ChatGPT nu este doar o inteligență artificială neobișnuită sau un chatbot ciudat, care poate explica fizica cuantică unui copil în stilul lui Snoop Dogg. Iar Bing Chat este mai mult decât o inteligență artificială (AI) ce joacă rolul unui adolescent maniaco-depresiv numit Sydney, sau un agresor digital care nu acceptă faptul că „Avatar: Calea apei” a avut deja premiera în cinematografele din întreaga lume. În ciuda acestor titluri atractive, vorbim despre niște roboți de chat cu inteligență artificială foarte impresionanți, ce au potențialul de a schimba modul în care lucrăm și interacționăm cu internetul. Și pentru ca lucrurile să fie și mai interesante, Microsoft investește masiv și integrează această tehnologie în Bing, Windows, Microsoft Edge, Azure și multe alte produse. Dacă vrei să afli mai multe despre ChatGPT, Bing Chat, cum funcționează și care sunt diferențele dintre ele, citește acest articol:
Ce este ChatGPT și cum se descrie pe sine?
ChatGPT este un chatbot avansat, care folosește inteligența artificială generativă. A fost creat pentru a oferi răspunsuri și rezultate în format text pe baza majorității informațiilor din lume de tip text accesibile digital sau, cel puțin, a informațiilor care existau la data instruirii sale, înainte de 2021. Utilizatorii interacționează cu acesta prin intermediul unui câmp de introducere a textului într-un browser web sau într-o aplicație mobilă, iar ChatGPT oferă răspunsuri sub formă de text. Iar dacă ești curios ce înseamnă inteligența artificială generativă, citește explicația pe care a oferit-o mai jos.
ChatGPT explicând inteligența artificială generativă
ChatGPT folosește preformare nesupravegheată pentru a dobândi cunoștințe. Modelul său lingvistic este antrenat pe date în care nu este asociat niciun rezultat specific cu fiecare semnal de intrare pe care îl poate primi de la utilizatori. Scopul este ca ChatGPT să înțeleagă sintaxa și semantica limbajului natural pentru a genera texte coerente în conversațiile cu utilizatorii săi umani. Pentru o mai bună înțelegere a preformării nesupravegheate, citește explicația pe care o oferă mai jos.
ChatGPT explicând preformarea nesupravegheată
OpenAI, entitatea care a creat ChatGPT, l-a lansat în noiembrie 2022. OpenAI este un laborator de cercetare format atât dintr-o organizație non-profit, cât și dintr-o corporație subsidiară cu scop lucrativ. A fost fondat de oameni precum Sam Altman (președintele Y Combinator), Reid Hoffman (cofondator al LinkedIn), Jessica Livingston (partener fondator al Y Combinator), Elon Musk (nu mai are nevoie de o prezentare, nu-i așa?), Ilya Sutskever (informatician cu contribuții majore în lumea machine learning), Peter Thiel (cofondator al PayPal și Palantir Technologies) și alții.
Dar să vedem cum se prezintă ChatGPT, nu-i așa?
Ce spune ChatGPT despre el însuși
ChatGPT este un model de limbaj artificial dezvoltat de OpenAI. Este conceput pentru a participa la conversații cu oameni în limbaj natural și a oferi răspunsuri informative și utile la o gamă largă de întrebări și subiecte. ChatGPT a fost antrenat pe un set masiv de date text de pe internet, ceea ce i-a permis să înțeleagă și să genereze un limbaj asemănător celui uman. Scopul său este de a ajuta oamenii să obțină informații, să rezolve probleme și să poarte conversații captivante. Fiind un model lingvistic de inteligență artificială (AI), ChatGPT învață și evoluează continuu pe baza interacțiunilor sale cu utilizatorii.
Dacă acest răspuns nu te satisface, îți recomand o explicație mai amănunțită, cu exemple utile, publicată pe ZDNET și disponibilă în limba engleză: How does ChatGPT work?.
Ce este Bing Chat și cum se descrie pe sine?
Bing Chat a fost anunțat pe 7 februarie 2023. Este o nouă funcție a motorului de căutare Bing (nume de cod Sydney), bazată pe o versiune de ultimă generație a modelului de limbaj artificial dezvoltat de OpenAI, care dorește să fie chiar mai puternică decât ChatGPT. În teorie, Bing Chat ar trebui să fie chiar mai util decât ChatGPT, deoarece este conectat la internet prin Bing, motorul de căutare Microsoft ce concurează cu Google.
Bing Chat folosește aceleași tehnologii de bază ca și ChatGPT, cu anumite diferențe semnificative care ar trebui să-i permită să devină un asistent virtual excelent. Dar, înainte de a detalia diferențele dintre ChatGPT și Bing Chat, iată ce a avut de spus cel din urmă despre el însuși:
Ce spune Bing Chat despre el însuși
Salut, acesta este Bing. Bing Chat este o funcție nouă a motorului de căutare Bing, care îți permite să conversezi cu un chatbot inteligent și să obții răspunsuri la întrebările tale. Bing Chat poate fi folosit ca asistent personal, prieten sau partener de joacă.
Diferențele esențiale dintre Bing Chat și ChatGPT
Chiar dacă nucleul Bing Chat este o versiune a ChatGPT ce se comportă în moduri similare, există câteva diferențe esențiale între cele două, pe care le observi rapid:
- Deși atât ChatGPT, cât și Bing Chat au fost antrenate folosind un set de date similar, cu informații până în 2021, Bing Chat este, de asemenea, conectat la internet, prin intermediul Bing, având acces la chiar mai multe informații. Aceasta este o diferență majoră între cele două.
- Atunci când interacționezi cu Bing Chat, poți alege între trei stiluri de conversație, în timp ce ChatGPT oferă (până acum) un singur stil de conversație. Bing Chat are opțiunile:
- Creativ - generează răspunsuri mai inventive și mai originale, dar acestea pot conține informații eronate și uneori chiar false.
- Echilibrat - oferă un răspuns mai neutru, încercând să echilibreze creativitatea cu acuratețea.
- Precisă - încearcă să favorizeze acuratețea în detrimentul creativității. Cu toate acestea, reține că Bing Chat poate oferi uneori răspunsuri eronate, chiar și în acest stil de conversație.
Poți alege un stil de conversație pentru Bing Chat
- Bing Chat oferă multe referințe și linkuri către sursele sale de date, iar ChatGPT nu. În acest sens, Bing Chat este un asistent virtual ce-ți îmbogățește experiența atunci când cauți informații pe internet.
- Deși ambele servicii sunt gratuite, îi poți adresa zilnic mai multe întrebări lui Bing Chat. De asemenea, atunci când cererea este mare, ChatGPT oferă răspunsuri doar utilizatorilor ce plătesc un abonament. Cu Bing Chat, ai acces la 15 chaturi pe sesiune și 150 de chaturi în total zilnic.
- În timp ce obiectivul ChatGPT este să ofere un produs avansat, pe care companiile îl cumpără și-l integrează în felul lor de a-și desfășura activitatea, obiectivul Bing Chat este să devină un asistent virtual gratuit.
- Bing Chat este dezvoltat și optimizat în mod activ de Microsoft, pe baza modelului lingvistic primit de la OpenAI. În schimb, ChatGPT este dezvoltat și îmbunătățit în mod activ doar de OpenAI. Așadar, deși la început aceste produse au fost similare, este foarte probabil ca, pe măsură ce trece timpul, să devină din ce în ce mai diferite.
- ChatGPT este disponibil doar într-un browser web la adresa chat.openai.com, în timp ce Bing Chat este disponibil într-un browser web, pe bing.com și prin intermediul aplicației mobile Bing pentru Android și iOS. Bing Chat este integrat și în Skype, Windows 11 și Microsoft Edge, dar necesită momentan să te înscrii pe pe o listă de așteptare, în timp ce poți folosi ChatGPT imediat.
- ChatGPT tinde să ofere răspunsuri creative mai lungi. Însă este posibil ca asta să compromită acuratețea, deoarece nu-și poate verifica răspunsurile cu surse externe, așa cum face Bing Chat.
- Atât ChatGPT, cât și Bing Chat au fost antrenate să funcționeze în mai multe limbi, inclusiv în limbi mai puțin utilizate, precum româna. Însă performanța lor variază în funcție de limba folosită de utilizatori, iar în această privință, Bing Chat ar trebui să ofere o performanță mai bună decât ChatGPT.
Cum este integrat Bing Chat în Windows 11?
Acum că știm mai multe despre ChatGPT și Bing Chat, despre ceea ce fac și diferențele dintre ele, hai să ne concentrăm mai mult pe Bing Chat și pe modul cum Microsoft l-a integrat în Windows. Acest proces a început odată cu actualizarea Windows 11 22H2 Moment 2 update. Aceasta a fost lansată pentru prima dată ca actualizare opțională pe 28 februarie și reprezintă prima încercare a celor de la Microsoft de a aduce Bing Chat mai aproape de utilizatorii Windows. Putea fi instalată dacă utilizatorii verificau manual actualizările prin Windows Update. Însă, începând cu 14 martie 2023, Moment 2 este distribuită automat pentru toată lumea ca actualizare lunară de calitate. La anunțarea acestei actualizări, Microsoft a declarat următoarele:
„Astăzi, facem un nou pas important, adăugând la amploarea și ușurința de utilizare incredibile ale PC-ului cu Windows prin implementarea direct în bara de activități a unei căsuțe de căutare Windows, în care poți tasta, și a capacităților extraordinare ale noului Bing cu inteligență artificială. Astfel, toate solicitările tale de căutare în Windows se află într-o singură locație ușor de găsit.”
Dacă citești acest paragraf și pe cele care urmează, s-ar putea să presupui, ca și mine, că Bing Chat este o parte integrantă a Windows 11 și că-l poți folosi direct din fereastra de Căutare a sistemului de operare. Din păcate, nu este așa, iar integrarea oferită de Microsoft este minimă. Iată cum funcționează: atunci când apeși pe caseta de Căutare din bara de activități, vezi o pictogramă Bing în colțul din dreapta sus al ferestrei de Căutare. Apasă pe pictograma Bing, iar Microsoft Edge se deschide și te duce direct la experiența Bing Chat.
Accesează Bing Chat folosind Căutarea din Windows 11
Poți să selectezi stilul de conversație pe care vrei să-l folosească și să începi apoi să scrii întrebările. Poate începi cu ceva amuzant, cum am făcut eu mai jos:
Interacțiunea cu Bing Chat poate fi o experiență interesantă
Alternativ, poți să cauți ceva în Windows 11 și apoi să apeși pe pictograma Chat de deasupra listei de rezultate.
Cere-i lui Bing Chat să găsească ceea ce cauți
Asta deschide fereastra Bing Chat în Microsoft Edge, unde datele de căutare sunt adăugate automat, iar inteligența artificială de la Microsoft începe automat să ofere rezultate, ca în fereastra de mai jos.
Bing Chat îți procesează automat căutarea din Windows 11
Cum te ajută Bing Chat în Microsoft Edge?
Înainte de a începe această secțiune, trebuie să știi că folosesc cea mai recentă versiune pentru Microsoft Edge. Dacă nu vezi opțiunile din capturile de ecran de mai jos, actualizează-ți browserul.
Găsește informații despre pagina web pe care te afli cu Bing Chat
Atunci când încarci o pagină web în Microsoft Edge, apasă pe pictograma Bing din dreapta sus. Astfel, se deschide un panou lateral, în care poți interacționa cu Bing Chat. La început, acesta rezumă cel mai recent conținut publicat de site-ul pe care te afli.
Accesează Bing Chat din Microsoft Edge
De exemplu, iată ce a avut de spus despre site-ul nostru:
Acest site este Digital Citizen România, un site care îți explică tehnologia și cum o folosești într-un mod productiv și sigur. Site-ul este deținut de CITIZEN MEDIA SRL, o companie din Bușteni, România. Site-ul publică articole despre PC-uri, telefoane și dispozitive cu Windows, Android, iOS, macOS și altele.
Acesta este un rezumat destul de bun al subiectelor pe care am publicat articole. În același panou Bing, găsești o filă Detalii. Atunci când apeși pe ea, vezi mai multe informații, precum Subiecte pagină și date de Analiză despre site-ul și pagina pe care te afli. Datele de analiză mi s-au părut destul de bune și utile, dar Subiectele pagină erau incorecte. Dacă lucrezi în domeniul optimizării pentru motoarele de căutare (SEO) și vrei să monitorizezi site-urile concurenței, precum și pe al tău, datele din secțiunea Analiză vor fi utile. Și, din fericire, Subiectele pagină sunt mult mai precise pentru site-urile mari, precum Wikipedia și Microsoft.com, sau publicațiile importante, cum ar fi Wired sau The New York Times.
Primești informații utile despre site-ul pe care-l vizitezi
Revenind la fila Chat din panoul Bing AI, poți continua să interacționezi cu inteligența artificială oferită de Microsoft. De exemplu, dacă ai accesat un articol lung și vrei un rezumat, îi poți cere „rezumă această pagină pentru mine”, iar aceasta începe imediat să-l genereze. Mai jos, este rezumatul pe care l-a făcut pentru articolul nostru despre actualizarea Windows 11 Moment 2 update. Mi s-a părut destul de bun, chiar dacă nu este întru totul corect.
Bing Chat poate rezuma articolele pentru tine
O caracteristică interesantă este că permite continuarea interacțiunii cu pagina cu ajutorul întrebărilor contextuale, generate automat pe baza articolului pe care l-a rezumat, precum și a celor introduse de tine. Iar când ai terminat cu o anumită conversație, apeși pe pictograma ce ilustrează o mătură, care îi dă instrucțiuni lui Bing Chat că vrei să ai o nouă conversație pe un alt subiect, și începi să tastezi noua ta solicitare.
Este ușor să începi o nouă conversație
Solicită-i lui Bing Chat să genereze text pentru e-mailuri, postări pe blog etc.
O altă caracteristică, atât îngrijorătoare, cât și utilă, este capacitatea de a compune text. Apasă pe fila Compuneți din bara laterală a Bing Chat și tastează despre ce vrei să scrie. De exemplu, eu i-am cerut să „Scrie o postare pe blog care să convingă oamenii să facă upgrade de la Windows 10 la Windows 11, în 600 de caractere.”
În continuare, alege Tonul pe care vrei să-l folosești, Formatarea și Lungimea, iar apoi apasă pe Generați schița.
Bing Chat poate compune text pentru tine
Iată ce a generat ca răspuns la solicitarea mea:
Dacă folosești Windows 10, probabil te-ai întrebat dacă merită să faci upgrade la Windows 11. Răspunsul este da! Iată câteva motive pentru care ar trebui să treci la noul sistem de operare de la Microsoft:
- Design modern și intuitiv: Windows 11 are o interfață grafică mai curată și mai elegantă, cu un meniu Start centrat și noi teme și iconițe. De asemenea, poți personaliza desktopul cu widget-uri și snap layouts pentru a-ți organiza mai bine spațiul de lucru.
- Performanță îmbunătățită: Windows 11 este optimizat pentru a rula mai rapid și mai fluid pe orice dispozitiv. Beneficiezi de un timp de boot mai scurt, o durată de viață a bateriei mai lungă și o securitate sporită cu funcția Windows Hello.
- Compatibilitate extinsă: Windows 11 îți permite să rulezi aplicații Android direct pe PC-ul tău, fără a avea nevoie de un emulator. De asemenea, poți accesa jocuri și servicii exclusive prin Xbox Game Pass for PC și Xbox Cloud Gaming.
- Productivitate crescută: Windows 11 îți oferă noi modalități de a te conecta și colabora cu alții. Poți folosi aplicația Teams integrată pentru a comunica prin chat, voce sau video cu colegii sau prietenii. Poți sincroniza fișierele tale cu OneDrive și le poți accesa de oriunde. Poți folosi Microsoft Edge pentru a naviga pe internet în mod eficient.
Acestea sunt doar câteva dintre avantajele pe care le aduce Windows 11. Dacă vrei să experimentezi tu însuți noul sistem de operare, nu ezita să faci upgrade gratuit dacă ai un PC compatibil. Pentru mai multe informații despre cum să faci upgrade la Windows 11, vizitează site-ul oficial Microsoft.
Deși sună ca un material de marketing generic pentru promovarea Windows 11, este decent și utilizabil. Și ca lucrurile să fie și mai interesante, Microsoft a inclus un buton Adăugați la site, arătând foarte clar că dorește ca asta să devină o parte integrantă a conținutului de pe internet. Îmi pot imagina Bing Chat și ChatGPT devenind din ce în ce mai bune în timp, până în punctul în care sunt suficient de bune pentru a se transforma într-un instrument obișnuit pentru scrierea zilnică, așa cum este acum Grammarly în cadrul activității mele, atunci când scriu articole în limba engleză.
În viitor, Bing Chat va putea adăuga pe site-ul tău textul pe care-l generează
Ce ar putea schimba Bing Chat și ChatGPT pentru Microsoft?
Ne aflăm în stadiile incipiente ale lui Bing Chat și ChatGPT, iar lucrurile se vor schimba probabil foarte repede. Mă aștept ca o parte din informațiile prezentate în acest articol să nu mai fie corecte peste două sau trei luni. Cu toate acestea, unele tendințe sunt deja vizibile și este posibil să schimbe domeniul tehnologic:
- Datorită lui Bing Chat și ChatGPT, Bing vede deja o creștere a numărului de utilizatori. Recent, Bing a ajuns la 100 de milioane de utilizatori activi pentru prima dată în istoria sa. În timp ce Google are peste 1 miliard de utilizatori activi zilnic, se pare că lucrurile se vor schimba în viitor, iar supremația Google în spațiul de căutare ar putea fi în sfârșit amenințată.
- Microsoft Edge este deja al doilea cel mai răspândit browser în ceea ce privește cota de piață, fiind folosit de aproximativ 11% din totalul utilizatorilor. Însă, odată cu viitoarea integrare a Bing Chat în Edge, mă aștept ca popularitatea sa să crească. Și, cine știe, poate că va fi amenințată și poziția dominantă a lui Google Chrome, cu o cotă de piață de 66%?
- Microsoft a făcut ca ChatGPT să fie acum disponibil în Azure OpenAI Service. Cu ajutorul acestuia, dezvoltatorii de software pot integra experiențe personalizate, bazate pe inteligență artificială, direct în aplicațiile, site-urile și serviciile lor web. Astfel, Microsoft își va putea extinde și mai mult platforma de cloud computing prin integrarea exclusivă a lui ChatGPT.
- Microsoft va continua să integreze ChatGPT și Bing Chat în tot mai multe dintre produsele și serviciile sale: Teams, GitHub Copilot, Microsoft Viva Sales etc. Bănuiesc că îl vom vedea integrat chiar și în Outlook și Outlook.com și în alte produse din suita sa Microsoft 365 (fostul Office 365).
Ce părere ai despre Bing Chat și ChatGPT?
Este destul de clar că Bing Chat și ChatGPT vor consolida probabil poziția Microsoft pe piață în unele domenii cheie, în care nu este lider. Dar vor fi ele suficiente pentru a zdruncina piața și a răsturna dominația Google? Ei bine, asta rămâne de văzut. Un lucru este însă clar: trăim într-o perioadă revoluționară, care va schimba modul cum lucrăm și cum folosim internetul, iar eu sunt foarte curios de modul în care se vor desfășura lucrurile. Tu ce părere ai? Ai încercat Bing Chat sau ChatGPT? Cum ți se par? Comentează folosind opțiunile de mai jos și hai să discutăm.