Ce este copierea, decuparea și lipirea? Ce înseamnă? Prin ce se deosebesc?

Ce este copierea, decuparea și lipirea? Ce înseamnă? Prin ce se deosebesc?

Comenzile Copiere și Lipire au fost considerate de mulți utilizatori drept salvatoare, eliminând munca plictisitoare de recreare a datelor deja disponibile în altă parte. Acestea salvează timp, un produs prețios în era noastră digitală. Înțelegi ce fac Copiere, Decupare și Lipire? Știi cum funcționează? De unde vin termenii? Citește acest ghid și află răspunsurile la toate aceste întrebări:

Reclamă

Definiție: Ce este Copiere și Lipire când vine vorba de calculatoare?

Copierea și Lipirea sunt cele mai folosite comenzi atunci când utilizezi computere și dispozitive digitale. Folosind Copiere și Lipire, transferi date dintr-un loc în altul. Comanda Copiere creează o copie unei bucăți de date într-o zonă de stocare din Windows numită clipboard. Comanda Lipire inserează aceste date din clipboard în locul în care utilizezi această comandă.

Clipboard-ul poate conține diferite date cum ar fi text, imagini, videoclipuri, fișiere sau foldere. Condiția necesară este că cele două locuri, unde copiezi și unde lipești, sunt compatibile și pot funcționa cu aceleași date. Pentru mai multe detalii, citește: Ce este clipboard-ul din Windows?.

Decupare versus Copiere: care este diferența?

Comanda Decupare copiază datele selectate în clipboard, dar le și șterge de la origine. Comanda Copiere este utilizată pentru a duplica datele de origine, în timp ce comanda Decupare este utilizată pentru a muta datele. Clipboard-ul Windows este un loc cu o existență fragilă. Dacă decupezi și apoi uiți să lipești înainte de a copia date noi în clipboard sau de a închide computerul, datele vechi pot fi pierdute pentru totdeauna. Un remediu pentru aceasta este o facilitate nouă în actualizarea din octombrie 2018 pentru Windows 10. Pentru detalii, citește Cum folosești Clipboard-ul în Windows 10.

Reclamă

De unde provin termenii Copiere, Decupare și Lipire?

În timp ce comenzile Copiere și Decupare au nume intuitive, comanda Lipire este mai greu de înțeles. Originea reală a cuvintelor Decupare și Lipire vine din procesul de editare pe hârtie. Decuparea era făcută folosind foarfece, iar resturile de hârtie rezultate erau lipite pe o altă pagină.

Tăiere și lipire folosind hârtie și foarfece
Tăiere și lipire folosind hârtie și foarfece

Ca rezultat, comenzile de clipboard sunt asociate cu pictograme standard care sunt afișate deseori alături de numele lor pentru a le face recunoașterea mai ușoară, iar în particular comanda Decupare este asociată cu foarfecele.

Pictograme Windows pentru comenzile de clipboard
Pictograme Windows pentru comenzile de clipboard

Cum arată decuparea, copierea și lipirea pe tastatură?

Comenzile Decupare, Copiere și Lipire sunt puternic asociate cu comenzile rapide de la tastatură: CTRL + X, CTRL + C și CTRL + V. Aceasta este cea mai rapidă modalitate de a le accesa atunci când ai o tastatură disponibilă.

Pentru a le executa, apeși și ții apăsată tasta CTRL și, în timp ce continui să apeși CTRL, apeși pe cealaltă tastă din combinație (X, C sau V).

Decuparea, copierea și lipirea folosind tastatura
Decuparea, copierea și lipirea folosind tastatura

Cât de des copiezi și lipești?

Pentru utilizatorul care produce conținut pe un computer, Copierea și Lipirea sunt instrumentele esențiale ale productivității și ale evitării reinventării roții. Pentru autorii care au ca profesie vânzarea de conținut, "Copiere și Lipire" (Copy & Paste) este o expresie dezonorantă care identifică practica de a lua materialul altcuiva și a-l prezenta ca pe propria producție. Care este experiența ta cu Copiere și Lipire? Utilizezi frecvent aceste comenzi? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Aspect și Personalizare Ghiduri Programe Windows