Cum emulezi un dispozitiv mobil într-un browser web (Chrome, Firefox, Edge, Internet Explorer și Opera)

Există saituri web care oferă mai multe opțiuni și caracteristici atunci când le vizitezi de pe dispozitive mobile, cum ar fi un smartphone sau o tabletă. Dacă ești nevoit să le vizitezi de pe un navigator web de PC, s-ar putea să devii frustrat din cauza experienței limitate pe care acestea ți-o oferă. În alte situații, poate că ai nevoie să vezi cum arată un sait anume pe un dispozitiv mobile anume, cum ar fi un iPhone, un iPad ori un smartphone Google Nexus cu Android. Indiferent de motivul pentru care ai nevoie să accesezi un sait web de pe un PC ca și cum ai fi pe un browser mobil, citește acest articol pentru a afla cum se face:

NOTĂ: Acest ghid a fost realizat folosind navigatoarele web Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Internet Explorer și Opera pentru Windows. Mergi la secțiunea navigatorului care te interesează pentru a vedea pașii prin care trebuie să treci.

Cum emulezi un dispozitiv mobil în Google Chrome

În Google Chrome, mai întâi mergi la saitul web pe care vrei să-l vizionezi ca și cum ai fi pe un dispozitiv mobil. Apoi, apasă pe cele trei butoane verticale din colțul dreapta-sus. Ele reprezintă butonul "Personalizați și controlați Google Chrome". În meniul care se deschide, alege "Mai multe instrumente" și apoi "Instrumente pentru dezvoltatori".

Se deschid uneltele pentru dezvoltatori disponibile în Google Chrome. Pentru a ajunge la același rezultat, poți să apeși și combinația de taste CTRL+Shift+I.

Acum, apasă pe butonul "Toggle device toolbar" (Activează bara cu dispozitive). Este un buton care arată ca un smartphone și o tabletă una lângă cealaltă. De asemenea, poți apăsa și tastele CTRL+Shift+M pentru a ajunge la același rezultat. Se activează bara de dispozitive în zona unde este încărcată pagina web. Dă clic pe bara de dispozitive și din meniul care se deschide, alege dispozitivul pe care vrei să-l emulezi: Samsung Galaxy S5, Nexus 5X, Nexus 6P, iPhone 5, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad sau iPad Pro. Pagina web este reîncărcată ca și cum ai folosi dispozitivul ales de tine. Nu va ști că tu ești de fapt pe un PC.

Cum emulezi un dispozitiv mobil în Firefox

În Mozilla Firefox, navighează la pagina web pe care vrei să o vezi ca de pe un dispozitiv mobil. Apoi, apasă pe butonul burger din colțul dreapta-sus. Butonul se numește "Deschide meniul". În meniul afișat, alege Dezvoltator.

Acum vezi un alt meniu cu multe unelte pentru dezvoltatori. Alege "Responsive Design Mode" sau, în limba română, "Mod design responsiv".

Este încărcat modul ales de tine. Același rezultat poate fi atins dacă apeși simultan tastele CTRL+Shift+M. În centrul ferestrei Firefox, vezi parametrii modului de design responsiv. Dacă niciun dispozitiv nu este ales, dă clic pe lista cu dispozitivele disponibile spre emulare și alege-l pe cel pe care îl dorești.

Pagina web este reîncărcată ca și cum ai fi pe dispozitivul mobil ales de tine pentru emulare.

Cum emulezi un dispozitiv mobil în Microsoft Edge

În Microsoft Edge, mai întâi încarcă saitul pe care vrei să-l vezi ca și cum ai fi pe un dispozitiv mobil. Apoi, apasă pe butonul "Setări și mai multe" din colțul dreapta-sus al navigatorului. Arată ca trei puncte de suspensie. În meniul care se deschide, alege "Instrumente pentru dezvoltatori F12".

Sunt încărcate uneltele pentru dezvoltatorii de aplicații web. Poți ajunge în acest punct și dacă apeși tasta F12. Acum vei vedea în partea de jos a ferestrei Microsoft Edge mai multe file cu unelte. Mergi la Emulare și apasă pe lista Dispozitiv.

Poți emula următoarele dispozitive: Lumia 650, Lumia 950 și Lumia 950 XL, Surface Book, Surface Pro 4, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Mini, iPad, Nexus 5, Nexus 5X și Nexus 6P.

Cum emulezi un dispozitiv mobil în Internet Explorer

În Internet Explorer, mergi la saitul web pe care vrei să-l accesezi ca și cum ai fi pe un dispozitiv mobil. Apoi, dă clic pe butonul Unelte din colțul din dreapta sus ori apasă tastele ALT+X. În meniul care se deschide, alege "Instrumente pentru dezvoltatori F12".

Sunt încărcate uneltele pentru dezvoltatori în partea de jos a Internet Explorer. Același rezultat poate fi obținut apăsând tasta F12.

Acum, alege fila Emulare și dă clic pe lisa Profil browser. Aici poți emula doar un smartphone cu Windows Phone și pagina web este reîncărcată, ca și cum ai fi pe un astfel de smartphone.

Din păcate, Internet Explorer nu poate emula smartphone-uri cu Android, dispozitive iPhone sau iPad.

Cum emulezi un dispozitiv mobil în Opera

Deschide Opera și apoi saitul web pe care vrei să-l vezi ca și cum ai fi pe un dispozitiv mobil. Apoi, apasă pe butonul Opera din colțul stânga sus. Se numește "Personalizați și controlați Opera". În meniul care se deschide, alege Dezvoltator și apoi "Unelte pentru dezvoltare".

Sunt încărcate uneltele pentru dezvoltatori în partea dreaptă a ferestrei Opera. Același rezultat poate fi obținut apăsând tastele CTRL+Shift+I.

Apoi, dă clic pe "Toggle device toolbar" (Activează bara cu dispozitive). Este un buton care arată ca un smartphone și o tabletă una lângă cealaltă. Poți apăsa și tastele CTRL+Shift+M pentru a ajunge la același rezultat. Se activează bara de dispozitive în zona unde este încărcată pagina web. Dă clic pe bara de dispozitive și din meniul care se deschide, alege dispozitivul pe care vrei să-l emulezi: Samsung Galaxy S5, Nexus 5X, Nexus 6P, iPhone 5, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad sau iPad Pro. Se reîncarcă pagina web ca și cum ai fi pe dispozitivul ales.

Pe ce saituri ai nevoie să emulezi un smartphone ori o tabletă?

Acum știi cum să emulezi un browser mobil în orice navigator web important pentru PC-urile cu Windows. Înainte de a închide acest tutorial, spune-ne ce saituri ai avut nevoie să emulezi. Suntem tare curioși. Este nesuferitul de Instagram sau un alt sait?