Ce este și cum dezactivezi "Capacitate performanță de vârf" pe iPhone

Ce este și cum dezactivezi

iPhone-urile cu versiuni noi de iOS includ o facilitate de management a energiei ce le protejează de oprirea nedorită. Se numește "Capacitate performanță de vârf" și este activată automat dacă bateria nu este capabilă să ofere nivelul de energie necesar pentru anumite activități. Dacă vrei să afli mai multe despre ce înseamnă "Capacitate performanță de vârf" pe iPhone, precum și cum să o dezactivezi, deși nu este recomandat, citește acest articol:

Reclamă

Ce este "Capacitate performanță de vârf" pentru iPhone?

"Capacitate performanță de vârf" este o facilitate de pe iPhone-urile ce rulează iOS 13.1 sau mai nou, ce le permite să controleze limitarea performanței. Este capacitatea iPhone-ului tău de a oferi destulă energie chiar dacă trebuie să realizeze activități cu cerințe înalte.

Dacă bateria iPhone-ului nu poate să ofere destulă energie pentru unele dintre componente, cum ar fi procesorul (CPU) sau cipul grafic (GPU), vei întâlni o oprire nedorită a telefonului. Acest lucru poate să se întâmple din cauze multor factori incluzând dar nefiind limitați la încărcarea slabă a bateriei, o baterie îmbătrânită chimic sau temperaturi scăzute.

Atunci când iPhone-ul ți se oprește neașteptat, iOS activează automat facilitatea "Capacitate performanță de vârf". Aceasta aplică acțiuni de management al performanței pentru iPhone-ul tău, adică iOS începe să gestioneze dinamic performanța maximă a procesorului, a cipului grafic și a altor componente, astfel încât să nu consume mai multă energie decât poate să ofere bateria. Cu alte cuvinte, iPhone-ul tău nu ar trebui să se mai oprească neașteptat, dar în anumite situații va deveni mai lent.

Opțiunile pentru Stare sănătate baterie de pe un iPhone
Opțiunile pentru Stare sănătate baterie de pe un iPhone

În cazul în care facilitatea "Capacitate performanță de vârf" a fost activată pe iPhone-ul tău, s-ar putea să observi că:

 • Aplicațiile tind să aibă timpi mai mari de pornire
 • Rata de cadre pe secundă este mai mică în unele aplicații și atunci când derulezi
 • Luminozitatea ecranului scade
 • Volumul difuzorului scade
 • Blițul camerei este posibil să fie dezactivat
 • S-ar putea să trebuiască să relansezi aplicațiile care se reîmprospătează în fundal, atunci când le deschizi

Chiar dacă facilitatea "Capacitate performanță de vârf" a fost activată pe iPhone-ul tău, aceasta nu are efect asupra următoarelor lucruri:

 • Calitatea apelurilor telefonice și performanțele rețelelor
 • Calitatea foto și video
 • Performanța GPS și precizia localizării
 • Senzorii precum giroscopul, accelerometrul, barometrul
 • Apple Pay

Nu uita că facilitatea "Capacitate performanță de vârf" este disponibilă doar pentru iPhone-uri (nu și pentru iPad-uri) ce rulează iOS 11.3 sau mai nou.

Unii utilizatori s-ar putea să nu vrea ca limitarea dinamică a performanței să fie activată pe iPhone-urile lor. De aceea, îți vom arăta cum să o dezactivezi. Totuși, reține că acest lucru poate să ducă la noi opriri nedorite, caz în care facilitatea "Capacitate performanță de vârf" va fi activată automat, din nou, de iPhone-ul tău.

Reclamă

Cum dezactivezi facilitatea "Capacitate performanță de vârf" pe iPhone

Pe ecranul iPhone-ului tău, apasă pe Configurări.

Pictograma Configurări de pe ecranul iOS
Pictograma Configurări de pe ecranul iOS

În Configurări, derulează până găsești intrarea Baterie și apasă pe ea.

Intrarea Baterie din setările unui iPhone
Intrarea Baterie din setările unui iPhone

Pe ecranul Baterie, găsește Stare sănătate baterie și apasă pe ea.

Intrarea Stare sănătate baterie de pe un iPhone
Intrarea Stare sănătate baterie de pe un iPhone

Acum, în partea de jos a ecranului Stare sănătate baterie, ar trebui să vezi secțiunea "Capacitate performanță de vârf". Dacă iPhone-ul tău deja s-a oprit neașteptat în trecut, această facilitate a fost activată automat.

Reclamă

iOS ar trebui să afișeze și un mesaj similar cu cel din captura de ecran de mai jos: "Acest iPhone a suferit o oprire neașteptată, deoarece bateria nu a putut furniza puterea de vârf necesară. Pentru a preveni repetarea acestei situații, au fost aplicate măsuri de gestionarea performanței.". La finalul acestui mesaj, găsești și o legătură (buton) pentru Dezactivați. Apasă pe ea pentru a dezactiva "Capacitate performanță de vârf".

Facilitatea Capacitate performanță de vârf
Facilitatea Capacitate performanță de vârf

iPhone-ul tău te va avertiza că "Dezactivarea poate determina opriri neașteptate ale dispozitivului". Dacă tot mai vrei acest lucru, apasă pe Dezactivați. Dacă te-ai răzgândit, apasă pe Mențineți.

Dezactivarea facilității "Capacitate performanță de vârf" pe un iPhone
Dezactivarea facilității "Capacitate performanță de vârf" pe un iPhone

După ce dezactivezi opțiunea "Capacitate performanță de vârf", se schimbă și mesajul afișat pe pagina Stare sănătate baterie, în ceva precum "Acest iPhone a suferit o oprire neașteptată, deoarece bateria nu a putut furniza puterea de vârf necesară. Ați dezactivat manual măsurile de gestionare a performanței.".

Opțiunea Capacitate performanță de vârf a fost dezactivată
Opțiunea Capacitate performanță de vârf a fost dezactivată

Asta a fost tot! Totuși, nu uita că, dacă iPhone-ul tău se va opri neașteptat din nou, facilitatea "Capacitate performanță de vârf" va fi din nou activată.

iPhone-ul tău își limitează performanța?

Este bateria ta într-o stare excelentă, sau iPhone-ul tău a activat automat opțiunea "Capacitate performanță de vârf"? Dacă a făcut-o, ți-ai schimbat bateria sau ai ales să dezactivezi gestionarea performanței chiar dacă riști să ți se oprească neașteptat telefonul, din nou? Îți place faptul că Apple a inclus această facilitate în ultimele versiuni de iOS pentru iPhone-uri?

Descoperă: Smartphone Economisire energie Ghiduri Hardware și sunete iOS