Cum adaugi un server proxy la conexiunea Wi-Fi a unui smartphone Android

Serverele proxy sunt instrumente utile pentru protejarea intimității utilizatorilor. Poți naviga pe Internet protejat în spatele unui server proxy și nimeni nu va avea acces la datele tale personale. Cât timp ești conectat la o rețea care folosește un server proxy, acest server joacă rolul unui intermediar pentru informația transmisă între tine și restul rețelei, filtrând în mod virtual pachetele de date vehiculate între nodurile rețelei. Însă în zilele noastre, din ce în ce mai mulți utilizatori preferă să navigheze pe Internet folosind propriile dispozitive mobile, multe dintre ele fiind bazate pe Android, în defavoarea unui calculator desktop sau chiar a unui notebook. Oare acest sistem de operare ultra cunoscut oferă facilitatea de a-ți configura conexiunea la rețea folosind un server proxy? Din fericire, începând cu versiunea 2.3 (sau Gingerbread), această facilitate este încorporată în Android. În acest tutorial, vom prezenta pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a adăuga detaliile unui server proxy la conexiunea dispozitivului tău mobil la rețeaua wireless.

NOTĂ: Pentru acest tutorial, am folosit un smartphone Google Nexus 5 care rulează versiunea 4.4.4 KitKat a sistemului de operare Android. Procedura este similară pentru toate dispozitivele mobile bazate pe Android, ceea ce înseamnă că poți urmări tutorialul nostru indiferent de ce versiune de Android folosești: te vei descurca fără probleme.

Cum să adaugi datele unui server proxy la conexiunea Wi-Fi a smartphone-ului tău Android

Din moment ce aceasta este o facilitate care se găsește în opțiunile conexiunii la rețeaua wireless din meniul dispozitivului, este nevoie să intri în secțiunea dedicată a setărilor. Poți găsi aplicația Setări în lista de aplicații, așa că înainte de toate, deschide panoul de aplicații din ecranul principal al dispozitivului.

Apoi, derulează lista de aplicații până găsești aplicația Setări.

În panoul de setări al dispozitivului, vei observa că prima opțiune din partea de sus a ecranului, în categoria Wireless și Rețele, este Wi-Fi. Apasă pe numele ei pentru a deschide lista de opțiuni Wi-Fi.

În mod alternativ, poți ajunge în acest ecran de opțiuni trăgând de bara de notificări din partea de sus a ecranului și ținând apăsat pe iconița Wi-Fi din panoul de iconițe de configurare.

Odată ce ai deschis setările Wi-Fi, vei vedea o listă a tuturor rețelelor Wi-Fi accesibile în zona în care te afli. Cea la care ești conectat în momentul de față va fi afișată prima. Celelalte rețele la care ai fost conectat cel puțin o dată în trecut vor fi afișate în ordinea priorității în partea de jos.

Pentru a adăuga detaliile serverului proxy în conexiunea curentă de rețea (sau orice altă conexiune de rețea din această listă), apasă și ține apăsat pe numele rețelei wireless. În exemplul de față, vom adăuga aceste detalii în conexiunea curentă de rețea wireless: "LANdalf".

După ce ai ținut apăsat pe numele rețelei Wi-Fi, se va deschide un dialog care conține numeroase opțiuni disponibile pentru această conexiune. Pentru scopul acestui tutorial, suntem interesați de a doua opțiune din listă, Modificați rețeaua, așa că apasă pe ea pentru a deschide panoul cu detaliile conexiunii.

Va apărea o fereastră de dialog care conține câteva detalii relevante conexiunii dispozitivului la rețeaua Wi-Fi. În partea de jos a ferestrei, vei găsi o căsuță de selectare denumită Afișați opțiunile avansate. Apasă pe această opțiune.

Fereastra de dialog se va extinde, dezvăluind o listă verticală de opțiuni numită Proxy. Apasă pe această listă pentru a o deschide.

Lista este compusă din două opțiuni: Niciuna (care setează modul proxy al conexiunii în "oprit") și cea care ne interesează pe noi, Manual, care îți oferă posibilitatea de a introduce detaliile serverului proxy pentru a fi folosit cu această conexiune. Apasă pe Manual.

Odată ce alegi opțiunea Manual, fereastra de dialog se extinde chiar mai mult (este posibil să fie nevoie să tragi de conținutul ferestrei astfel încât să ajungi la opțiunile din partea de jos), făcând loc câmpurilor text în care poți introduce detaliile serverului proxy:

  • nume de gazdă al serverului sau adresa IP a acestuia (de exemplu, www.google.com sau 192.168.0.1)
  • port-ul care va fi folosit (de exemplu, 8080, care este portul implicit folosit pentru proxy HTTP)
  • adresele URL pentru care serverul proxy va fi "ocolit" sau, cu alte cuvinte, o listă de excepții de la regula de utilizare a serverului proxy (de exemplu, 192.168.0.5).

Câteva sfaturi

Așa cum poți observa din ultima fereastră de dialog, înainte să introduci detaliile serverului tău proxy, sistemul te avertizează că Proxy-ul HTTP este utilizat de browser, dar nu poate fi utilizat de alte aplicații. Cu alte cuvinte, browserul implicit al smartphone-ului sau tabletei tale se va conecta la Internet prin serverul proxy folosind detaliile de conexiune date de tine, însă acest lucru nu va garanta că toate celelalte aplicații pe care le ai instalate și pe care le folosești se vor conforma acestei reguli și se vor conecta la Internet prin serverul tău proxy. Unele dintre ele o vor face, însă altele nu, acest lucru variază de la o aplicație la alta. Ține cont de acest lucru atunci când folosești un server proxy. Dacă nu ești sigur de comportamentul unei aplicații în această situație, contactează dezvoltatorul ei pentru detalii suplimentare.

Concluzie

Ușurința în utilizare a Android-ului a fost demonstrată încă o dată. Aceia dintre voi care preferă (sau sunt nevoiți) să utilizeze un server proxy atunci când se conectează la Internet o vor putea face în timp ce utilizează în acest scop un smartphone sau o tabletă care rulează Android. Dar asigurați-vă că acestea rulează cel puțin versiunea 2.3 Gingerbread a sistemului de operare, deoarece opțiunea în cauză nu este prezentă în versiunile mai vechi de Android.

Vă mulțumim pentru că ați citit ghidul nostru! Postați orice comentarii sau întrebări aveți în secțiunea dedicată de mai jos și vom face bucuroși tot ce putem pentru a vă ajuta. De asemenea, vă invităm să răsfoiți această secțiune din saitul nostru pentru tutoriale privind activități specifice Android care vă vor simplifica viața digitală de zi cu zi!