Care sunt cele mai bune programe de ștergere? 5 dintre cele mai populare aplicații

Acum ceva timp, am vorbit despre metodele de recuperare a fișierelor șterse de pe hard-disk-uri. Am văzut că fișierele șterse nu sunt neapărat pierdute pentru totdeauna și, dacă folosești anumite programe specializate, le poți recupera. Dar dacă nu vrei asta? Poate că ai unele fișiere pe care chiar le vrei șterse. Poate că ele conțin informații personale sensibile, informații care nu vrei să poată fi recuperate de nimeni. Pentru asta, trebuie să te asiguri că fișierele nu sunt doar șterse, ci și rescrise într-o manieră încât să nu poată fi recuperate sub nicio formă. În acest ghid, vom testa și vă vom arăta câteva dintre cele mai bune instrumente gratuite de ștergere definitivă a fișierelor de pe calculatoarele voastre cu Windows.

Procedura de testare

Înainte de a testa fiecare program de ștergere permanentă, am creat un folder gol pe calculatorul nostru de test. Apoi, am pus în el multe fișiere diferite. În total, folderul a conținut 1 GO de date în 34 de fișiere, de diverse tipuri: pdf, doc, docx, rtf, epub, azw3 (Kindle eBooks), iso, mp3, jpg, nef, pptx, exe, avi, mp4, 7z, tar și zip.

Apoi, am folosit fiecare software de ștergere permanentă a fișierelor, pentru a a elimina tot ce era în acest folder. Pentru fiecare program de ștergere am folosit cea mai complexă metodă oferită de el. De asemenea, am notat câți algoritmi de ștergere oferă fiecare program și cât de bine este realizată interfața sa. Apoi, când toate fișierele noastre de test au fost șterse și rescrise, am rulat Recuva pentru a verifica dacă vreunul din fișiere mai poate fi totuși recuperat.

Pentru a obține rezultate cât mai corecte, am repetat toți acești pași pentru fiecare program de ștergere pe care l-am testat. Am ales programele pe care le vezi mai jos deoarece, pentru moment, toate sunt gratuite și foarte populare. Nu am vrut să includem niciun fel de software comercial, deoarece nu sunt prea mulți utilizatori care să fie dispuși să cheltuiască bani pe astfel de aplicații.

Eraser

Eraser este un program mic care poate șterge definitiv fișiere, foldere, spațiul liber de pe disc sau chiar hard-disk-uri întregi. Pentru a folosi Eraser, trebuie să îl descarci și să îl instalezi. Când s-a instalat, el va adăuga automat opțiuni de ștergere definitivă în meniurile contextuale din Windows.

Pe lângă opțiunile din meniurile contextuale, interfața Eraser îți permite și să creezi sarcini de ștergere definitivă programate. Această caracteristică este foarte utilă în cazul în care lucrezi cu date pe care le vrei șterse în mod regulat.

Eraser suportă 13 metode diferite de ștergere definitivă, dar cea implicită este standardul Gutmann. Această metodă rescrie fișierele șterse de 35 de ori, ceea ce înseamnă că, în funcție de câte fișiere ștergi, procesul poate dura destul de mult.

Acum a venit momentul să verificăm cât de bine funcționează Eraser. Așa că am rulat Recuva pe folderul șters definitiv. Rezultatul a fost că niciunul dintre fișierele șterse nu a mai putut fi recuperat.

Alternate File Shredder

Alternate File Shredder este o mică aplicație care îți permite să ștergi definitiv fișiere. Interfața sa este simplă și ușor de înțeles și, dacă selectezi această opțiune în timpul procesului de instalare, programul adaugă și o opțiune Trimite la File Shredder în meniurile contextuale din Windows. Alternate File Shredder oferă posibilitatea de a șterge atât fișiere individuale cât și foldere întregi.

Alternate File Shredder oferă o singură metodă de ștergere permanentă: rescriere cu date aleatorii. Totuși, poți alege de câte ori vor fi rescrise fișierele șterse. Un detaliu interesant este faptul că poți alege și să rescrii numele de fișiere, astfel ca nu numai conținutul fișierelor să fie șters, ci și numele lor.

Când ștergerea a fost terminată, am pornit Recuva și am verificat dacă vreun fișier mai poate fi recuperat. Din fericire, niciunul nu a fost detectat.

Moo0 File Shredder

Moo0 File Shredder este o altă aplicație mică, cu o interfață foarte simplistă. Odată ce ai lansat-o, tot ce trebuie să faci este să tragi orice fișier sau folder peste fereastra ei pentru a le șterge definitiv. Din păcate, Moo0 File Shredder nu adaugă niciun fel de opțiune de ștergere în meniurile clic dreapta din Windows.

În mod implicit, interfața te lasă să selectezi doar metoda de ștergere ce va fi folosită. Dacă apeși pe butonul Detailed Description (Descriere detaliată), fereastra programului se va redimensiona pentru a-ți arăta mai multe detalii despre fiecare din metodele de ștergere disponibile. Moo0 File Shredder oferă 4 algoritmi de ștergere, inclusiv Gutmann.

Când am rulat Recuva pentru a verifica dacă vreunul din fișierele șterse mai poate fi recuperat, am fost încântați să aflăm că toate au fost șterse definitiv.

Freeraser

Freeraser este un alt software creat să te ajute să ștergi permanent fișiere. Interfața sa este extrem de minimalistă: afișează doar un coș de reciclare.

Totuși, dacă dai clic dreapta pe el se va deschide un meniu contextual, care oferă mai multe opțiuni. Ne-ar fi plăcut ca Freeraser să fi adăugat și o opțiune de ștergere în meniurile contextuale din Windows. Din păcate nu o face.

Bunul simț și documentația oficială ne spun că, pentru a șterge fișiere sau foldere, e de ajuns să tragi aceste elemente peste iconița Freeraser. Totuși, pe calculatorul nostru de test cu Windows 8.1, această caracteristică nu a funcționat, așa că a trebuit să folosim meniul aplicației pentru a selecta fișierele pe care vroiam să le ștergem.

Odată ce am selectat aceste fișiere și am confirmat acțiunea, interfața sub formă de coș a Freeraser se modifică astfel încât să știi că procesul de ștergere a început. Freeraser oferă 3 algoritmi de ștergere, inclusiv metoda Gutmann în 35 de pași.

După ce toate fișierele au fost șterse, am lansat Recuva din nou, pentru a vedea dacă vreunul mai poate fi recuperat. Din fericire, nu a fost cazul.

File Shredder

File Shredder este un alt program creat pentru a te ajuta să ștergi definitiv fișiere. Interfața sa este puțin mai complexă decât majoritatea celorlalte programe din această comparație. Totuși, ea este foarte ușor de utilizat și de înțeles. De asemenea, File Shredder adaugă opțiuni de ștergere în meniurile clic dreapta din Windows.

Pentru a șterge fișiere sau foldere cu File Shredder, poți pur și simplu să le tragi peste interfața sa, sau poți să folosești unul din butoanele Add File(s) (Adaugă fișiere) sau Add Folder (Adaugă Folder). File Shredder oferă 5 metode de ștergere, inclusiv metoda complexă Gutmann.

După ce File Shredder a șters fiecare fișier din folderul nostru de test, am încercat să le recuperăm folosind Recuva. Niciunul dintre fișierele șterse nu a putut fi recuperat.

Cel mai bun program de ștergere definitivă a fișierelor

Mai jos, poți vedea un tabel pe care l-am creat pentru a ne face o idee mai bună despre analiza noastră.

Dacă te uiți la numere și la caracteristicile fiecărui program, câștigătorul iese imediat în evidență. Dintre toate programele gratuite pe care le-am testat în această comparație, Eraser este cel mai bun. În comparație cu celelalte aplicații, Eraser oferă cea mai largă paletă de algoritmi de ștergere și cea mai bună interfață, precum și opțiuni de configurare mai complexe.

Toate celelalte programe rămân mult în urmă față de Eraser. Niciunul nu este nici măcar aproape de Eraser când vine vorba de metodele de ștergere incluse, chiar dacă unele dintre ele oferă și cei mai buni algoritmi din această nișă: metoda Gutmann și metoda DoD.

Altele funcționează bine dar le lipsesc opțiunile pentru meniurile contextuale, opțiuni pe care le considerăm destul de importante, deoarece fac mai rapid și mai ușor tot procesul de ștergere. Și Freeraser, chiar dacă ne-a plăcut ideea interfeței sale, pur și simplu nu a fost actualizat să funcționeze bine pe dispozitivele cu Windows 8.1.

Concluzie

Sperăm că această analiză a programelor de ștergere permanentă vă va fi de folos. Chiar dacă nu folosești un astfel de program în mod regulat, nu este rău să ai unul pregătit. Nu știi niciodată când vei avea nevoie să te asiguri că unele fișiere sunt șterse definitiv, fără a exista șanse ca ele să fie recuperate. Mai ales în cazul în care îți partajezi calculatorul și cu alte persoane.