Cum îți salvezi Certificatul digital UE privind COVID în Android

Cum îți salvezi Certificatul digital UE privind COVID în Android

Certificatul digital COVID este dovada digitală că ai fost vaccinat împotriva COVID-19, ai primit un rezultat negativ al testului, sau te-ai recuperat recent după COVID-19. Toate statele UE oferă un astfel de certificat sub forma unui fișier PDF, pe care îl poți imprima și purta cu tine sau îl poți păstra în format digital pe smartphone-ul tău. Iată două moduri de a salva și de a accesa rapid certificatul COVID pe un telefon Android:

Reclamă

Accesează certificatul digital COVID pe smartphone-ul tău cu ajutorul aplicației Certificate

Primul pas este, desigur, să obții certificatul în format digital. În România, trebuie să începi prin a folosi un browser pentru a vizita pagina de eliberare certificate COVID. Apoi, urmează pașii necesari pentru a-ți obține certificatul de vaccinare. Acest proces presupune crearea unui cont și introducerea unor informații personale precum CNP-ul, seria și numărul cărții tale de identitate. Când ajungi la pasul în care îți poți vedea sau descărca Certificatul digital UE privind COVID, apasă pe linkul „Adaugă Certificate la ecranul de pornire” din partea de jos a ecranului. Această acțiune descarcă o aplicație denumită Certificate pe dispozitivul tău. Această aplicație este dezvoltată de autoritățile române. Apasă pe Instalează pentru a confirma acțiunea.

Instalează aplicația Certificate de pe pagina certificat-covid.gov.ro

Instalează aplicația Certificate de pe pagina certificat-covid.gov.ro

Poți acum să ieși din browser. Dacă aplicația Certificate nu a apărut pe Ecranul de pornire, accesează ecranul Toate aplicațiile (glisând în sus din Ecranul de pornire sau apăsând butonul care arată ca o matrice de puncte), localizează pictograma Certificate și apasă pe ea. Interfața va fi familiară, pentru că este aceeași cu cea de pe pagina de internet pe care ți-ai creat certificatul. Pentru a vizualiza un certificat, apasă pe pictograma care seamănă cu un ochi din dreptul fiecărui certificat din contul tău. Această acțiune va afișa codul QR aferent certificatului și detaliile acestuia dedesubt.

Deschide aplicația și vizualizează certificatele COVID

Deschide aplicația și vizualizează certificatele COVID

NOTĂ: Aplicația nu necesită conexiune la internet după instalare pentru a afișa certificatele deja înregistrate în contul tău.

Reclamă

Salvează certificatul digital COVID pe smartphone-ul tău în format PDF

Cea mai sigură modalitate de a stoca și obține acces rapid la certificatul digital COVID este să-l păstrezi pe smartphone, la nivel local. Pentru a face acest lucru, accesează pagina de eliberare certificate COVID, autentifică-te și apoi apasă pe pictograma care seamănă cu un ochi din dreptul fiecărui certificat din contul tău. Derulează pagina până găsești butonul de descărcare și apasă-l. Imediat ce o faci, sistemul ar trebui să te întrebe dacă vrei să deschizi fișierul PDF (sau îl va deschide direct). Fișierul este acum pe dispozitivul tău.

Descarcă certificatul COVID în format PDF

Descarcă certificatul COVID în format PDF

În continuare, pentru un acces ușor, sugestia noastră e să pui o scurtătură la fișierul PDF pe Ecranul de pornire. Dacă ai nevoie de ajutor pentru adăugarea unui document pe ecranul de pornire al smartphone-ului tău Android, iată un ghid pentru dispozitivele Samsung Galaxy și unul pentru smartphone-uri care utilizează Android 12. Trebuie doar să urmezi secțiunea „Cum adaugi un fișier PDF pe Ecranul de pornire” din acele tutoriale.

Reclamă

Salvează și accesează certificatul digital UE COVID într-o aplicație Portofel folosind getcovidpass.eu

O metodă alternativă de a stoca certificatul UE digital COVID pe un smartphone Android este să îl salvezi într-o aplicație Portofel. Din păcate, în majoritatea statelor Uniunii Europene, nu poți face asta folosind Google Wallet. Cu toate acestea, există furnizori terți care ajută la depășirea acestei probleme, iar cel mai bun pe care l-am găsit este un site web numit getcovidpass.eu. Iată cum să îl utilizezi pentru a adăuga certificatul de vaccinare la un portofel pentru smartphone:

Deschide Google Chrome sau alt browser pe dispozitivul tău și accesează acest site web: getcovidpass.eu. După ce este încărcat, deschide meniul apăsând butonul din dreapta sus, apoi selectează limba în care vrei să fie afișat conținutul (în cazul nostru, am ales română).

Accesează pagina și schimbă limba pentru a continua

Accesează pagina și schimbă limba pentru a continua

În continuare, apasă butonul Creează pentru a introduce un nou certificat digital bazat pe cel oficial pe care l-ai primit de la Ministerul Sănătății. Acest serviciu este furnizat de o companie numită YOUR PASS, așa că în continuare va trebui să fii de acord pentru ca acesta să îți poată prelucra datele personale. Citește politica de confidențialitate și, dacă accepți termenii, bifează caseta Accept și apoi apasă pe Continuă.

Apasă pe Creează și apoi pe Continuă, după ce ai bifat căsuța Accept

Apasă pe Creează și apoi pe Continuă, după ce ai bifat căsuța Accept

Site-ul web îți oferă două opțiuni pentru a crea un certificat COVID digital compatibil cu aplicația. Poți alege să scanezi codul QR dacă ai un certificat imprimat, caz în care aplicația Cameră pe smartphone-ul tău se va deschide. Trebuie să permiți accesul site-ului la cameră, după care scanarea are loc automat de îndată ce codul QR este în cadru.

Alege prima opțiune dacă ai certificatul COVID pe hârtie

Alege prima opțiune dacă ai certificatul COVID pe hârtie

PONT: Consultă lista noastră cu cele mai bune 5 scanere QR pentru smartphone-uri Android.

Dacă ai descărcat deja certificatul COVID pe smartphone (ca PDF sau ca imagine), alege opțiunea Încărcați PDF/JPG/PNG. Site-ul web solicită să selectezi modul în care preferi să încarci fișierul. Alege opțiunea care îți permite să răsfoiești fișierele descărcate. În funcție de smartphone-ul tău, opțiunea poate fi numită Fișiere sau Fișierele mele.

Alege a doua opțiune pentru a utiliza un certificat în format digital

Alege a doua opțiune pentru a utiliza un certificat în format digital

Navighează prin folderele și fișierele de pe smartphone-ul tău pentru a localiza și selecta certificatul COVID pe care vrei să îl încarci. Fișierul ar trebui să fie în folderul Descărcări sau Documente. Reține că interfața va arăta diferit, în funcție de modelul smartphone-ului tău. Selectează fișierul, apoi apasă pe Efectuat.

Selectează fișierul ce conține certificatul, apoi apasă Efectuat

Selectează fișierul ce conține certificatul, apoi apasă Efectuat

Imediat ce fișierul este încărcat, site-ul web getcovidpass.eu citește codul QR din el și îl convertește în formatul necesar pentru vizualizare. Dacă totul a mers bine, acum ar trebui să vezi pe ecran certificatul digital COVID. Dacă nu vrei să stochezi certificatul pe dispozitivul tău, salvează linkul nou-creat sau crează o scurtătură rapidă către acesta.

Dacă vrei să îl poți accesa offline, trebuie să îl stochezi local. Pentru a face acest lucru, atinge butonul „Add to Yourwallet” din partea de sus a ecranului. Această acțiune deschide pagina aplicației Yourwallet din Magazinul Play. Aceasta este o aplicație de tip portofel, care poate stoca multe tipuri de permise și certificate. Instalează aplicația și deschide-o pentru a verifica dacă certificatul a fost adăugat cu succes.

Instalează aplicația Yourwallet

Instalează aplicația Yourwallet

Data viitoare când trebuie să arăți certificatul autorităților, deschide aplicația Yourwallet. Certificatul COVID ar trebui să apară pe ecran. Dacă ai mai multe certificate COVID în aplicație (pentru mai mulți membri ai familiei), poți comuta între ele glisând la stânga și la dreapta. De asemenea, atingerea codului QR îl face mai mare și mărește luminozitatea ecranului pentru a permite o scanare mai ușoară.

Apasă pe codul QR când vrei să îl scanezi

Apasă pe codul QR când vrei să îl scanezi

Pentru a obține toate detaliile certificatului COVID afișat, apasă pe pictograma cu trei puncte din colțul din dreapta jos al ecranului.

Poți vedea detaliile certificatului apăsând butonul din dreapta jos

Poți vedea detaliile certificatului apăsând butonul din dreapta jos

Cunoști și alte modalități de a adăuga certificatul digital COVID pe un smartphone Android?

Acum știi cum să salvezi certificatul COVID pe smartphone-ul tău Android pentru utilizarea offline. S-ar putea dovedi foarte util să îl ai data viitoare când trebuie să accesezi o locație și nu ai Wi-Fi sau acoperire mobilă. Până atunci, dacă cunoști modalități mai bune decât cele ilustrate în acest ghid, nu ezita să ne spui și promitem că vom actualiza acest articol cât mai curând posibil.

Descoperă: Sănătate Smartphone Android Ghiduri Programe Recomandate