Cum foloseşti notificările din Centrul Acţiuni al Windows 10

Dacă folosești Windows 10 pe PC-ul tău, atunci ești obișnuit deja cu notificările. Probabil că le vezi mereu. Fie că primești o notificare despre un mesaj email nou ori un mesaj Skype, despre un dispozitiv pe care tocmai l-ai conectat la PC-ul sau dispozitivul tău cu Windows 10, ori despre noi caracteristici de sistem care se instalează, sistemul de notificări te ajută permanent să știi ce se întâmplă pe PC-ul sau dispozitivul tău. Dacă vrei să afli mai multe despre notificările din Windows 10, cum să le deschizi, cum să lucrezi cu ele și cum să le ștergi, citește acest tutorial:

NOTĂ: Capturile de ecran din acest tutorial sunt realizate în Windows 10 cu Fall Creators Update, actualizare disponibilă pentru toți utilizatorii, gratuit, începând cu 17 octombrie 2017.

Cum deschizi Centrul Acțiuni în Windows 10

În Windows 10, eşti notificat despre tot ce se întâmplă pe calculatorul sau dispozitivul tău. Când se întâmplă ceva, sistemul afișează o notificare în colţul din dreapta jos al ecranului.

Însă această notificare dispare după câteva secunde aşa că, dacă nu o poţi găsi şi în altă parte, după un timp, probabil că nu îţi vei mai aminti ce spunea.

Din fericire, până când te ocupi de ele, toate notificările sunt păstrate în secţiunea de Notificări din Centrul Acţiuni. Există mai multe metode de a deschide Centrul Acțiuni. Dacă foloseşti un mouse, cea mai uşoară metodă de a-l deschide este să dai clic pe pictograma sa de pe bara de activităţi. Reține că, atunci când ai notificări noi, iconița are și o etichetă mică pe ea, care îți spune câte notificări noi ai primit.

Dacă foloseşti şi o tastatură, există o metodă mai rapidă: apasă simultan pe tastele Windows + A şi Centrul Acțiuni se deschide imediat.

Dacă foloseşti Windows 10 pe o tabletă sau pe orice alt fel de dispozitiv cu ecran tactil, trage cu degetul din partea dreaptă a ecranului spre stânga.

Ce fel de notificări primeşti în Windows 10?

Centrul Acţiuni este împărţit în două secţiuni principale: Notificări şi Acţiuni rapide.

Secţiunea Acţiuni rapide este o caracteristică foarte importantă a Windows 10, aşa că suntem de părere că merită propriul tutorial, pe care îl poți citi aici: Cum accesezi, utilizezi și personalizezi acțiunile rapide din Windows 10.

În secţiunea Notificări primești mesaje despre tot felul de lucruri care se întâmplă pe dispozitivul tău cu Windows 10:

  • Securitate şi întreţinere: dacă există vreo setare de securitate sau vreo sarcină de întreţinere de care trebuie să te ocupi, Windows 10 te va notifica.
  • Setări: ori de câte ori s-a realizat o modificare importantă pe dispozitivul tău din punct de vedere al setărilor, vei fi notificat și în Centrul de acțiuni.
  • Aplicaţii: de fiecare dată când se întâmplă ceva într-o aplicație pe care o folosești, vei primi un mesaj în secţiunea de Notificări din Centrul Acțiuni. De exemplu, de fiecare dată când primeşti un email sau atunci când un eveniment programat în aplicaţia Calendar se apropie. Dacă, din diverse motive, nu vrei să primești notificări de la o anumită aplicație, urmează pașii din acest ghid pentru a le bloca.
  • Cortana: De fiecare dată când Cortana are ceva de spus îți trimite o notificare pe care o poți găsi în Centrul de acțiuni. De asemenea, dacă folosești Cortana și pe PC-ul tău cu Windows 10 și pe smartphone-ul tău cu Windows 10 Mobile sau cu Android și ți-ai asociat cele două dispozitive, atunci primești notificările de pe smartphone și pe PC.
  • Alte evenimente Windows 10: ești notificat şi în cazul altor tipuri de evenimente, precum alegerea acţiunii atunci când conectezi un stick USB sau un DVD.

Acestea sunt doar câteva exemple de notificări pe care le poți primi. Însă mai sunt și alte tipuri de notificări posibile, în funcție de activitatea pe care o ai.

Cum vezi o notificare din Centrul Acţiuni

Dacă apeşi pe un mesaj de notificare din Centrul Acţiuni îi deschizi acțiunile corespunzătoare. De exemplu:

  • Dacă deschizi o notificare de email, Windows 10 lansează automat aplicaţia Mail şi te va duce la acel mesaj
  • Dacă apeși pe o notificare despre o setare, Windows 10 lansează aplicaţia Setări şi te va duce la locul unde se află setarea de care trebuie să te ocupi
  • Dacă primești o notificare Skype și apeși pe ea, Skype deschide și afișează mesajul pe care l-ai primit
  • Dacă îți conectezi o unitate flash USB la dispozitiv și apeși pe notificare, poți să alegi acțiunea de Redare automată pe care o preferi.

Lista poate să continue, în funcție de ce aplicație sau ce caracteristică a sistemului a trimis notificarea.

Uneori, o notificare poate conţine prea multe informaţii, astfel că ele nu vor încăpea pe un singur rând. În acest caz, în dreapta notificării vezi o mică săgeată. Apasă pe ea pentru a vedea întregul conţinut al notificării.

Apoi, poți vedea întregul conținut al acelei notificări.

Cum elimini o notificare din Centrul Acţiuni

De fiecare dată când deschizi o notificare, Windows 10 o elimină automat din secţiunea Notificări a Centrului Acțiuni. Totuşi, este posibil să nu vrei să deschizi o notificare ca să vezi despre ce e vorba în ea. Dacă vrei să o elimini, apasă pe butonul X din colţul dreapta sus al notificării. Notează faptul că vezi butonul X doar atunci când ții cursorul mouse-ului deasupra notificării.

În afară de a apăsa pe butonul X (Închide), există şi alte metode de a închide o singură notificare. Poţi să ţii mausul deasupra notificării şi apoi să apeşi tasta Delete. Alternativ, dacă dispozitivul tău are un ecran tactil, poţi să tragi notificarea către partea dreaptă a ecranului.

Cum elimini toate notificările din Centrul Acţiuni

Dacă vrei să elimini toate notificările, apasă butonul Goliți tot. Îl găsești în colţul dreapta jos al Centrului Acţiuni.

Toate notificările sunt imediat eliminate, iar secţiunea de Notificări din Centrul Acțiuni îţi spune că ai rămas ”Fără notificări noi”.

NOTĂ: Dacă vrei să blochezi anumite aplicații astfel încât ele să nu poată să îți mai trimită notificări, citește acest ghid: Cum configurezi și blochezi notificările de la anumite aplicații Windows 10. De asemenea, dacă nu vrei să mai primești nicio notificare nouă pentru o anumită perioadă de timp, dar vrei să primești din notificări după aceea, urmează acest ghid: Blochează temporar notificările din Windows 10 cu ajutorul Perioadei de liniște.

Concluzie

După cum vezi, caracteristica Notificări din Centrul Acţiuni al Windows 10 este o metodă excelentă de a te anunţa dacă există lucruri de care trebuie să te ocupi pe PC-ul sau dispozitivul tău. Accesarea şi utilizarea notificărilor sunt lucruri uşoare şi rapide, care cu siguranţă se vor dovedi utile pentru orice utilizator de Windows 10. La finalul acestui articol, am vrea să știm ce părere ai despre această caracteristică a Windows 10. Îți place să folosești notificările? Funcționează bine? Ai probleme cu ele? Nu ezita să lași un comentariu mai jos.