Cum folosești smartphone-ul sau tableta cu Android drept hotspot Wi-Fi mobil

Tehnologia Wi-Fi este atât de răspândită, încât este ușor să crezi că nu contează unde mergi pentru că vei avea acces la un hotspot gratuit și, implicit, la internet. Chiar dacă tehnologia wireless este foarte populară, ea este departe de a fi accesibilă oriunde. Poți să ajungi în situații în care ai nevoie de acces la Internet, dar nu găsești o rețea Wi-Fi în apropiere. Dacă întâmpini această problemă, poți să îți folosești smartphone-ul și conexiunea 3G sau 4G pentru a te conecta și îți partaja conexiunea la internet, fără să ai nevoie de vreun cablu. Acest tutorial descrie toți pașii necesari pentru a partaja conexiunea de internet mobil de pe smartphone-ul tău Android cu alte dispozitive, prin crearea unui hotspot mobil wireless:

NOTĂ: Pentru crearea acestui tutorial, am folosit un smartphone Motorola Nexus 6 cu Android 7.1.1 Nougat. Procedurile sunt similare pe toate dispozitivele cu Android, așa că nu ar trebui să ai probleme chiar dacă rulezi o versiune diferită de Android pe dispozitivul tău.

De ce și când să folosești un hotspot mobil?

Numărul posibilităților este foarte mare, dar problema de bază este aceeași: ai nevoie de acces la internet și nu ai acces la nicio rețea Wi-Fi sau prin cablu. De obicei, toate rețelele de telefonie mobilă oferă serviciu de internet mobil în aria lor de acoperire, deci poți să folosești conexiunea mobilă în loc de wireless.

Crearea unei rețele mobile (sau hotspot mobil) îți permite să partajezi conexiunea de date de pe smartphone prin tehnologia Wi-Fi, astfel încât alte dispozitive se pot conecta la internet prin smartphone-ul tău.

Desigur, folosirea conexiunii de date de pe smartphone-ul tău poate să aibă niște costuri suplimentare. Asigură-te că ai destul trafic inclus în abonament sau pe cartela preplătită. Dacă folosești hotspot-ul des, ia în considerare și posibilitatea de a trece și la un abonament cu trafic de date nelimitat.

Reține și că nu poți să te conectezi la rețele wireless cu smartphone-ul atâta timp cât hotspot-ul este activat pe smartphone, deoarece antena Wi-Fi este folosită pentru a permite altor dispozitive să se conecteze la hotspot.

Pasul 1. Deschide setările pentru hotspot-ul Wi-Fi mobil din Android

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să deschizi ecranul Setări. Apasă apoi pe iconița „Toate aplicațiile” de pe ecranul de pornire al smartphone-ului tău. Îl poți găsi, de obicei, în centrul liniei de jos – arată ca o grilă de puncte.

Android, hotspot, WiFi, mobil

După ce s-a deschis lista de aplicații, caută iconița Setări: de obicei, arată ca o cheie sau ca o rotiță dințată.

Android, hotspot, WiFi, mobil

În general, prima parte a ecranului de Setări din Android este secțiunea de Rețele wireless, și acesta este exact locul pe care îl căutăm: apasă pe Mai multe pentru a accesa setările wireless adiționale.

Android, hotspot, WiFi, mobil

Aici, apasă pe „Tethering și hotspot portabil” pentru a începe configurarea hotspot-ului.

Android, hotspot, WiFi, mobil

Pasul 2. Configurează setările hotspot-ului Wi-Fi mobil

Pe ecranul „Tethering și hotspot portabil” ai acces la opțiunile de configurare pentru hotspot, la comutatorul său de pornire/oprire și la alte setări legate de rețele. Dacă deja ți-ai configurat setările pentru hotspot-ul mobil, poți să îl activezi direct. Însă, dacă acum este prima dată când faci asta, înainte de a activa hotspot-ul, trebuie să apeși pe „Configurați hotspotul Wi-Fi” pentru a-i face setările.

Android, hotspot, WiFi, mobil

Pe acest ecran poți să faci trei lucruri:

  • Să dai un nume hotspot-ului: scrie-l în câmpul „Numele rețelei”. Aceasta este rețeaua la care îți vei conecta celelalte dispozitive
  • Să alegi tipul de securitate folosit pentru hotspot. În lista Securitatea, alege Niciuna pentru a dezactiva securitatea, iar conexiunea nu îți va solicita nicio parolă (nu este recomandat să faci asta). Noi îți recomandăm să alegi WPA2 PSK și o parolă care are cel puțin opt caractere. Poate vrei să bifezi și opțiunea „Afișați parola” pentru a te asigura că ai tastat parola pe care ai intenționat să o tastezi.
  • Selectează banda de rețea pe care va transmite hotspot-ul mobil. Poți să transmiți hotspot-ul mobil Wi-Fi pe frecvența radio de 2,4 GHz sau pe frecvența radio de 5 GHz. Trebuie să știi că ai această opțiune doar dacă dispozitivul tău are un cip wireless care suportă banda de 5 GHz. Pentru compatibilitatea cea mai bună cu majoritatea dispozitivelor mobile, ar trebui să folosești banda de 2,4 GHz.

Când ai terminat de configurat toate setările, apasă pe Salvați pentru a le aplica.

Android, hotspot, WiFi, mobil

Pasul 3. Activează hotspot-ul Android Wi-Fi mobil

După ce ai terminat configurarea, poți să apeși pe comutatorul „Hotspot Wi-Fi portabil” pentru a porni hotspot-ul.

Android, hotspot, WiFi, mobil

După ce activezi hotspot-ul mobil Wi-Fi, unele dispozitive cu Android pot să afișeze o notificare despre acest lucru. Altele, precum Motorola Nexus 6, afișează doar o iconiță mică pentru hotspot pe bara de semnal din partea de sus a ecranului.

Android, hotspot, WiFi, mobil

Acum îți poți conecta dispozitivele la noul hotspot wireless.

Cum oprești un hotspot Wi-Fi portabil pe Android

Oprirea hotspot-ului este o acțiune la fel de ușoară ca și activarea sa. De fapt, trebuie să urmezi aceiași pași ca și la pornire:

Apasă pe iconița Toate aplicațiile (iconița cu 6 puncte) de pe ecranul principal, și apoi pe Setări. Caută opțiunea „Mai multe” din secțiunea „Rețele wireless” și apasă pe ea. Apoi, selectează „Tethering și hotspot portabil” și, în final, apasă pe „Hotspot Wi-Fi portabil” pentru a opri hotspot-ul.

Android, hotspot, WiFi, mobil

Îți recomandăm să oprești hotspot-ul atunci când nu-l folosești, pentru a economisi energie și a reduce traficul de date.

Concluzie

Configurarea și folosirea unui hotspot mobil pe Android este foarte ușor de realizat și se poate dovedi a fi o opțiune foarte utilă, dacă routerul nu îți funcționează corect, sau dacă ai rămas fără acces Wi-Fi. Hotspot-ul mobil îți permite să îți folosești traficul mobil de date pentru a accesa internetul. Dacă ai întrebări legate de hotspot-uri pe Android, lasă-ne un comentariu mai jos. Sau povestește-ne o amintire când un hotspot mobil te-a ajutat să scapi dintr-o situație neplăcută!