Review ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090: Calitate grafică ultra

Review ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090: Calitate grafică ultra
Rating

În prezent, cele mai bune plăci video pentru gameri sunt bazate pe procesorul grafic RTX 3090 de la Nvidia, iar una dintre cele mai bune implementări este modelul ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090. Am primit-o acum câteva săptămâni și, de atunci, am testat-o, am rulat benchmarkuri și ne-am jucat câteva din jocurile noastre preferate pe ea. Vrei să știi cât de rapidă este ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 cu adevărat? Ai vrea să afli cum se descurcă în jocuri la calitate video ultra și cu Ray Tracing activat? Dacă da, continuă să citești acest review:

Reclamă

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090: Pentru cine este o alegere potrivită?

Această placă video este una dintre cele mai bune alegeri pe care le poți face ca gamer, dacă vrei:

  • Să te poți juca orice joc la rezoluție foarte mare, 1440p sau 4K, la setări de calitate ultra
  • Ray Tracing și DLSS pentru imagine frumoasă și performanță ridicată
  • Cea mai bună placă video pe care o poți cumpăra în prezent

Pro și contra

Sunt multe lucruri bune de spus despre ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090:

Vezi prețul:
  • Performanța sa este de top în orice joc, chiar și la rezoluții mari
  • Suportă Ray Tracing și DLSS
  • Are 24 GB (!) de RAM, extrem de rapid, GDDR6X
  • Nu se încălzește, iar sistemul de răcire este silențios

Din punctul nostru de vedere, problemele plăcii sunt generale pentru seria RTX 3090, și anume:

  • Majoritatea magazinelor o comercializează la prețuri uriașe
  • Este greu de găsit
Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 este o implementare excelentă a celui mai bun cip grafic de la Nvidia: RTX 3090. Oferă performanțe de top, cu Ray Tracing, chiar și în rezoluții mari, peste 1440p. Poți, practic, să te joci orice joc vrei tu, indiferent cât de pretențios este, la calitate vizuală ultra și cu o rată mare de cadre pe secundă. Dacă ești un gamer împătimit, o poți găsi în magazine și ai banii pentru ea, atunci da, cumpără ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090. Garantat îți vei iubi calculatorul de gaming după aceea. 🙂

Despachetarea ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090

Placa video ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 sosește într-o cutie mare, ce arată bine. Pe ea, poți vedea cum arată placa grafică, numele său și unele detalii despre caracteristicile și specificațiile sale.

Cutia plăcii ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090

Cutia plăcii ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090

În cutie, găsești placa video, manualul de utilizare, o scrisoare de mulțumire, precum și documentele de garanție.

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090: Ce găsești în cutie

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090: Ce găsești în cutie

Despachetarea plăcii video ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 este o experiență plăcută.

Design și specificații hardware

Folosind extrem de puternicul GPU Ampere GA102, GeForce RTX 3090 chiar este prădătorul suprem al lumii plăcilor video. Include 28 de miliarde de tranzistori, 10496 core-uri CUDA, 24GB de GDDR6X pe o interfață 384-bit și suportă PCI Express 4.0.

Vedere asupra ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090

Vedere asupra ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090

Așa cum este clar din partea RTX a numelui său, RTX 3090 suportă și tehnologia Ray Tracing, și pe cea DLSS. Cea de Ray Tracing, ce permite GPU-ului să ofere efecte de lumină, umbre și reflecții realiste, are nevoie de o uriașă de putere de procesare. De aceea, este importantă și funcția DLSS. Deși RTX 3090 este extrem de puternică și poate rula jocuri fluid chiar și în 4K, cu ajutorul magiei Deep Learning Super Sampling (DLSS), ar trebui să fie capabilă să ofere rate bune de cadre pe secundă inclusiv la rezoluție 8K!

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 montată în PC-ul nostru de teste

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 montată în PC-ul nostru de teste

Evident, plăcile video GeForce RTX 3090 precum aceasta sunt adresate gamerilor care vor doar ce este cel mai bun. Totuși, având în vedere prețurile acestor plăci, mai ales că nu se găsesc în magazine decât în stocuri foarte limitate, suntem de părere că sunt poate chiar mai multe șanse ca ele să fie cumpărate de către profesioniști precum editorii de materiale video.

Reclamă

Pentru a intra în detaliu despre modelul pe care l-am testat noi, placa video ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 are aceleași specificații tehnice ca modelul de referință Nvidia RTX 3090. Totuși, dacă vorbim despre cum este construită, ASUS a adus destule schimbări.

Detalii afișate de GPU-Z

Detalii afișate de GPU-Z

Pentru început, ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 este mai mică decât RTX 3090 Founders Edition. Aceasta ocupă două sloturi, în timp ce placa de referință ocupă trei. Însă, tot este o placă masivă, măsurând nu mai puțin de 29,99 x 12,69 x 5,17 centimetri. Un lucru care ne place la aspectul ei este că nu exagerează cu luminile RGB. Asta nu înseamnă că nu există deloc: un logo TUF Gaming relativ mic este prezent pe marginea plăcii, dar atât.

Iluminarea RGB este discretă pe ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090

Iluminarea RGB este discretă pe ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 suportă o rezoluție maximă de 7680 x 4320 pixeli pe trei ieșiri DisplayPort (1.4a) și un port HDMI (2.1) și se poate conecta simultan la maxim patru ecrane.

Porturile de pe ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090

Porturile de pe ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090

Pe placa TUF Gaming GeForce RTX 3090, ASUS a montat trei ventilatoare axiale, care se rotesc pe rulmenți “dual ball”. Sistemul cu doi rulmenți ar trebui să ajute ventilatoarele să aibă o durată de viață mai mare. Suplimentar, un lucru pe care nu l-am mai văzut pe alte plăci este că cele două ventilatoare laterale se rotesc în sensul invers acelor de ceasornic, în timp ce cel central se rotește în sensul acelor de ceas. Conform companiei, acest detaliu reduce turbulența, ceea ce se traduce prin mai puțin zgomot.

Spatele plăcii este acoperit de o placă metalică, ce arată bine și ascunde circuitele electrice. Totuși, în ea există o fantă, prin care aerul cald este evacuat spre ventilatorul de carcasă superior, ajutând la păstrarea unor temperaturi scăzute pentru placă.

Placa metalică de pe ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090

Placa metalică de pe ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090

Un alt lucru bun la ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 este că își trage curentul electric suplimentar prin intermediul a doi conectori PCIe standard cu 8 pini, spre deosebire de Nvidia RTX 3090 Founder’s Edition, care folosește un nou conector cu 12 pini. Și, pentru această placă video, ASUS recomandă o sursă de alimentare care să ofere cel puțin 850W.

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 utilizează doi conectori cu 8 pini

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 utilizează doi conectori cu 8 pini

Dacă vrei să vezi mai multe detalii despre specificațiile hardware și caracteristici, deschide această pagină web: ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 Tech Specs.

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 - Configurație teste

Pentru a ne face o idee mai clară despre cât de puternică este placa video ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090, am testat-o în câteva jocuri. Și, pentru a atinge performanța sa maximă, am ales să rulăm testele doar cu componente hardware premium, inclusiv un procesor puternic Intel Core din generația 12 și una din plăcile de bază Z690 premium de la ASUS.

Plăci de bază ASUS Z690 pentru procesoare Intel Alder Lake

Plăci de bază ASUS Z690 pentru procesoare Intel Alder Lake

Acesta este PC-ul pe care l-am asamblat pentru a testa ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090:

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 pe placa de bază Z690 Extreme

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 pe placa de bază Z690 Extreme

Am testat toate jocurile folosind cele mai înalte setări de calitate video.

Reclamă

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 - Rezultate benchmarkuri

Primul joc pe care l-am testat cu placa grafică ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 a fost Shadow of the Tomb Raider. Este un joc frumos, ce necesită un calculator de gaming relativ puternic, dacă vrei să îl joci la calitate grafică maximă. După cum poți observa din graficul de mai jos, chiar dacă l-am setat să folosească Ray Tracing și DLSS pe presetarea Quality, rata de cadre pe secundă a fost foarte mare, atât în rezoluție 1440p, cât și în 1080p.

Shadow of the Tomb Raider: Rezultate benchmark

Shadow of the Tomb Raider: Rezultate benchmark

Metro Exodus este un alt joc care necesită foarte multe resurse hardware dacă vrei să îl joci la cea mai bună calitate grafică posibilă. Totuși, RTX 3090 nu a avut niciun fel de probleme în a randa peste 100 de cadre pe secundă în ambele rezoluții testate. În 1440p, am obținut 101 fps cu presetarea RTX, în timp ce la rezoluția 1080p, am obținut 117 cadre pe secundă.

Metro Exodus: Rezultate benchmark

Metro Exodus: Rezultate benchmark

De asemenea, am testat ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 în Horizon Zero Dawn, un joc open-world de PlayStation ce a fost portat pe PC, cu efecte vizuale foarte frumoase. Evident, și acesta are nevoie de hardware puternic, cel puțin dacă vrei să-l experimentezi în toată frumusețea lui. Așa cum ne așteptam, RTX 3090 nu a avut probleme în a-l rula, chiar dacă am folosit setările de calitate grafică maxime: presetarea Favor Quality. Calculatorul nostru de test a fost capabil să randeze 147 fps în rezoluție 1440p și 166 fps în 1080p.

Horizon Zero Dawn: Rezultate benchmark

Horizon Zero Dawn: Rezultate benchmark

Următorul joc din lista noastră a fost Assassin’s Creed Valhalla, un alt joc splendid din punct de vedere vizual. Chiar dacă nu folosește Ray Tracing, Valhalla este unul din cele mai pretențioase jocuri pe care le-am văzut în ultimii ani. Totuși, RTX 3090 a reușit să ofere 102 fps în 1440p și 122 fps în 1080p.

Assassin's Creed Valhalla: Rezultate benchmark

Assassin's Creed Valhalla: Rezultate benchmark

3DMark Port Royale este un benchmark specializat pentru Ray Tracing în timp real. Folosind placa video GeForce RTX 3090, am obținut un scor de 13146 puncte (și o medie de 60,86 fps) în 1440p și 20662 puncte (și 95,66 fps) în 1080p. Sunt rezultate mai bune decât 95% din toate rezultatele înregistrate de 3DMark!

3DMark Port Royale: Rezultate benchmark

3DMark Port Royale: Rezultate benchmark

În benchmarkul standard 3DMark Time Spy, ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 a obținut un scor de 19754 puncte în rezoluția 1440p și 28842 puncte în 1080p. Aceste scoruri sunt mai bune decât 99% din cele ale tuturor calculatoarelor și laptopurilor testate cu 3DMark Time Spy.

3DMark Time Spy: Rezultate benchmark

3DMark Time Spy: Rezultate benchmark

În timp ce rulam benchmarkurile, am aflat și că placa video ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 poate să consume până la 350W de energie electrică, dar nu se încălzește excesiv. Folosind Furmark, ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 nu a depășit 60 de grade Celsius!

Temperatura atinsă în FurMark

Temperatura atinsă în FurMark

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 este una dintre cele mai bune plăci video high-end bazate pe GPU-ul Nvidia RTX 3090. Poate rula orice joc la calitate ultra și cu Ray Tracing pornit. Deși noi am testat doar rezoluțiile 1080p și 1440p, nu ar trebui să aibă probleme nici la a rula jocurile la peste 60 fps în rezoluție 4K.

Ce părere ai despre ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090?

La finalul aceste recenzii știi părerea noastră despre placa video ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090. Este una dintre cele mai bune plăci grafice pe care (nu) le poți găsi în magazine. Înainte de a închide acest review, spune-ne ce crezi despre ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 într-un comentariu, mai jos.

Descoperă: Divertisment Hardware și sunete Recenzii Recomandate Windows