Cum configurezi utilizarea unui server proxy pe WiFi, în Android

Serverele proxy sunt instrumente utile pentru protejarea intimității utilizatorilor sau pentru accesarea internetului într-o rețea corporate. Când ești conectat la o rețea WiFi care folosește un server proxy, acesta funcționează ca un intermediar între tine și restul internetului. Saiturile pe care le accesezi nu vor identifica dispozitivul tău exact, ci serverul proxy la care ești conectat(ă). Iată cum se configurează utilizarea unui server proxy pe smartphone-uri și tablete cu Android:

NOTĂ: Am folosit două smartphone-uri pentru acest tutorial: ASUS ZenFone 4 cu Android 7 Nougat și un Nexus 6P cu Android 8 Oreo. Capturile de ecran pe care le folosim sunt din ambele versiuni de Android. Android 7 este în capturile de ecran de pe partea stângă iar Android 8 în cele de pe partea dreaptă. Procedura este similară pe toate dispozitivele cu Android, așa că tutorialul nostru te va ajuta chiar dacă ai un alt smartphone cu o versiune de Android ușor diferită. Dacă nu știi ce versiune de Android ai, citește acest ghid: Ce versiune de Android am? 3 moduri de a afla!.

Cum setezi utilizarea unui server proxy, în Android, pentru o conexiune wireless deja efectuată

Această secțiune este utilă celor care s-au conectat deja la o rețea WiFi și vor să o configureze astfel încât aceasta să folosească un server proxy.

Mai întâi, deschide aplicația Setări (Settings) din Android. În Android 7 Nougat, apasă pe Wi-Fi, sub Wireless și rețele (Wireless & networks). În Android 8 Oreo, apasă pe Rețea și internet (Network & Internet) și apoi pe Wi-Fi.

Se afișează o listă cu toate rețelele wireless disponibile în zona ta. Apasă și ține apăsat pe numele rețelei la care te-ai conectat. Se afișează un meniu contextual. Apasă pe Modificați rețeaua (Modify network).

Se afișează o listă cu setările existente pentru rețeaua la care ești conectat(ă). Apasă pe Opțiuni avansate (Advanced options) pentru a vedea mai multe.

Derulează în jos până la caseta numită Proxy.

Apasă pe Proxy și alege din listă dacă vrei să introduci manual detaliile serverului proxy ori vrei să folosești configurarea automată.

Dacă alegi Manual, trebuie să introduci numele proxy-ului sau adresa IP, precum și portul pe care vrei să-l folosești, în câmpurile corespunzătoare. De asemenea, poți evita utilizarea proxy-ului pentru anumite saituri web, dacă le introduci adresele în câmpul special pentru asta.

Dacă alegi configurarea automată a proxy-ului, trebuie să introduci adresa web (URL-ul) serverului proxy sau al scriptului de configurare automată folosit de server.

Nu uita să apeși pe Salvați (Save) pentru ca setările tale să fie aplicate. Acum Android folosește serverul proxy ales de tine, atunci când este conectat la rețeaua wireless aleasă.

Cum setezi utilizarea unui server proxy atunci când te conectezi la o rețea WiFi nouă, în Android

Sistemul de operare Android le permite utilizatorilor să configureze utilizarea unui server proxy chiar din momentul în care se conectează la o rețea wireless nouă. Dacă te afli în acest scenariu, pornește procedura de conectare la rețeaua wireless pe care o dorești. În lista de rețele wireless, apasă pe numele rețelei la care vrei să te conectezi. Ți se cere parola pentru conectarea la rețea. Înainte de a apăsa pe Conectați-vă (Connect), apasă pe Opțiuni avansate (Advanced options).

Este afișată o listă cu opțiuni. Derulează în jos până la Proxy și apasă pe această intrare. Alege dacă vrei să introduci manual setările proxy-ului ori vrei să folosești o configurare automată printr-un script.

Dacă ai ales Manual, introdu adresa IP a serverului proxy ori numele de gazdă (exemplu: numedomeniu.ro) și portul folosit pentru comunicarea cu proxy-ul. De asemenea, poți specifica saituri care sunt exceptate de la folosirea serverului proxy, în câmpul corespunzător.

Dacă alegi să folosești configurarea automată, introdu adresa web (URL-ul) a scriptului de configurare automată al proxy-ului.

Când ai terminat de introdus toate detaliile, apasă pe Conectați-vă (Connect), iar Android se va conecta la rețeaua wireless aleasă și la serverul proxy specificat. Dacă detaliile introduse sunt corecte, Android va folosi acest server proxy ori de câte ori se conectează și la rețeaua wireless care este asociată.

De ce folosești un server proxy pe smartphone-ul sau tableta ta cu Android?

Majoritatea utilizatorilor de Android nu folosesc servere proxy pe telefoanele și tabletele lor. Din moment ce ai citit acest tutorial, înseamnă că ești interesat(ă) de acest subiect. Înainte de a îl închide, spune-ne într-un comentariu, motivele pentru care folosești un server proxy. Suntem curioși să aflăm scenariile de utilizare din România.