Cele mai bune aplicații gratuite de recuperare de fișiere: Recuva vs. competiția

Cele mai bune aplicații gratuite de recuperare de fișiere: Recuva vs. competiția

În prezent, găsești multe aplicații care promit să te ajute să îți recuperezi fișierele șterse. Este foarte bine că avem multe opțiuni, însă întrebarea este care sunt cele mai bune programe de recuperat fișierele pierdute? Care dintre ele se țin de promisiune? Pentru a afla, am testat câteva dintre cele mai populare aplicații din această nișă, toate fiind gratuite pentru utilizarea personală. Hai să vedem ce am descoperit:

Reclamă

NOTĂ: În acest articol, testăm trei aplicații de recuperare fișiere cu adevărat gratuite: Recuva vs. PhotoRec vs. IObit Undelete. Am vrut să facem și o comparație Recuva vs. EaseUS dar, din păcate, cea din urmă nu este cu adevărat gratuită, deoarece nu îți permite să recuperezi mai mult de 2 GB de fișiere șterse.

Cum am testat aplicațiile gratuite de recuperare fișiere

Am luat un stick de memorie și l-am formatat, pentru a ne asigura că nu mai este nimic pe el. Apoi, am copiat o serie de fișiere diverse pe el:

  • 30 documente (16 .xlsx, 7 .pdf și 7 .docx) cu o dimensiune totală de 3,30 MB
  • 30 fișiere de muzică (.mp3) cu o dimensiune totală de 198 MB
  • 30 imagini (.jpg) cu o dimensiune totală de 90,10 MB
  • 15 clipuri video (.avi) cu o dimensiune totală de 5,78 GB

În total, am avut 105 fișiere cu o dimensiune de 6,07 GB.

Fișierele pe care le-am folosit pentru testarea aplicațiilor de recuperare

Fișierele pe care le-am folosit pentru testarea aplicațiilor de recuperare

Apoi, am șters permanent toate fișierele, folosind combinația de taste Shift + Delete, și am adăugat 20 de fișiere noi (imagini jpeg cu o dimensiune totală de 57,40 MB) pe stick-ul de memorie. Am făcut acest lucru pentru a vedea cât de bun este fiecare program la recuperarea de fișiere, atunci când sunt șanse ca unele dintre fișierele șterse să fi fost rescrise parțial de altele. Din moment ce fișierele șterse au fost pe un stick de memorie USB, am recuperat fișierele pe un SSD de pe calculatorul nostru.

În continuare, a venit timpul să testăm aplicațiile de recuperare de date. Am ales programele pe care le vezi mai jos pentru că, în acest moment, ele sunt foarte populare în această nișă. Am vrut, de asemenea, să limităm acest review la aplicații gratuite, fără niciun fel de limitări, deoarece majoritatea oamenilor nu își doresc să plătească bani pe aplicații pe care poate le vor folosi o singură dată.

Reclamă

1. Recuva

Recuva începe cu un expert de recuperare, ce te ajută să alegi locația și tipurile de fișiere pe care le cauți. Aplicația a făcut scanarea în 0,09 secunde și a găsit 85 din cele 105 fișiere pe care le-am șters. Le-a recuperat în 5 minute și 26 secunde, iar toate cele 85 de fișiere restaurate au fost intacte. Din păcate, douăzeci de fișiere muzică .mp3 din cele inițiale nu au putut fi recuperate.

Fișiere șterse recuperate de Recuva folosind scanarea rapidă

Fișiere șterse recuperate de Recuva folosind scanarea rapidă

Rularea Recuva pentru a doua oară, folosind opțiunea de scanare “deep” (complexă) ne-a oferit rezultate și mai bune. Deși scanarea “deep” a durat mult mai mult (31 minute și 3 secunde), Recuva a reușit să identifice 144 fișiere recuperabile. Sunt mai multe decât numărul de fișiere pe care le-am copiat pe stick-ul de memorie: Recuva a detectat 59 de fișiere imagine suplimentare care se aflau pe stick înainte de a îl formata. Totuși, cele douăzeci de fișiere .mp3 pe care nu le-a recuperat la prima scanare (cea rapidă) încă au fost nedetectabile și nerecuperabile. Timpul de restaurare a fost similar cu primul: 5 minute și 24 secunde.

Fișiere șterse recuperate de Recuva folosind scanarea deep (complexă)

Fișiere șterse recuperate de Recuva folosind scanarea deep (complexă)

Descărcare: Recuva

2. TestDisk PhotoRec

TestDisk PhotoRec este o aplicație de recuperare date excelentă. Software-ul este open-source, adică este complet gratuit pentru oricine vrea să îl folosească. Utilizatorii neexperimentați s-ar putea să fie tentați să îl evite din prima clipă, deoarece nu este prezentat ca având o interfață grafică. Totuși, dacă te uiți atent în fișierul zip pe care îl descarci, vei găsi o aplicație numită qphotorec_win.exe, aceasta fiind același instrument PhotoRec, dar cu interfață grafică. 🙂

TestDisk PhotoRec are un instrument cu interfață grafică

TestDisk PhotoRec are un instrument cu interfață grafică

Făcând o comparație PhotoRec vs. Recuva, PhotoRec folosește un proces de recuperare a fișierelor pierdute puțin diferit de cel al Recuva sau al altor aplicații similare. După ce selectezi unitatea pe care vrei să o scanezi și locația fișierelor recuperate, ea restaurează imediat tot ce este posibil.

Reclamă

În testul nostru, a găsit și a recuperat 85 de fișiere din cele 105 șterse. A reușit acest lucru în 25 de minute și 56 de secunde. Acesta este un timp mare și, din păcate, această aplicație nu include o opțiune de scanare complexă, precum Recuva.

Fișiere șterse recuperate de PhotoRec

Fișiere șterse recuperate de PhotoRec

Descărcare: TestDisk PhotoRec

3. IObit Undelete

IObit Undelete oferă o interfață ușor de utilizat, care arată și bine. Procesul de recuperare a fișierelor este simplu: selectezi ce tip de fișiere ai pierdut, alegi unitatea de stocare pe care se aflau și apoi începi căutarea. Această aplicație nu include multe setări complexe, dar asta înseamnă că poți să treci direct la recuperarea fișierelor, fără a fi nevoie să citești vreun manual de utilizare.

Fișiere șterse recuperate de IObit Undelete

Fișiere șterse recuperate de IObit Undelete

IObit Undelete a recuperat un total de 85 de fișiere din cele 105 pe care le-am șters. Timpul de scanare a fost de 14 secunde, iar timpul total de recuperare al fișierelor a fost de 5 minute și 18 secunde. Din păcate, IObit Undelete nu oferă o opțiune de scanare complexă similară cu cea din Recuva.

Descărcare: IObit Undelete

Cele mai bune aplicații de recuperare de fișiere: Recuva vs. TestDisk PhotoRec vs. IObit Undelete?

Am creat un tabel cu sumarul descoperirilor noastre. Aruncă o privire peste el, ca să îți faci o idee mai clară:

Comparație aplicații gratuite de recuperare fișiere

Comparație aplicații gratuite de recuperare fișiere

Dacă rezumăm totul, este evident că Recuva este clar câștigătoarea. Uitându-ne la numărul de fișiere șterse ce au fost recuperate, atât Recuva, cât și TestDisk PhotoRec și IObit Undelete au reușit să restaureze același număr de fișiere.

Însă, când am rulat scanarea “deep” (complexă), Recuva a reușit să recupereze chiar și fișiere ce se aflau pe stick-ul de memorie USB înainte să îl formatăm. Este un rezultat mai bun decât ce au reușit celelalte două aplicații.

De asemenea, am observat diferențe semnificative din punct de vedere al vitezei de scanare și al timpului necesar pentru a recupera fișierele șterse. Din orice perspectivă ne-am uita, se pare că acest concurs între IObit Undelete vs. TestDisk vs. Recuva a fost câștigat de ultima aplicație menționată. Dintre toate aplicațiile, niciuna nu a fost mai bună decât Recuva.

Care este cea mai bună aplicație de recuperare fișiere, din punctul tău de vedere?

Sperăm că această comparație ți-a fost utilă în a face o alegere informată. Dacă ai întrebări, nu ezita să ne lași un comentariu. De asemenea, dacă ai ales să folosești una dintre aceste aplicații de recuperare a fișierelor, spune-ne experiența ta mai jos. Sigur va fi de ajutor și altora.

Descoperă: Productivitate Blog Coș de Reciclare Programe Recomandate Windows