Cum dezactivezi autocorectarea textului & sugestiile de corectare în Android

Vi s-a întâmplat vreodată să scrieți un mesaj pentru consoarta voastră sau să conversați cu prieteni folosind un serviciu de mesagerie, tastând o replică, apăsând pe Trimite și observând apoi că ceea ce s-a trimis ca răspuns este ceva complet diferit de ceea ce ați intenționat de fapt să tastați? De cele mai multe, este vina facilității de corectură automată a textului. Corectarea automată (sau Autocorectarea) este o facilitate care schimbă ceea ce tastezi cu ceea ce sistemul "crede" că ai vrut să tastezi, utilizând o listă predefinită de cuvinte și sintagme comune. În vreme ce în anumite cazuri, acest lucru se dovedește a fi util, în alte cazuri face mai mult rău decât bine. Și dacă tot suntem la capitolul ăsta, există o altă facilitate legată de acest lucru care se numește "sugestii de corectare" care funcționează într-un mod similar, cu diferența că în loc să corecteze automat textul, îți sugerează cuvinte pe care e posibil să fi dorit să le tastezi, însă probabil ai greșit unele litere. În acest tutorial, vă vom arăta cum să dezactivați corectarea automată a textului pe un smartphone sau o tabletă Android, împreună cu facilitatea-soră a acesteia, cea de sugestii de corectare.

NOTĂ: Pentru acest tutorial, am folosit un smartphone Google Nexus 5 pe care rulează Android 4.4.4 KitKat. Procedura este similară în ceea ce privește toate dispozitivele care rulează Android, așa că n-ar trebui să ai probleme indiferent ce versiune de Android folosești. De asemenea, vom prezenta procedura de urmărit pentru cazul în care folosești tastatura implicită din Android KitKat, tastatura Android AOSP, însă ca și în cazul precedent, procedura este similară tuturor aplicațiilor-tastatură, așa că dacă ești atent la detaliile principale ale pașilor de urmărit, îți va fi ușor să o parcurgi chiar dacă nu folosești tastatura implicită.

Cum să dezactivezi Autocorectarea textului & Sugestiile de corectare în Android

Ca de fiecare dată când avem de-a face cu setări de sistem, primul pas pe care va trebui să-l faci este să găsești aplicația Setări și să o deschizi. Pornește din ecranul principal și deschide panoul Aplicații prin apăsarea iconiței respective.

De aici, derulează lista de aplicații până găsești Setări și apasă pe ea pentru a o deschide.

Odată ce deschizi panoul de setări, derulează lista de opțiuni până la secțiunea Limbă și introducere de text. Din moment ce corectarea automată și sugestiile de corectare sunt ambele facilități legate de introducerea textului, aici este locul în care pot fi găsite. Apasă pe această opțiune.

În acest ecran vei găsi o serie de opțiuni legate de limba de afișare folosită de dispozitivul tău și metodele de introducere de text. Prima opțiune care ne interesează aici este Verificator ortografic. Aceasta este o opțiune valabilă pentru întreg sistemul care monitorizează tot ceea ce tastezi și îți spune dacă este corect sau nu din punct de vedere gramatical. Dacă ești genul de persoană care nu vrea să-i fie pus la îndoială tot ceea ce tastează, îți recomandăm să dezactivezi și această opțiune. Elimină bifa din stânga textului opțiunii.

Odată ce ai terminat cu Verificatorul ortografic, derulează lista de opțiuni până găsești secțiunea denumită Tastatură și introducere de text, unde vei găsi toate tastaturile virtuale instalate în sistem, organizate în ordine alfabetică. Lângă fiecare dintre ele vei găsi o iconiță pentru Setări, aliniată la dreapta ecranului. Alege iconița pentru setări a tasturii virtuale pe care o folosești în mod curent (în cazul nostru, Tastatura Android (AOSP)) și apasă pe ea pentru a deschide dialogul de setări corespunzător acesteia.

Printre diferitele opțiuni și facilități pentru tastatură, vei găsi opțiunea Autocorectare. Aceasta este facilitatea de corectare automată pe care am descris-o în introducerea acestui articol. Dacă apeși pe ea, o fereastră mică de dialog se deschide conținând opțiunile acesteia.

Această tastatură virtuală implicită (Tastatura Android (AOSP)) oferă 3 niveluri de "agresivitate" în care poate funcționa: Moderată, Exigentă și Foarte agresivă. Cu cât este mai ridicat nivelul, cu atât mai invaziv comportamentul corecturii automate și cu atât mai puțin te va lăsa să tastezi cuvinte neobișnuite. Pentru a o dezactiva în întregime, va trebui să alegi opțiunea Dezactivată (n-ai fi ghicit, așa-i?). :)

Acum că ai dezactivat facilitatea de corectare automată a textului, hai să găsim și facilitatea de sugestii de corectare și s-o dezactivăm și pe ea. Pentru aceasta, va trebui să apeși tasta Înapoi pentru a te întoarce în ecranul de setări ale Tastaturii Android (AOSP). Aici, sub opțiunea de auto-corectare, vei găsi opțiunea Afișați sugestii de corectare. Apasă pe ea pentru a-i deschide fereastra de dialog.

Ți se vor oferi diferite setări pentru afișarea acestor sugestii: poți alege să le vezi întotdeauna, indiferent de poziția dispozitivului, sau să le vezi doar atunci când dispozitivul este așezat în mod portret, dar dacă vrei să le dezactivezi în totalitate, trebuie să alegi Ascundeți întotdeauna.

Felicitări! De acum înainte, vei putea să tastezi orice dorești, fără bătăi de cap. Atenție, însă, asta înseamnă că de acum încolo, nu vei mai avea nici o scuză pentru orice le vei scrie celor dragi! :)

Concluzii

Asta este frumusețea Android-ului: orice vrei, oricum vrei - există întotdeauna o cale pentru a-ți îndeplini dorința cu acest sistem de operare versatil. Pe de altă parte, însă, acesta este unul dintre acele aspecte care te determină ori să te îndrăgostești de un sistem de operare, ori să-l urăști. Unele persoane își doresc dispozitive simple care "doar funcționează", fără prea multe intervenții din partea utilizatorului. Alte persoane își doresc libertatea de a personaliza orice aspect minor al dispozitivului lor. Tu printre care ești?

Mulțumim pentru că ați citit ghidul nostru! Adăgați mai jos orice comentarii sau întrebări pe care le aveți și vom face tot ce ne stă în putință pentru a vă ajuta. De asemenea, simțiți-vă liberi să răsfoiți această secțiune din site-ul nostru web pentru tutoriale despre activități specifice Android pentru a vă simplifica viața digitală de zi cu zi!