primească date confidențiale ca și cum calculatoarele lor ar fi conectate direct la aceeași rețea privată, chiar dacă, din punct de vedere fizic, nu sunt în aceeași rețea.

Aceste informații ar putea fi mai ușor de înțeles dacă ți-am da un exemplu de o situație din viața reală. Să spunem că tu și cu un coleg/prieten aveți nevoie să faceți schimb de o cantitate mare de informații și programul pe care trebuie să îl utilizați pentru acest transfer de date necesită ca ambele calculatoare să fie conectate la aceeași rețea. Din păcate, prietenul/colegul tău este plecat din oraș și nu își folosește propriul său calculator. Cea mai simplă soluție pentru a rezolva această problemă este să configurezi o conexiune VPN la rețeaua ta locală, care îi va permite să se conecteze virtual în rețea. Această conexiune va face să pară că sunteți amândoi în aceeași rețea locală și schimbul de informații poate fi realizat mult mai ușor. Cu alte cuvinte, rețeaua virtuală privată vă ajută să pretindeți că sunteți într-o rețea locală deși, de fapt, singura voastră legătură este conexiunea la internet.

VPN, Virtual, Private, Network, retea virtuala, privata, ce este, cum merge
VPN, Virtual, Private, Network, retea virtuala, privata, ce este, cum merge

Cum funcționează un VPN?

Pentru a intra un pic mai adânc în detaliile caracteristice unui VPN trebuie să vorbim despre traficul de internet. Atunci când utilizezi o rețea locală pentru a accesa diverse servicii pe internet, sursa cererilor de accesare este, evident, propria rețea locală (LAN). Însă, dacă ești conectat la un VPN și tot traficul tău de internet trece prin această rețea virtuală, lumea exterioară te vede ca făcând parte din rețeaua locală a VPN-ului. Drept urmare, sursa interogărilor nu mai este rețeaua ta locală, ci aceea la care ești conectat prin VPN. Acest lucru înseamnă că saiturile și celelalte rețele cu care comunici nu vor mai putea vedea adresa IP a dispozitivului tău ca sursă a cererilor de accesare, ci pe cea a rețelei virtuale private pe care o utilizezi.

Aplicația CyberGhost pentru Windows
Aplicația CyberGhost pentru Windows

În plus, furnizorul tău de servicii internet (ISP) vede doar o singură conexiune: cea stabilită între tine și serviciul VPN pe care îl utilizezi, care este, desigur, criptată. Ca atare, ISP-ul pe care îl folosești nu are posibilitatea de a vedea ceea ce faci în interiorul conexiunii de tip VPN, chiar dacă aceasta funcționează folosind internetul și, prin urmare, nu te mai poate monitoriza.

Reclamă

Totuși, există mică problemă: dacă folosești un VPN al cărui server se află în țara ta și care utilizează același furnizor de servicii internet, atunci este foarte probabil ca acest ISP să poată vedea traficul de rețea. Cu toate acestea, furnizorul de servicii internet nu va putea să deducă faptul că traficul de rețea este al tău, deoarece originea acestuia este serverul VPN și nu dispozitivul tău.

Din anumite puncte de vedere, modul de funcționare al unei rețele virtuale private este similar celui unui proxy, având în vedere că ISP-ul tău vede doar conexiunea la proxy și, implicit, serverul proxy este sursa cererilor tale de acces. Diferența esențială este că o conexiune prin proxy poate fi cu ușurință monitorizată de ISP, deoarece acesta poate vedea cererile de acces făcute de tine către proxy, pentru că ele nu sunt criptate. Cu alte cuvinte, cu ajutorul unei simple căutări, toată activitatea ta online este încă vizibilă. Dacă vrei să descoperi mai multe detalii despre diferențele dintre utilizarea unui VPN și a unui server proxy, citește acest articol: Când este mai bun un proxy și când este mai bun un VPN?.

Pentru a te ajuta să înțelegi mai ușor ceea ce am explicat mai sus, am creat două diagrame. Prima dintre acestea îți arată modul în care funcționează navigarea pe internet fără VPN:

VPN, Virtual, Private, Network, retea virtuala, privata, ce este, cum merge
VPN, Virtual, Private, Network, retea virtuala, privata, ce este, cum merge

Iată cum funcționează cu un VPN:

VPN, Virtual, Private, Network, retea virtuala, privata, ce este, cum merge
VPN, Virtual, Private, Network, retea virtuala, privata, ce este, cum merge

În diagramele de mai sus, am adăugat și un paravan de protecție (firewall), de a cărui prezență sau absență nu putem fi siguri. Totuși, adăugarea acestuia a fost necesară pentru ca noi să putem ilustra o altă problemă pe care ai mai putea să o ai: ce se întâmplă atunci când furnizorul tău de servicii internet, universitatea la care ești înscris, compania la care lucrezi sau guvernul țării tale folosesc un firewall (paravan de protecție) sau un proxy care te împiedică să accesezi anumite saituri pe internet. Această problemă este ușor de rezolvat cu ajutorul unui serviciu de tip VPN, care îți permite să accesezi orice serviciu online și toate saiturile pe care vrei să le folosești, indiferent de rețeaua la care ești conectat. Paravanul de protecție/proxy-ul vede legătura dintre calculatorul tău și VPN însă, din moment ce această conexiune este criptată, nu este capabil să citească informațiile pe care le transferi. Prin urmare, atâta timp cât rămâi conectat la serverul VPN, nu poți fi blocat de acest firewall/proxy și ești complet liber(ă) să accesezi ce vrei tu pe internet.

Cum te conectezi la un VPN?

Există mai multe moduri prin care poți să te conectezi la un VPN, însă ideea principală din spatele oricărui VPN este legată de faptul că trebuie să îți certifici identitatea. Cel mai simplu mod de a stabili această conexiune securizată este prin conectarea directă la serverul VPN cu ajutorul unui nume de utilizator și al unei parole. Dacă vrei să te conectezi la o rețea virtuală privată în Windows, folosind metoda menționată mai sus, îți recomandăm să citești următoarele tutoriale:

Crearea unei conexiuni VPN în Windows 10
Crearea unei conexiuni VPN în Windows 10

Dacă vrei să creezi și să te conectezi la un VPN pe un smartphone cu Android, am detaliat toți pașii în acest ghid: Cum creezi, configurezi și folosești o conexiune VPN în Android.

Utilizarea unei conexiuni VPN în Android
Utilizarea unei conexiuni VPN în Android

În cazul în care folosești un iPhone sau iPad și vrei să creezi o conexiune VPN pe dispozitivul tău cu iOS, poți să citești ghid nostru: Cum creezi, configurezi și folosești o conexiune VPN pe un iPhone (sau iPad).

Crearea unei conexiuni VPN pe un iPhone
Crearea unei conexiuni VPN pe un iPhone

NOTĂ: Poți și să instalezi o aplicație care îți permite să creezi tunelul VPN securizat. Această aplicație VPN se ocupă de criptarea și decriptarea datelor transferate. La fel ca pentru metoda anterioară, de obicei, este nevoie de un nume de utilizator și de o parolă pentru a-ți confirma identitatea. Totuși, ai posibilitatea de a utiliza și alte forme de autentificare, cum ar fi dispozitive token sau cartele inteligente. Avantajul folosirii unui token este legat de faptul că acest dispozitiv este foarte dificil de spart de către hackeri și, ca atare, nu ți se poate fura parola. De asemenea, fiecare token este unic, ceea ce înseamnă că serverul VPN va recunoaște imediat utilizatorul.

Reclamă

Avantajele folosirii unui VPN

Am rezumat toate informațiile pe care ți le-am oferit mai sus, într-o încercare de a sublinia beneficiile utilizării unei rețele virtuale private:

  • Tot traficul dintre tine și serviciul VPN pe care îl folosești este criptat și astfel este imposibil ca altcineva să poată vedea ceea ce faci pe internet
  • Cât timp cât ești conectat(ă) la un VPN care nu are la rândul restricții impuse de altcineva, poți să accesezi orice sait de pe internet fără să fii cenzurat(ă)
  • Poți accesa serviciile și saiturile restricționate în aria ta geografică dacă folosești un server VPN care se află într-o regiune în care acestea sunt disponibile
  • Serverele la care te conectezi nu pot vedea adresa ta de IP, ci pe cea a serverului VPN
  • Poți să navighezi pe internet, să îți verifici mail-urile sau să trimiți informații confidențiale în rețelele publice, fără riscul de a fi spionat de altcineva decât provider-ul VPN

Care sunt cele mai bune servicii VPN?

Am testat mai multe servicii VPN în încercarea de a le găsi pe cele mai bune, mai sigure și mai rapide. Cele care ne-au plăcut cel mai mult au fost CyberGhost, NordVPN și F-Secure Freedome VPN. Pentru mai multe detalii citește recenziile noastre:

Tu cum folosești serviciile VPN?

Rețele virtuale private (VPN) au devenit o necesitate în această epocă a monitorizării online, mai ales dacă dorești să îți protejezi intimitatea sau dacă vrei să ai conexiuni sigure. Acestea creează un tunel privat, o conexiune închisă care nu poate fi decriptată de agenți exteriori, cum ar fi furnizorul tău de servicii internet (ISP) sau alte entități. Acest fapt înseamnă că informațiile pe care le trimiți nu mai pot fi interceptate și/sau piratate. Sperăm că acest articol te-a ajutat să înțelegi mai clar ce este un VPN și care este modul său de funcționare. Înainte de a închide articolul, spune-ne dacă tu folosești un VPN, cum și de ce. Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Securitate Android Ghiduri iOS Recomandate Rețea și Internet Sistem și Securitate Windows