Întrebări simple: Ce este clipboard-ul din Windows?

Întrebări simple: Ce este clipboard-ul din Windows?

Dacă ai folosit un calculator ceva vreme, atunci știi ce înseamnă Copiere (Copy) și Lipire (Paste). Probabil că ai auzit și de termenul de clipboard. Știi ce este clipboard-ul? Știi cum să lucrezi cu el și ce poate să facă? Dar despre diferențele dintre clipboard-ul din Windows 10 și clipboard-ul din Windows 7 sau Windows 8.1? Dacă vrei să afli mai multe despre clipboard-ul din Windows, citește acest articol:

Reclamă

Ce este clipboard-ul din Windows?

În Windows, dar și în alte sisteme de operare precum Android sau Linux, clipboard-ul este un loc special din memoria PC-ului sau dispozitivului tău, care este folosit ca zonă de stocare temporară pentru orice fel de informații copiezi. După ce copiezi informații în clipboard, poți să le lipești în alt loc, în aceeași aplicație de unde le-ai copiat, sau în altă aplicație, cu condiția ca aceasta să știe să lucreze cu acel tip de date.

Cu alte cuvinte, clipboard-ul memorează orice informații ai copiat dintr-un anumit loc și pe care intenționezi să le lipești într-un alt loc.

Ce fel de informații poți să copiezi în clipboard?

Poți să folosești clipboard-ul pentru a copia aproape tot ce poți să selectezi în Windows: text, imagini, clipuri video, fișiere (inclusiv scurtături) sau foldere.

Fereastra Clipboard din Windows 10 October 2018 Update
Fereastra Clipboard din Windows 10 October 2018 Update

Ce poți să lipești din clipboard?

Lipirea conținutului din clipboard depinde de locul unde vrei să îl lipești. De exemplu, dacă lucrezi cu text, poți să lipești text doar în aplicațiile și programele care știu să lucreze cu text. Urmând aceeași regulă, poți să lipești imagini doar în aplicațiile și programele care lucrează cu imagini, și așa mai departe.

În cazul în care conținutul clipboard-ului nu poate fi lipit acolo unde vrei tu, el nu va fi lipit, dar conținutul clipboard-ului rămâne intact.

Ce se întâmplă când copiezi elemente noi în clipboard?

Atunci când copiezi sau tai ceva din Windows, acel ceva se duce în clipboard. După aceea, când copiezi sau tai altceva nou, se pot întâmpla două lucruri diferite, în funcție de ce versiune de Windows ai: datele copiate sunt adăugate la conținutul clipboard-ului, sau noile date înlocuiesc vechiul conținut din clipboard. Citește următoarele secțiuni ale acestui articol pentru a înțelege exact ce se întâmplă și când.

Cum funcționează clipboard-ul în Windows 10 cu October 2018 Update sau mai nou?

Când copiezi sau tai ceva în Windows 10 cu October 2018 Update sau mai nou, orice informații copiezi pot fi salvate în clipboard împreună cu elementele mai vechi din el. Tot ce salvezi în clipboard poate fi lipit și poate fi chiar și sincronizat pe celelalte dispozitive cu Windows 10 pe care le deții.

Fereastra de istoric Clipboard din Windows 10 cu October 2018 Update
Fereastra de istoric Clipboard din Windows 10 cu October 2018 Update

Acest lucru este posibil datorită faptului că Windows 10 October 2018 Update a introdus o nouă facilitate numită Istoric clipboard, ce salvează toate elementele pe care le copiezi, nu doar pe ultimul. Chiar mai mult, ea poate să sincronizeze elementele din clipboard pe celelalte dispozitive cu Windows 10 pe care le ai, folosind infrastructura de cloud a Microsoft, dar numai dacă acele elemente sunt compuse doar din text.

Reclamă

Aceste facilități s-ar putea să fie deja activate pe PC-ul sau dispozitivul tău cu Windows 10. Citește aceste tutoriale pentru a vedea cum funcționează și cum să le configurezi:

Facilitățile și setările clipboard-ului din Windows 10 cu October 2018 Update
Facilitățile și setările clipboard-ului din Windows 10 cu October 2018 Update

Deși pentru noi aceste noi facilități sunt utile și productive, unor utilizatori s-ar putea să nu le placă. Din fericire, Windows 10 îți dă opțiunea și de a dezactiva istoricul clipboard-ului și pe cea de sincronizare. Dacă vrei să afli cum să faci aceste lucruri, acest ghid te va ajuta: Cum dezactivezi istoricul clipboard-ului și cum îți ștergi datele din el.

Cum funcționează clipboard-ul în Windows 7, Windows 8.1 și în versiunile vechi de Windows 10?

Dacă folosești o versiune de Windows 10 anterioară October 2018 Update sau un PC sau dispozitiv cu Windows 7 sau Windows 8.1, orice nouă informație pe care o copiezi în clipboard rescrie conținutul anterior al clipboard-ului.

Acest lucru se întâmplă pentru că aceste versiuni de Windows oferă suport doar pentru o singură tranzacție în clipboard. Atunci când lipești conținutul din clipboard, el rămâne disponibil și pentru viitoare acțiuni de lipire. El este rescris doar atunci când copiezi sau tai ceva nou.

Din păcate, în aceste sisteme de operare, nu există instrumente incluse cu care să poți vedea conținutul clipboard-ului sau pentru a stoca mai multe elemente în el. Drept urmare, dacă vrei să vezi conținutul clipboard-ului sau să lucrezi cu el, trebuie să folosești programe din terțe părți, dezvoltate de alte companii decât Microsoft. Dacă ești în căutarea unui manager de clipboard alternativ, ar trebui să încerci ClipClip. Poți să găsești informații despre cum se folosește această aplicație, în acest articol: Cum vezi și gestionezi clipboard-ul în Windows 7 și Windows 8.1.

Managerul de clipboard ClipClip clipboard din Windows
Managerul de clipboard ClipClip clipboard din Windows

Am reușit să îți explicăm ce este clipboard-ul?

Sperăm că ți-a fost util acest articol și că acum îți este clar ce este clipboard-ul din Windows, precum și cum să lucrezi cu el. Dacă este ceva ce ai vrea să adaugi sau să întrebi, lasă-ne un comentariu în secțiunea de mai jos.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Programe Recomandate Sistem și Securitate Windows