Configurează și blochează notificările de la anumite aplicații din Windows 10

Sistemul de notificări din Windows 10 este o caracteristică utilă, pe care mulți utilizatori o apreciază. Notificările pe care le primești de la sistemul de operare și de la aplicațiile pe care le ai instalate sunt o metodă bună de a fi permanent la curent cu ceea ce se întâmplă pe calculatorul tău sau cu evenimentele care vor avea loc. Deși probabil vei vrea să primești notificări de la o serie de aplicații, s-ar putea să nu vrei să fii întrerupt de altele. De exemplu, pe calculatorul tău de lucru, s-ar putea să nu vrei să primești notificări de la aplicația Facebook, deși probabil vei vrea să le primești pe cele de la aplicații precum Mail, Calendar, Skype, Teams sau Slack. Iată cum configurezi și blochezi notificările afișate de anumite aplicații, în Windows 10:

NOTĂ: Capturile de ecran pe care le folosim în acest articol sunt realizate în Windows 10 cu October 2018 Update. Dacă ai o versiune mai veche de Windows 10, lucrurile s-ar putea să arate diferit pe PC-ul tău.

Cum blochezi toate notificările afișate de o anumită aplicație (precum Mail, Calendar, Skype, Facebook, etc.)

Dacă vrei să blochezi notificările pe care le primești de la o anumită aplicație pe care ai instalat-o pe PC-ul tău cu Windows 10, începe prin a deschide aplicația Setări. O metodă rapidă de a face acest lucru este să apeși pe scurtătura sa din Meniul Start.

Butonul Setări din Meniul Start din Windows 10

În aplicația Setări, apasă pe categoria de setări Sistem.

Categoria de setări de Sistem

În partea stângă a ferestrei, apasă pe Notificări și acțiuni.

Notificări și acțiuni în Windows 10

Apoi, în partea dreaptă a ferestrei, derulează până când vei ajunge la o secțiune de setări numită "Afișați notificările de la acești expeditori".

Zona de setări Afișați notificările de la acești expeditori

În secțiunea "Afișați notificările de la acești expeditori", localizează aplicația căruia vrei să îi blochezi notificările și mută-i comutatorul pe Dezactivat. De exemplu, să spunem că vrei să blochezi toate notificările pe care le primești de la aplicația Calendar. Pentru a face acest lucru va trebui să apeși pe comutatorul aflat în partea sa dreaptă și să îl setezi pe Dezactivat.

Dezactivarea notificărilor trimise de o aplicație

Acum poți să repeți procedura de mai sus pentru toate aplicațiile cărora vrei să le blochezi notificările.

Cum accesezi setările avansate pentru notificările pe care le primești de la o anumită aplicație (precum Mail, Calendar, Skype, Facebook, etc.)

Ce faci dacă nu mai vrei să vezi bannerele de notificare afișate de o anumită aplicație, sau să auzi sunetele specifice primirii unei notificări? În astfel de cazuri, trebuie să configurezi setările avansate pentru notificările trimise de acea aplicație. Pentru a face acest lucru, urmează pașii din secțiunea anterioară a acestui ghid și localizează aplicația pe care vrei să o configurezi. Apoi dă clic sau apasă pe numele ei.

Deschiderea setărilor avansate pentru notificările trimise de o anumită aplicație

Setări va încărca setările avansate pentru notificările pe care le vei primi de la acea aplicație. Ele ar trebui să arate astfel:

Setările complexe pentru notificările trimise de o aplicație

Hai să vedem ce înseamnă și ce face fiecare opțiune:

Cum afișezi sau ascunzi banner-ele de notificare afișate de o anumită aplicație pe desktop

Atunci când primești o notificare de la o aplicație, de obicei, aceasta afișează și un banner de notificare pe desktop-ul tău, pentru scurt timp. În funcție de nivelul de integrare cu Windows 10, unele aplicații pot să afișeze bannere de notificare care să conțină doar informații scrise, în timp ce altele, precum aplicația Calendar, pot să includă și unele opțiuni de control. Bannerele afișate de aplicații pe desktop apar întotdeauna în partea jos dreapta a ecranului.

Banner de notificare în Windows 10

Dacă vrei să dezactivezi banner-ele de notificare afișate de o anumită aplicație, Dezactivează comutatorul "Afișați bannere de notificare" din setările avansate pentru notificări ale acelei aplicații.

Comutatorul pentru Afișați bannere de notificare din Windows 10

Cum blochezi afișarea notificărilor de la o anumită aplicație pe ecranul de blocare

Următorul comutator din setările avansate de notificări ale unei aplicații se referă la modul în care informațiile tale sunt folosite atunci când PC-ul tău cu Windows 10 este blocat. Dacă nu vrei ca notificările pe care le primești de la o anumită aplicație să fie afișate pe ecranul de blocare și să fie vizibile pentru orice persoană neautorizată de lângă calculatorul tău, Activează comutatorul numit "Mențineți notificările private în ecranul de blocare".

Comutatorul pentru Mențineți notificările private în ecranul de blocare

Cum blochezi o anumită aplicație din a afișa notificări în Centrul de acțiuni

Poate vrei ca o anumită aplicație să afișeze bannere de notificare pe desktop-ul tău, dar nu și în Centrul de acțiuni. Apropo, iată un exemplu despre cum arată notificările în Centrul de acțiuni.

Notificări afișate în Centrul Acțiuni din Windows 10

Dacă vrei să blochezi o anumită aplicație din a afișa notificări în Centrul de acțiuni, mergi la setările avansate pentru notificările ei. Apoi, dezactivează comutatorul "Afișați notificările în centrul Acțiuni".

Comutatorul pentru Afișați notificările în centrul Acțiuni din Windows 10

Cum oprești sonorul pentru notificările unei anumite aplicații

Unii utilizatori vor să primească notificări dar numai în forma lor vizuală. Așa cum probabil ai observat, majoritatea aplicațiilor din Windows 10 îți trimit notificări însoțite și de sunete.

Dacă nu vrei să auzi sunetele notificărilor unei anumite aplicații, mergi la setările sale avansate pentru notificări și dezactivează opțiunea numită "Redați un sunet atunci când sosește o notificare".

Comutatorul pentru Redați un sunet atunci când sosește o notificare din Windows 10

Cum setezi numărul de notificări pe care o aplicație le poate afișa în Centrul de acțiuni

Centrul de acțiuni poate să afișeze o mulțime de notificări, de la multe aplicații. Dar s-ar putea ca tu să nu vrei să îl umpli doar cu notificări de la aplicații precum Mail, Calendar sau Skype. Sau poate că vrei să vezi mai multe notificări de la o anumită aplicație, în Centrul de acțiuni. Vestea bună este că Windows 10 îți oferă posibilitatea de a seta numărul de notificări pe care o aplicație le poate afișa în Centrul de acțiuni. Găsești această setare în setările avansate pentru notificări ale fiecărei aplicații și poți alege să lași aplicația respectivă să afișeze 1, 3, 5, 10 sau 20 de notificări.

Setarea numărului de notificări pe care o aplicație le poate afișa

Cum prioritizezi notificările trimise de o anumită aplicație în Centrul de acțiuni

Nu numai că poți să setezi numărul de notificări pe care o anumită aplicație are dreptul să le afișeze în Centrul de acțiuni, ci poți și să alegi cât de importante sunt notificările unei aplicații.

În setările avansate pentru notificări ale aplicației pe care o configurezi, poți să setezi prioritatea notificărilor ei:

  • să fie afișate în partea de Sus a listei,
  • să fie privite ca notificări cu o prioritate Maximă (adică ele vor fi afișate deasupra notificărilor cu prioritate normală din Centrul de acțiuni),
  • sau ca notificări cu prioritate Normală (aceste notificări sunt afișate așa cum vin, unele după altele).
Setarea priorității notificărilor trimise de o anumită aplicație

Notificările căror aplicații le-ai blocat pe PC-ul tău?

Modul în care Windows 10 funcționează în ceea ce privește sistemul său de notificări este foarte bine pus la punct. Ai la dispoziție o mulțime de setări de personalizare, de la setări generale la setări foarte specifice, precum cele despre care am discutat în acest tutorial. Ție îți plac notificările pe care le primești și nivelul de control pe care îl ai asupra lor în Windows 10? Care notificări te enervează cel mai tare? Ai blocat notificările de la aplicații precum Mail, Calendar sau Skype? Spune-ne părerea ta, în secțiunea de comentarii de mai jos.