Cele mai bune 5 aplicații gratuite de recuperare a fișierelor șterse

Poți să găsești multe aplicații care îți promit că te ajută să îți recuperezi fișierele șterse. Este foarte bine că avem multe opțiuni, dar întrebarea este care dintre aceste programe sunt cu adevărat bune în a recupera fișierele șterse? Care dintre ele oferă ceea ce promit? Pentru a afla, am testat unele dintre cele mai populare aplicații din această nișă, toate fiind gratuite pentru utilizarea personală. Haide să vedem ce am descoperit:

Cum am testat aplicațiile de recuperare a fișierelor

Am luat un stick de memorie USB și l-am formatat, pentru a ne asigura că nu a mai rămas nimic pe el. Apoi am copiat o varietate de fotografii, documente, imagini și clipuri video (în total 123 de fișiere) cu diferite formate de fișiere: bmp, cur, docx, jpg, mkv, mp3, pdf, png, txt și xlsx. Dimensiunea totală a tuturor fișierelor a fost de 2,66 GO.

aplicatii, recuperare fisiere

În continuare, am șters toate fișierele, definitiv, folosind tastele Shift + Delete, după care am adăugat 10 fișiere noi (imagini jpeg) pe stick-ul de memorie, pentru a vedea cât de bun este fiecare program la recuperarea fișierelor, atunci când sunt șanse ca unele dintre fișiere să fie parțial suprascrise de altele. Pentru că fișierele șterse erau pe stick-ul USB, am recuperat fișierele pe calculator.

Apoi a venit timpul să testăm aplicațiile de recuperare a datelor. Am ales programele pe care le vezi mai jos, deoarece în acest moment, sunt cele mai populare în această nișă. De asemenea, am vrut să rezumăm această comparație la aplicațiile gratuite, fără alte limitări, deoarece majoritatea utilizatorilor nu sunt entuziasmați să cheltuiască bani pe aplicații pe care s-ar putea să le folosească doar o dată sau de două ori.

1. Piriform Recuva

Recuva începe cu un expert care te ajută să alegi locația și tipurile de fișiere pe care urmează să le scaneze. Aplicația a făcut scanarea în 0,09 secunde și a găsit 86 din cele 123 de fișiere pe care le-am șters. Le-a recuperat în 18,16 secunde.

aplicatii, recuperare fisiere

Dintre cele 86 de fișiere recuperate, doar 71 erau intacte. Celelalte 15 fișiere au fost doar parțial recuperate, deci conținutul lor a fost parțial suprascris. Aceste fișiere au fost corupte și nu au mai putut fi folosite. Când am rulat Recuva a doua oară, folosind opțiunea de scanare în detaliu, am obținut aceleași rezultate.

NOTĂ: Recuva a fost singura aplicație testată care nu a considerat că fișierul „Thumbs.db” trebuie recuperat. Acest fișier nu este esențial și este creat de Windows în foldere și reprezintă un cache de imagini pentru încărcarea mai rapidă a miniaturilor.

Descărcare: Recuva

2. Puran File Recovery

Puran File Recovery este un instrument de recuperare gratuit și ușor de folosit. Este o aplicație portabilă pe care nu trebuie să o instalezi pentru a o putea rula. După ce a pornit, trebuie să selectezi unitatea de stocare pe care vrei să o scanezi după fișiere pierdute. Apoi, programul afișează imediat toate fișierele șterse identificate. A reușit să găsească 87 de fișiere din cele 123 pe care le-am șters anterior.

aplicatii, recuperare fisiere

Recuperarea fișierelor șterse a durat aproximativ 1 minut și 15 secunde. Puran File Recovery a reușit să recupereze doar 65 de fișiere intacte. Restul de 22 de fișiere s-au dovedit a fi corupte, adică au fost parțial rescrise.

Descărcare: Puran File Recovery

3. IObit Undelete

IObit Undelete oferă o interfață ușor de utilizat, care arată și bine. Procesul de recuperare a fișierelor este simplu: selectezi ce tip de fișiere ai pierdut, alegi unitatea de stocare pe care se aflau și apoi începi căutarea. Această aplicație nu include multe setări complexe, dar asta înseamnă că poți să treci direct la recuperarea fișierelor, fără a fi nevoie să citești vreun manual de utilizare.

aplicatii, recuperare fisiere

IObit Undelete a recuperat un total de 87 de fișiere, în doar 18 secunde, dar numai 65 erau în condiție excelentă. Restul (22 de fișiere) erau corupte și nu mai puteau fi folosite.

Descărcare: IObit Undelete

4. Undelete 360

Undelete 360 este o altă aplicație de recuperare de date care iese în evidență. Oferă o interfață de utilizare plăcută și simplă, perfectă pentru începători. Când o rulezi, trebuie să apeși pe butonul Search (Căutare) din bara de meniu și apoi să selectezi unitatea de stocare pe care vrei să cauți fișierele șterse. Căutarea este rapidă și timpul de recuperare este similar cu cel al altor aplicații similare.

aplicatii, recuperare fisiere

Identificarea fișierelor șterse de pe stick-ul nostru de memorie USB a durat 7 secunde. Undelete 360 a recuperat 87 de fișiere în 1 minut și 48 de secunde, dar numai 65 au fost intacte. Celelalte 22 de fișiere se aflau într-o stare proastă și nu mai putea fi utilizate.

Descărcare: Undelete 360

5. Testdisk

Testdisk este o aplicație de recuperare de date excelentă, dar începătorilor s-ar putea să nu le placă deoarece nu are o interfață de utilizare grafică, care să funcționeze cu un mouse. Are o interfață text, dar opțiunile sunt clare și relativ ușor de înțeles. Un alt aspect pozitiv la Testdisk este faptul că este open-source, adică este 100% gratuit pentru oricine.

aplicatii, recuperare fisiere

Căutarea după fișierele șterse de pe stick-ul nostru de memorie a fost instantanee, Testdisk reușind să identifice 87 de fișiere. Recuperarea tuturor fișierelor șterse a durat 39 de secunde, dar 22 din ele au fost corupte.

Descărcare: Testdisk

Comparație între cele mai bune aplicații de recuperare de fișiere

Am creat un tabel în care rezumăm rezultatele. Iată-l:

aplicatii, recuperare fisiere

Dacă te uiți la numere, câștigătorul este Recuva. Dacă ne uităm la numărul de fișiere care au fost recuperate, Recuva a reușit să recupereze mai multe decât oricare altă aplicație testată. Celelalte aplicații au avut rezultate similare între ele, mai slabe, niciuna nereușind să recupereze la fel de multe fișiere ca Recuva. Am observat diferențe evidente și în ceea ce privește viteza de scanare și timpul de recuperare al fișierelor șterse. Totuși, din orice punct de vedere ai analiza situația, câștigătorul rămâne Recuva.

Concluzie

Sperăm că această comparație ți-a fost utilă în a face o alegere informată. Dacă ai întrebări, nu ezita să ne lași un comentariu. De asemenea, dacă ai ales să folosești una dintre aceste aplicații de recuperare a fișierelor, spune-ne experiența ta mai jos. Sigur va fi de ajutor și altora.