3 metode de a îți vedea folderele partajate în Windows

Cauți un răspuns la întrebarea: "Unde pot să văd toate folderele partajate de pe calculatorul sau dispozitivul meu cu Windows?" Ne-am gândit că este o întrebare foarte bună și am decis să ˇîi răspundem. Avem trei alternative diferite de discutat: una care folosește Explorer sau Windows Explorer, una care folosește Gestionare computer și una care folosește Linia de comandă sau Powershell. Toate aceste metode funcționează în toate versiunile moderne de Windows. Așa că, dacă vrei să afli cum să găsești toate folderele partajate de pe calculatorul tău cu Windows sau dacă vrei să găsești calea către un folder partajat, citește în continuare:

1. Vezi care sunt folderele partajate de tine cu ajutorul Explorer sau Windows Explorer

Cea mai simplă metodă de a vedea care sunt folderele pe care le partajezi în Windows este să folosești Explorer dacă ai Windows 10 sau 8.1, sau Windows Explorer dacă ai Windows 7. Deschide-l și apoi extinde secțiunea Rețea din partea stângă a ferestrei și apasă pe numele PC-ului tău cu Windows. Această acțiune îți arată lista de foldere partajate de calculatorul sau dispozitivul tău cu rețeaua.

Lista de foldere partajate cu rețeaua

Problema cu acest mod de vizualizare este faptul că nu îți arată partajările ascunse și nu îți dă nici prea multe informații despre cum este partajat fiecare folder. Totuși, poți să dai clic dreapta sau să apeși lung pe fiecare folder și apoi pe Proprietăți, sau să apeși Alt + Enter pe tastatură.

Opțiunea Proprietăți din meniul contextual al unui folder partajat

Acțiunea precedentă deschide fereastra Proprietăți a folderului partajat selectat. O poți folosi pentru a accesa mai multe informații despre cum este partajat acel folder, setările sale de securitate și așa mai departe.

Setări de partajare și permisiuni ale unui folder

Deși această metodă funcționează, nu este o metodă elegantă de a vedea sau administra folderele pe care le partajezi. Există alternative mai bune.

2. Vezi care sunt folderele partajate de tine cu ajutorul aplicației Gestionare computer

Cea mai bună unealtă pentru această sarcină este Gestionare computer. Deschide Gestionare computer și, în partea stângă a ferestrei, navighează la "Instrumente de sistem -> Shared Folders -> Shares".

Folderele partajate pot fi văzute în secțiunea Shares din Gestionare computer

În panoul din centrul ferestrei Gestionare computer vezi o listă cu toate folderele și partițiile partajate de calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows. Aici vei găsi atât folderele partajate de tine cât și folderele standard partajate de Windows, cum ar fi C$ și D$ (care sunt partițiile de pe PC-ul tău), precum și partajările ascunse, folosite pentru administrarea la distanță a calculatorului, cum ar fi ADMIN$.

Lista de foldere partajate include și partajările standard din Windows

Pentru fiecare folder și partiție din listă, vei vedea numele oficial folosit pentru partajare (așa cum este văzut de ceilalți utilizatori din rețea, dacă nu este ascuns), calea exactă a folderului, tipul partajării, numărul de conexiuni din rețea la acel folder și o scurtă descriere (dacă există).

Pentru fiecare folder partajat, poți vedea numele său de partajare, calea, tipul, etc.

Dacă dai dublu-clic pe un folder partajat, se deschide fereastra sa de Proprietăți. Aici poți să gestionezi diferiți parametri de partajare precum numele de partajare, descrierea și numărul maxim de utilizatori care au voie să se conecteze la folderul partajat simultan.

Proprietățile unui folder partajat

Dacă mergi la fila Share Permissions (Permisiuni partajare) din fereastra Proprietăți, poți vedea și seta ce utilizatori și grupuri de utilizatori au acces la folderul partajat și ce tip de acces are fiecare dintre ei.

Fila Share Permissions a unui folder

Întorcându-ne la fereastra Gestionare computer, dacă apeși pe legătura Sessions din coloana din stânga, poți vedea lista cu utilizatorii care sunt conectați în prezent la partajările tale din rețea. Pentru fiecare utilizator, vezi dispozitivul de pe care s-a conectat, câte fișiere are deschise, timpul trecut de la inițierea conexiunii ș.a.m.d.

Secțiunea Sessions îți arată lista de utilizatori conectați în prezent la folderele partajate

În aceeași coloană, secțiunea Open Files (Fișiere deschise) îți arată toate fișierele și folderele care sunt accesate de utilizatorii conectați la partajările tale din rețea.

Open Files îți arată lista de fișiere deschise de utilizatorii din rețea

Acestea sunt informații utile, nu-i așa?

3. Vezi care sunt folderele partajate de tine cu ajutorul Liniei de comandă sau a Powershell

De asemenea, poți să obții lista completă a folderelor pe care le partajezi cu rețeaua din Linia de comandă sau din PowerShell. Deschide instrumentul pe care îl preferi și scrie net share. Apoi apasă pe tasta Enter și lista de foldere partajate va fi generată instantaneu.

Comanda net share afișează lista de foldere partajate

Mai mult, dacă vrei să afli calea unui folder partajat, este ușor deoarece comanda net share îți spune și acest detaliu în coloana Resource (Resursă).

Comanda net share îți spune calea fiecărui folder partajat

Tare, nu-i așa? Evident, poți rula aceeași comandă și în Powershell.

Cum preferi să vezi folderele partajate cu rețeaua?

Ca peste tot în sistemele de operare Windows, există mai multe metode de a face același lucru. Încearcă metodele pe care ți le-am arătat în acest ghid și spune-ne care dintre ele ți se potrivește cel mai bine, în comentariile de mai jos.

Descoperă: Smarthome Ghiduri Recomandate Rețea și Internet Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează