Ce este un VPN? Ce face un VPN?

Ce este un VPN? Ce face un VPN?

Ai auzit probabil de VPN, dar știi ce este și ce face un VPN? Dacă nu folosești deja un serviciu VPN, poate că ar trebui să începi s-o faci cât mai repede. S-ar putea să nu vezi adevărata valoare a unor astfel de servicii însă, în timp, vei descoperi că VPN-urile sunt la fel de importante precum conexiunea ta la internet. În acest articol, îți explic ce este un VPN pe un calculator, cum funcționează VPN-urile și la ce le poți folosi. Continuă să citești dacă vrei să înțelegi de ce este important să folosești un serviciu VPN pe calculatoarele și dispozitivele tale:

Reclamă

Ce este un VPN? Ce înseamnă VPN?

Un VPN sau o rețea virtuală privată (Virtual Private Network) este o conexiune criptată și securizată la o altă rețea decât cea în care te afli, realizată prin intermediul internetului. Asta înseamnă că un VPN extinde o rețea privată în cadrul unei rețele publice (în cazul nostru, internetul), ceea ce le permite utilizatorilor să trimită și să primească date sensibile ca și cum calculatoarele sau dispozitivele lor ar fi conectate direct la rețeaua privată, chiar dacă nu se află fizic în aceeași rețea.

Un PC cu Windows 11 conectat la un VPN

Un PC cu Windows 11 conectat la un VPN

Aceste informații ar putea fi mai ușor de digerat dacă ți-aș arăta o situație din viața reală. Să presupunem că tu și cu un coleg/prieten aveți nevoie să faceți schimb de o cantitate mare de informații, iar programul pe care trebuie să-l folosești pentru acest transfer de date cere ca ambele calculatoare să fie în aceeași rețea. Din păcate, prietenul/colegul tău este plecat din oraș și nu se află în fața calculatorului său. Cea mai simplă soluție este să configurezi o conexiune VPN la rețeaua ta, astfel încât prietenul/colegul tău să se conecteze la rețeaua ta prin VPN. Această conexiune va face să pară că sunteți amândoi în aceeași rețea locală și schimbul de informații poate fi realizat fără probleme. Cu alte cuvinte, VPN-ul vă ajută să pretindeți că vă aflați într-o rețea locală, chiar dacă singura voastră legătură este conexiunea la internet.

Cum funcționează o rețea virtuală privată

Cum funcționează o rețea virtuală privată

Cum funcționează un VPN?

Pentru a explica mai detaliat caracteristicile VPN-urilor, hai să discutăm puțin despre traficul de internet. Atunci când îți folosești rețeaua locală pentru a accesa diverse servicii pe internet, sursa cererilor de accesare este rețeaua ta locală (LAN). Însă, dacă ești conectat(ă) la un VPN și tot traficul tău trece prin acesta, lumea exterioară te vede ca făcând parte din rețeaua locală a VPN-ului. Drept urmare, sursa interogărilor nu mai este rețeaua ta, ci cea la care ești conectat(ă) prin VPN. Asta înseamnă că site-urile web și alte rețele cu care comunici nu mai văd adresa IP a dispozitivului tău ca sursă a cererilor, ci pe cea a VPN-ului pe care-l folosești.

Aplicația TunnelBear VPN pentru Windows

Aplicația TunnelBear VPN pentru Windows

În plus, furnizorul tău de servicii internet (ISP - Internet Service Provider) vede doar o singură conexiune: cea stabilită între tine și serviciul VPN pe care-l folosești și care este, bineînțeles, criptată. Astfel, ISP-ul tău nu poate vedea ce faci în interiorul conexiunii VPN, chiar dacă aceasta funcționează pe internet, și nu te poate monitoriza.

Reclamă

Există însă o problemă: dacă folosești un VPN al cărui server se află în țara ta și care utilizează același ISP, atunci furnizorul de servicii internet îți poate vedea traficul de rețea. Chiar și așa, nu poate deduce că este al tău, deoarece originea acestui trafic este serverul VPN și nu dispozitivul tău.

În unele privințe, un VPN funcționează similar cu un proxy, deoarece ISP-ul tău vede doar conexiunea la proxy, iar serverul proxy este sursa cererilor tale. Diferența esențială este că că ISP-ul tău poate vedea cu ușurință solicitările făcute către proxy, deoarece acestea nu sunt criptate. Cu alte cuvinte, la o simplă căutare, toată activitatea ta online este încă vizibilă. Poți citi mai multe despre diferențele dintre utilizarea unui VPN și a unui server proxy în acest articol: Proxy vs. VPN: Când să folosești un proxy și când un VPN?.

Pentru a te ajuta să înțelegi mai ușor ceea ce am explicat mai sus, am creat două diagrame. Mai întâi, iată cum funcționează navigarea online fără VPN:

Navigarea pe internet fără VPN

Navigarea pe internet fără VPN

… și iată cum funcționează cu un VPN:

Navigarea pe internet cu un VPN

Navigarea pe internet cu un VPN

În diagramele de mai sus, am adăugat un firewall, care poate fi sau nu prezent. Totuși, este necesar să ilustrăm o altă posibilă problemă pe care o pot avea unii utilizatori: ce se întâmplă atunci când furnizorul tău de servicii internet, universitatea la care ești înscris(ă), compania la care lucrezi sau guvernul țării tale folosesc un firewall sau un proxy, care te împiedică să accesezi anumite site-uri web?

Poți folosi un VPN pentru a ocoli cenzura

Poți folosi un VPN pentru a ocoli cenzura

Această problemă este ușor de rezolvat cu ajutorul unui serviciu VPN, care-ți permite să accesezi orice serviciu online și toate site-urile web, indiferent de rețeaua la care ești conectat(ă). Firewall-ul/proxy-ul vede conexiunea dintre calculatorul tău și VPN-ul tău, însă nu poate citi informațiile pe care le transferi, deoarece conexiunea este criptată. Prin urmare, atâta timp cât rămâi conectat(ă) la serverul VPN, nu poți fi blocat(ă) de acest firewall/proxy și ești complet liber(ă) să accesezi ce vrei pe internet.

Reclamă

Cum te conectezi la un VPN

Există mai multe metode de a te conecta la un VPN, dar ideea generală este că trebuie să-ți certifici identitatea. Cel mai simplu mod de a stabili această conexiune securizată este prin conectarea directă la serverul VPN cu un nume de utilizator și o parolă. Dacă vrei să te conectezi la un VPN în Windows folosind această metodă, iată cum adaugi și folosești un VPN în Windows 10 și cum te conectezi și folosești un VPN în Windows 11.

Crearea unei conexiuni VPN în Windows 11

Crearea unei conexiuni VPN în Windows 11

Dacă vrei să folosești un VPN pe un smartphone cu Android, urmează acești pași pentru a configura un VPN pe dispozitivul tău.

Utilizarea unei conexiuni VPN pe un smartphone cu Android

Utilizarea unei conexiuni VPN pe un smartphone cu Android

În caz că folosești un iPhone, acest tutorial îți arată cum creezi, configurezi și folosești o conexiune VPN pe un iPhone.

O conexiune VPN pe un iPhone

O conexiune VPN pe un iPhone

NOTĂ: Poți folosi, de asemenea, un software specializat pentru a crea un tunel VPN securizat. Aplicația VPN pe care o instalezi se ocupă de criptarea și decriptarea datelor. La fel ca pentru metoda de mai sus, este nevoie, de obicei, de un nume de utilizator și de o parolă pentru a-ți confirma identitatea. Totuși, ai posibilitatea de a folosi și alte forme de autentificare, precum dispozitive token sau cartele inteligente. Avantajul utilizării unui token este că sunt foarte dificil de spart de către hackeri și, ca atare, este aproape imposibil să ți se fure parola. În plus, fiecare token este unic, ceea ce înseamnă că serverul VPN își poate recunoaște imediat utilizatorul.

Reclamă

Cum poate fi de ajutor un VPN? Avantajele folosirii unui VPN

Iată o listă care rezumă toate informațiile de mai sus, într-o încercare de a sublinia beneficiile utilizării rețelelor private virtuale:

  • Tot traficul dintre tine și serviciul VPN pe care-l folosești este criptat, astfel încât este imposibil ca altcineva, în afară de furnizorul tău de VPN, să vadă ce faci pe internet.
  • Atâta timp cât ești conectat la VPN-ul tău, poți accesa orice site de pe internet fără cenzura care te-ar afecta în mod normal.
  • Poți accesa servicii și site-uri web restricționate în zona ta geografică, dacă folosești un server VPN aflat într-o regiune unde aceste servicii sau site-uri web sunt disponibile.
  • Serverele la care te conectezi pe internet nu pot vedea adresa ta IP reală, ci doar pe cea a serverului VPN.
  • Poți să navighezi pe internet, să îți verifici mail-urile sau să trimiți informații confidențiale în rețelele publice fără să riști să fii spionat de cineva, în afară de providerul tău de VPN.

Care sunt cele mai bune servicii VPN?

Noi, cei de la Digital Citizen, am testat mai multe servicii VPN în încercarea de a găsi cele mai bune, mai sigure și mai rapide VPN-uri. Deși există un număr incredibil de furnizori de VPN, cele care ne plac cel mai mult mie și colegilor mei și pe care le folosim sunt serviciile și aplicațiile VPN oferite de NordVPN, TunnelBear și CyberGhost. Personal, îți recomand să-ți instalezi un VPN pe toate dispozitivele tale conectate la internet. Chiar dacă nu este unul din lista noastră cu cele mai bune trei VPN-uri, orice VPN cu o reputație bună este suficient. Asigură-te doar că, înainte de a te abona, te documentezi pe internet despre acesta.

Folosești VPN-uri?

VPN-urile (rețelele virtuale private) au devenit o necesitate în era monitorizării online, mai ales dacă vrei să-ți protejezi intimitatea și să-ți securizezi conexiunile. Un VPN creează un tunel privat, o conexiune închisă, care nu poate fi decriptată de alți agenți, precum furnizorul tău de servicii de internet (ISP) sau guvernul. Asta înseamnă că informațiile pe care le trimiți nu pot fi interceptate cu ușurință. Sper că acest articol te-a ajutat să înțelegi mai bine ce este și cum funcționează un VPN. Înainte de a închide acest ghid, spune-mi dacă folosești un VPN, cum și de ce.

Descoperă: Securitate Android Blog iOS Recomandate Rețea și Internet Windows Wireless