
Unele legături web de pe internet pot fi deschise de către browser-ul tău web sau, dacă folosești Windows 10, și de anumite aplicații. De exemplu, atunci când dai clic pe un fișier audio de pe un sait pentru a îl asculta, te aștepți ca el să fie redat în browser, nu-i așa? În Windows 10 poți să folosești funcția "Aplicații pentru site-uri web" pentru a face, de exemplu, ca aplicația Muzică Groove să deschidă fișierele audio de pe internet, în loc ca ele să fie redate de browser-ul web. Similar, legături web din Facebook pot fi deschise în aplicația Facebook, legături web de pe Twitter pot fi deschise în aplicația Twitter și așa mai departe. Deși această funcționalitate din Windows 10 abia începe să fie descoperită de către dezvoltatori și de către utilizatori, iată de ce este interesantă și utilă:
Ce este "Aplicații pentru site-uri web" în Windows 10?
"Aplicații pentru site-uri web" este o funcționalitate care îți oferă opțiunea de a folosi diverse aplicații pentru a deschide conținut de pe internet. Hai să luăm un exemplu simplu care să fie ușor de înțeles: să spunem că vrei să vezi un clip video de pe YouTube. În mod normal, pentru a face asta, ar trebui să deschizi un browser web și să vizitezi YouTube. În continuare, ar trebui să cauți clipul video pe care vrei să îl urmărești și să apeși Play (Redare). Apoi, ai putea să te uiți la clipul video în browser-ul tău web.
Ideea din spatele funcției "Aplicații pentru site-uri web" din Windows 10 este ca atunci când apeși pe butonul Play (Redare), browser-ul web să deschidă o aplicație dedicată pentru video, precum Filme și TV, care să încarce clipul de pe YouTube și să îl redea. Din păcate, nu poți face acest lucru cu YouTube în prezent, dar este un exemplu pentru a îți face o idee despre cum ar trebui să funcționeze "Aplicații pentru site-uri web".
În ce stadiu se află acum "Aplicații pentru site-uri web"?
Pentru ca "Aplicații pentru site-uri web" să funcționeze cu o anumită aplicație, acea aplicație trebuie să ofere suport pentru această funcție. Ceea ce înseamnă că dezvoltatorii trebuie să își construiască aplicațiile să includă acest suport. Deși nu ar trebui să fie ceva greu de făcut, se pare că dezvoltatorii nu se grăbesc să o facă. În realitate, la momentul în care am scris acest articol, "Aplicații pentru site-uri web" este o caracteristică limitată și funcționează doar cu aplicația Muzică Groove și saitul mediaredirect.microsoft.com. Cu singura excepție a aplicației Muzică Groove, nici măcar Microsoft nu a investit eforturi în a își face aplicațiile să ofere suport pentru "Aplicații pentru site-uri web".
Cum funcționează "Aplicații pentru site-uri web"?
În mod implicit, în Windows 10 Creators Update, aplicația Muzică Groove este asociată cu site-ul web mediaredirect.microsoft.com. Le vom folosi ca exemplu pentru a vedea cum funcționează această caracteristică a Windows 10. Să spunem că vrei să asculți un album de muzică stocat pe site-ul mediaredirect.microsoft.com. Folosești Microsoft Edge, Google Chrome sau orice alt browser web pentru a vizita pagina web a acelui album. Iată un exemplu: Modern Art of Music: The X-Files by the Synthesizers Images Orchestra. Când vizitezi această pagină web, Microsoft Edge deschide automat Muzică Groove și începe să redea albumul de muzică de pe acea pagină web. Google Chrome și alte browsere web pot face același lucru și vor deschide aplicația Muzică Groove dar, înainte de a o face, te întreabă dacă vrei asta.
După ce confirmi că vrei să folosești o aplicație, în cazul nostru Muzică Groove, Windows 10 o deschide și rulează conținutul de pe acea pagină web în ea, în cazul nostru redă muzică.
Este util, nu-i așa?
Cum asociezi (sau nu) aplicații cu saituri web, folosind "Aplicații pentru site-uri web" din Windows 10
Pentru a putea asocia aplicații cu site-uri web, trebuie mai întâi să deschizi aplicația Setări. O metodă rapidă de a face asta este să deschizi Meniul Start și să apeși pe iconița în formă de rotiță dințată din partea sa stângă.
În Setări, deschide categoria Aplicații.
În partea stângă a ferestrei, apasă pe "Aplicații pentru site-uri web".
Acum, în partea dreaptă a ferestrei, ar trebui să vezi toate aplicațiile care pot să deschidă site-uri web pe PC-ul tău cu Windows 10. După cum știi acum, nu poți să controlezi lista de aplicații: Windows 10 detectează care dintre aplicațiile tale instalate oferă această funcție. Însă ce poți să controlezi este dacă fiecare dintre aceste aplicații este asociată cu un anumit site web. Pentru fiecare aplicație, ai un comutator cu care poți să activezi sau să dezactivezi asocierea ei cu anumite site-uri web.
De exemplu, în mod implicit în Windows 10 Creators Update, aplicația Muzică Groove este asociată cu saitul mediaredirect.microsoft.com. Dacă deschizi conținut de pe acest site, el este încărcat în Muzică Groove. Dacă nu vrei să se întâmple asta și preferi să deschizi acel conținut în browser mai degrabă, atunci trebuie să dezactivezi asocierea dintre Muzică Groove și site-ul mediaredirect.microsoft.com. Trebuie doar să oprești comutatorul din secțiunea "Aplicații pentru site-uri web" din aplicația Setări.
Asta este tot!
Concluzie
Acum știi ce a intenționat Microsoft atunci când a dezvoltat această funcționalitate din Windows 10. În teorie, este o caracteristică bună, ce ar trebui să ne facă viața mai ușoară. Însă se pare că dezvoltatorii nu se grăbesc să introducă suportul pentru ea în aplicațiile lor. Nici măcar Microsoft nu investește prea multe resurse în a include această funcție în aplicațiile lor implicite din Windows 10. Ne așteptam să vedem ca această funcție să fie prezentă măcar în aplicația Filme și TV dar, din păcate, nu este cazul. Tu ce crezi despre "Aplicații pentru site-uri web"? Ai vrea să vezi mai multe aplicații care o suportă? Sau crezi că este o funcționalitate menită să dispară din cauza lipsei de atenție din partea dezvoltatorilor?