Citește parolele stocate de Windows și vezi care sunt ușor de furat

Citește parolele stocate de Windows și vezi care sunt ușor de furat

Windows păstrează toate parolele pe care le folosești pentru autentificare, ori pentru a accesa un folder sau dispozitiv partajat în rețea. Unele dintre acest parole sunt păstrate în siguranță, într-un format criptat, iar altele nu. Iată cum vezi ce parole sunt păstrate de Windows și care dintre acestea sunt nesigure, ușor de citit și furat:

Reclamă

Pasul 1. Descarcă aplicația gratuită Network Password Recovery

Mai întâi ai nevoie de o aplicație care știe unde stochează Windows parolele și le citește pentru tine. Una dintre cele mai bune aplicații pentru această sarcină este Network Password Recovery. Este disponibilă în mod gratuit, fără niciun fel de adware, atât într-o versiune portabilă cât și una instalabilă. Un alt aspect pozitiv este faptul că este disponibilă în multe limbi, inclusiv limba română (dacă te uiți în josul listei cu legături de descărcare).

Network Password Recovery, parole, Windows
Network Password Recovery, parole, Windows

Descarcă și extrage fișierul arhivă netpass.zip. Aplicația poate fi folosită pentru a citi parolele din sistemul de operare curent ori de pe o unitate de stocare externă unde Windows este instalat.

Pasul 2. Execută Network Password Recovery și vezi ce parole din Windows sunt vulnerabile

După aceea, execută fișierul netpass.exe și, atunci când vezi o fereastră CCU (UAC), apasă pe Da (Yes).

Network Password Recovery, parole, Windows
Network Password Recovery, parole, Windows

Aplicația Network Password Recovery este încărcată. Aceasta afișează imediat toate parolele păstrate de Windows. Dacă vrei să reîmprospătezi datele afișate, apasă tasta F5 de pe tastatură ori dă clic pe butonul Refresh din bara de unelte.

Network Password Recovery, parole, Windows
Network Password Recovery, parole, Windows

Pentru fiecare element din listă vezi: numele dat de Windows, tipul parolei (generică, parolă de domeniu ori parolă pentru auto-autentificare), contul de utilizator, parola, când a fost "scrisă" parola ultima oară, aliasul intern folosit de Windows, comentariile stocate de Windows ori aplicațiile care folosesc parola respectivă, valoarea de persistență a parolei și gradul ei de complexitate.

Network Password Recovery, parole, Windows
Network Password Recovery, parole, Windows

Am fost surprinși să vedem că Windows păstrează unele parole în format text. De exemplu, atunci când te autentifici la o partajare de rețea, cu un cont de utilizator local, parola este stocată în format text, ușor de citit.

Dacă setezi Windows să te autentifice în mod automat, fără să mai fie nevoie să introduci parola, parola ta tocmai a devenit nesigură. Nu contează dacă folosești un cont Microsoft sau un cont local, parola este salvată în format text, ușor de citit de către oricine. În mod obișnuit, parolele conturilor Microsoft sunt păstrate într-un format criptat. Din păcate, facilitatea de auto-autentificare le face vulnerabile și ușor de citit de către oricine are uneltele necesare.

Network Password Recovery, parole, Windows
Network Password Recovery, parole, Windows

Cu Network Password Recovery poți să citești și parole folosit de Microsoft Outlook pentru autentificarea la serverele de Exchange ori parolele salvate de sesiunile Remote Desktop (Desktop la distanță). Această aplicație îți arată rapid ce date pot fi furate de către oricine are acces la calculatorul tău cu Windows ori la hard disk-ul acestuia.

Ce să faci dacă vrei ca Windows să uite o parolă păstrată într-un mod nesigur

Dacă parola ta de Windows a devenit vulnerabilă pentru că ai activat autentificarea automată, atunci dezactivează această opțiune. Dacă vrei ca Windows să uite din parolele pe care le folosești pentru accesa rețeaua în care te afli și resursele partajate în rețea, deschide Credential Manager (Manager Acreditări) și șterge-le de acolo. Acest ghid îți arată cum se face asta: Manager Acreditări este locul unde Windows stochează parole. Află cum se folosește.

Ce parole sunt ușor de citit?

Network Password Recovery este o unealtă puternică care poate fi folosită și din Linia de Comandă. Încearc-o și vezi ce parole sunt vulnerabile pe PC-ul tău cu Windows. Dacă găsești astfel de parole vulnerabile, nu uita să iei măsuri de protecție. Nu știi niciodată când una dintre parolele tale este aflată de cineva care nu ar trebui să aibă acces la ea.

Descoperă: Securitate Conturi utilizator și siguranța familiei Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate Windows