Cum activezi sau dezactivezi Modul Întunecat (Dark Mode) în Windows 10

Cele mai noi versiuni de Windows 10 vin cu o facilitate numită Modul Întunecat (Dark Mode). Acesta modifică felul în care arată anumite elemente de interfață din Windows, din alb în negru. Cu alte cuvinte, Modul Întunecat face ca Windows 10 să fie negru. Acest lucru poate fi util dacă lucrezi într-un mediu cu lumină puțină ca atunci când lucrezi noaptea și poate fi o schimbare plăcută pentru utilizatorii care preferă negrul în locul albului. Dacă vrei să afli mai multe despre ce este Modul Întunecat din Windows 10, ce efecte are asupra interfeței de utilizare și cum îl activezi sau îl dezactivezi, citește în continuare:

Ce este Modul Întunecat din Windows 10?

Modul Întunecat este o facilitate nouă pe care o găsești în ultimele versiuni de Windows 10, începând cu Anniversary Update. Acesta îți permite să modifici felul în care arată interfața Windows 10 și a unora dintre aplicațiile sale, modificând culoarea principală folosită de ferestre, din alb în negru.

Ce schimbări apar atunci când activezi Modul Întunecat?

În Windows 10, atunci când activezi Modul Întunecat, majoritatea aplicațiilor implicite din sistemul de operare își schimbă felul în care arată, din modul luminos în modul întunecat. Acest lucru înseamnă că anumite elemente vizuale folosite de aplicații pentru ferestrele lor își schimbă culorile în unele mai închise. Cele mai evidente schimbări sunt:

  • Fundalul alb folosit de aplicații devine negru
  • Culoarea albă de fundal folosită în meniuri devine negru
  • Barele de derulare de culoare gri deschis folosite de aplicații se transformă în bare de culoare gri închis
  • Textul de culoare negru implicit se transformă în text de culoare albă, etc.

Ce aplicații suportă Modul Întunecat în Windows 10?

Modul Întunecat funcționează pentru majoritatea aplicațiilor universale implicite din Windows 10, precum Mail și Calendar, Magazin Microsoft, Meteo, Fotografii, Calculator și așa mai departe. Iată o previzualizare rapidă a felului în care arată astfel de aplicații atunci când folosesc tema întunecată:

Aplicații cu tema întunecată

Începând cu Windows 10 October 2018 Update, Microsoft a adăugat suport pentru Modul Întunecat și pentru Explorer. Acest lucru nu a fost la fel de ușor de făcut ca în cazul aplicațiilor universale, deoarece Explorer conțin cod vechi. Poți citi mai multe despre obstacolele pe care programatorii Microsoft au trebuit să le depășească, aici: Inspired by Insiders – Dark Theme in File Explorer. Iată cum arată Explorer atunci când folosește tema întunecată:

Explorer cu tema întunecată

Microsoft Edge însă, este o excepție. Deși oferă o temă întunecată, aceasta nu este controlată de facilitatea Modul Întunecat din Windows 10. Pentru a activa tema întunecată disponibilă în Microsoft Edge, trebuie să intri în setările acestui browser, urmând acești pași: Activează ori dezactivează Modul Întunecat (Dark Mode) în Microsoft Edge.

Cum activezi Modul Întunecat în Windows 10

Începe prin a deschide aplicația Setări din Windows 10. Una dintre cele mai rapide metode este să apeși pe butonul Setări din Meniul Start.

Scurtătura Setări din Meniul Start

În aplicația Setări, apasă pe Personalizare.

Categoria Personalizare din Setări

În partea stângă a ferestrei, selectează Culori.

Secțiunea Culori din Setări

În partea dreaptă a ferestrei, derulează în jos până când găsești setarea numită "Alegeți modul implicit al aplicației". Sub ea, vei găsi două opțiuni: Luminos și Întunecat.

Setarea "Alegeți modul implicit al aplicației"

Alege Întunecat și Modul Întunecat este imediat activat. Poți vedea că tema întunecată a fost aplicată deoarece aplicația Setări își schimbă imediat culorile (alb devine negru și invers).

Activarea Modului Întunecat

Cum dezactivezi Modul Întunecat din Windows 10

Pentru a dezactiva Modul Întunecat, acțiune sinonimă cu activarea Modului Luminos, urmează aceiași pași ca în secțiunea precedentă a acestui tutorial. La final, setează "Alegeți modul implicit al aplicației" pe Luminos în loc de Întunecat.

Activarea Modului Luminos

Tu preferi să folosești Windows 10 cu Modul Întunecat activat?

Modul Întunecat poate să fie o opțiune interesantă de utilizare a Windows 10. Poate să fie mai confortabil pentru ochii tăi, poate să facă aplicațiile să fie mai ușor de citit, iar unii utilizatori pot fi de părere că este mai frumos. Nouă ne place Modul Întunecat și îl preferăm Modului Luminos. Și tu ești la fel? Îți place tema luminoasă mai mult? Comentează mai jos și hai să discutăm.