
Windows 10 și Windows 8.1 au o nouă setare de partajare în rețea care nu este documentată de Microsoft. Această setare spune așa: "Activați configurarea automată a dispozitivelor conectate la rețea". O vei găsi în lista de setări de partajare complexe disponibile pentru rețelele private. Ce înseamnă această setare și ce face? Ar trebui să o activezi ori să o dezactivezi? Am realizat câteva experimente pentru a înțelege ce face și acum vrem să-ți explicăm pe îndelete. Iată ce am aflat:
Unde găsești setarea "Activați configurarea automată a dispozitivelor conectate la rețea"?
Pentru a găsi această setare, trebuie să deschizi Centrul rețea și partajare. O metodă rapidă să faci asta este să deschizi Panoul de Control și să mergi la "Rețea și Internet -> Centru rețea și partajare". Apoi, în coloana din stânga, apasă pe legătura "Modificare setări de partajare complexe".
Extinde setările profilului de rețea Privat și, în secțiunea Descoperire rețea, vei găsi setarea "Activați configurarea automată a dispozitivelor conectate la rețea".
Această setare este activată în mod implicit pentru conexiunile de rețea configurate ca fiind private. Pentru a învăța mai multe despre profilurile/locațiile de rețea, citește acest ghid: Ce sunt locațiile de rețea în Windows?.
Ce se întâmplă când aceasta setare este activă?
Această setare schimbă modul în care Windows 10 și Windows 8.1 lucrează cu dispozitive de rețea precum hard disk-uri externe care sunt conectate la calculatoarele din rețea sau la routerul wireless. Aceste dispozitive vor fi descoperite și vor putea fi folosite de unelte precum Istoric fișiere. Această unealtă poate detecta hard disk-urile conectate la alte PC-uri din rețea ori la router și le poate folosi pentru a stoca copii de siguranță ale fișierelor și folderelor tale personale.
De asemenea, în Istoric Fișiere (File History), poți recomanda un hard disk extern conectat la calculatorul tău drept locație de stocare pentru alte calculatoare și dispozitive din rețea, cu Windows. Dacă ai acasă o rețea de calculatoare cu Windows, care fac parte dintr-un grup de domiciliu și un singur hard disk extern, conectat doar la unul dintre calculatoare, poți folosi acel hard disk drept locație de stocare pentru toate copiile de siguranță, realizată pe toate calculatoarele din rețea, cu Istoric Fișiere (File History). Singura condiție este ca setarea despre care vorbim să fie activă și să folosești Windows 10 sau Windows 8.1 pe calculatoarele din rețea.
Abilitatea Windows de a detecta, configura și utiliza dispozitive de rețea este determinată de setarea menționată mai devreme: "Activați configurarea automată a dispozitivelor conectate la rețea". Dacă această setare de partajare în rețea este activată, Windows poate folosi aceste dispozitive pentru unelte precum Istoric fișiere. Dacă nu este activată, nu va putea detecta aceste dispozitive și nici nu le va putea folosi drept spații de stocare în rețea.
Dacă ai nevoie de ajutor în a-ți configura setările avansate de partajare în rețea, citește acest tutorial: Cum particularizăm setările de rețea și partajare în Windows.
Concluzie
Sperăm că ai găsit acest tutorial util. Pe noi ne frustra că nu înțelegeam ce face această setare și faptul că Microsoft nu a oferit documentație despre ea. În plus, nici nu puteam folosi Istoric Fișiere (File History) pentru a ne crea un sistem de copii de siguranță a fișierelor personale, prin rețea. Și totul, din cauza unei setări aparent insignifiante. Dacă știi și alte utilizări ale acestei setări, nu ezita să lași un comentariu. Și alți utilizatori de Windows se vor bucura de expertiza ta.