Criptează stick-uri USB de memorie, în Windows, cu BitLocker To Go

Stick-urile USB de memorie, cunoscute și drept unități de stocare amovibile, reprezintă un mod facil de a transfera date. Acestea au o mărime și o greutate reduse, ceea ce le face ușor de purtat într-un buzunar, alături de chei. De asemenea, capacitatea lor de stocare este suficient de generoasă pentru a păstra pe ele videoclipuri, documente, prezentări, aplicații, unelte de recuperare a sistemului sau chiar și sisteme de operare. Din păcate, mărimea lor redusă le face și usor de pierdut sau furat, ceea ce înseamnă că datele de pe stick-urile USB sunt mai puțin sigure. Pentru a-ți proteja datele, poți folosi BitLocker To Go, o unealtă din Windows care criptează datele pentru a preveni accesul neautorizat. Fără o parolă, un smartcard ori o cheie de recuperare, datele tale sunt indescifrabile pentru oricine încearcă să-ți folosească stick-ul USB. Iată cum îți protejezi stick-urile USB de memorie, folosind criptarea "la pachet":

NOTĂ: BitLocker este disponibil în edițiile Enterprise și Ultimate de Windows 7, cât și în edițiile Pro și Enterprise de Windows 8.1 și Windows 10. Acest ghid se adresează utilizatorilor acestor sisteme de operare. Tot ce trebuie să faci este să derulezi la secțiunea adresată versiunii tale de Windows.

Cum criptezi un stick USB de memorie, cu Bitlocker To Go, în Windows 10 și Windows 8.1

Procedura din Windows 10 și Windows 8.1 pentru criptarea stick-urile USB cu BitLocker To Go este aceeași cu câteva excepții minore. Noi vom folosi capturi de ecran din Windows 10, vom descrie în detaliu ce se întâmplă și acolo unde sunt mici diferențe vom explica care sunt diferențele între aceste două sisteme de operare.

Pentru a începe expertul Criptare Unitate BitLocker (BitLocker Drive Encryption) în Windows 10 sau Windows 8.1, poți deschide File Explorer sau Panoul de Control. Dacă alegi să deschizi File Explorer, mergi la Acest PC (This PC), dă clic dreapta (sau apasă și ține apăsat) pe unitatea amovibilă pe care vrei să o criptezi și, în meniul contextual, alege "Activare BitLocker" (Turn on BitLocker). Se deschide expertul Criptare Unitate BitLocker (BitLocker Drive Encryption).

Dacă alegi să deschizi Panoul de Control, mergi la Sistem și Securitate (System and Security) și apoi la Criptare Unitate BitLocker (BitLocker Drive Encryption).

În fereastra Criptare Unitate BitLocker (BitLocker Drive Encryption), caută unitatea de date amovibile pe care vrei să o criptezi.

Dă clic pe numele ei și alege "Activare BitLocker" (Turn on BitLocker). Se deschide expertul Criptare Unitate BitLocker (BitLocker Drive Encryption).

Îți sunt prezentate opțiuni despre modul de deblocare al acestei unități. Poți folosi o parolă pentru deblocare sau un smart card. Majoritatea persoanelor nu au un smart card pentru deblocare și vor alege "Se utilizează o parolă pentru a debloca unitatea" (Use a password to unlock the drive). După ce alegi această opțiune, introdu parola pe care vrei să o folosești și apoi confirmă parola, reintroducând-o. Pentru a merge mai departe, apasă Următorul (Next).

BitLocker îți cere să alegi unde să salveze o cheie de recuperare. Aceasta este folosită pentru a-ți recupera datele de pe stick, dacă uiți parola ori îți pierzi smart card-ul. Fără această cheie, datele tale sunt pierdute pentru totdeauna. Poți alege să stochezi cheia de recuperare pe disc, într-un fișier, poți alege să o tipărești la imprimantă ori să o salvezi în contul tău Microsoft. Compania Microsoft îți recomandă să folosești toate cele trei opțiuni pentru a te asigura că nu pierzi cheia de recuperare. Dacă alegi să o păstrezi într-un fișiere, BitLocker generează un fișier text și te întreabă unde vrei să-l salvezi. Dacă alegi să tipărești cheia de recuperare, se va tipări o pagină care include un identificator unic pentru dispozitivul tău și cheia de recuperare. Apasă Următorul (Next) după ce ai ales ce vrei să faci.

Alege dacă vrei să criptezi întreaga unitate de stocare sau doar spațiul utilizat pe disc, opțiune care este mai bună dacă te grăbești. După ce ai ales, apasă Următorul (Next).

Acum apare diferența între Windows 10 și Windows 8.1. Dacă ai Windows 10, poți alege modul de criptare utilizat. Ai de ales între un mod nou de criptare numit XTS-AES, compatibil doar cu Windows 10 sau modul de compatibilitate, care merge și cu versiuni mai vechi de Windows. Dacă vrei să folosești stick-ul USB criptat și pe calculatoare cu Windows 7 sau Windows 8.1, alege modul de compatibiltate și apasă Următorul (Next).

Acum, toate alegerile tale au fost făcute și ce rămâne de făcut este să pornești criptarea. Apasă Pornire criptare (Start encrypting). Dacă folosești Windows 8.1, vei trece direct la acest pas, sărind peste precedentul.

Criptarea unui stick de memorie, mai ales a unuia cu spațiu de stocare generos, poate dura ceva timp. De exemplu, criptarea unui stick de 15-16 GO, plin cu date, poate dura și 30 de minute. Dacă ai nevoie să deconectezi stick-ul înainte de încheierea criptării sale, apasă Pauză (Pause) în fereastra Criptare Unitate BitLocker (BitLocker Drive Encryption), înainte de a îl deconecta, pentru a evita coruperea datelor de pe el. Ești informat(ă) că procesul de criptare a fost pus pe pauză. După ce se întâmplă asta, poți scoate stick-ul din calculator.

Când ești gata să continui procesul de criptare, introdu stick-ul USB în calculator și introdu parola atunci când ți se cere. După aceea, BitLocker continuă criptarea de unde a rămas. Când unitatea amovibilă a fost criptată complet, primești o notificare în acest sens.

Apasă Închidere (Close). Stick-ul USB este acum criptat și protejat de la accesul neautorizat al altor persoane.

Cum criptezi un stick USB de memorie, cu BitLocker To Go, în Windows 7

Pentru a începe expertul Criptare Unitate BitLocker (BitLocker Drive Encryption), trebuie să deschizi Windows Explorer sau Panoul de Control. În Windows Explorer, mergi la Computer și dă clic dreapta pe stick-ul USB pe care vrei să-l criptezi. În meniul contextual, alege Activare BitLocker (Turn on BitLocker). Se deschide expertul Criptare Unitate BitLocker (BitLocker Drive Encryption).

Dacă alegi să deschizi Panoul de Control, mergi la Sistem și Securitate (System and Security) și apoi la Criptare Unitate BitLocker (BitLocker Drive Encryption).

Se deschide expertul Criptare Unitate BitLocker (BitLocker Drive Encryption) și ți se oferă opțiuni pentru deblocarea unității de stocare care va fi criptată. Poți folosi o parolă sau un smart card. Majoritatea oamenilor nu au un smart card și vor alege "Se utilizează o parolă pentru a debloca unitatea" (Use a password to unlock the drive). După ce alegi această opțiune, introdu parola pe care vrei să o folosești și apoi confirmă parola, reintroducând-o. Pentru a merge mai departe, apasă Următorul (Next).

BitLocker îți cere să alegi unde vrei să salveze o cheie de recuperare. Aceasta este folosită pentru a-ți recupera datele de pe stick, dacă uiți parola ori îți pierzi smart card-ul. Fără ea, datele tale sunt pierdute pentru totdeauna. Poți alege să stochezi cheia de recuperare pe disc, într-un fișier sau poți alege să o tipărești la imprimantă. Dacă alegi să o păstrezi într-un fișier, BitLocker generează un fișier text și te întreabă unde vrei să-l salvezi. Dacă alegi să tipărești cheia de recuperare, se va tipări o pagină care include un identificator unic pentru dispozitivul tău și cheia de recuperare. Apasă Următorul (Next) după ce ai ales ce vrei să faci.

Ești întrebat(ă) dacă ești gata să criptezi această unitate. Pentru a porni procesul, apasă Pornire criptare (Start Encrypting) și așteaptă ca el să se termine.

Pe parcursul criptării vei vedea o bară de progres care-ți spune procentul de completare. Dacă ai nevoie să scoți stick-ul înainte de finalul procesului de criptare, apasă Pause (Pauză), deconectează stick-ul și reia procesul când reintroduci stick-ul în calculatorul tău cu Windows 7. Va fi nevoie să introduci parola pentru deblocare înainte ca procesul de criptare să fie reluat de unde a rămas.

O notificare este afișată atunci când criptarea a luat sfârșit. Se va schimba și pictograma unității amovibile, astfel încât să reflecte faptul că este criptată cu BitLocker.

Apasă Close (Închide) și ai terminat.

Folosești BitLocker To GO pentru a-ți proteja stick-urile USB de memorie?

Atât utilizatorii casnici câț și companiile lucrează cu multe date sensibile sau confidențiale și ar trebui să ia serios în considerare criptarea stick-urilor USB ori a hard disk-urilor externe pe care le folosesc pentru a transfera date între calculatoare și dispozitive. Procesul de criptare cu BitLocker este foarte simplu și poate fi realizat de oricine. Înainte de a închide acest articol, spune-ne despre experiența ta cu BitLocker To Go. Îl folosești? Cât de bine merge?