Ce este aplicația Office din Windows și cum o dezinstalezi?

Ce este aplicația Office din Windows și cum o dezinstalezi?

Dacă folosești Windows 11 sau Windows 10, este imposibil să nu fi dat peste aplicația gratuită Office. Deși a început ca fiind nimic mai mult decât o aplicație menită să te convingă să încerci și să cumperi aplicațiile de productivitate Microsoft, de-a lungul anilor, lucrurile s-au schimbat, iar aplicația Office a început să fie un hub de tip Office. S-a transformat într-un fel de punct de plecare, de unde poți să descarci aplicații Office pentru desktop, să-ți accesezi fișierele Office și chiar să le editezi online. Iată în ce constă aplicația Office:

Reclamă

NOTĂ: Acest articol este despre aplicația gratuită Office, care se găsește implicit în Windows 11 și Windows 10. Dacă ai ajuns aici căutând răspunsuri despre cum descarci aplicațiile Office (versiunile complete pentru desktop), citește acest ghid: Cum descarci Microsoft Office pe un PC cu Windows.

Cum deschizi aplicația Office

Aplicația Office este preinstalată în toate versiunile și edițiile de Windows 11 și Windows 10. Însă, dacă nu o ai, află că o poți descărca și instala oricând de pe pagina sa din Microsoft Store: Office. Pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 11, găsești scurtătura către aplicația Office în secțiunea Fixat din Meniul Start.

Aplicația Office apare în Meniul Start

Aplicația Office apare în Meniul Start

Dacă folosești Windows 10, ar trebui să apară ca dală în Meniul Start, după cum vezi în imaginea de mai jos.

Dala aplicației Office în Meniul Start din Windows 10

Dala aplicației Office în Meniul Start din Windows 10

Dacă este instalată pe PC, o vei găsi întotdeauna în lista Toate aplicațiile din Meniul Start, indiferent dacă folosești Windows 11 sau Windows 10.

Office apare în lista Toate aplicațiile

Office apare în lista Toate aplicațiile

Bineînțeles, la fel ca aproape orice altceva în Windows, poți de asemenea să cauți aplicația Office.

Caută aplicația Office pentru a o deschide în Windows

Caută aplicația Office pentru a o deschide în Windows

Iată cum arată aplicația Office atunci când o deschizi pentru prima dată:

Deschiderea aplicației Office pentru prima oară

Deschiderea aplicației Office pentru prima oară

Dacă folosești un cont Microsoft pe PC-ul tău cu Windows, aplicația te conectează automat. Altfel, va trebui să te conectezi manual pentru a-ți accesa fișierele și a putea utiliza aplicația Office.

Cum arată aplicația Office

Cum arată aplicația Office

Ce este aplicația Office și cum o folosești?

Aplicația Office este gratuită și este concepută ca un fel de hub pentru aplicațiile și serviciile Microsoft 365, oferindu-ți acces rapid la documente și alte fișiere, precum și la o serie de servicii incluse în abonamentul tău. În același timp, aplicația le permite și celor fără abonament, adică utilizatorilor gratuiți, să acceseze resurse gratuite și versiunile web ale aplicațiilor Office, inclusiv Word, Excel și PowerPoint.

Reclamă

Aplicația Office cuprinde câteva secțiuni principale, începând cu un tablou de bord și continuând cu toate aplicațiile disponibile. Întrucât opțiunile disponibile diferă între un utilizator gratuit și un abonat la un plan Microsoft 365, iată ce primești în ambele situații:

Acasă este un tablou de bord central în care poți vedea o serie de recomandări de la Microsoft, precum documentele la care ai lucrat recent, cele pe care le-ai fixat și cele partajate cu tine de alții. Poți, de asemenea, să încarci sau să creezi un nou document Office cu ajutorul butoanelor cu aceleași nume sau poți selecta din bara laterală din stânga aplicația Office pe care dorești s-o folosești pentru a filtra opțiunile disponibile. În colțul din dreapta sus al tabloului de bord Acasă, aplicația Office îți oferă linkurile rapide Instalați Office și Cumpărați Microsoft 365, dacă nu ai deja un abonament. Ambele te vor duce la pagina web Microsoft 365, de unde poți cumpăra un abonament.

Tabloul de bord al aplicației Office

Tabloul de bord al aplicației Office

Dacă ai un abonament Microsoft 365 Family sau Personal, apare doar butonul Instalați Office.

Opțiuni diferite pentru abonații Microsoft 365

Opțiuni diferite pentru abonații Microsoft 365

Lista de Aplicații din bara laterală din stânga îți permite să alegi aplicația Office pe care dorești s-o folosești și, în mod implicit, aceasta include Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams, OneNote, To-Do, Family Safety și Skype. Fiecare secțiune a aplicației îți permite să creezi fișiere noi, goale sau pornind de la un șablon, iar apoi afișează o listă cu documentele tale Recente, Fixate și Partajate cu mine. Documentele sunt listate cu titlul, locația și ultima dată când le-ai modificat. Din păcate, am constatat că această listă include și fișiere pe care le-ai șters deja sau le-ai mutat din locația lor inițială. Când am încercat să deschidem astfel de documente, am sfârșit prin a primi o eroare de tip „nu v-am putut găsi fișierul”.

Ce oferă Aplicațiile din Office

Ce oferă Aplicațiile din Office

Sub lista de aplicații din bara laterală, există un buton numit Aplicații care-ți oferă acces la toate aplicațiile disponibile în aplicația Office. Pe lângă toate aplicațiile menționate anterior, lista include și altele, precum Forms, Power Automate sau Sway.

Reclamă

Aplicațiile disponibile sunt diferite dacă ai sau nu un abonament Microsoft 365. De exemplu, abonamentul meu Microsoft 365 Family îmi permite să folosesc și Access și Publisher, în timp ce un utilizator gratuit (neabonat) nu are acces la aceste aplicații.

Sunt disponibile aplicații suplimentare

Sunt disponibile aplicații suplimentare

Fiecare din aplicațiile prezentate aici este însoțită de o scurtă descriere a ceea ce face. De asemenea, ai câteva linkuri către resurse Microsoft, precum motorul de căutare Bing, MSN, Recompense și Sfaturi și trucuri privind modul de utilizare a aplicațiilor Office.

Utilizatorii Microsoft 365 primesc mai multe aplicații

Utilizatorii Microsoft 365 primesc mai multe aplicații

Nu în ultimul rând, aplicația Office din Windows 11 și Windows 10 are câteva butoane suplimentare, disponibile în bara de instrumente superioară, lângă pictograma contului Microsoft:

  • Ajutor - are câteva linkuri care-ți oferă acces la o serie de tutoriale. Poți afla mai multe despre aplicațiile Office parcurgând ghidurile Microsoft sau poți căuta ajutor.
  • Setări - îți arată doar versiunea aplicației Office pe care o folosești și îți oferă un link către o notificare din terțe părți.
  • Întâlnire imediată - creează instantaneu o întâlnire virtuală online pe Skype. SFAT: Iată cum faci apeluri de grup audio si video pe Skype.

Ajutor, Setări și Întâlnire imediată sunt caracteristici premium?

Ajutor, Setări și Întâlnire imediată sunt caracteristici premium?

Nu știm de ce Microsoft a ales să afișeze aceste butoane doar pentru utilizatorii abonați, deoarece nu sunt ceea ce am numi premium...

Cum dezinstalezi aplicația Office

Dacă nu-ți place ceea ce oferă aplicația Office, este posibil să o elimini de pe PC-ul tău cu Windows 11 sau Windows 10. O modalitate rapidă de a face acest lucru este să dai clic dreapta sau să apeși și să menții apăsat pe scurtătura sau pe dala Office din Meniul Start, iar apoi să apeși pe Dezinstalare.

Cum dezinstalezi aplicația Office din Windows

Cum dezinstalezi aplicația Office din Windows

Windows te întreabă dacă ești sigur că dorești să dezinstalezi aplicația și toate informațiile legate de aceasta. Apasă pe Dezinstalați.

Elimină aplicația Office din Windows

Elimină aplicația Office din Windows

Într-o secundă, aplicația Office este eliminată de pe PC-ul tău, fără a mai fi necesare alte confirmări din partea ta.

SFAT: Iată toate modurile de a dezinstala programe și aplicații în Windows.

Ai nevoie de aplicația Office?

Poate părea că aplicația Office nu face mare lucru, dar trebuie să spunem că face mult mai multe decât la lansarea sa. Pentru unii, linkurile și accesul rapid la fișiere și la aplicațiile Office ar putea fi chiar utile. Însă, pentru alții, această aplicație ar putea părea redundantă. Ce părere ai: îți place aplicația Office? Ai nevoie de aplicația Office sau ai decis că nu-ți trebuie, iar acum o dezinstalezi? Spune-ne părerea ta în secțiunea de comentarii.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Microsoft Office Programe Recomandate Windows