Ce este nou în Windows 10 October 2020 Update?

Ce este nou în Windows 10 October 2020 Update?

Actualizarea de toamnă October 2020 (versiunea 20H2) pentru Windows 10 a fost lansată și aduce cu ea câteva lucruri noi, gândite pentru a ne eficientiza experiența de lucru cu acest sistem de operare. Deși această actualizare nu vine cu la fel de multe caracteristici noi ca cele anterioare, acesta nu este neapărat un lucru rău. Într-un fel, seamănă mai mult cu un service pack creat pentru îmbunătățirea stabilității și corectare de buguri. Ești curios să afli ce este nou în Windows 10 October 2020 Update? Dacă răspunsul tău este unul pozitiv, citește în continuare:

Reclamă

Meniul Start primește dale ce se potrivesc cu tema pe care o folosești

Probabil cea mai vizibilă schimbare în Windows 10 October 2020 Update este noul Meniu Start. Fundalul dalelor este acum parțial transparent și se potrivește cu tema pe care o folosești. Cu alte cuvinte, dalele ar trebui să arate bine indiferent dacă folosești Windows 10 în Modul întunecat sau în Modul luminos.

Windows 10 October 2020 Update: Meniul Start are dale ce se potrivesc cu tema Windows

Windows 10 October 2020 Update: Meniul Start are dale ce se potrivesc cu tema Windows

Însă, dacă vrei, poți să folosești în continuare culoarea de accent pentru dale. Pentru asta, mergi la Culori în secțiunea Personalizare din aplicația Setări, activează Modul întunecat pentru Windows 10 și bifează “Meniul Start, bara de activități și centrul Acțiuni” sub “Afișați culoarea de accent pe următoarele suprafețe”.

Windows 10 October 2020 Update: Setează culoarea de accent pentru dale

Windows 10 October 2020 Update: Setează culoarea de accent pentru dale

Alt + Tab afișează filele deschise din Microsoft Edge

Alt + Tab este una dintre cele mai utilizate combinații de taste, folosită de toată lumea. Dacă instalezi Windows 10 October 2020 Update și ești și utilizator de Microsoft Edge, Alt + Tab tocmai a devenit și mai folositoare. Asta pentru Alt + Tab îți arată acum în mod implicit și filele pe care le ai deschise în Microsoft Edge, ceea ce face mai ușor să sari direct la fila pe care o vrei.

Windows 10 October 2020 Update: Alt + Tab afișează filele din Edge

Windows 10 October 2020 Update: Alt + Tab afișează filele din Edge

Site-urile fixate pe bara de activități sunt mai ușor de folosit

O altă îmbunătățire pentru Microsoft Edge sosește pentru cei cărora le place să aibă site-urile favorite (cum ar fi www.digitalcitizen.ro) fixate pe bara de activități.

Reclamă

Să presupunem că ai mai multe pagini web deschise în file din Microsoft Edge și unele dintre acele file sunt cu pagini de la același site fixat. Dacă ții cursorul deasupra pictogramei site-ului fixat pe bara de activități, vei vedea doar filele cu pagini de la acel site. Astfel, poți să comuți rapid la cea pe care o vrei.

Windows 10 October 2020 Update: Site-urile fixate îți arată paginile deschise în file

Windows 10 October 2020 Update: Site-urile fixate îți arată paginile deschise în file

Rata de reîmprospătare a monitorului poate fi configurată din aplicația Setări

Mult timp, puteai seta rata de reîmprospătare a monitorului tău doar din vechiul Panou de control. Acest lucru se schimbă o dată cu Windows 10 October 2020 Update. Acum, rata de reîmprospătare poate fi văzută și modificată din aplicația Setări, în Sistem -> Afișare -> Setări avansate pentru afișaj.

Windows 10 October 2020 Update: Rata de reîmprospătare a monitorului este disponibilă în Setări

Windows 10 October 2020 Update: Rata de reîmprospătare a monitorului este disponibilă în Setări

Secțiunea Sistem nu mai este prezentă în vechiul Panou de control

În Windows 10 October 2020 Update, Microsoft a eliminat secțiunea Sistem din vechiul Panou de control. Nu mai este disponibilă acolo și, chiar dacă apeși pe Sistem în Panoul de control, linkul te duce la pagina Despre din aplicația Setări. Este plăcut să vezi că din ce în ce mai multe setări și informații esențiale sunt migrate în Setări.

Windows 10 October 2020 Update: Panoul Sistem nu mai este disponibil în Panoul de control

Windows 10 October 2020 Update: Panoul Sistem nu mai este disponibil în Panoul de control

Modul Tabletă este activat în mod implicit

Dacă ai un dispozitiv cu Windows 10 care se poate transforma într-o tabletă (prin scoaterea tastaturii și a mouse-ului), sistemul de operare comută automat la Modul Tabletă. Până în acest moment, astfel de acțiuni declanșau o notificare care te întreba dacă vrei să treci la Modul Tabletă sau Desktop.

Reclamă

Totuși, încă mai poți reveni la modul anterior de funcționare, în cazul în care nu îți place acest comportament, în Setări -> Sistem -> Tabletă.

Windows 10 October 2020 Update: Modul Tabletă este activat automat

Windows 10 October 2020 Update: Modul Tabletă este activat automat

Notificările Windows 10 sunt puțin mai bune

În Windows 10 October 2020 Update, sistemul de notificări primește câteva îmbunătățiri. Acum notificările pe care le primești de la o aplicație nu mai sunt doar grupate împreună, ci mai mult: acele grupuri de notificări au logouri ale aplicațiilor și butoane de închidere în titlu, astfel încât să poți vedea imediat de unde au venit, precum și să le închizi rapid.

Windows 10 October 2020 Update: Sistemul de notificări primește îmbunătățiri

Windows 10 October 2020 Update: Sistemul de notificări primește îmbunătățiri

Suplimentar, notificările pe care le primeai de la Asistență pentru concentrare atunci când o porneai sunt dezactivate implicit. Este o schimbare pozitivă, având în vedere că era cam redundant să vezi Asistența pentru concentrare notificându-te că a dezactivat notificările.

Alte îmbunătățiri mici pentru edițiile comerciale și de educație ale Windows 10

În October 2020 Update, Microsoft adaugă și alte câteva lucruri create pentru îmbunătățirea experienței tehnicienilor IT și a utilizatorilor de ediții de Windows 10 pentru business sau școli:

  • Mobile Device Management (MDM), disponibilă pentru Azure AD și Microsoft 365, vine cu o politică Local Users and Groups care permite administratorilor să folosească aceleași opțiuni ca pentru un Group Policy normal.
  • Windows Hello vine cu securitate mai bună pentru autentificare prin senzori de amprentă și faciali, disponibili pe anumite dispozitive cu Windows 10 ce vor fi lansate în viitor.
  • Windows Defender din edițiile Windows 10 Enterprise beneficiază de protecție mai bună pentru aplicații, ce crește securitatea produselor Microsoft 365 și a Microsoft Edge folosind containere virtualizate.
  • Administratorii companiilor și școlilor care folosesc abonamente Microsoft 365 E5 pot să personalizeze filele de pornire din Microsoft Edge cu Microsoft 365. Astfel, elevii și angajații pot deschide fișierele și aplicațiile Microsoft 365 direct din filele Microsoft Edge.

Ce părere ai despre Windows 10 October 2020 Update?

După cum ai văzut, Windows 10 October 2020 Update nu este un upgrade semnificativ așa cum a fost May 2020 Update. Însă, cele câteva îmbunătățiri pe care le primim sunt destul de bune și ar trebui să eficientizeze experiența de utilizare a sistemului de operare. Îți place ce e nou sau ai fi preferat să primești mai multe lucruri noi în acest update? Spune-ne ce părere ai în comentariile de mai jos.

Descoperă: Productivitate Blog Știri Windows