Pot să-mi iau bateria externă când zbor cu avionul?

Pot să-mi iau bateria externă când zbor cu avionul?

Dacă plănuiești o vacanță, o întâlnire de afaceri în străinătate sau doar un city break de weekend, probabil că vei dori să iei cu tine unele dintre dispozitivele tale electronice, precum un laptop, un aparat foto, smartphone-ul și poate, doar poate, una sau două baterii externe. Dar știai că unele companii aeriene nu-ți permit să iei la tine anumite tipuri de dispozitive electronice? Erai conștient de faptul că unele linii aeriene îți interzic în mod expres să transporți baterii externe în timpul zborurilor? Iată de ce s-ar putea să nu ți se permită să iei la tine baterii externe când zbori și care sunt regulile generale ale marilor companii aeriene când vine vorba de asta:

Reclamă

De ce nu sunt permise bateriile externe în zboruri?

Pe scurt: din motive de siguranță! Siguranța ta și a celorlalți oameni din avion. De ce este asta o problemă? Ei bine, bateriile externe conțin litiu-ion și pot lua foc. Nu vrei să se întâmple asta într-un avion la câțiva kilometri în aer. Îți amintești de scandalul mondial cu smartphone-urile Samsung Galaxy Note 7 care explodau sau de smartphone-ul Samsung care a luat foc într-un avion anul trecut?

Bateriile externe nu sunt permise în bagajul de hală

Bateriile externe nu sunt permise în bagajul de hală

Focul este unul dintre cele mai periculoase lucruri cu care te poți confrunta în timpul unui zbor, mai ales dacă are loc în compartimentul de bagaje, unde este greu să-l găsești și să ajungi la el pentru a-l stinge. De aceea, nu ai niciodată voie să transporți baterii externe în compartimentul de bagaje și nu ai voie să le folosești în timpul zborului. Cu toate acestea, majoritatea companiilor aeriene îți permit să iei la tine o baterie externă în bagajul de mână. Totuși, există condiții și pentru asta.

NOTĂ: Iată cum identifici încărcătoarele și cablurile USB defecte, pe smartphone-ul sau tableta ta cu Android.

Care sunt regulile pentru transportul bateriilor externe când zbori?

În general, când zbori, companiile aeriene îți permit să iei la tine maxim două baterii externe, în bagajul de mână. Cu toate acestea, fiecare baterie externă trebuie să respecte reglementările referitoare la capacitatea sa de stocare.

Reclamă

De obicei, regula este ca bateria ta externă să aibă o capacitate de maxim 100Wh (wați-oră) și o tensiune maximă de 12V (volți), deși unele companii aeriene permit până la 160Wh.

Regula generală este că bateriile extrene ar trebui să aibă mai puțin de 160Wh

Regula generală este că bateriile extrene ar trebui să aibă mai puțin de 160Wh

Cu toate acestea, este o idee bună să contezi în prealabil compania pentru orice depășește 100Wh, ca să te asiguri că nu ai o surpriză neplăcută la check-in.

Cum afli care este capacitatea unei baterii externe?

Unele baterii externe au capacitatea imprimată pe ele în Wh (wați-oră). Însă multe baterii externe îți spun doar capacitatea lor în mAh (miliamperi-oră), acesta nefiind standardul de măsurare folosit de liniile aeriene. Deoarece mAh nu este același lucru ca Wh, va trebui să calculezi capacitatea bateriei tale externe. Din fericire, formula este simplă:

mAh/1000*V=Wh

Sau dacă preferi versiunea lungă:

Milliamperi-oră împărțit la 1000 și înmulțit cu tensiunea egal wați-oră

Deci, de exemplu, o baterie externă cu o capacitate de 12000 mAh și o tensiune la ieșire de 5 volți are o capacitate de 60 Wh:

12000 mAh / 1000 * 5 volți=60 wați-oră

NOTĂ: Te-ar putea interesa și acest articol despre Standarde de încărcare rapidă: Câte există? Care sunt diferențele dintre ele?.

Reclamă

Care este politica marilor companii aeriene în privința bateriilor externe?

După cum știi acum, în timpul zborurilor, majoritatea companiilor aeriene îți permit să transporți baterii externe în bagajul de mână, dacă îndeplinești anumite condiții. După ce am căutat puțin pe internet, am descoperit că în această categorie intră următoarele companii aeriene:

  • Lufthansa: maxim două baterii externe de cel mult 160Wh capacitate (sunt necesare aprobări pentru capacități de peste 100Wh)
  • KLM: nu mai mult de 20 de baterii externe maxim 100Wh fiecare (se poate și până la 160Wh, cu aprobările de rigoare)
  • American Airlines: maxim două baterii, care să nu depășească 160Wh fiecare
  • Air Canada: maxim două baterii externe de 100Wh dar nu peste 160Wh (peste 100Wh, ai nevoie de aprobări de la agenții din aeroport de la Air Canada)
  • Delta: una sau două baterii externe de maxim 160Wh fiecare (pentru mai mult de 100Wh, sunt necesare aprobări)
  • Air India: până la 20 de baterii externe de persoană; niciuna nu poate depăși 100Wh.

Majoritatea liniilor aeriene folosesc aceleași reguli pentru bateriile externe

Majoritatea liniilor aeriene folosesc aceleași reguli pentru bateriile externe

Până și compania noastră aeriană națională - Tarom România - respectă aceleași reguli: 2 baterii externe maxim de persoană, numai în bagaj de mână, și ai nevoie de aprobare de la agenții aeroportului dacă bateriile externe au o capacitate mai mare de 100Wh. Bateriile de peste 160Wh sunt interzise.

Iei cu tine baterii externe când mergi cu avionul?

Acum știi că bateriile externe sunt încadrate de către companiile aeriene în categoria de bunuri „baterii de rezervă”. În plus, știi câte și cât de mari pot fi bateriile externe pe care le transporți cu avionul. Când călătorești cu avionul, tu îți iei bateria externă cu tine? Care a fost experiența ta când zbori? Ți-au permis mai multe companii diferite să te îmbarci cu bateria externă? Spune-ne în comentariile de mai jos.

Descoperă: Smartphone Android Blog Economisire energie Hardware și sunete iOS Recomandate