Cum configurezi mouse-ul în Windows 10

Chiar dacă folosești un PC desktop sau un laptop, cu siguranță folosești un mouse ori un touchpad în fiecare zi, deoarece folosirea Windows-ului presupune utilizarea unor astfel de dispozitive. Poți să conectezi un mouse chiar și la o tabletă, dacă așa îți este mai ușor. Luând în considerare aceste lucruri, este evident că este important să îți configurezi mouse-ul sau touchpad-ul așa cum îți place. Hai să vedem cum se face asta:

NOTĂ: Setările despre care vom discuta în acest articol sunt valabile pentru cele mai multe dispozitive, dar unele mouse-uri sau touchpad-uri mai avansate pot avea drivere specializate cu mai multe setări adiționale. Pentru a configura acele setări, te rugăm să citești manualul de utilizare al dispozitivului tău.

Care sunt setările de bază pentru mouse în Windows 10

Pentru a configura setările de bază ale mouse-ului sau ale touchpad-ului, trebuie să accesezi aplicația Setări. Pentru a o accesa, deschide Meniul Start apăsând pe butonul Start din colțul stânga jos al ecranului. Apoi, apasă pe Setări pentru a deschide aplicația.

Se va deschide aplicația Setări . În ea, apasă pe Dispozitive .

Apasă pe Mouse și suport tactil din meniul din stânga pentru a deschide setările de configurare ale mouse-ului.

Prima setare, ”Selectați butonul principal” îți permite să alegi care va fi butonul principal. Dă clic pentru a deschide o listă din care poți să alegi ca butonul stâng sau drept să fie cel principal. Setarea implicită este stânga, dar este recomandat să modifici opțiunea în dreapta dacă ești stângaci.

Cea de-a doua opțiune determină modul de funcționare al rotiției mouse-ului. Dă clic pentru a alege una dintre opțiunile: defilare (scroll) Mai multe linii o dată sau Un ecran o dată . Prima opțiune, cea implicită, va face ca defilarea să fie mai fluentă și mai lentă, iar cea de-a doua opțiune va face ca rotița să defileze un ecran la fiecare rotire. Cea mai ușoară metodă să testezi aceste opțiuni este să deschizi un sait web, precum Digital Citizen și să vezi care metodă ți se pare mai bună.

Dacă alegi ca rotița să defileze Mai multe linii o dată , bara de mai jos devine activă: aici poți să setezi numărul liniilor de defilat. Trebuie doar să dai clic pe ea și să tragi spre stânga sau spre dreapta pentru a scădea sau crește numărul liniilor. Valoarea implicită este 3.

Poți să configurezi și un alt aspect al rotiței, referitor la ferestrele inactive, sau cele din fundal. Dacă opțiunea “ Defilați ferestrele inactive atunci când se trece cu mouse-ul peste ele” este Activată , trebuie doar să miști cursorul mouse-ului peste o fereastră inactivă, iar rotița va defila conținutul acestuia. Dacă opțiunea este pe poziția Dezactivat , atunci prima dată trebuie să dai clic pe ferestrele inactive (astfel activându-le) înainte de a defila conținutul lor. Setarea implicită este Activat .

Dacă folosești un laptop, vei mai avea la dispoziție și o ultimă opțiune, care se referă numai la touchpad-uri, adică suportul tactil. Dă clic pe lista derulantă pentru a alege o întârziere pentru clicurile pe touchpad. Cu cât mai lungă este întârzierea, cu atât mai mult timp trebuie să aștepți ca să poți să dai clic pe touchpad după ce termini de scris pe tastatură. Poți să alegi între Întârziere lungă , Întârziere medie sau Întârziere scurtă , dar poți și să dezactivezi complet, prin alegerea opțiunii Fără întârziere (întotdeauna activat) . Setarea implicită este Întârziere medie .

Care sunt setările avansate ale mouse-ului în Windows 10

Dacă vrei să vezi și alte setări ale mouse-ului, dă clic pe legătura ”Opțiuni de mouse suplimentare” , în fereastra de setări pentru Mouse și suport tactil , sub secțiunea Setări asociate .

Acum se va deschide fereastra Proprietăți mouse , fila Butoane fiind cea activă implicit.

Primul lucru pe care poți să îl faci este să schimbi butonul principal de pe mouse - aceeași opțiune ca și alegerea butonului principal la setările de Mouse și suport tactil . Aici nu alegi butonul principal, ci poți să le comuți funcțiile celor două butoane prin bifarea căsuței ”Comutare între butonul principal și cel secundar” , acesta fiind o opțiune importantă pentru stângaci.

Imaginea cu un mouse din dreapta, arată care este butonul principal în prezent (colorat în albastru).

Poți să configurezi și ”Viteza dublu clic" . Aceasta determină cât de repede trebuie să dai clic de două ori cu butonul principal, pentru ca această acțiune să fie considerată dublu clic. Poți să testezi setările pe iconița de folder din dreapta.

BlocareClic este ultima opțiune din această filă: poți să o activezi prin bifarea căsuței ”Activare BlocareClic” .

Când opțiunea BlocareClic este pornită, aceasta înlocuiește funcția de clic și tragere: trebuie doar să apeși butonul principal al mouse-ului un scurt timp, iar aceasta va “bloca” clicul și butonul este considerat apăsat până îl apeși din nou, astfel poți să evidențiezi sau să glisezi elemente fără a menține apăsat butonul. Dă clic pe butonul Setări pentru a configura durata de BlocareClic .

Aici poți să setezi cât de lung trebuie să ții apăsat butonul mouse-ului, înainte ca acest clic să fie “blocat”. Poți să reglezi aceasta durată folosind bara de jos. Apasă OK pentru a salva setările.

Pentru a accesa opțiunile de personalizare a indicatorilor de mouse, dă clic pe fila Indicatori din partea de sus a ferestrei Proprietăți Mouse .

Despre personalizarea indicatorilor de mouse am discutat într-un articol anterior, scris pentru Windows 7 și Windows 8.1. Totuși, procesul rămâne neschimbat și în Windows 10: apasă aici pentru a citi detalii.

Pentru a accesa celelalte opțiuni referitoare la indicatori, dă clic pe fila ”Opțiuni indicatori” din partea de sus a ferestrei Proprietăți Mouse .

Aici poți să reglezi cât de repede să mișcă indicatorul pe ecran, prin folosirea barei ”Selectare viteză indicator" . Mișcă cursorul spre stânga sau spre dreapta pentru a micșora sau pentru a mări viteza indicatorului. Bifarea căsuței ”Mărire precizie indicator” va face clicurile mai precise, deci îți recomandăm să-i lași căsuța bifată.

Activarea setării de Fixare prin bifarea căsuței alăturate va face ca indicatorul de mouse să se deplaseze automat la butonul implicit (de exemplu OK , Da , Salvare , etc.) dintr-o casetă de dialog.

Bifarea căsuței ”Afișare urme indicator” face ca indicatorul să fie urmărit de o “coadă” de indicatori adiționali. Aceasta face indicatorul mai ușor de urmărit pe ecrane cu luminozitate scăzută. Mișcarea iconiței de pe bara de mai jos reglează lungimea acestor urme.

Activarea opțiunii ”Se ascunde indicatorul la tastare” prin bifarea căsuței alăturate este utilă mai ales dacă de obicei scrii texte mai lungi într-un editor sau o aplicație de e-mail, deoarece indicatorul va dispare când folosești tastatura, astfel textul fiind mai ușor de citit.

Opțiunea ”Se afișează poziția indicatorului la apăsarea tastei CTRL” poate fi util pe ecrane cu luminozitate scăzută. Aceasta face ca la apăsarea tastei CTRL, poziția indicatorului să fie marcată cu cercuri animate, în stil radar.

Pentru a personaliza opțiunile rotiței de pe mouse, dă clic pe fila Roată din partea de sus a ferestrei Proprietăți Mouse .

Opțiunile de ”Defilare verticală” sunt la fel ca și cele din ecranul de setări pentru Mouse și suport tactil : poți să alegi cât conținut să fie defilat o dată și poți să setezi numărul de linii de defilat dacă alegi prima opțiune.

La Defilare orizontală poți să reglezi câte caractere să fie defilate la înclinarea rotiței. Este bine de reținut că defilarea orizontală nu funcționează cu orice fel de mouse, ci vei avea nevoie de un dispozitiv care suportă acest lucru.

Pentru a vedea opțiunile referitoare la dispozitivul hardware, dă clic pe fila Hardware din fereastra Proprietăți Mouse .

Aici poți să vezi fiecare mouse și touchpad conectat la calculator, producătorii acestora, la ce porturi sunt conectate și starea lor de funcționare. De obicei nu ai nevoie să accesezi această pagină: opțiunile de hardware sunt menite să fie utilizate de utilizatori avansați.

Concluzie

În Windows 10, ca și în versiunile anterioare de Windows, poți să reglezi fiecare mic detaliu legat de mouse-ul tău. În comparație cu versiunile anterioare, Windows 10 vine cu o aplicație de Setări simplificată și accesibilă, unde poți să modifici setările de bază și poți să accesezi fereastra de setări detaliate Proprietăți Mouse , dotată cu mai multe opțiuni și o interfață familiară utilizatorilor de versiuni anterioare de Windows. Dacă ai orice fel de întrebare legată de setările de mouse, lasă-ne un comentariu mai jos.