Cum te conectezi automat la Windows fără parolă (folosind netplwiz)

Cum te conectezi automat la Windows fără parolă (folosind netplwiz)

Indiferent dacă folosești Windows 10 sau Windows 7, s-ar putea să vrei să te autentifici automat la pornire, fără a introduce parola, dar păstrând totuși activă acea parolă a contului tău de utilizator. Poate că ai o parolă lungă și folosești un PC pe care doar tu ai acces. Dacă asta este ceea ce vrei, atunci ai noroc. Cu ajutorul unei aplicații ascunse din Windows numită netplwiz, poți seta Windows-ul să te conecteze automat fără a-ți mai cere să tastezi parola de fiecare dată când îți deschizi calculatorul. Iată cum:

Reclamă

NOTĂ: Acest ghid acoperă Windows 10 cu May 2020 Update și Windows 7. Procedura este aproape aceeași în ambele sisteme de operare, așa că am decis să creăm capturi de ecran doar în Windows 10.

Pasul 1. Dezactivează opțiunea “Necesită conectarea Windows Hello pentru conturile Microsoft” (doar dacă folosești Windows 10)

Dacă folosești Windows 7, sari la pasul următor. Însă, dacă ești pe Windows 10 cu May 2020 Update sau mai nou, trebuie mai întâi să dezactivezi opțiunea “Necesită conectarea Windows Hello pentru conturile Microsoft”. Este un pas obligatoriu; în caz contrar, nu te poți conecta fără o parolă. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că nu va apărea opțiunea respectivă în fereastra ascunsă netplwiz. Netplwiz nu va funcționa corect nici măcar dacă folosești un cont local.

Începe prin a deschide aplicația Setări pe PC-ul tău cu Windows 10. În ea, deschide Conturi, selectează “Opțiuni de conectare” în partea stângă a ferestrei și apoi dezactivează setarea “Necesită conectarea Windows Hello pentru conturile Microsoft”.

Necesită conectarea Windows Hello pentru conturile Microsoft

Necesită conectarea Windows Hello pentru conturile Microsoft

Pasul 2. Deschide fereastra ascunsă “Conturi de utilizator” folosind comanda “control userpasswords2” sau netplwiz.exe

Pentru a schimba setările necesare pentru a te conecta automat la Windows, fără a fi nevoie să introduci parola de fiecare dată când pornești calculatorul, trebuie mai întâi să deschizi fereastra ascunsă “Conturi de utilizator”. Sunt mai multe metode de a face acest lucru:

Reclamă

Una dintre cele mai rapide este să apeși tastele Windows + R pentru a deschide fereastra Executare. În această fereastră, tastează una dintre următoarele comenzi: netplwiz.exe sau control userpasswords2. Indiferent de comanda pe care o alegi, rezultatul este același.

Folosirea casetei Executare pentru rularea comenzii control userpasswords2

Folosirea casetei Executare pentru rularea comenzii control userpasswords2

O altă metodă este să folosești căutarea. De exemplu, în Windows 10, tastează netplwiz în caseta de căutare de lângă butonul Start. În Windows 7, tastează aceeași comandă în caseta de căutare din Meniul Start. Apoi, apasă pe rezultatul netplwiz.exe.

Căutarea netplwiz

Căutarea netplwiz

Nu în ultimul rând, poți folosi și Linia de comandă. Tastează netplwiz sau control userpasswords2 și apasă pe Enter.

Deschide netplwiz din Linia de comandă

Deschide netplwiz din Linia de comandă

Se deschide o fereastră “Conturi de utilizator” similară cu cea de mai jos. În ea, găsești lista cu toate conturile de utilizator înregistrate pe calculatorul sau dispozitivul tău, atât conturi Microsoft cât și conturi locale, inclusiv cel pe care l-ai folosit pentru a te autentifica.

Fereastra netplwiz Conturi de utilizator

Fereastra netplwiz Conturi de utilizator

Acum este momentul să treci la următorul pas, acesta fiind și cel mai important.

Pasul 3. Cum deschizi Windows fără parolă

Selectează contul de utilizator pentru care nu mai vrei să fie nevoie să introduci parola când pornești Windows. Apoi, scoate bifa de la opţiunea “Utilizatorii trebuie să introducă un nume de utilizator şi o parolă pentru a utiliza acest computer” şi apasă pe OK.

Dezactivarea setării Utilizatorii trebuie să introducă un nume de utilizator şi o parolă pentru a utiliza acest computer

Dezactivarea setării Utilizatorii trebuie să introducă un nume de utilizator şi o parolă pentru a utiliza acest computer

NOTĂ: Dacă folosești Windows 10 cu May 2020 Update sau mai nou și nu vezi setarea “Utilizatorii trebuie să introducă un nume de utilizator şi o parolă pentru a utiliza acest computer”, asigură-te că ai făcut primul pas din acest tutorial.

Reclamă

Apoi ţi se cere să introduci parola pentru contul ales, de două ori, pentru confirmare. După ce ai terminat, apasă pe OK.

Introducerea parolei pentru contul de utilizator selectat

Introducerea parolei pentru contul de utilizator selectat

Data viitoare când pornești Windows, ești autentificat(ă) automat cu contul de utilizator pe care l-ai selectat.

Conectare automată la Windows, fără parolă

Conectare automată la Windows, fără parolă

Indiferent că folosești Windows 10 sau Windows 7, acest cont de utilizator devine opțiunea implicită pentru autentificare.

Conectare fără parolă în Windows cu netplwiz: Implicații importante de securitate!

Trebuie să știi că activarea acestei opțiuni de “conectare fără parolă” din Windows ridică niște probleme de securitate serioase. Asta pentru că, dacă faci acest lucru, Windows stochează parola contului tău de utilizator sub forma unui “secret LSA” și asta înseamnă că poate fi spartă. Deși nu este atât de rău cum ar fi stocarea parolei ca text simplu, nu este imposibil de decriptat cu unelte specializate precum NirSoft LSASecretsView.

În afara cazului în care faci acest lucru pe un calculator de acasă la care doar tu ai acces, nu recomandăm această procedură. Nu ar trebui să activezi conectarea automată la Windows fără parolă pe un calculator de lucru de la biroul tău și, în niciun caz, nu ar trebui să faci așa ceva pe un laptop sau o tabletă pe care le iei cu tine. În astfel de cazuri, mai bine renunți la confort pentru securitate și nu folosești această procedură. Până la urmă nu vrei ca alți oameni să poată intra automat în sistemul tău dacă îți este furat dispozitivul, de exemplu.

De asemenea, dacă PC-ul tău face parte dintr-un domeniu de rețea, precum cele din rețelele din corporații, această procedură nu funcționează. Pe domeniile de rețea, politicile pentru autentificare sunt configurate de către administratorul de rețea și nu pot fi suprascrise de către utilizatori. Dacă încerci să faci acest lucru pe un PC de serviciu, probabil nu va merge. Această procedură funcționează doar pe calculatoarele sau dispozitivele personale pe care tu le administrezi.

În plus, chiar și pe un PC personal, dacă ai conturi multiple de utilizatori pe sistemul tău cu Windows, utilizarea netplwiz pentru autentificarea fără parolă s-ar putea să prezinte câteva inconveniente. Windows te autentifică automat la fiecare pornire cu contul de utilizator pe care l-ai selectat prin această procedură. Pentru a te conecta cu alt cont de utilizator, trebuie să aștepți ca Windows să pornească și să te autentifice automat. Abia apoi poți să te deconectezi și selectezi alt cont de utilizator.

Deconectare sau comutare la alt cont de utilizator în Windows 10

Deconectare sau comutare la alt cont de utilizator în Windows 10

În final, nu uita că, dacă vrei să te întorci la setările inițiale, poți urma aceeași procedură pentru a reactiva opțiunea "Utilizatorii trebuie să introducă un nume de utilizator și o parolă pentru a utiliza acest computer". Apoi, apasă butonul OK.

De ce ai vrut să îți pornești PC-ul fără a-ți scrie parola?

Acum știi cum să-ți faci calculatorul sau dispozitivul cu Windows să te conecteze automat, fără o parolă. Această procedură funcționează bine pe un calculator personal folosit în principal de tine sau de membrii familiei tale în care ai încredere. Totuși, așa cum ai aflat, nu este o procedură care să îți ofere securitate. Tu ai ales să utilizezi netplwiz pentru a te conecta fără parolă? De ce ai vrut asta? A funcționat totul cum trebuie sau ai întâmpinat probleme? Lasă un comentariu mai jos și spune-ne.

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Conturi utilizator și siguranța familiei Ghiduri Recomandate Windows