Cum lucrăm cu WordPad în Windows pentru a edita documente

Încă de la primele versiuni, Windows a avut integrat un instrument util de editare a textului, numit  WordPad. Poate fi considerat o versiune simplificată a Microsoft Word  și o aplicație mai avansată decât alte editoare de text cum ar fi Notepad. Cu lansarea de noi versiuni de Windows, WordPad a devenit din ce în ce mai ușor de utilizat și a primit mai multe funcții. WordPad  vă permite să creați, editați, vizualizați și imprimați documente de tip text. Acesta vă ajută să scrieți note, rapoarte, precum și alte documente simple. În acest articol vă vom arăta unde se găsește WordPad , cum se lucrează cu interfața acestuia, cum se creează și se salvează un document nou în WordPad  și cum îl puteți tipări.

WordPad: versiunea nouă vs. versiunea veche

WordPad  este inclusă în toate versiunile Microsoft Windows începând cu Windows 95. Aplicația a fost mereu un instrument util pentru editarea rapidă a documentelor de tip text.

În versiunile vechi ale WordPad, utilizatorul trebuia să lucreze cu o interfață bazată pe butoane și meniuri. Aplicația avea două bare de instrumente: bara de instrumente standard și cea de formatare, fiecare cu un set de butoane pentru comenzile utilizate frecvent.

Noua versiune de WordPad, introdusă odată cu lansarea Windows 7, este mai prietenoasă datorită noii sale caracteristici numită bară de instrumente de tip panglică, introdusă pentru prima dată în Microsoft Office 2007.

În prezent, în Windows 8.1 și Windows 10, WordPad arată precum în imaginea de mai jos. După cum poți observa, este identică cu versiunea pe care o găsim în Windows 7, cu excepția câtorva minore diferențe vizuale.

În versiunile mai vechi ale aplicației WordPad, comenzile mai puțin frecvente erau ascunse în meniuri. Dacă ați fi dorit să inserați data și ora într-un document, deoarece nu exista niciun buton pe bara de instrumente, trebuia să căutați în meniul Inserare. În noua versiune, această comandă este foarte ușor de accesat, pentru ea fiind disponibil un buton pe panglică.

O altă caracteristică a noii versiuni este bara de instrumente Acces rapid. Ea este localizată în partea de sus a ferestrei WordPad și conține câteva butoane importante: Salvare, Anulare și Refacere.

Poți personaliza bara de instrumente Acces rapid prin adăugarea unor butoane precum Nou, Deschidere, Imprimare sau prin ștergerea celor existente. Trebuie doar să apeși săgeata din partea dreapta și un meniu se va deschide. Butoanele deja existente în bară vor apărea ca bifate.

O altă cale de a adăuga butoane în bara de instrumente Acces rapid este să dai clic dreapta sau să apeși continuu pe orice opțiune prezentă în panglică și apoi să selectezi Adăugare la bara de instrumente Acces rapid.

O altă caracteristică importantă a noii versiuni este abilitatea de a vizualiza și edita documente scrise în Open Office (.odt) și Microsoft Office 2007 & 2010 (.docx). Totuși, WordPad nu mai are abilitatea să deschida formatul .doc  utilizat de versiuni mai vechi ale Microsoft Office. Dacă vrei să deschizi acest format trebuie să utilizezi Word Viewer.

În ciuda acestei restricții, noile versiuni ale WordPad pot fi extrem de utile.

Unde găsim WordPad

Putem utiliza mai multe metode pentru a deschide aplicația:

În Windows 7, caută pictograma aplicației în Meniul Start,  în folderul Accesorii sau utilizează câmpul de căutare și tastează "wordpad".

În Windows 8.1, aplicația se găseste în vizualizarea aplicațiilor , în secțiunea Accesorii Windows. Poți, de asemenea, să începi să scrii "wordpad" în ecranul Start pentru a primi rezultatele căutării.

În Windows 10 lucrurile sunt ușor diferite. Mergi la Meniul Start  și apasă pe Toate aplicațiile.

Acum derulează până la folderul Accesorii Windows și deschide-l. Aici, vei găsi aplicația WordPad.

Cea mai rapidă metodă de a deschide WordPad în Windows 10 este să îi ceri Cortanei să facă asta, spunându-i, în limba engleză, "Open WordPad".

O altă metodă de a deschide WordPad este să tastezi "wordpad" în câmpul de căutare al Cortanei de pe bara de activități.

Indiferent de metoda pe care o alegi pentru a deschide aplicația WordPad, odată deschisă ar trebui să vezi ceva similar capturii de ecran de mai jos.