Cum îți salvezi Certificatul digital UE privind COVID pe iPhone

Cum îți salvezi Certificatul digital UE privind COVID pe iPhone

Certificatul digital UE privind COVID este dovada ta digitală că ai fost vaccinat pentru COVID-19. De asemenea, poate dovedi că, recent, ai avut un rezultat negativ la un test sau că ți-ai revenit după boala provocată de COVID-19. Toate statele Uniunii Europene oferă astfel de certificate sub forma unui fișier PDF, pe care îl poți imprima și ține la tine sau pe care îl poți păstra în forma digitală pe iPhone-ul tău. Din păcate, fiecare țară are propria sa metodă de a distribui și gestiona certificatele COVID. Unele, precum Spania, au mers pe abordarea Apple și au implementat o metodă de a adăuga certificatul de vaccinare la aplicațiile de iPhone Portofel și Sănătate. Altele, precum România, nu au făcut acest lucru. Totuși, indiferent unde locuiești, dacă ai un iPhone, probabil vei vrea să îți salvezi Certificatul digital UE privind COVID pe el. Iată două metode de a salva și a-ți accesa rapid certificatul de vaccinare COVID pe un iPhone:

Reclamă

1. Cum îți salvezi și accesezi Certificatul digital UE privind COVID pe iPhone, local sau în iCloud

Din punctul meu de vedere, cea mai sigură metodă de a-ți salva și accesa rapid Certificatul digital UE privind COVID este să îl ții pe iPhone ca fișier PDF, local sau în spațiul de stocare din iCloud, fără a oferi niciun fel de informații către terțe părți. Dacă ești de aceeași părere, iată ce trebuie să faci:

În România, trebuie să începi prin a folosi un browser, Safari de exemplu, pe iPhone, pentru a vizita pagina de eliberare certificate COVID. Apoi, urmează pașii necesari pentru a-ți obține certificatul de vaccinare. Acest proces presupune crearea unui cont și introducerea unor informații personale precum CNP-ul, seria și numărul cărții tale de identitate. Când ajungi la pasul în care îți poți vedea sau descărca Certificatul digital UE privind COVID, apasă pe butonul Partajare din partea de jos a ecranului.

Butonul de partajare din Safari

Butonul de partajare din Safari

Apoi, în lista de opțiuni de partajare afișate de iPhone-ul tău, apasă pe Salvați în Fișiere.

Opțiunea Salvați în Fișiere de pe iPhone

Opțiunea Salvați în Fișiere de pe iPhone

Selectează locația unde vrei să îți păstrezi Certificatul digital UE privind COVID: iCloud Drive sau Pe iPhone.

Reclamă

NOTĂ: Pentru a te asigura că ai permanent acces la certificat, îți recomandăm să îl salvezi local pe iPhone-ul tău.

Selectează spațiul de stocare unde salvezi Certificatul digital UE privind COVID

Selectează spațiul de stocare unde salvezi Certificatul digital UE privind COVID

După ce ai decis unde preferi să îți salvezi Certificatul digital UE privind COVID, navighează prin lista de foldere/locații din spațiul de stocare ales - iCloud sau pe iPhone - și alege folderul unde vrei să îl salvezi. Apoi, apasă butonul Salvați din colțul dreapta sus al ecranului.

Specifică folderul unde se salvează Certificatul digital UE privind COVID

Specifică folderul unde se salvează Certificatul digital UE privind COVID

Acum că ai Certificatul digital UE privind COVID pe iPhone, vei vrea să știi cum să îl deschizi atunci când ai nevoie de el. Din fericire, este simplu: pe ecranele de pornire de pe iPhone-ul tău, găsește aplicația Fișiere și deschide-o.

Deschide Fișiere pe iPhone

Deschide Fișiere pe iPhone

Certificatul tău COVID ar trebui să apară la începutul listei Recente din Fișiere.

Găsește și deschide Certificatul digital UE privind COVID, pe iPhone

Găsește și deschide Certificatul digital UE privind COVID, pe iPhone

Totuși, după un timp, dacă descarci alte fișiere pe iPhone, s-ar putea să fie nevoie să derulezi prin lista Recente sau să navighezi prin folderele tale din aplicația Fișiere pentru a ajunge la Certificatul digital UE privind COVID.

Reclamă

2. Cum salvezi și îți accesezi Certificatul digital UE privind COVID în Portofelul de pe iPhone, folosind getcovidpass.eu

O metodă alternativă și mai convenabilă de a îți stoca Certificatul digital UE privind COVID pe iPhone este să îl salvezi în aplicația Portofel. Din păcate, în România nu poți să faci asta folosind serviciile Apple, deoarece codurile QR de pe certificate nu sunt recunoscute automat de către iPhone-uri. Însă, există companii terțe care pot ajuta cu această problemă, iar cel mai bun serviciu de acest tip pe care l-am găsit noi este oferit de un site web numit getcovidpass.eu. Iată cum îl folosești pentru a îți adăuga certificatul de vaccinare în Portofelul de pe iPhone:

Deschide Safari sau orice alt browser web pe iPhone-ul tău și mergi la acest site web: getcovidpass.eu. După ce se încarcă, apasă pe butonul Create Yours (Crează-l pe-al tău) pentru a începe crearea unui nou certificat digital bazat pe cel oficial.

Folosește Safari pentru a merge la getcovidpass.eu

Folosește Safari pentru a merge la getcovidpass.eu

Acest serviciu este oferit de o companie numită YOUR PASS, așa că va trebui să fii de acord ca aceasta să poată să îți proceseze datele personale. Citește politica de confidențialitate și, dacă accepți termenii, selectează caseta Accept (Acceptare) și apasă pe Continuă.

Acceptă politica de confidențialitate

Acceptă politica de confidențialitate

Mai departe, site-ul web îți oferă două opțiuni pentru a-ți crea un certificat verde digital COVID compatibil cu aplicația Portofel. Poți alege:

  • Scanează QR - Apasă acest buton dacă ai un certificat pe hârtie care dovedește că ți-a făcut vaccinul anti-COVID. Va deschide aplicația Cameră pe iPhone-ul tău pentru a scana codul QR de pe certificatul tipărit.
  • Încarcă PDF/JPG/PNG - Apasă acest buton dacă ai un certificat COVID salvat pe iPhone ca fișier document PDF sau ca fișier imagine JPG sau PNG.

Din moment ce România oferă certificatele de vaccinare COVID pe platforma specială online ca fișiere PDF, eu în această formă îl am, așa că am ales Încarcă PDF/JPG/PNG.

Alege cum îți încarci certificatul COVID

Alege cum îți încarci certificatul COVID

Dacă alegi Încarcă PDF/JPG/PNG, site-ul web îți cere să selectezi cum preferi să faci acest lucru. Poți încărca certificatul COVID din Biblioteca foto, poți să îl fotografiezi (în esență, același lucru ca Scanează QR) sau poți să “Alegeți fișierul”. Având în vedere că certificatul meu COVID este un fișier PDF, am ales ultima opțiune.

Selectează metoda de încărcare pe care o preferi

Selectează metoda de încărcare pe care o preferi

Răsfoiește printre folderele și fișierele de pe iPhone-ul tău pentru a localiza și selecta fișierul cu certificatul COVID pe care vrei să îl încarci.

Găsește fișierul cu certificatul COVID de pe iPhone

Găsește fișierul cu certificatul COVID de pe iPhone

Imediat ce fișierul este încărcat, site-ul web getcovidpass.eu citește codul QR de pe el și creează aproape instantaneu un nou certificat digital bazat pe informațiile identificate. Dacă totul a mers bine, ar trebui acum să îți vezi Certificatul verde electronic UE pe ecran. Verifică detaliile din el dacă vrei, după care apasă pe butonul Adăugați din colțul din dreapta sus al ecranului.

Adaugă certificatul de vaccinare la aplicația Portofel de pe iPhone

Adaugă certificatul de vaccinare la aplicația Portofel de pe iPhone

Imediat ce faci acest lucru, Certificatul digital UE privind COVID este adăugat la Portofelul de pe iPhone-ul tău. Pentru a-l vedea și prezenta rapid oricăror autorități ți-l cer, deschide aplicația Portofel.

Deschide aplicația Portofel

Deschide aplicația Portofel

În Portofelul de pe iPhone-ul tău, ar trebui acum să îți găsești listat Certificatul de vaccinare. Așa ar trebui să arate:

Certificatul de vaccinare este disponibil în Portofel

Certificatul de vaccinare este disponibil în Portofel

Pentru a obține detalii despre certificatul COVID, tot ce trebuie să faci este să apeși pe el în aplicația Portofel.

Cum arată un certificat COVID în Portofelul de pe un iPhone

Cum arată un certificat COVID în Portofelul de pe un iPhone

Asta a fost tot! O metodă mult mai practică de a-ți păstra certificatul COVID la îndemână, nu-i așa?

Știi și alte metode de a îți adăuga Certificatul digital UE privind COVID pe iPhone?

Din păcate, nu am găsit și alte metode ușoare de a adăuga un certificat de vaccinare pe iPhone. Am vrut să punem o scurtătură către fișierul de vaccinare COVID direct pe ecranul de pornire, dar se pare că acest lucru nu este posibil în iOS. Deși sunt disponibile servicii provenite din terțe părți, care ne ajută să adăugăm certificatele COVID la Portofelul oficial de la Apple, noi încă sperăm că România va comunica cu Apple pentru a găsi o soluție de face acest lucru prin metoda oficială. Până atunci, dacă știi și alte metode mai bune decât cele prezentate, nu ezita să ne spui și promitem să actualizăm acest articol cât mai curând posibil.

Descoperă: Sănătate Smartphone Ghiduri iOS Programe Recomandate