Dacă ești utilizator de Android, precum mulți dintre noi, probabil că deja ești familiar cu gradul mare de personalizare oferit de acest sistem de operare, precum și cu numărul foarte mare de aplicații gratuite, ceea ce înseamnă că folosirea acestei platforme are un risc de securitate mai mare. Din fericire, există produse de securitate pentru Android: unele sunt foarte bune, altele nu chiar atât de mult. Dacă vrei să știi mai multe despre una dintre cele mai importante aplicații de pe piața de securitate pentru Android, citește această recenzie despre Bitdefender Mobile Security 2016 :
Bitdefender Mobile Security 2016 - Ce poate să facă pentru tine?
După cum sugerează și numele său, Bitdefender Mobile Security pentru Android este mai mult decât un software antivirus: este o aplicație de securitate cu mai multe module care îți oferă un grad înalt de securitate pentru dispozitivul tău Android. Pentru un preț anual de 39.95 lei , vei primi următoarele module:
-
Scanare Antivirus - acesta este modulul care are grijă de toate aplicațiile nedorite și de diferitele tipuri de viruși și malware. Are un scaner care poate fi pornit manual oricând, precum și un scaner automat.
-
Securitate Aplicații - verifică aplicațiile tale și evaluază confidențialitatea datelor stocate pe dispozitiv. Scorul de confidențialitate este calculat în funcție de modul în care aplicațiile instalate folosesc datele tale personale.
-
Securitate Web - asigură o experiență de navigare pe web securizată, notificând utilizatorul despre eventualele saituri web periculoase.
-
Antifurt - urmărește dispozitivul tău. Te ajută să îl poți localiza, bloca sau îi poți șterge toate datele de la distanță, dacă acesta a fost pierdut sau furat.
-
Blocare Aplicații - poți să blochezi aplicațiile cu coduri PIN, acestea devenind inaccesibile celor care nu cunosc aceste coduri.
În afară de aceste cinci module principale, Bitdefender Mobile Security 2016 oferă și un Panou de bord , unde poți să verifici dacă dispozitivul tău este în siguranță, să citești mesaje legate de securitatea dispozitivului și să vezi când s-a rulat ultima scanare de securitate, precum și să pornești o scanare imediat. Ultimul modul, cel numit Rapoarte, este locul unde poți să vezi cele mai recente evenimente de securitate, rapoarte detaliate pentru săptămâna curentă cât și pentru săptămânile anterioare.
Configurarea Bitdefender Mobile Security pentru Android
Pentru testarea acestei soluții de securitate am folosit un smartphone OnePlus One cu Cyanogen OS 12.1 bazat pe Android 5.1.1. După ce am descărcat Bitdefender Mobile Security din Magazinul Play , ne-am autentificat în aplicație cu contul nostru Bitdefender. Dacă nu ai cont, poți să îți creezi unul după lansarea aplicației sau pe saitul My Bitdefender.
Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să rulezi o scanare de securitate. Bitdefender îți va recomanda acest lucru și poți să-l faci cu o singură apăsare. După ce scanarea s-a terminat, ar trebui să pornești modulul Antifurt. Pentru ca modulul să funcționeze, trebuie să dai drepturi de administrator aplicației, să introduci un cod PIN pentru Antifurt și numărul de telefon al unui prieten, ce va fi folosit pentru alerte în cazul schimbării cartelei SIM și pentru ștergerea datelor de pe telefon prin SMS. După aceea, aplicația va funcționa instant, fără niciun fel de configurare specială.
NOTĂ: Versiunea aplicației pe care poți să o descarci din Magazinul Play este o versiune de evaluare care funcționează 14 zile. Pentru a o putea folosi după expirarea acestei perioade, trebuie să cumperi o licență pe saitul Bitdefender. Dacă ai obținut o cheie de licență, poți s ă o introduci apăsând pe Cod de activare din meniul principal.
Configurarea aplicației Bitdefender Mobile Security este un proces foarte simplu, nu ai nevoie de cunoștințe speciale, deoarece se instalează ca și orice altă aplicație din Magazinul Play. Faptul că ai nevoie de un cont Bitdefender pentru a folosi aplicația este un pic deranjant, dar contul este gratuit, poți să-l creezi foarte repede și nu vei primi mesaje spam după înregistrare. Experiența de configurare este una foarte bună, deoarece nu trebuie să configurezi nimic în afara modulului Antifurt: aplicația pur și simplu funcționează.
Utilizarea modulului Scanare Antivirus
Așa cum am notat mai devreme, modulul Scanare Antivirus funcționează în două moduri: manual și automat. Pentru a porni o scanare manuală, apasă pe Pornește scanarea din pagina Scanare Antivirus. Bitdefender va scana dispozitivul, căutând și eliminând viruși și alte tipuri de malware , afișând rezultatele după terminarea scanării.
Motorul automat de scanare, numit și Pilot Automat este întotdeauna pornit, deci nu trebuie să-l configurezi . Acesta scanează aplicațiile la instalare și când sunt actualizate, notificând utilizatorul despre orice posibilă amenințare. Cu Bitdefender poți să blochezi aplicațiile cu un cod PIN imediat după instalare, când sunt afișate și eventualele lor probleme din punct de vedere al confidențialității datelor personale.
Modulul antivirus este unul foarte rapid, deoarece a scanat circa 20 de GB de date în câteva secunde. Pilotul Automat face din acest modul unul foarte util, deoarece utilizatorul va fi protejat de aplicațiile malițioase, protecția permanentă fiind activată.
Utilizarea modulului Securitate Aplicații
Scopul acestui modul este de a te avertiza despre aplicații care pot prezenta un risc pentru datele personale stocate pe smartphone-ul sau tableta ta cu Android. După ce deschizi modulul, vei vedea un Scor Confidențialitate care ar trebui să fie o privire de ansamblu asupra siguranței datelor tale personale. Pe lângă acest scor vei mai vedea și o listă a tuturor aplicațiilor de pe dispozitiv, cele care au acces la date personale fiind listate prim ele.
Din păcate modulul Securitate Aplicații nu este atât de util precum pare: cele mai multe aplicații de pe dispozitivul nostru nu au fost analizate de Bitdefender, deci scorul lor de confidențialitate a fost estimat doar pe baza permisiunilor acestora. Modulul Securitate Aplicații este mai mult un centralizator a l permisiunilor aplicațiilor, deoarece nu îți oferă cu adevărat sugestii în privința aplicațiilor posibil periculoase. De exemplu, Facebook nu este analizat, deși are cinci posibile moduri în care poate să îți amenințe datele personale.
Totuși, filtrul din modul poate să fie util: cu acesta poți să filtrezi aplicațiile pe baza permisiunilor, deci poți să vezi foarte ușor care sunt cele care te pot costa bani, sau cele care au acces la locați a ta.
Modulul Securitate Aplicații putea să fie unul foarte bun, dacă majoritatea aplicațiilor ar fi fost an alizate de Bitdefender. Momentan este mai mult un centralizator al permisiunilor solicitate de aplicații, cu un filtru util.