Cum foloseşti notificările din Centrul Acţiuni al Windows 10

Dacă folosești Windows 10 pe PC-ul tău, atunci ești obișnuit(ă) deja cu notificările și probabil că le vezi mereu. Fie că primești o notificare despre un email nou ori un mesaj pe Skype, despre un dispozitiv pe care tocmai l-ai conectat la PC-ul sau dispozitivul tău cu Windows 10, ori despre noi caracteristici de sistem care se instalează, sistemul de notificări te ajută permanent să știi ce se întâmplă. Dacă vrei să afli mai multe despre notificările din Windows 10, cum le deschizi, cum lucrezi cu ele și cum le ștergi, citește acest tutorial:

NOTĂ: Capturile de ecran din acest tutorial sunt realizate în Windows 10 Spring Creators Update, actualizare care va fi disponibilă pentru toți utilizatorii, gratuit, începând cu aprilie 2018. Dacă lucrurile arată diferit pe dispozitivul tău, atunci probabil că ai o versiune mai veche de Windows 10. Citește acest tutorial pentru a afla ce versiune ai: Cum afli ce versiune de Windows ai instalată pe calculator.

Cum deschizi Centrul de acțiuni în Windows 10

În Windows 10, eşti notificat despre tot ce se întâmplă pe calculatorul sau dispozitivul tău. Când se întâmplă ceva, sistemul afișează o notificare în colţul din dreapta jos al ecranului.

Windows 10, Centrul Actiuni, notificari

Însă, această notificare dispare după câteva secunde aşa că, dacă nu o poţi găsi şi în altă parte, după un timp, probabil că nu îţi vei mai aminti ce spunea.

Din fericire, până când te ocupi de ele, toate notificările sunt păstrate în secţiunea de Notificări din Centrul de acţiuni. Există mai multe metode de a deschide Centrul de acțiuni. Dacă foloseşti un mouse, cea mai uşoară metodă de a-l deschide este să dai clic pe pictograma sa de pe bara de activităţi. Reține că, atunci când ai notificări noi, iconița are și o etichetă mică pe ea, care îți spune câte notificări noi ai primit.

Windows 10, Centrul Actiuni, notificari

Dacă foloseşti şi o tastatură, există o metodă mai rapidă: apasă simultan pe tastele Windows + A şi Centrul de acțiuni se deschide imediat.

Windows 10, Centrul Actiuni, notificari

Dacă foloseşti Windows 10 pe o tabletă sau pe orice alt fel de dispozitiv cu ecran tactil, trage cu degetul din partea dreaptă a ecranului spre stânga.

Windows 10, Centrul Actiuni, notificari

Ce fel de notificări primeşti în Windows 10?

Centrul de acțiuni este împărţit în două secţiuni principale: Notificări şi Acţiuni rapide.

Windows 10, Centrul Actiuni, notificari

Secţiunea Acţiuni rapide este o caracteristică importantă a Windows 10, aşa că suntem de părere că merită propriul tutorial, pe care îl poți citi aici: Cum accesezi, utilizezi și personalizezi acțiunile rapide din Windows 10.

În secţiunea Notificări primești mesaje despre tot felul de lucruri care se întâmplă pe dispozitivul tău cu Windows 10:

  • Securitate şi întreţinere: dacă există vreo setare de securitate sau vreo sarcină de întreţinere de care trebuie să te ocupi, Windows 10 te va notifica.
  • Setări: ori de câte ori s-a realizat o modificare importantă pe dispozitivul tău din punct de vedere al setărilor, vei fi notificat și în Centrul de acțiuni.
  • Aplicaţii: de fiecare dată când se întâmplă ceva într-o aplicație pe care o folosești, vei primi un mesaj în secţiunea de Notificări din Centrul de acțiuni. De exemplu, de fiecare dată când primeşti un email, atunci când un eveniment programat în aplicaţia Calendar se apropie sau atunci când primești un mesaj într-o aplicație de chat precum Slack. Dacă, din diverse motive, nu vrei să primești notificări de la o anumită aplicație, urmează pașii din acest ghid pentru a le bloca.
  • Cortana: De fiecare dată când Cortana are ceva de spus îți trimite o notificare pe care o poți găsi în Centrul de acțiuni. De asemenea, dacă folosești Cortana și pe PC-ul tău cu Windows 10 și pe smartphone-ul tău și ți-ai asociat cele două dispozitive, atunci primești notificările de pe smartphone și pe PC.
  • Alte evenimente Windows 10: ești notificat şi în cazul altor tipuri de evenimente, precum alegerea acţiunii atunci când conectezi un stick USB sau un DVD.

Acestea sunt doar câteva exemple de notificări pe care le poți primi. Însă mai sunt și alte tipuri de notificări posibile, în funcție de activitatea pe care o ai.

Unde sunt păstrate notificările? Cum le vezi în Centrul de acţiuni

Dacă apeşi pe un mesaj de notificare din Centrul de acțiuni îi deschizi acțiunile corespunzătoare. De exemplu:

  • Dacă deschizi o notificare de email, Windows 10 lansează automat aplicaţia Mail şi te va duce la acel mesaj
  • Dacă apeși pe o notificare despre o setare, Windows 10 lansează aplicaţia Setări şi te va duce la locul unde se află setarea de care trebuie să te ocupi
  • Dacă primești o notificare de la o aplicație de chat precum Skype sau Slack și apeși pe ea, acea aplicație de chat deschide și afișează mesajul pe care l-ai primit
  • Dacă îți conectezi o unitate flash USB la dispozitiv și apeși pe notificare, poți să alegi acțiunea de Redare automată pe care o preferi
  • Dacă primești o notificare de la antivirusul tău și apeși pe ea, antivirusul își deschide interfața de utilizare și, de obicei, te duce la modulul care a transmis acea notificare.

Lista poate să continue, în funcție de ce aplicație sau ce caracteristică a sistemului a trimis notificarea.

Windows 10, Centrul Actiuni, notificari

Uneori, o notificare poate conţine prea multe informaţii, astfel că ele nu vor încăpea pe un singur rând. În acest caz, în dreapta notificării vezi o mică săgeată. Apasă pe ea pentru a vedea întregul conţinut al notificării.

Windows 10, Centrul Actiuni, notificari

Apoi, poți vedea întregul conținut al acelei notificări.

Windows 10, Centrul Actiuni, notificari

Așa cum poate ai observat deja în captura de ecran de mai sus, unele aplicații îți oferă și posibilitatea de a realiza diverse acțiuni direct din notificările lor. De exemplu, aplicația Mail te lasă să Semnalizezi, Arhivezi sau să Îndepărtezi un mesaj email direct din notificarea lui din Centrul de acțiuni. Nici măcar nu trebuie să deschizi aplicația pentru asta. Fain, nu-i așa?

Windows 10, Centrul Actiuni, notificari

De asemenea, dacă o anumită aplicație ți-a trimis multe notificări, doar ultimele trei sunt afișate în Centrul de acțiuni. Dar asta nu înseamnă că celelalte notificări sunt pierdute și, dacă vrei să le vezi pe toate, poți să apeși pe legătura numită "Vedeți mai multe (X)" de la finalul listei. De menționat este că X înseamnă numărul de notificări ascunse.

Windows 10, Centrul Actiuni, notificari

Cum elimini o notificare din Centrul de acţiuni

De fiecare dată când deschizi o notificare, Windows 10 o elimină automat din secţiunea Notificări a Centrului de acțiuni. Totuşi, este posibil să nu vrei să deschizi o notificare ca să vezi despre ce e vorba în ea. Dacă vrei să o elimini, apasă pe butonul X din colţul dreapta sus al notificării. Notează faptul că vezi butonul X doar atunci când ții cursorul deasupra notificării.

Windows 10, Centrul Actiuni, notificari

În afară de a apăsa pe butonul X (Închide), poţi să închizi o notificare și dacă tragi notificarea către partea dreaptă a ecranului, dacă dispozitivul tău are un ecran tactil.

Cum elimini un grup de notificări din Centrul de acţiuni

Toate notificările pe care le primești sunt grupate în funcție de ce instrument sau aplicație le-a trimis. De exemplu, toate notificările pe care le primești de la aplicația Mail sunt grupate sub titlul Mail. Același lucru este valabil și pentru notificările pe care le primești de la Skype, Slack, Facebook Messenger, Microsoft Store și așa mai departe.

Dacă vrei să ștergi toate notificările dintr-un grup, ține cursorul mouse-ului deasupra titlului acelui grup și apoi apasă pe butonul X care apare în partea dreaptă.

Windows 10, Centrul Actiuni, notificari

Cum elimini toate notificările din Centrul de acţiuni

Dacă vrei să elimini toate notificările pe care le-ai primit, indiferent de unde, apasă butonul "Goliți toate notificările" din colţul dreapta jos al Centrului de acţiuni.

Windows 10, Centrul Actiuni, notificari

Toate notificările sunt imediat eliminate, iar secţiunea de Notificări din Centrul de acțiuni îţi spune că ai rămas "Fără notificări noi".

Windows 10, Centrul Actiuni, notificari

NOTĂ: Dacă vrei să blochezi anumite aplicații astfel încât ele să nu poată să îți mai trimită notificări, citește acest ghid: Cum configurezi și blochezi notificările de la anumite aplicații Windows 10. De asemenea, dacă nu vrei să mai primești nicio notificare nouă pentru o anumită perioadă de timp, dar vrei să primești din notificări după aceea, urmează acest ghid: Blochează temporar notificările din Windows 10 cu ajutorul Perioadei de liniște.

Concluzie

După cum vezi, caracteristica Notificări din Centrul de acțiuni al Windows 10 este o metodă excelentă de a te anunţa dacă există lucruri de care trebuie să te ocupi pe PC-ul sau dispozitivul tău. Accesarea şi utilizarea notificărilor sunt lucruri uşoare şi rapide, așa cum ai descoperit și tu. La finalul acestui articol, vrem să știm ce părere ai despre această caracteristică a Windows 10. Îți place să folosești notificările? Funcționează bine? Ai probleme cu ele? Nu ezita să lași un comentariu mai jos.

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Ghiduri Programe Recomandate Sistem și Securitate Windows