Sponsorizat de

Cum îți creezi propriul sistem ASUS AiMesh, pentru o rețea WiFi imbatabilă

ASUS AiMesh este un sistem inovativ prin care orice utilizator care deține două sau mai multe routere wireless ASUS, își poate crea propriul sistem de tip mesh WiFi. Dacă ai mai mult de un router wireless ASUS ori vrei să-ți cumperi un al doilea router ASUS, pentru a-ți crea un sistem de tip mesh, citește acest ghid și află cum se creează un AiMesh:

Înainte de a te apuca de treabă, ia în considerare aceste cerințe:

Pentru ca totul să meargă cât mai bine, ia în considerare următoarele aspecte importante:

1. Pornește fiecare router ASUS care va face parte din AiMesh și actualizează-i firmware-ul la cea mai nouă versiune disponibilă

Primul pas este să iei fiecare router ASUS care va face parte din AiMesh, să-l conectezi la internet și la un calculator din rețea și să-i actualizezi firmware-ul la cea mai nouă versiune.

Dacă nu știi cum se face asta, avem un ghid complet pentru tine, care descrie fiecare pas în detaliu: Actualizează firmware-ul de pe routerul tău wireless ASUS, în 4 pași.

De ce trebuie să faci pasul acesta? Pentru că funcția AiMesh este o facilitate introdusă în versiunile noi de firmware pentru routerele ASUS. Acestea nu au fost lansate cu suport nativ pentru AiMesh, atunci când au apărut pe piață. Cea mai nouă versiune de firmware va introduce ASUS AiMesh și îți va oferi și beneficiul ultimelor actualizări de securitate.

2. Resetează routerele care vor fi noduri secundare în ASUS AiMesh

Un sistem AiMesh este format din două sau mai multe routere ASUS, care lucrează împreună. Unul dintre ele va fi routerul principal iar celălalt ori celelalte vor fi noduri secundare. După ce ai actualizat firmware-ul pe toate routerele din viitorul sistem, trebuie să restaurezi routerele secundare la setările implicite din fabrică. Ia-le pe rând și, în interfața de administrare, mergi la Administrare (Administration), iar apoi la fila Setări restaurare (Restore/Save/Upload Setting). Aici, dă clic pe butonul Restaurare (Restore) și confirmă că vrei să efectuezi această operație.

Așteaptă ca procesul de resetare să se efectueze. Acesta poate dura 2-3 minute, în funcție de routerul pe care îl folosești.

3. Mută toate routerele ASUS în locurile unde vrei să le folosești și pornește-le

Acum este timpul să iei routerele ASUS pe care vrei să le folosești în AiMesh, să le așezi acolo unde vrei și să le pornești. După ce le-ai pornit, mergi la routerul principal din sistem și urmează instrucțiunile de la pașii următori.

4. Configurează routerul principal și rețeaua wireless

Acum este momentul să-ți configurezi în detaliu rețeaua wireless și routerul ASUS principal. Setările efectuate pe acesta vor fi replicate automat pe toate routerele din sistemul AiMesh, odată creat. Pentru a-ți configura rețeaua wireless cât mai bine, îți recomandăm acest tutorial: 6 pași pentru maximizarea vitezei rețelei wireless emise de un router ASUS.

5. Adaugă routerele secundare în sistemul ASUS AiMesh

Mergi la routerul ASUS principal și accesează-i interfața web de administrare. Aici, mergi la Hartă rețea (Network Map) și dă clic pe AiMesh Node, care ar trebui să arate cifra 0 în dreptul său. Este sub numărul de clienți. În dreapta se încarcă setările pentru AiMesh. Apasă butonul Search (Căutare).

Routerul ASUS va căuta alte routere care pot fi adăugate în sistem. În clipa în care găsește unul, ți-l arată în dreapta, împreună cu poza sa și numele modelului.

Dă clic pe routerul găsit, pentru a-l adăuga în AiMesh. Firmware-ul routerului îți cere confirmarea pentru adăugarea routerului respectiv. Apasă pe Aplicare (Apply).

Routerul ales este adăugat în AiMesh. Procesul va dura câteva momente, timp în care vei vedea progresul care are loc, sub formă de procente.

La final, primești o notificare despre adăugarea cu succes a routerului ales. Apasă OK și ai terminat cu adăugarea primului nod în ASUS AiMesh.

Acum vezi routerul adăugat în secțiunea AiMesh, puterea semnalului pe care o are, numărul de clienți și locația sa. Dacă mai ai un router ASUS sau mai multe, repetă procesul și adaugă-le pe rând, urmând instrucțiunile din această secțiune.

6. Configurează-ți nodurile ASUS AiMesh

Dacă dai clic pe numele unui router secundar din lista AiMesh, poți alege locația sa. De exemplu, poți specifica faptul că unul este așezat în hol, altul într-un dormitor, pentru a le deosebi mai ușor între ele.

De asemenea, poți accesa și fereastra de configurare a unui nod, în cazul în care dorești să schimbi ceva doar la routerul respectiv. Majoritatea utilizatorilor nu vor avea nevoie să facă asta, ci doar să editeze setările de pe routerul principal, care le transmite apoi routerelor secundare, în mod automat.

Care este experiența ta cu ASUS AiMesh?

Acum știi cum se creează un sistem ASUS AiMesh, folosind routere wireless ASUS. Sperăm că acest ghid ți-a fost util. După ce ți-ai creat propriul AiMesh, spune-ne despre experiența ta, în comentariile de mai jos. Suntem curioși să aflăm dacă ești mulțumit și cum te-a ajutat ASUS AiMesh.