Fie pentru că ne uităm la ele prea mult, fie pentru că radiază prea multă lumină albastră, se știe că ecranele de orice fel ne cauzează probleme cu ochii. Este aproape imposibil să eviți să folosești ecranele. De asemenea, sunt mulți "lilieci" ca noi, care se uită la ecranele calculatoarelor lor noaptea, în mod regulat. O veste bună este că Windows 10 include Night light (Lumină de noapte), un mod de afișaj care este gândit să reducă solicitarea ochilor prin reducerea luminii albastre emise de ecranul PC-ului, laptop-ului ori tabletei tale cu Windows 10. Iată ce face "Lumina de noapte" în Windows 10, cum se folosește și cum se configurează:
Ce este Lumina de noapte în Windows 10? Ce face?
Dacă ți se întâmplă să lucrezi des în fața calculatorului sau laptopului la ore înaintate din noapte, pui prea multă presiune pe ochii tăi. După ce te uiți un timp la monitor, noaptea, ochii încep să se închidă pentru a face față la discrepanța dintre lumina puternică din fața ta și mediul întunecat din jurul tău. Apoi, după încă un timp, încep să îți curgă lacrimile, începe să te doară capul și somnul pare să fugă de tine. Dacă ești o pasăre de noapte, probabil că aceste simptome îți sunt familiare.
În ultimii ani, au apărut din ce în ce mai multe dovezi că oboseala ochilor pe care o resimți atunci când te uiți la un ecran în timpul nopții, precum și o serie de alte probleme de sănătate, sunt cauzate de către expunerea la lumina albastră. Aceasta este cea care te ține treaz și care îți chinuie ochii. Din fericire, numele mari din lumea tehnologiei, inclusiv Microsoft, au început să observe această problemă. Soluția companiei se numește Night light (Lumină de noapte): un mod de afișare special, în care culorile afișate pe ecran sunt schimbate în versiuni mai calde ale lor. Cu alte cuvinte, "Lumina de noapte" elimină parțial lumina albastră de pe ecranul tău.
"Lumina de noapte" a fost introdusă pentru prima oară în Windows 10 Creators Update, în primăvara anului 2017. Versiunile de Windows 10 de dinainte de 2017 nu aveau această funcție, dar noile versiuni o au. Dacă nu știi ce versiune de Windows 10 ai, citește: Verifică versiunea de Windows 10, compilarea OS, ediția și tipul sistemului.
Cum activezi Lumina de noapte în Windows 10
Începe prin a deschide Setări. O metodă rapidă de a face acest lucru este să deschizi Meniul Start și apoi să apeși pe iconița în formă de rotiță dințată din stânga. În aplicația Setări, deschide categoria Sistem.
În coloana din stânga ferestrei, mergi la fila Afișare. În dreapta ferestrei, găsește secțiunea Culoare și activează comutatorul "Lumină de noapte".
În mod implicit, modul "Lumină de noapte" este programat pentru activare în timpul nopții, între apus și răsărit. Poți vedea starea afișată în dreptul numelui, între paranteze. În captura de ecran de mai jos se observă că "Lumina de noapte" este activă până la 07:27 - ora la care urmează a avea loc răsăritul.
Dacă vrei să schimbi timpul când "Lumina de noapte" este activă în Windows 10 și intensitatea cu care filtrează lumina albastră, citește următoarele secțiuni ale acestui ghid.
Cum ajustezi temperatura culorilor folosite de Lumină de noapte în Windows 10
Pentru a face modificări la modul în care funcționează "Lumina de noapte" în Windows 10, trebuie să apeși pe "Setări lumină de noapte", imediat sub comutatorul de activare sau dezactivare.
În setările sale, primești o scurtă explicație pentru faptul că ecranele emit lumină albastră care te poate ține treaz noaptea. Modul "Lumină de noapte" afișează culori mai calde care te ajută să dormi. Apoi, ai un buton pe care-l poți folosi pentru a porni manual "Lumină de noapte", chiar acum, chiar dacă programul său implicit nu-i permite să funcționeze la aceasta oră. De asemenea, vezi și un cursor numit Forță.
Dacă tragi cursorul spre stânga și spre dreapta observi că el va face ca ecranul tău să afișeze culori mai calde și mai galbene (spre stânga), pentru a reduce solicitarea ochilor, sau culori mai reci și mai albastre (spre dreapta). Joacă-te puțin cu acest cursor și vezi care este temperatura culorilor care ți se potrivește cel mai bine noaptea. Dacă faci acest lucru chiar în timpul nopții, nu ar trebui să fie prea greu să găsești setarea corectă. Este cea care îți face ochii să se relaxeze puțin.
Cum configurezi un program pentru Lumina de noapte?
În aceeași fereastră cu "Setări pentru lumină de noapte", imediat după cursorul Forță, găsești o secțiune numită Program. Dacă ai activat "Lumina de noapte", comutatorul "Programare lumină de noapte" este activat și configurat să fie aplicat automat "De la apus la răsărit". Ora exactă a apusului și a răsăritului este calculată automat de către Windows 10 în funcție de locația ta.
Dacă vrei să programezi "Lumina de noapte" să fie aplicată automat între anumite ore ale zilei, apasă pe opțiunea Setați orele și selectează manual când să fie pornit și când să fie oprit acest mod.
Asta este tot ce poți configura despre modul în care funcționează "Lumina de noapte" în Windows 10.
Metoda rapidă de a activa sau dezactiva Lumina de noapte
Există o metodă mai rapidă de a activa "Lumina de noapte" în Windows 10, care nu implică folosirea aplicației Setări. Deschide Centrul de acțiuni apăsând pe pictograma sa din colțul dreapta jos al ecranului tău, sau apăsând tastele Windows + A. De asemenea, poți trage cu degetul dinspre partea dreaptă a ecranului, dacă ai un dispozitiv cu ecran tactil. Apoi apasă pe Extindere pentru a vedea toate acțiunile rapide disponibile.
În secțiunea de acțiuni rapide, apasă pe butonul "Lumină de noapte" pentru a îl activa sau dezactiva.
Atunci când vrei să oprești lumina de noapte, repetă aceiași pași.
Îți place Lumina de noapte din Windows 10?
Chiar dacă lucrezi mult noaptea, asta nu înseamnă că nu poți să ai grijă de sănătatea ta, inclusiv de ochii tăi și de somnul tău. Reducerea luminii albastre pare să fie de ajutor din acest punct de vedere, așa că Microsoft a decis să ne dea un instrument care să facă exact acest lucru. Încearcă "Lumina de noapte" și vezi dacă îți place. Apoi, spune-ne dacă te-a ajutat să îți relaxezi ochii și dacă ai reușit să dormi mai bine.