Cum configurezi utilizarea unui server proxy pe WiFi, în Android

Serverele proxy sunt utile pentru protejarea intimității utilizatorilor sau pentru accesarea internetului într-o rețea corporate. Atunci când ești conectat(ă) la o rețea WiFi care folosește un server proxy, acesta funcționează ca un intermediar între tine și restul internetului. Paginile web pe care le accesezi nu vor identifica telefonul tău cu Android, ci serverul proxy ales pentru conexiunea ta Wi-Fi. Iată cum se configurează utilizarea unui server proxy pe smartphone-uri și tablete cu Android:

NOTĂ: În acest ghid, ne referim la dispozitive cu Android 8 Oreo și Android 9 Pie. Procedura este similară pe toate telefoanele cu Android și, chiar dacă folosești o altă versiune de Android, ar trebui să-ți fie de folos ghidul nostru. Dacă nu știi ce versiune de Android ai, citește: Cum afli ce versiune de Android ai pe smartphone sau tabletă?

Cum setezi utilizarea unui server proxy, în Android, pentru o conexiune wireless deja efectuată

Atunci când ești conectat(ă) la o rețea Wi-Fi, poți să-i schimbi setările, astfel încât aceasta să folosească un server proxy de fiecare dată când te conectezi la ea.

NOTĂ: Dacă nu știi ce este un proxy și dacă ar trebui să folosești unul, citește: Ce este un server proxy și de ce ai folosi unul?

Pentru a face asta, deschide aplicația Setări (Settings) din Android. În Android 8 Oreo, apasă pe Rețea & Internet, iar în Android 9 Pie, apasă pe Rețele.

Aplicația Setări din Android

Apasă pe Wi-Fi pentru a vedea rețelele wireless din zona ta.

Apasă pe Wi-Fi

Se afișează o listă cu toate rețelele wireless disponibile în zona ta. Apasă și ține apăsat pe numele rețelei la care te-ai conectat. Se afișează un meniu contextual. Apasă pe Modificați rețeaua (Modify network).

Apasă pe Modificați rețeaua

Se afișează o listă cu setările existente pentru rețeaua la care ești conectat(ă). Apasă pe Opțiuni avansate sau bifează "Afișați opțiunile avansate" pentru a vedea mai multe setări, inclusiv cele pentru serverul proxy.

Afișează opțiunile avansate

Derulează în jos și apasă pe Proxy. Apoi, alege din listă dacă vrei să introduci manual detaliile serverului proxy sau vrei să folosești configurarea automată. În Android 9 Pie, apasă pe Automat dacă vrei să folosești o adresă proxy care are configurare automată. Celelalte opțiuni afișate sunt de la sine înțelese.

Alege tipul de proxy pe care vrei să-l folosești

Dacă alegi Manual, trebuie să introduci numele proxy-ului sau adresa IP (folosind formatul: "proxy.example.com"). Apoi, introdu portul pe care vrei să-l folosești (cel folosit implicit de multe servere proxy este 8080).

Poți evita utilizarea proxy-ului pentru anumite saituri web, dacă le introduci adresele în câmpul special pentru asta. Când ai terminat de configurat totul, apasă pe Salvați.

Introdu numele și portul serverului proxy

NOTĂ: Dacă ai nevoie să configurezi un server proxy să fie localhost (adică dispozitivul local), în câmpul numelui de gazdă proxy, introdu valoarea localhost în locul adresei IP.

Dacă alegi configurarea automată a proxy-ului, trebuie să introduci adresa web (URL-ul) serverului proxy sau al scriptului de configurare automată folosit de server. Valoarea pe care o introduci trebuie să fie folosind formatul: "https://www.example.com/proxy.pac".

Introdu adresa scriptului de configurare automată

Pentru ca setările tale să fie salvate, nu uita să apeși pe Salvați. Acum Android folosește serverul proxy ales de tine, atunci când este conectat la rețeaua wireless aleasă.

Cum setezi utilizarea unui server proxy atunci când te conectezi la o rețea WiFi, în Android

Android le permite utilizatorilor să configureze utilizarea unui server proxy chiar din momentul în care se conectează la o rețea wireless nouă. Dacă te afli în acest scenariu, pornește procedura de conectare la rețeaua wireless pe care o dorești. În lista de rețele wireless, apasă pe numele rețelei la care vrei să te conectezi.

Apasă pe numele rețelei WiFi la care vrei să te conectezi

Ți se cere parola pentru conectarea la rețea. Introdu parola și, înainte de a apăsa pe Conectați-vă, apasă pe Opțiuni avansate sau bifează "Afișați opțiunile avansate".

Introdu parola pentru WiFi și accesează opțiunile avansate

Derulează până la Proxy și apasă pe această intrare. Alege dacă vrei să introduci manual setările proxy-ului sau vrei să folosești o configurare automată printr-un script.

Alege ce fel de server proxy vrei să folosești

Dacă ai ales Manual, introdu adresa IP a serverului proxy ori numele de gazdă (de exemplu: numedomeniu.ro) și portul folosit pentru comunicarea cu proxy-ul.

De asemenea, poți specifica saituri web care sunt exceptate de la folosirea serverului proxy, în câmpul corespunzător. Atunci când ai terminat de configurat totul, apasă pe Conectați-vă.

Introdu numele de gazdă și portul

NOTĂ: Dacă ai nevoie să configurezi un server proxy să fie localhost (adică dispozitivul local), în câmpul numelui de gazdă proxy, introdu valoarea localhost în locul adresei IP.

Dacă alegi să folosești configurarea automată, introdu adresa web (URL-ul) a scriptului de configurare automată al proxy-ului și apasă pe Conectați-vă.

Introdu adresa scriptului pentru configurarea automată

Dacă setările tale sunt corecte, Android se va conecta la rețeaua wireless aleasă și la serverul proxy specificat. Serverul proxy va fi folosit de fiecare dată când ești conectat(ă) la rețeaua respectivă.

De ce folosești un server proxy pe smartphone-ul sau tableta ta cu Android?

Majoritatea utilizatorilor de Android nu folosesc servere proxy pe telefoanele și tabletele lor. Din moment ce ai citit acest tutorial, înseamnă că ești interesat(ă) de acest subiect. Înainte de a îl închide, spune-ne într-un comentariu, motivele pentru care folosești un server proxy. Suntem curioși să aflăm scenariile de utilizare din România.