Utilizarea Vizualizatorului XPS pentru lucrul cu fișierele XPS

Fișierele XPS sau fișierele XML Paper Specification, reprezintă competiția Microsoft pentru formatul PDF de la Adobe. Vizualizatorul XPS este aplicația folosită pentru a afișa fișierele XPS, similar cu Adobe Reader. În timp ce XPS-urile nu sunt la fel de populare ca PDF-urile, ele sunt totuși folosite. Pentru aceia dintre voi care le utilizați, am decis să arăt care sunt principalele calități ale formatului XPS, cum poți crea un fișier XPS și cum să lucrezi cu Vizualizatorul XPS, aplicație disponibilă în toate versiunile de Windows 7 și Windows 8.

Ce sunt fișierele XPS și cum le creăm?

XPS este un format de documente folosit pe scară largă, cu un aspect standard, gândit să asigure fidelitatea documentelor. XPS dispune de câteva avantaje, cum ar fi compatibilitatea bună cu alte tehnologii precum tehnologia de administrare a drepturilor digitale de la Microsoft. Datorită faptului că această funcționalitate este integrată în toate aplicațiile Windows, este foarte ușor să creezi documente XPS pornind de la orice tip de fișier care suportă listarea. Pentru mai multe informații despre acest subiect, vă recomand situl Microsoft XPS.

Puteți crea un document XPS din orice fișier care poate fi listat, trebuie doar să mergeți la meniul de Printare al aplicației pe care o utilizați și să alegeți dispozitivul de imprimare "Microsoft XPS Document Writer".

xps, semnare digitala, xps viewer

Veți fi întrebat unde vreți să salvați noul document și ce nume va avea acesta. După ce ați introdus aceste date, apăsați pe butonul Salvare.

xps, semnare digitala, xps viewer

Microsoft Office 2007 și 2010 oferă și opțiunea Publicare ca PDF sau XPS. Mergeți la meniul Partajare și trimitere și selectați Creare document PDF/XPS.

xps, semnare digitala, xps viewer

Selectați tipul de fișier Document XPS din fereastra "Publicare ca PDF sau XPS", selectați locația în care va fi salvat, dați-i un nume și apăsați pe Publicare.

xps, semnare digitala, xps viewer

Fișierul va fi creat în locația pe care ați specificat-o. Microsoft Office 2013 permite exportarea documentelor ca fișiere XPS în secțiunea Export din meniul File.

xps, semnare digitala, xps viewer

Operațiile de bază ale Vizualizatorului XPS

Pentru a deschide un fișier XPS, tot ce trebuie să faceți este să dați dublu-clic pe el. Programul implicit pentru deschiderea fișierelor XPS din Windows 7 este Vizualizatorul XPS. În Windows 8, aplicația implicită se numește Cititor. Dar puteți folosi și Vizualizatorul XPS

pentru a deschide fișiere XPS.

Dacă vreți să deschideți încă un fișier XPS, dați clic pe Fișier -> Deschidere și selectați documentul.

xps, semnare digitala, xps viewer

Puteți salva documentul sub o altă denumire, prin apăsarea butonului Salvare ca din meniul Fișier.

xps, semnare digitala, xps viewer

Pentru mai multe detalii despre fișierul pe care l-ați deschis, mergeți la Fișier ->Proprietăți.

xps, semnare digitala, xps viewer

Pentru listarea documentului avem două opțiuni: fie mergeți în Fișier -> Imprimare, fie apăsați pur și simplu pe butonul Imprimare.

xps, semnare digitala, xps viewer

Vizualizarea panoului de schiță afișează structura documentului dvs. Dacă documentul are o structură, apăsați pe butonul Panou de schiță pentru a o afișa.

xps, semnare digitala, xps viewer

Aplicația Vizualizator XPS oferă diferite variante de afișare a documentului. Apăsați pe butonul-meniu pentru a alege modul de afișare al documentului pe care îl preferați: 100%, O pagină, Lățime pagină, Imagini mici sau Ecran complet.

xps, semnare digitala, xps viewer

Vreți să căutați vreun cuvânt sau poate o frază în fișierul XPS? Trebuie doar să o îl/o introduceți în caseta Găsire.

xps, semnare digitala, xps viewer

Puteți naviga între pagini folosind butoanele Pagina precedentă și Pagina următoare din partea stânga-jos a ecranului.

xps, semnare digitala, xps viewer

Setarea permisiunilor cu Vizualizatorul XPS

Vizualizatorul XPS ne permite să alegem cine va putea vedea, lista, copia sau semna digital un document XPS și, de asemenea, pentru cât timp poate o persoană să îl vadă sau să îi aducă modificări. Vizualizatorul XPS folosește tehnologia Windows Rights Management Services pentru a aplica permisiuni documentelor. Pentru a folosi permisiunile trebuie să dețineți un Rights Account Certificate. Dacă nu aveți un astfel de certificat sau doriți mai multe informații despre acest subiect, mergeți la pagina Windows Rights Management Service.

Din păcate nu avem nici noi un certificat, așa că nu vă putem arăta mai multe despre permisiuni.

Semnarea unui document cu Vizualizatorul XPS

O semnătură digitală vă permite să vedeți cine a creat documentul XPS și vă poate confirma că documentul nu a fost modificat după ce a fost semnat. Pentru a semna digital un document trebuie ca, mai întâi, să obțineți un certificat digital. Certificatele sunt utilizate pentru a verifica identitatea unei persoane sau a unui dispozitiv, autentificarea unui serviciu sau criptarea de fișiere. Un certificat pentru uzul personal nu este distribuit automat așa că, va trebui să contactați un distribuitor de certificate pentru a solicita unul și pentru a-l importa. Dacă lucrați pentru o companie care folosește certificate atunci veți putea semna documentele XPS.

Pentru a semna un document mergeți la Semnături ->Semnare document.

xps, semnare digitala, xps viewer

Veți vedea acum certificatul disponibil și va trebui să confirmați că acesta este corect sau nu.

xps, semnare digitala, xps viewer

Dacă nu aveți o semnătură, alegeți "Solicitare semnături" din meniul Semnături.

xps, semnare digitala, xps viewer

Scrieți-vă numele și apăsați pe butonul-listă pentru a vedea opțiunile de semnătură. Apăsați pe butonul OK.

xps, semnare digitala, xps viewer

Puteți vedea toate semnăturile digitale dacă alegeți Vizualizare semnături din meniul Semnături.

xps, semnare digitala, xps viewer

În partea stângă a ferestrei veți vedea lista cu toate semnăturile folosite pentru acest document. Dați dublu-clic pe una din semnături pentru mai multe informații.

xps, semnare digitala, xps viewer

Dacă sunt disponibile, atunci veți vedea numele celui care a semnat, intenția, data până când documentul este semnat și locația. Puteți alege fie să semnați documentul, fie să eliminați semnătura de pe document, în funcție de butoanele pe care apăsați.

xps, semnare digitala, xps viewer

Concluzii

Fișierul XPS este un format de destul de bun pentru acțiuni de publicare, arhivare sau transmitere de documente. De asemenea, Vizualizatorul XPS este o aplicație ușor de folosit pentru lucrul cu fișierele de acest tip. Plus, este mult mai mică și mai rapidă decât va fi vreodată Adobe Reader. Încercați-l și s-ar putea să vă placă mai mult să lucrați cu el decât cu PDF-urile de la Adobe sau cu Adobe Reader. Dacă aveți sfaturi legate de lucrul cu fișierele XPS sau cu Vizualizatorul XPS, nu ezitați să ne lăsați un comentariu.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Programe Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează