Cum îți folosești Android-ul ca hotspot Wi-Fi

Cum îți folosești Android-ul ca hotspot Wi-Fi

Dacă nu găsești o rețea Wi-Fi în apropiere sau dacă ți-a picat conexiunea la internet, te poți baza pe smartphone-ul sau tableta ta cu Android. Nu ai nevoie de un cablu, ci doar de un abonament de date decent. Cu doar câteva apăsări, poți seta un hotspot mobil Wi-Fi pe Android-ul tău, iar alte dispozitive se pot conecta la el și îi pot partaja conexiunea la internet. Acest tutorial ilustrează cum îți folosești smartphone-ul cu Android ca hotspot Wi-Fi, cum setezi o parolă pentru hotspot, cum mărești viteza hotspotului și multe altele:

Reclamă

NOTĂ: Acest ghid este valabil pentru Android 10 și a fost creat folosind Nokia 5.3 și Samsung Galaxy A51. Dacă nu știi ce versiune de Android ai, citește Cum afli ce versiune de Android ai pe smartphone sau tabletă. Pașii sunt similari pe majoritatea dispozitivelor cu Android, deși poți da peste mici diferențe, în funcție de producător. Dacă folosești un smartphone de la Samsung, pașii sunt destul de diferiți, deci nu rata secțiunea dedicată din partea de final a acestui ghid.

Mai întâi: Despre facilitatea Hotspot de pe Android

Chiar dacă tehnologia wireless este foarte populară, este departe de a fi accesibilă oriunde. Dar, de obicei, rețelele de telefonie mobilă oferă serviciu de internet mobil în aria lor de acoperire. Din fericire, caracteristica Hotspot de pe Android te lasă să creezi o rețea de Wi-Fi portabilă. Apoi, până la zece dispozitive cu Wi-Fi pot accesa rețeaua ta și se pot conecta la internet folosind abonamentul de pe Android-ul tău. Aceste dispozitive - telefoane, tablete, laptopuri, computere - sunt conectate la smartphone-ul tău cu Android.

Poți conecta mai multe dispozitive la hotspotul Wi-Fi

Poți conecta mai multe dispozitive la hotspotul Wi-Fi

Folosirea conexiunii de date de pe smartphone-ul tău poate să aibă niște costuri suplimentare. Asigură-te că ai destul trafic inclus în abonament sau pe cartela preplătită sau treci la un abonament cu trafic de date nelimitat, dacă folosești des hotspotul. Android are caracteristici încorporate de a verifica și seta o limită pentru utilizarea datelor mobile pe Android, și poți folosi și Economizorul de date, dacă te îngrijorează consumul de date.

Pe lângă date, tethering (conectarea altor dispozitive la hotspotul tău) mănâncă și baterie, deci ar trebui să lași telefonul la încărcat sau să monitorizezi procentajul bateriei când activezi caracteristica Hotspot de pe Android. De asemenea, nu uita să o oprești când nu o mai folosești.

Reține că, pe majoritatea dispozitivelor, nu poți să te conectezi la rețele wireless cu smartphone-ul cât timp hotspotul este activat pe smartphone, deoarece antena Wi-Fi este folosită pentru a permite altor dispozitive să se conecteze la hotspot.

PONT: Poți face tethering și prin Bluetooth, și poți, de asemenea, să partajezi internetul de pe un smartphone cu Android cu un PC prin USB.

Metoda universală de a activa Hotspot pe Android

Există un mod simplu de a-ți transforma smartphone-ul ori tableta într-un hotspot Wi-Fi mobil și funcționează la fel pe toate dispozitivele cu Android. Mai întâi, glisează în jos din partea de sus a ecranului pentru a deschide setările rapide.

Glisează în jos pentru a deschide setările rapide

Glisează în jos pentru a deschide setările rapide

Asta deschide versiunea compactă a meniului de setări rapide. Pentru a-l extinde, glisează din noi în jos.

Glisează în jos din nou pentru meniul extins de setări rapide

Glisează în jos din nou pentru meniul extins de setări rapide

În mod implicit, meniul extins ar trebui să afișeze setarea Hotspot. Pe dispozitivele Samsung, se numește Hotspot mobil. Apas-o pentru a activa caracteristica Hotspot pe Android.

Apasă pentru a activa caracteristica Hotspot pe Android

Apasă pentru a activa caracteristica Hotspot pe Android

Ți se poate cere să confirmi închiderea funcției Wi-Fi înainte de putea activa caracteristica Hotspot de pe Android, dar, după asta, o poți folosi pentru a conecta alte dispozitive.

Reclamă

PONT: Dacă nu găsești astfel setarea Hotspot, poți personaliza meniul de setări rapide din Android să o afișeze în vizualizarea sa compactă sau extinsă, în funcție de cât de des o folosești.

Cum îți folosești smartphone-ul cu Android ca hotspot Wi-Fi

Dacă este prima oară când folosești caracteristica Hotspot de pe Android, o poți configura mai întâi, înainte de a o activa din aplicația Setări. Deschide Setări și accesează „Rețea și internet”.

Apasă pe Rețea și internet

Apasă pe Rețea și internet

NOTĂ: În funcție de producătorul dispozitivului tău, meniul Setări de mai sus poate arăta diferit. Însă poți tasta „hotspot” în câmpul de căutare de sus și deschide apoi rezultatul relevant. Apoi, derulează în josul acestui capitol pentru a afla mai multe despre opțiunile de configurare, care sunt similare pe toate dispozitivele cu Android.

Pe următorul ecran, apasă pe „Hotspot și tethering”.

Deschide setările Hotspot și tethering

Deschide setările Hotspot și tethering

Ecranul „Hotspot și tethering”, care poate fi accesat și dacă menții apăsat pe setarea rapidă Hotspot, afișează opțiunile de tethering disponibile pe dispozitivul tău cu Android. Apasă pe Hotspot Wi-Fi.

Accesează Hotspot Wi-Fi

Accesează Hotspot Wi-Fi

Poți folosi comutatorul din partea de sus a ecranului Hotspot Wi-Fi pentru a activa caracteristica. Însă, este mai bine să o configurezi mai întâi, pentru că se deconectează când faci schimbări. Există încă patru opțiuni disponibile dedesubt:

Setări Hotspot Wi-Fi

Setări Hotspot Wi-Fi

  • Nume hotspot - apasă pentru a introduce un nou nume pentru rețeaua ta. Este folosit, în mod implicit, numele telefonului tău.
  • Securitate - exceptând cazul în care vrei să folosești un dispozitiv mai vechi, care nu permite această inscripție, cea mai bună setare este aici WPA2 - cel mai sigur standard de criptare. Dacă selectezi Niciuna, conexiunea nu mai este securizată cu o Parolă hotspot, deci următoarea opțiune dispare de pe ecran.
  • Parolă hotspot - apasă pentru a seta altă parolă pentru hotspotul tău mobil. Poți accesa această setare și pentru a-ți verifica parola sau a o arăta altcuiva.
  • Avansat - apasă pentru a accesa opțiunea „Dezactivați automat hotspotul” și setarea Banda AP, pe care o discutăm în ultimul capitol. Poți vedea secțiunea Avansat extinsă în imaginea de mai jos.

Când ai terminat să setezi totul și vrei ca alte dispozitive Wi-Fi să se conecteze la rețeaua ta, apasă pe comutatorul de sus pentru a activa Hotspot pe Android.

Activează Hotspot pe Android

Activează Hotspot pe Android

Pe anumite dispozitive, opțiunea „Permiteți accesul la hotspot” devine disponibilă de îndată ce activezi Hotspot pe Android. Pictograma sa arată ca un pătrat pixelat în dreptul Numelui hotspot. Apasă pe ea.

Apasă pictograma pentru mai multe opțiuni

Apasă pictograma pentru mai multe opțiuni

Alte dispozitive pot scana codul QR de pe acest ecran pentru a se conecta la hotspotul de pe Android-ul tău. Dedesubt, este afișată și Parola hotspot.

Scanează codul QR code sau folosește Parola hotspot

Scanează codul QR code sau folosește Parola hotspot

Pașii necesari pentru a conecta un alt dispozitiv la hotspotul de pe Android-ul tău sunt aceiași ca pentru a te conecta la orice rețea Wi-Fi. Dacă ai nevoie de ajutor, citește tutorialele noastre despre cum te conectezi la rețele WiFi în Windows 10 sau de pe Mac.

Reclamă

Cum îți folosești dispozitivul cu Android Samsung ca hotspot Wi-Fi

Pașii sunt diferiți pe un dispozitiv Samsung, dacă vrei să activezi caracteristica Hotspot de pe Android și să-i configurezi rețeaua Wi-Fi. Din aplicația Setări, apasă pe Conexiuni.

Accesează Conexiuni pe dispozitivul tău Samsung cu Android

Accesează Conexiuni pe dispozitivul tău Samsung cu Android

În continuare, deschide setările „Hotspot mobil și Tethering”.

Apasă pe Hotspot mobil și Tethering

Apasă pe Hotspot mobil și Tethering

Pe următorul ecran, poți vedea că Hotspotul mobil este Oprit. Apasă pe comutatorul din dreapta pentru a-l porni sau pe Hotspot mobil pentru a accesa mai multe setări.

Pornește caracteristica sau apasă pe numele ei pentru a configura Hotspotul mobil

Pornește caracteristica sau apasă pe numele ei pentru a configura Hotspotul mobil

Pe ecranul Hotspot mobil, care poate fi accesat și dacă menții apăsat pe setarea rapidă cu același nume, apasă comutatorul din partea de sus pentru a porni caracteristica respectivă. Recomandarea noastră este să o configurezi mai întâi, pentru că se deconectează când îi modifici setările. Ai patru opțiuni disponibile dedesubt:

Setările Hotspot mobil

Setările Hotspot mobil

  • Nume rețea - în cazul nostru, Galaxy A51B32B, această setare arată numele rețelei tale care, în mod implicit, este numele smartphone-ului tău Samsung. Apasă pe ea pentru a introduce un nume nou și, apoi, pe Salvare.
  • Parolă - apasă pe această setare pentru a schimba parola hotspotului mobil și, când ai terminat, apasă pe Salvare.
  • Bandă - frecvența hotspotului tău cu Android. Citește următorul capitol pentru a afla mai multe despre asta.
  • Hotspot automat - apasă pentru a decide ce dispozitive au permisiunea de a partaja automat conexiunea la internet a telefonului tău. Asta este valabil doar pentru dispozitive conectate la contul tău Samsung sau care fac parte din grupul tău de familie Samsung.

Pentru majoritatea utilizatorilor, aceste setări ar trebui să fie de ajuns ca să-și configureze Hotspotul pe un dispozitiv Samsung cu Android. Dacă vrei să configurezi totul în amănunt, în colțul din dreapta sus, poți apăsa și pe butonul Mai multe opțiuni, a cărui pictogramă arată ca trei puncte verticale.

Accesează Mai multe opțiuni pentru a-ți configura hotspotul pe Samsung

Accesează Mai multe opțiuni pentru a-ți configura hotspotul pe Samsung

Asta deschide un meniu derulant. Apasă pe „Configurare Hotspot mobil” pentru a ajunge la ecranul de mai jos, unde poți schimba, de asemenea, numele rețelei și Parola. Poți și să configurezi alte setări, ca Securitate (care trebuie setată ca WPA2 PSK - cea mai sigură) sau Difuzare canal (discutată în capitolul următor). Fă ce schimbări vrei și apasă Salvare pentru a te întoarce pe ecranul Hotspot mobil.

Configurează Hotspot mobil și apasă Salvare

Configurează Hotspot mobil și apasă Salvare

Când ai setat totul cum îți place, apasă comutatorul de sus pentru a activa hotspotul de pe Android. Confirmă oprirea conexiunii Wi-Fi și Hotspotul mobil este Activat pe smartphone-ul tău Samsung cu Android, lăsându-te să conectezi alte dispozitive. Devine disponibil butonul Cod QR, pe care îl poți folosi ca să te conectezi de pe un alt dispozitiv fără să introduci parola.

Folosește butonul pentru a accesa un cod QR și a te conecta la hotspotul tău Samsung fără parolă

Folosește butonul pentru a accesa un cod QR și a te conecta la hotspotul tău Samsung fără parolă

TIP: Dispozitivele cu Android nu sunt singurele pe care le poți transforma în hotspoturi mobile. Poți și să-ți folosești iPhone-ul ca hotspot Wi-Fi.

Bonus: Sporește viteza hotspotului mobil de pe Android și minimizează interferența

Viteza Internetul în timp ce ești conectat la un hotspot de pe Android depinde de cât de bună este conexiunea ta de date și de numărul de dispozitive conectate în același timp. Dacă te întrebi cum faci hotspotul mai rapid, există câteva trucuri pe care le poți folosi pentru a obține cea mai bună viteză de internet posibilă pe dispozitivele conectate.

Și pe versiunea standard de Android, și pe dispozitivele Samsung Galaxy, ar trebui să ai opțiunea de a selecta banda de rețea pe care transmite hotspotul tău mobil. Setarea se numește Banda AP band ori Bandă și arătăm unde o găsești în capitolele precedente. Ea îți permite să alegi dacă transmiți Wi-Fi de la hotspotul tău mobil pe frecvența radio de 2,4 GHz sau de 5 GHz. Dar care dintre cele două este cea mai bună opțiune? Asta depinde de ce cauți.

Poți selecta o bandă AP diferită pentru a spori viteza hotspotului

Poți selecta o bandă AP diferită pentru a spori viteza hotspotului

Banda de 2,4 GHz oferă o rază de acoperire mai bună, ceea ce înseamnă că poți folosi dispozitivele conectate la ea de la o distanță mai mare față de hotspot decât pe 5 GHz. Cu toate astea, ea transmite date la viteze mai mici și este mai susceptibilă la interferențe de la alte dispozitive, cum ar fi monitoare de copii sau telefoane fără fir, deci probabil vor fi mai multe întreruperi.

Prin comparație, banda de 5 GHz transmite date la viteze mai mari și funcționează cu mai puține interferențe. Însă, asta vine cu un preț, iar raza de acoperire este mai mică.

Trebuie să ții cont și de dispozitivele pe care le conectezi. Deși pare o idee bună să folosești banda de 5 GHz pentru a spori viteza hotspotului, dispozitivele conectate trebuie să aibă un cip care acceptă această frecvență. Din nefericire, dispozitivele mai vechi nu recunosc decât banda de 2,4 GHz și, de aceea, aceasta este opțiunea implicită. Cel mai bine este să încerci și să vezi dacă dispozitivele pe care le conectezi sunt capabile de a se conecta la hotspotul 5 GHz de pe Android-ul tău.

Când schimbi Banda hotspot pe Samsung Galaxy, ești avertizat de posibile probleme de compatibilitate

Când schimbi Banda hotspot pe Samsung Galaxy, ești avertizat de posibile probleme de compatibilitate

Dacă ești într-un loc aglomerat, cu multe routere și dispozitive, acestea pot interfera cu semnalul tău Wi-Fi. Poți încerca să schimbi canalul de difuzare al hotspotului tău pentru a preveni asta. Dacă este disponibilă pe smartphone-ul tău, opțiunea Difuzare canal poate fi găsită în setările de configurare ale hotspotului tău.

Pe smartphone-ul nostru Samsung Galaxy, Difuzare canal este setată, în mod implicit, pe Automat. Apasă pe Automat pentru a accesa mai multe canale de difuzare.

Apasă pentru a vedea canalele de difuzare disponibile

Apasă pentru a vedea canalele de difuzare disponibile

Poți încerca să selectezi manual altă setare pentru Difuzare canal pentru a minimiza interferențele, dacă asta este o problemă pentru tine. Încearcă-le și vezi ce funcționează cel mai bine. Nu uita să apeși pe Salvare când ai terminat.

Selectează manual Difuzarea canal

Selectează manual Difuzarea canal

La final, recomandarea noastră este să nu îți fie frică să experimentezi cu diferite opțiuni pentru a-ți optimiza conexiunea indiferent de circumstanțe.

Preferi viteză sau o acoperire mai bună când vine vorba de hotspotul tău?

Sperăm că ți-a plăcut acest tutorial și îți poți acum configura și activa hotspotul de pe Android ca un profesionist. În ultimul capitol al acestui ghid, explicăm cum, schimbând Banda AP, poți să sporești viteza sau raza hotspotului de pe Android. Suntem curioși pe care o preferi. Este hotspotul tău mobil pe 2,4 sau 5 GHz? Preferi o viteză mai bună sau o rază de acoperire mai mare pentru rețeaua ta hotspot? Spune-ne în comentarii.

Descoperă: Smartphone Android Ghiduri Recomandate Rețea și Internet Wireless