Ce este Microsoft Defender? Merită să instalezi această aplicație?

Ce este Microsoft Defender? Merită să instalezi această aplicație?

Microsoft a lansat recent o nouă aplicație numită Microsoft Defender. Nu este vorba de o nouă versiune a software-ului anti-malware al companiei, ci mai degrabă ceva complet diferit de ceea ce te-ai aștepta. Vei putea folosi aplicația pe Windows, Android și iOS și, teoretic, te va ajuta să gestionezi securitatea dispozitivelor tale dintr-un singur panou de control unificat. Vrei să afli mai multe despre ea? Citește mai departe pentru a afla ce este Microsoft Defender, ce face și dacă merită s-o instalezi:

Reclamă

Ce este Microsoft Defender?

Microsoft Defender este o nouă aplicație care, potrivit Microsoft, este concepută pentru a ne ajuta să ne protejăm datele și dispozitivele de amenințările periculoase.

Urmând tradiția Microsoft de nume prost alese, este posibil să fii indus în eroare și să crezi că aplicația Microsoft Defender este altceva decât ceea ce este de fapt. Dacă ești ca mine, s-ar putea să presupui că este un nou produs antivirus sau cel puțin o versiune îmbunătățită a Windows Defender. Din păcate, nu este așa.

Microsoft își denumește Windows Security centrul de securitate pentru Windows, antivirusul său se numește Microsoft Defender Antivirus și uneori Windows Defender, iar firewallul său este Windows Defender Firewall. Microsoft Defender nu este niciunul dintre acestea. Este o aplicație care acționează ca un panou de control central pentru securitatea tuturor dispozitivelor tale. Este disponibilă pentru Windows, Android și iOS și, în funcție de platformă, îți permite să efectuezi următoarele activități:

  • Verificarea stării de securitate a calculatoarelor, smartphone-urilor și tabletelor tale
  • Protejarea dispozitivelor tale împotriva programelor malware
  • Protejarea dispozitivelor tale împotriva linkurilor de phishing
  • Primirea de alerte atunci când este identificată o amenințare pe oricare dintre dispozitivele tale

Microsoft Defender în Windows 11

Microsoft Defender în Windows 11

Deși aplicația Microsoft Defender este gratuită, o poți folosi numai dacă ai un abonament Microsoft 365 Personal sau Family. Și chiar și atunci, nu poți adăuga decât maximum 5 (cinci) dispozitive pe care să le monitorizezi în contul tău de utilizator. Apropo, va trebui să te conectezi la aplicație folosind un cont Microsoft personal, deoarece nu acceptă conturi de serviciu sau pentru școală.

Microsoft Defender necesită un abonament Microsoft 365 Personal sau Family

Microsoft Defender necesită un abonament Microsoft 365 Personal sau Family

Poți obține Microsoft Defender din Microsoft Store folosind acest link: Microsoft Defender.

Ce poți face cu Microsoft Defender?

Hai să analizăm puțin mai în detaliu ce poți face cu aplicația Microsoft Defender pe Windows, Android și iOS:

Reclamă

1. Monitorizează starea de securitate a dispozitivelor tale

Singurul lucru care funcționează pe toate sistemele de operare compatibile - Windows, Android, iOS - este panoul de control central al Microsoft Defender. Acesta este locul unde poți vedea și administra securitatea online a tuturor dispozitivelor tale.

Panoul de control central al Microsoft Defender în Windows

Panoul de control central al Microsoft Defender în Windows

În Windows, poți obține rapid informații despre starea de securitate a computerului tău. Dar, în afară de asta, dacă trebuie să acționezi sau dacă vrei să schimbi anumite setări ale modului de funcționare a soluției tale reale de securitate, nu ai la dispoziție decât scurtături. De exemplu, dacă nu folosești un software antimalware din terțe părți, vei avea o comandă rapidă care deschide Securitate Windows (Windows Security). 🙂

Gestionați în Securitate Windows

Gestionați în Securitate Windows

În ceea ce privește celelalte dispozitive adăugate la Microsoft Defender, vei primi doar informații despre starea lor de securitate. Nu poți, de exemplu, să declanșezi o scanare antimalware de la distanță.

Alte dispozitive afișate în Microsoft Defender pentru Windows

Alte dispozitive afișate în Microsoft Defender pentru Windows

Același lucru este valabil și pentru Android și iOS: Microsoft Defender îți arată starea de securitate a dispozitivelor tale.

Panoul de control al Microsoft Defender în Android vs. iOS

Panoul de control al Microsoft Defender în Android vs. iOS

Deși nu-ți permite să scanezi de la distanță niciunul dintre dispozitivele tale, îți permite să ajustezi unele setări și să efectuezi anumite scanări pe dispozitivul tău actual (cel pe care folosești Microsoft Defender în acest moment). Din păcate, ceea ce ai voie să faci depinde și de platformă (Android sau iOS) - citește mai departe pentru a vedea exact ce opțiuni ai.

Reclamă

2. Protejează-ți (unele dintre) dispozitivele mobile împotriva programelor malware

Pe Android, poți folosi Microsoft Defender pentru a-ți scana dispozitivul după programe malware. Aplicația face acest lucru în mod automat în fiecare zi, dar îți permite, de asemenea, să efectuezi manual o scanare în orice moment.

Protecție Microsoft Defender împotriva programelor malware pe Android

Protecție Microsoft Defender împotriva programelor malware pe Android

Însă, pe iPhone, protecția antimalware nu este disponibilă. Motivul are probabil legătură cu Apple.

3. Protejează-ți dispozitivele mobile împotriva linkurilor de phishing

O caracteristică binevenită, care funcționează atât pe Android, cât și pe iOS este cea numită Protecție web. Aceasta îți protejează smartphone-urile (și tabletele) împotriva link-urilor de phishing și a site-urilor web care încearcă să fure informații personale.

Protecția web Microsoft Defender în Android vs. iOS

Protecția web Microsoft Defender în Android vs. iOS

Cu toate acestea, trebuie să știi ceva despre această funcție. În timp ce pe Android, aceasta funcționează prin scanarea directă a transferurilor de date primite și trimise, pe iOS (iPhone), Microsoft Defender creează și necesită un VPN personalizat. Asta înseamnă că, dacă vrei Protecție web pe iPhone, nu-ți vei putea folosi în paralel alte servicii VPN.

Microsoft Defender creează un VPN personalizat în iOS

Microsoft Defender creează un VPN personalizat în iOS

Deci, până la urmă...

Merită să instalezi Microsoft Defender?

Ar putea exista câteva motive pentru care ar fi utilă instalarea aplicației Microsoft Defender. Pentru început, dacă ai deja un abonament Microsoft 365 Personal sau Family, de ce nu? Este gratuit. În al doilea rând, aplicația te poate ajuta să sporești securitatea dispozitivelor tale, în special pe smartphone-uri și tablete. Și, în al treilea rând, vei primi alerte atunci când sunt identificate amenințări pe oricare dintre dispozitivele pe care ai instalat Microsoft Defender.

Microsoft Defender în Microsoft Store

Microsoft Defender în Microsoft Store

Pe de altă parte, există și suficiente motive pentru a ignora aplicația Microsoft Defender. Este destul de limitată în ceea ce oferă, iar cele câteva funcții de securitate reale pe care le are nu sunt disponibile pe toate platformele. Ceea ce primești pe Windows diferă de ceea ce primești pe Android, iar funcțiile de pe Android sunt la rândul lor diferite de cele de pe iOS. În plus, pe Windows, pare inutilă, ca să fiu sincer: aplicația nu face mare lucru, cu excepția trimiterii de notificări dacă apar probleme de securitate pe celelalte dispozitive. Iar aplicația integrată Windows Security face deja oricum asta. Și, nu în ultimul rând, trebuie să ai un abonament Microsoft 365 Personal sau Family pentru a putea folosi aplicația și, chiar și așa, nu vei putea adăuga la contul tău decât maximum cinci dispozitive. Asta cam contrazice scopul de a avea un panou de control centralizat cu toate dispozitivele tale și ale familiei tale. Eu, de exemplu, am prea multe dispozitive proprii pentru a mă gândi măcar să adaug smartphone-urile, laptopurile și tabletele soției și ale copilului meu.

Ce părere ai despre Microsoft Defender?

Asta este tot ce trebuie să știi despre Microsoft Defender în prezent. Versiunea inițială a acestei aplicații pare sub așteptări și are o funcționalitate foarte limitată. Să sperăm că, pe măsură ce trece timpul și Microsoft continuă să o dezvolte, va deveni o aplicație de securitate mai cuprinzătoare. Sau poate că nu va deveni. Chiar nu știu. Înainte de a încheia acest articol, sunt curios să aflu ce părere ai despre Microsoft Defender. O vei încerca? Crezi că este utilă? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Securitate Android Blog iOS Microsoft Office Programe Recomandate Sistem și Securitate Windows