Utilizarea modulului Securitate Web
Acest modul este cel mai simplu din aplicația Bitdefender Mobile Security 2016 : are o singură setare, cu care poți să-l oprești sau să-l pornești. Scopul acestui modul este de a te proteja de saituri web nesigure când navighezi pe internet și nu îți recomandăm să-l oprești.
Modulul folosește serverele Bitdefender pentru a te proteja împotriva saiturilor rău intenționate și funcționează în browser-ul Android implicit și în Chrome.
Modulul Securitate Web este unul foarte util. Te protejează de multe tipuri de amenințări de pe internet. Este foarte ușor de folosit, deoarece nu este necesar să-l configurezi în vreun fel. Ca îmbunătățire, ar fi fost și mai bine dacă funcționa în mai multe browsere web, inclusiv Firefox ori Opera.
Utilizarea modulului Antifurt
Unul dintre cele mai avansate module din Bitdefender Mobile Security este cel Antifurt. Acesta este menit să te ajute când dispozitivul tău este pierdut sau furat . Așa cum am mai menționat, va trebui să faci trei lucruri pentru a porni modulul: trebuie să acorzi drepturi administrative aplicației, să introduci un cod PIN și, opțional, un număr de telefon de siguranță. Hai să vedem la ce anume sunt bune toate acestea:
Antifurt te protejează în două moduri: prin saitul Bitdefender Central sau prin folosirea unui alt telefon mobil. După ce ai pornit modulul, poți să accesezi saitul central.bitdefender.com din orice browser și să te autentifici cu contul tău Bitdefender. Aici vei vedea locația dispozitivelor tale protejate de Bitdefender (dacă sunt pornite și conectate la un serviciu de locație și la internet). Poți să le trimiți un mesaj (eventual să și declanșezi o alarmă sonoră puternică), să le blochezi sau să ștergi toate datele de pe ele, de la distanță. Deși ștergerea datelor poate să sune a fi prea drastică, ea poate să fie cea mai bună soluție dacă ai date foarte sensibile pe dispozitivul pierdut ori furat.
Aceste servicii de securitate pot fi activate și prin trimiterea unui SMS de pe un alt telefon: lista comenzilor disponibile este afișată în secțiunea Comandă prin SMS. Deși majoritatea comenzilor pot fi activate de pe orice telefon, comanda de ștergere a dispozitivului poate fi trimisă numai de pe numărul de siguranță setat de tine. Există și o opțiune de a primi un mesaj text pe numărul de siguranță cu noul număr în cazul în care cartela SIM a fost înlocuită.
Una dintre comenzi, CALLME, face ca dispozitivul să sune înapoi în modul ascuns. Această opțiune poate fi o metodă foarte bună pentru a asculta în liniște cine se află în posesia dispozitivului dar, din păcate, nu a funcționat foarte bine. Smartphone-ul folosit pentru a testare chiar ne-a sunat, dar aceast apel nu a fost ascuns deloc. Apelul a fost vizibil pe ecran ca și orice alt apel, lucru care face acest serviciu relativ inutil.
Modulul Antifurt este unul dintre cele mai bune servicii oferite de Bitdefender Mobile Security 2016, deoarece te ajută să localizezi sau chiar să îți ștergi dispozitivul Android de la distanță. Acest modul poate să fie cea mai bună șansă de a recupera un dispozitiv pierdut sau furat, și îți recomandăm să îl activezi. Din păcate, un posibil punct forte al modulului Antifurt, comanda de apel ascuns, nu a funcționat, însă avem speranța că această problemă va fi corectată într-o viitoare actualizare a aplicației.
Utilizarea modulului Blocare Aplicații
Al cincilea modul din Bitdefender Mobile Security 2016 poate să blocheze accesul la aplicații, ceea ce este util dacă dispozitivul este folosit de altcineva.
Pentru a folosi acest modul, trebuie să activezi drepturi adiționale pentru aplicație, care se activează cu o singură apăsare. Apoi, trebuie doar să bifezi aplicațiile pe care vrei să le blochezi. După blocarea unei aplicații, aceasta poate fi pornită numai după ce se introduce codul PIN configurat în Bitdefender.
Deși modulul Blocare Aplicații restricționează accesul la aplicații printr-un cod PIN, din păcate nu ascunde notificările acestor aplicații. De exemplu, am încercat să blocăm aplicația Mesagerie pentru a ascunde mesajele noastre SMS. Totuși, mesajele primite au fost afișate într-o notificare, deci modulul nu a oferit protecție 100%.
Modulul Blocare Aplicații oferă o metodă foarte bună de a limita accesul la aplicațiile de pe dispozitiv, și funcționează destul de b ine, deoarece aplicațiile protejate nu pot fi lansate fără introducerea unui cod PIN. Din nefericire, notificările aplicațiilor blocate vor fi afișate în continuare, deci modulul nu poate să îți protejeze în întregime datele tale personale.
Eficiență și viteză
În cazul unui produs de securitate, cel mai important este ca acesta să ne protejeze împotriva virușilor, împotriva malware-ului și saiturilor web rău intenționate, fără a fi intruziv. Aceasta înseamnă că o soluție bună de securitate detectează și elimină amenințările, dar nu folosește foarte multe resurse. Bitdefender Mobile Security 2016 excelează la ambele capitole.
Am aruncat o privire și asupra saiturilor de securitate independente, iar rezultatele lor sunt mai mult decât satisfăcătoare, în ceea ce privește Bitdefender:
-
AV-Test a măsurat o rată de detecție de 100% pentru malware pe Android, și a acordat scorul maxim de șase puncte la capitolul de utilizare, ceea ce include și scorurile de performanță.
-
AV-Comparatives a măsurat o rată de protecție de 100% și a remarcat utilizarea minimă a bateriei.
În afară de laboratoarele independente, putem să spunem din experiență că Bitdefender Mobile Security face față la toate tipurile de malware: a recunoscut virușii și a blocat accesul la saiturile periculoase, fără a avea un efect vizibil asupra performanței smartphone-ului.
Verdict
Dacă vorbim despre securitate, Bitdefender este unul dintre primele nume care ne vin în minte: compania are o reputație solidă în domeniul de securitate, datorită produselor sale robuste și ușor de folosit . Din fericire au reușit să își aducă valorile lor principale și pe platforma Android, și au creat un produs foarte bun, numit Bitdefender Mobile Security 2016. Acesta este ușor de folosit și eficient. Nu numai că are o rată de detecție foarte ridicată a malware-ului, dar nici nu afectează foarte mult performanța dispozitivelor Android.
Totuși, ca și orice alt produs software, Bitdefender Mobile Security pentru Android nu este perfect. De exemplu, modulul de Securitate Aplicații este mai mult un centralizator al permisiunilor, iar Antifurt și Blocare aplicații , deși sunt module foarte utile, mai pot fi îmbunătățite.
Per total, am fost foarte mulțumiți de nivelul de protecție oferit de Bitdefender Mobile Security 2016 și îl recomandăm tuturor cititorilor noștri.