5 moduri de a gestiona scurtăturile de pe Ecranul de pornire din Android

Scurtăturile de pe "Ecranul de pornire" sunt cel mai rapid mod de a-ți accesa aplicațiile și contactele preferate. Poți adăuga sau elimina scurtături, le poți muta și grupa în dosare pe "Ecranul de pornire" al smartphone-ului tău. Acest tutorial ilustrează tot ce trebuie să știi pentru a gestiona scurtăturile de pe "Ecranul de pornire" al smartphone-ului tău cu Android:

NOTĂ: Pentru acest tutorial, am folosit un ASUS ZenFone Max Pro rulând Android 9 Pie. Pașii sunt similari, chiar dacă ai un smartphone de la Samsung, Huawei, OnePlus sau alt producător. Dacă nu știi ce versiune de Android ai, citește Cum afli ce versiune de Android ai pe smartphone sau tabletă?.

1. Adaugă scurtături către aplicații pe Ecranul de pornire din Android

Primul lucru pe care îl facem pe un smartphone nou, după ce schimbăm imaginea de fundal și modificăm tonul de sonerie, este să adăugăm scurtăturile către aplicațiile noastre preferate pe "Ecranul de pornire". Pentru a adăuga o nouă scurtătură către o aplicație pe "Ecranul de pornire", începe prin a deschide ecranul Toate Aplicațiile. Pentru a face asta, glisează în sus de pe "Ecranul de pornire" sau apasă butonul Toate aplicațiile, disponibil pe majoritatea smartphone-urilor cu Android.

Glisează în sus pentru a accesa Toate Aplicațiile

În ecranul Toate Aplicațiile, găsește aplicația pe care vrei să o adaugi pe "Ecranul de pornire". Pentru acest tutorial, noi am decis să folosim Firefox Focus - browserul concentrat pe confidențialitate de la Mozilla.

PONT: Aplicațiile sunt aranjate în ordine alfabetică. Dacă nu poți găsi aplicația pe care o cauți, îi poți tasta numele în câmpul Căutați aplicații afișat în partea de sus a ecranului Toate Aplicațiile.

Găsește aplicația de care ai nevoie

Menține apăsat pe aplicație și apoi mută-ți degetul pe ecran pentru a o apuca. Pictograma aplicației plutește, urmându-ți degetul. Asta îți permite să tragi aplicația într-un loc liber de pe "Ecranul de pornire".

Trage și plasează pictograma pentru a crea o scurtătură pe Ecranul de pornire

Ridică degetul de pe ecran pentru a plasa scurtătura în poziția aleasă de tine pe "Ecranul de pornire".

Scurtătura este plasată pe Ecranul de pornire

Asta este tot. Scurtătura este creată și o poți folosi acum pentru a-ți accesa aplicația.

2. Adaugă scurtături către persoane de contact pe Ecranul de pornire din Android

Dacă suni des pe cineva, cum ar fi prietenul tău cel mai bun sau partenerul de viață, poți adăuga o scurtătură către contactul lor pe "Ecranul de pornire" din Android, pentru a-l accesa mai rapid. Mai întâi, accesează ecranul Toate Aplicațiile glisând în sus de pe "Ecranul de pornire" sau folosind butonul Toate aplicațiile.

Glisează în sus pentru a accesa Toate Aplicațiile

În ecranul Toate Aplicațiile, deschide aplicația Agendă apăsând pe ea.

Apasă pe Agendă

În lista de contacte, găsește numele persoanei cu care vrei să poți comunica mai ușor. Apasă pe contact pentru a-l deschide.

Accesează contactul pe care îl vrei pe Ecranul de pornire

Apasă pe butonul "Mai multe opțiuni" din colțul din dreapta sus. Arată ca trei puncte verticale.

Apasă pe buton pentru Mai multe opțiuni

Selectează "Adăugați pe ecranul de pornire" din opțiunile disponibile.

Apasă pe Adăugați pe ecranul de pornire

Acum poți alege cum să adaugi scurtătura către contact pe "Ecranul de pornire". Menține apăsat pe pictogramă pentru a adăuga scurtătura manual sau apasă pe Adăugați automat.

Alege cum să plasezi scurtătura

Scurtătura pentru contact este adăugată pe "Ecranul de pornire" și poți începe s-o folosești pentru a comunica mai repede cu cei dragi.

NOTĂ: Noi nu am sesizat nicio diferență între a selecta să plasezi scurtătura manual sau automat, pentru că, pe dispozitivul nostru, indiferent de alegerea pe care o facem, este plasată mereu în același loc: în primul loc disponibil de pe al doilea "Ecran de pornire".

Scurtătura către contact este adăugată pe Ecranul de pornire

Dacă apeși pe scurtătură, poți accesa aceleași opțiuni din aplicația Agendă, cum ar fi Apelați, "Trimiteți un mesaj", "Editează informațiile persoanei de contact" și "Mai multe opțiuni".

PONT: Dacă vrei o scurtătură pentru a apela rapid numărul unei persoane cunoscute, citește: Creează o scurtătură pentru apelare rapidă ori mesaj direct în Android.

3. Elimină o scurtătură de pe Ecranul de pornire din Android

Dacă tot adaugi scurtături pe el, "Ecranul de pornire" se aglomerează. Deci, îți recomandăm ca, din când în când, să elimini unele scurtături către aplicații pe care nu le mai folosești des. Poți folosi același procedeu rapid și simplu atât pentru scurtăturile către aplicații, cât și pentru cele către persoane de contact. Menține apăsat pe scurtătura pe care vrei s-o elimini de pe "Ecranul de pornire" din Android și ar trebui să vezi un buton Eliminați apărând în partea de sus a ecranului. Trage pictograma pe care ai apucat-o până deasupra butonului și dă-i drumul acolo.

Trage și plasează scurtătura pe Eliminați

Scurtătura este ștearsă de pe "Ecranul de pornire", eliberând locul pe care îl ocupase anterior.

NOTĂ: Eliminare scurtăturii către o aplicație de pe "Ecranul de pornire" nu dezinstalează aplicația de pe dispozitivul tău. Pentru a afla cum să scapi de tot de o aplicație, citește 4 moduri de a dezinstala aplicații pe Android.

4. Mută scurtăturile pe Ecranul de pornire din Android

Poți aranja scurtăturile de pe "Ecranul de pornire" din Android cum vrei tu. Apasă pe o scurtătură pentru a o apuca și a o trage într-un alt loc. Apare un cerc pe ecran, indicând cea mai apropiată poziție disponibilă pentru scurtătură.

Trage pictograma în alt loc de pe Ecranul de pe pornire

Pe măsură ce-ți miști degetul, trăgând pictograma, alte elemente de pe "Ecranul de pornire" își pot schimba poziția, lăsându-te să plasezi scurtătura în locul lor.

Alte elemente de pe ecran fac loc scurtăturii

Trage o pictogramă până la marginea "Ecranului de pornire" pentru a o muta pe "Ecranul de pornire" următor sau pe cel precedent.

Mută pictograma la margine pentru a ajunge pe ecranul următor

Când te-ai decis asupra unui loc, plasează pictograma în acea poziție, ridicând degetul de pe ecran. Acum, scurtătura ta poate fi găsită în noua locație.

5. Creează și organizează grupuri sau dosare de scurtături pe Ecranul de pornire din Android

Pentru a elibera spațiu valoros pe "Ecranul de pornire" și a menține totul organizat, poți grupa scurtăturile în dosare (sau grupuri). Este posibil ca smartphone-ul tău cu Android să aibă, în mod implicit, grupuri de aplicații pe "Ecranul de pornire" - noi aveam două astfel de dosare pe "Ecranul de pornire" al smartphone-ului nostru, numite Google și ASUS. Poți folosi dosare cu scurtături atât către aplicații, cât și către persoane de contact. Este ușor să creezi grupuri. Tot ce trebuie să faci este să tragi o scurtătură deasupra alteia care se află deja pe "Ecranul de pornire". Mai jos, am tras scurtătura WhatsApp deasupra celei pentru Messenger de la Facebook.

Trage o scurtătură peste alta

Pe "Ecranul de pornire", este creat instantaneu un grup care conține scurtăturile către ambele aplicații. Pictograma dosarului arată cele două aplicații pe care le conține. Plasează mai multe pictograme în grup pentru a adăuga alte scurtături. Apasă pe grup pentru a le accesa mai repede.

Grupul este adăugat pe Ecranul de pornire

Dacă apeși pe grup, acesta de deschide și poți folosi scurtăturile din el. Când creezi un dosar, nu are nume. Apasă pe "Dosar fără nume" pentru a alege un nume pentru grupul tău.

PONT: Procesul este același când redenumești un grup de pe "Ecranul de pornire": deschide dosarul și apasă pe numele lui pentru a-l schimba.

Apasă pe Dosar fără nume pentru a alege un nume

Folosește tastatura care apare pe ecran pentru a introduce un nume pentru dosarul tău - noi ne-am numit grupul Comunicare. Apasă bifa sau oriunde pe "Ecranul de pornire" pentru a salva schimbările.

Introdu un nume nou pentru dosarul tău

Noul nume este afișat sub pictograma dosarului tău pe "Ecranul de pornire" al smartphone-ului tău cu Android.

Numele dosarului este afișat pe Ecranul tău de pornire

Scurtăturile din dosarele tale pot fi organizate similar cu cele de pe "Ecranul de pornire". Menține apăsat pe o scurtătură pentru a-i apuca pictograma și mut-o pentru a o repoziționa, previzualizând schimbările. Când te decizi, ridică degetul pentru a plasa pictograma în locul ales.

Reposiționarea scurtăturii YouTube în interiorul dosarului Google

Pentru a scoate o scurtătură dintr-un dosar, menține apăsat pe ea. Apoi, mișcă-ți degetul pentru a o trage în afara dosarului. Dacă vrei să păstrezi scurtătura, plaseaz-o pe "ecranul de pornire". Trage și plasează scurtătura deasupra butonului Eliminați de sus, dacă nu mai ai nevoie de ea.

Trage și plasează scurtătura pentru a o adăuga pe Ecranul de pornire

Când mai rămâne o singură scurtătură într-un dosar, se întoarce pe "Ecranul de pornire" și grupul dispare.

Un grup poate exista doar dacă are două scurtături

Dacă vrei să scapi de un dosar și de toate scurtăturile din el, îl poți șterge ca pe oricare altă scurtătură. Dosarele pot fi eliminate dacă menții apăsat pe ele și le tragi deasupra butonului Eliminați din partea de sus a ecranului.

Elimină un grup sau dosar

Cât de des îți pui în ordine scurtăturile?

Nouă ne place să personalizăm Ecranul de pornire și scurtăturile reprezintă o mare parte din asta. Pentru că ne folosim smartphone-urile și pentru muncă și pentru distracție, nevoile noastre când vine vorba de aplicații se schimbă des, deci organizarea "Ecranului de pornire" este un proces continuu. Dar tu? Cât de des îți faci timp să-ți ordonezi scurtăturile de pe "Ecranul de pornire" al smartphone-ului tău cu Android? Spune-ne într-un comentariu.

Descoperă: Smartphone Android Aspect și Personalizare Ghiduri Programe Recomandate
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează