Ce este nou în Windows 10 November 2019 Update?

Ce este nou în Windows 10 November 2019 Update?

În noiembrie 2019, Microsoft a programat lansarea următoarei actualizări majore pentru Windows 10, aducându-l la versiunea 1909. Totuși, această actualizare nu aduce caracteristici noi sau schimbări semnificative, așa cum au făcut-o actualizările din trecut. Pentru November 2019 Update, Microsoft și-a schimbat abordarea, concentrându-se pe repararea de bug-uri, actualizarea venind cu mici corecturi și îmbunătățiri. Majoritatea lor sunt legate de reglaje fine pentru modul de funcționarea al Windows 10. Iată ce primești atunci când vei instala actualizarea Windows 10 November 2019 Update:

Reclamă

1. Poți să creezi evenimente direct din fereastra Calendar de pe bara de activități

În Windows 10 November 2019 Update, nu mai este necesar să deschizi aplicația Calendar pentru a programa evenimente. În loc de asta, poți crea evenimente mult mai rapid, deschizând fereastra Calendar de pe bara de activități. Apasă pe data când vrei să creezi un eveniment și tastează-i numele în caseta text din Agendă.

Poți crea evenimente din fereastra Calendar de pe bara de activități
Poți crea evenimente din fereastra Calendar de pe bara de activități

De asemenea, ai la dispoziție și opțiuni și pentru setarea orei și locației.

2. Configurarea notificărilor pe care le primești este mai prietenoasă

În categoria Sistem din aplicația Setări a Windows 10, poți ajusta ce fel de notificări primești de la aplicațiile instalate pe PC-ul tău. În November 2019 Update, Microsoft a adăugat două imagini mici de previzualizare pentru "bannere de notificare" și "notificările în centrul Acțiuni". Acestea fac să le fie mai ușor utilizatorilor să diferențieze cele două tipuri de notificări, astfel încât să poată face alegeri mai bune.

Previzualizare pentru cum arată bannerele de notificare și notificările din centrul Acțiuni
Previzualizare pentru cum arată bannerele de notificare și notificările din centrul Acțiuni

Suplimentar, lista de expeditori (aplicații) din Setări -> Sistem -> Notificări este acum sortată implicit după cea mai recentă aplicație care ți-a arătat notificări. În versiunile anterioare de Windows 10, această listă era sortată după nume.

Expeditorii de notificări sunt sortați după cel mai recent
Expeditorii de notificări sunt sortați după cel mai recent

O altă îmbunătățire mică, dar utilă, este faptul că pentru fiecare notificare banner sau notificare din Centrul Acțiuni, ai acum la dispoziție un buton mic de Setări.

Reclamă

Dacă apeși pe el, îți dă opțiunea de a dezactiva toate notificările pe care le primești de la acel expeditor (aplicație sau sait web) ori să mergi direct la controalele notificărilor acelei aplicații, în Setări.

Bannerele de notificare și notificările din Centrul Acțiuni au un buton de Setări
Bannerele de notificare și notificările din Centrul Acțiuni au un buton de Setări

În plus, Centrul Acțiuni are acum un buton numit "Gestionați notificările" în partea sa superioară. Dacă apeși pe el, te duce la pagina "Notificări și acțiuni" din aplicația Setări.

Centrul Acțiuni are un buton Gestionați notificările în partea sa de sus
Centrul Acțiuni are un buton Gestionați notificările în partea sa de sus

3. Căutarea din Explorer devine mai puternică

Căutarea din Explorer este acum bazată pe Windows Search, la fel ca pe bara de activități. Acest lucru înseamnă că este mai rapidă și că poate să afișeze și conținut online din spațiul tău OneDrive de stocare în cloud.

Căutarea din Explorer este bazată pe Windows Search
Căutarea din Explorer este bazată pe Windows Search

4. Asistenții digitali din terțe părți pot fi activați vocal direct de pe Ecranul de blocare

Deși nu există încă niciun asistent virtual din terță parte care să poată fi activat vocal direct de pe ecranul de blocare, Microsoft a adus niște schimbări care vor face acest lucru posibil. Asta înseamnă că ar trebui, în curând, să poți vorbi cu Alexa sau cu Google Assistant, chiar dacă PC-ul tău este blocat.

Reclamă

În prezent, însă, poți vorbi doar cu Alexa, atunci când Windows este deblocat. Cât despre Google Assistant, Google încă nu a dezvoltat o versiune pentru desktop, așa că nu îl poți folosi deloc. Dar lucrurile s-ar putea schimba și este posibil ca Google să vrea să își aducă asistentul virtual pe cele peste 800 de milioane de dispozitive ce rulează Windows 10.

Vorbind cu Alexa prin intermediul Cortanei, în Windows 10
Vorbind cu Alexa prin intermediul Cortanei, în Windows 10

5. Windows 10 poate favoriza nucleele mai rapide ale procesorului tău

Acest lucru se traduce printr-un Windows 10 mai rapid, unul care oferă mai multă performanță. Conform Microsoft, ei au implementat o politică de rotație ce distribuie munca mai echilibrat pe nucleele favorizate. Știm că Windows 10 cu May 2019 Update (versiunea 1903) are deja așa ceva pentru procesoarele AMD Ryzen. Totuși, această caracteristică a fost acum optimizată pentru a îmbunătăți performanțele și pentru procesoarele Intel care au suport pentru Intel Turbo Boost Max Technology 3.0, cu până la 15%.

Un procesor AMD Ryzen 7 3700X
Un procesor AMD Ryzen 7 3700X

6. Panoul de navigație din Meniul Start se extinde atunci când ții cursorul deasupra lui

Atunci când muți cursorul în partea stângă a Meniului Start și îl ții acolo, panoul de navigație se extinde automat, arătându-ți opțiunile sale.

Panoul de navigație din Meniul Start se extinde atunci când ții cursorul deasupra lui
Panoul de navigație din Meniul Start se extinde atunci când ții cursorul deasupra lui

Este o schimbare fină de utilizare, pe care majoritatea utilizatorilor nici nu o vor observa.

7. Alte îmbunătățiri mici și mai puțin vizibile

Restul schimbărilor din Windows 10 versiunea 1909 (November 2019 Update) sunt mici și cu puțină importanță pentru utilizatorii obișnuiți. Multe dintre ele sunt schimbări puțin sau deloc vizibile, ce se adresează mai mult producătorilor de calculatoare cu Windows 10. Iată lista cu aceste schimbări:

  • Opțiuni de depanare noi pentru procesoarele Intel
  • Unele îmbunătățiri pentru viața bateriei și eficiența energetică, pentru calculatoarele cu anumite procesoare
  • Windows Defender Credential Guard este activat pe dispozitivele ARM64
  • Companiile pot suplimenta politicile din Windows 10 în S Mode pentru a permite instalarea de aplicații desktop tradiționale din Microsoft Intune
  • Narrator și alte tehnologii de asistență pot citi și afla unde se află tasta FN pe tastatură și dacă este apăsată sau nu
  • Îmbunătățiri Key-rolling sau Key-rotation ce ar trebui să ajute la prevenirea recuperării accidentale a parolelor, atunci când o unitate de stocare protejată de BitLocker este manual deblocată
  • Corecturi ce permit producătorilor (OEM) să reducă latența la scriere (inking) în funcție de hardware-ul din dispozitivele lor
  • Containerele Windows necesită versiuni potrivite între gazde și containere

Ce părere ai despre Windows 10 November 2019 Update?

Deși niciuna dintre noile caracteristici și schimbări făcute de Microsoft în Windows 10 versiunea 1909 nu este impresionantă, există totuși unele îmbunătățiri. Este destul pentru tine, sau ai prefera să primești mai multe caracteristici noi? Înainte de a închide acest articol, spune-ne ce crezi și dacă intenționezi să instalezi această actualizare imediat ce este lansată.

Descoperă: Productivitate Blog Recomandate Sistem și Securitate Știri Windows Windows Update