Schimbă ori dezactivează PIN-ul cartelei SIM în Android

Fiecare cartelă SIM pe care o introduci într-o tabletă ori într-un smartphone, are un cod PIN. Pentru ca dispozitivul tău să poate folosi cartela, trebuie să introduci PIN-ul cartelei, atunci când pornești dispozitivul. Unii operatori de telefonie mobilă folosesc coduri PIN standard pentru toate cartelele lor SIM, cum ar fi 0000 sau 1234. Alți operatori generează coduri PIN unice pentru fiecare SIM. Indiferent de ce operator ai, este posibil să vrei să-ți modifici PIN-ul implicit ori să-l dezactivezi ca să nu-l mai introduci de fiecare dată când îți pornești telefonul sau tableta. Citește acest tutorial pentru a vedea cum se fac aceste lucruri:

Înainte de a începe:

Acest ghid este creat pentru Android 8 Oreo și Android 9 Pie. Capturile de ecran pentru Android 8 sunt mereu în partea stângă, iar cele pentru Android 9 sunt în partea dreaptă. Dacă nu știi ce versiune de Android ai, citește: Cum afli ce versiune de Android ai pe smartphone sau tabletă?

Pentru a putea folosi acest tutorial, trebuie mai întâi să cunoști PIN-ul actual al cartelei tale SIM. Dacă introduci PIN-ul incorect de trei ori la rând, cartela SIM este blocată până introduci un cod personal de deblocare (PUC sau PUK), oferit de operatorul tău de telefonie mobilă. Iată 3 moduri pentru a obține codul PUK pentru cartela SIM.

Codurile PIN și PUK ale unor cartele SIM

Accesează setările de blocare a cardului SIM în Android

Mai întâi, trebuie să deschizi setările dispozitivului tău cu Android. După aceea, derulează în jos lista de setări. În Android 8, apasă pe „Securitate și locație”, iar în Android 9, apasă pe „Siguranță și confidențialitate”.

Setările Android

Vezi o listă lungă de setări de securitate. În Android 8, derulează în jos până găsești o intrare numită „Blocare card SIM” și apasă pe ea. În Android 9, derulează până găsești „Setări suplimentare” și apasă pe ea.

Accesează setările pentru blocare card SIM în Android

În Android 8, ai deschis setările pentru cartela ta SIM. În Android 9, mai sunt doi pași de efectuat. Mai întâi, apasă pe „Criptare și acreditări”.

Accesează Criptare și acreditări în Android 9 Pie

Apoi, apasă pe „Setați blocare SIM”. Dacă ai un smartphone Dual-SIM, apasă pe „Setați blocare SIM 1” sau pe „Setați blocare SIM 2″, în funcție de cartela SIM pentru care vrei să schimbi PIN-ul.

Accesează setările pentru blocare SIM în Android 9 Pie

În ambele versiuni de Android, ești la pagina unde vezi comutatorul pentru blocarea cartelei SIM și o setare pentru schimbarea codului PIN. Citește în continuare pentru a vedea cum se configurează ambele opțiuni.

Cum dezactivezi introducerea codului PIN pentru SIM, când îți pornești telefonul sau tableta cu Android

Dacă nu vrei să introduci PIN-ul pentru SIM de fiecare dată când îți pornești telefonul sau tableta cu Android, mută comutatorul „Blocați cardul SIM” („Lock SIM card”) pe poziția Dezactivat/Off.

Apasă pe Blocați cardul SIM, în Android

Ți se cere să introduci PIN-ul pentru cartela SIM. Fă asta și apasă pe OK.

Introdu codul PIN curent, în Android

După ce faci asta, este eliminată cerința de a introduce codul PIN pentru cartela SIM, de fiecare dată când îți pornești telefonul sau tableta. Va trebui doar să introduci PIN-ul dispozitivului, modelul de desenat pe ecran, parola sau amprenta, ori să folosești funcția de scanare a feței tale, în funcție de ce opțiune ai activat pentru autentificare.

Cum schimbi codul PIN pentru cartela SIM de pe telefonul sau tableta cu Android

Dacă vrei să folosești un alt cod PIN, în setările pentru blocarea cartelei SIM, apasă pe „Schimbați codul PIN pentru SIM”.

Apasă pe Schimbați codul PIN pentru SIM

Ți se cere să introduci PIN-ul vechi, care este activ în prezent. Introdu-l și apasă OK.

Introdu vechiul cod PIN al cartelei SIM

Ți se cere să introduci codul PIN nou, pe care vrei să-l folosești. Poți introduce un cod între 4 și 8 cifre. Introdu-l și apasă apasă OK. Trebuie să-l reconfirmi și să apeși iarăși pe OK.

Introdu noul cod PIN al cartelei SIM

Acum PIN-ul cartelei SIM este schimbat. Nu uita că este diferit de PIN-ul pentru dispozitivul tău cu Android. Codul PIN al cartelei SIM este cerut de fiecare dată când pornești sau repornești dispozitivul tău cu Android, ori atunci când introduci cartela SIM în dispozitiv. Nu este necesar pentru a-ți debloca dispozitivul după ce l-ai pornit și cartela SIM este deja deblocată.

Ți-ai schimbat codul PIN implicit pentru cartela SIM, ori ai blocat introducerea lui?

Înainte de a închide acest ghid, suntem curioși ce ai făcut: ai ales să schimbi codul PIN implicit pentru cartela SIM ori ai dezactivat necesitatea introducerii codului PIN pentru SIM de fiecare dată când pornești sau repornești telefonul sau tableta cu Android? Comentează mai jos și hai să discutăm.