Cum îți găsești smartphone-ul pierdut sau furat, cu serviciul Google Find My Device

În 2013, Google a lansat un serviciu și o aplicație pentru smartphone-uri și tablete numită Android Device Manager (Manager de dispozitiv Android). Recent, atât serviciul cât și aplicația de Android au fost redenumite în Find My Device, adică Găsește-mi dispozitivul în limba română. Deși această caracteristică a primit destul de multă atenție din partea presei de tehnologie, majoritatea utilizatorilor de Android încă nu au idee despre ce este această caracteristică și dacă o au pe smartphone-urile lor. Din fericire, oricine cu un smartphone Android modern o are în sistem și o poate folosi pentru a își localiza dispozitivele pierdute sau furate, direct din contul Google. Iată cum:

Ce este "Find My Device" ("Găsește-mi dispozitivul"), cunoscut anterior sub numele de "Android Device Manager"?

Find My Device (Găsește-mi dispozitivul), cunoscut anterior sub numele de Android Device Manager (Manager de dispozitiv Android) este un serviciu creat de Google cu care toți utilizatorii de Android își pot localiza smartphone-urile și tabletele. Acesta este util dacă ți-ai rătăcit smartphone-ul și nu îl mai poți găsi sau dacă el ți-a fost furat.

Pentru ca Find My Device (Găsește-mi telefonul) să funcționeze, trebuie ca serviciul să fie activat pe dispozitivul tău, iar acesta să fie conectat la internet. Din fericire, Android 6 Marshmallow și Android 7 Nougat sau mai nou, au această caracteristică inclusă în sistemul de operare. Dacă ai o versiune mai veche de Android, poți să mergi la magazinul Google Play și poți să descarci aplicația Find My Device (Găsește-mi dispozitivul).

Ce poți face cu "Find My Device"

Find My Device (Găsește-mi telefonul) ori Android Device Manager (Manager de dispozitiv Android) cum era numit înainte, te ajută să faci următoarele:

  • Să verifici când au fost ultima dată online smartphone-urile și tabletele tale cu Android
  • Să vezi exact locația geografică a dispozitivelor tale cu Android
  • Să îți faci smartphone-ul cu Android să sune astfel încât să îl poți auzi și găsi atunci când nu îți mai aduci aminte unde l-ai lăsat. Sau să sperii hoțul care ți l-a furat :)
  • Să îți blochezi dispozitivele cu Android de la distanță, atunci când au fost furate sau pierdute
  • Să ștergi toate datele de dispozitivul tău cu Android și să îl resetezi la setările din fabrică astfel încât persoanele neautorizate să nu obțină acces la date atunci când ți l-ai pierdut.

Cum obții acces la "Find My Device"?

Deschide un browser web pe orice dispozitiv și mergi la această pagină web: Google Găsește-mi dispozitivul. Va trebui să te conectezi cu aceeași adresă de Gmail/cont Google pe care o folosești pe dispozitivul pe care vrei să îl găsești, blochezi sau ștergi cu Find My Device (Găsește-mi dispozitivul).

După ce te-ai conectat, ar trebui să vezi o pagină similară cu cea din captura de ecran de mai jos. În mod implicit, Find My Device afișează informații despre smartphone-ul tău principal.

Dacă nu ai decât un dispozitiv mobil la îndemână, cum ar fi un alt smartphone sau tabletă, poți să folosești un browser web instalat pe el, pentru a căuta pe Google "where is my phone", expresie care înseamnă "unde îmi este telefonul". Reține însă că această căutare funcționează doar dacă acel dispozitiv de pe care faci căutarea este setat să folosească limba engleză. În limba română nu funcționează. După ce îți confirmi identitatea, poți să îți localizezi apoi toate dispozitivele cu Android pierdute sau furate.

Cum selectezi dispozitivul cu Android cu care vrei să interacționezi

Unii utilizatori au mai multe dispozitive cu Android. Dacă nu vrei să interacționezi cu smartphone-ul tău principal selectat automat de către serviciul Google Find My Device (Găsește-mi dispozitivul), îl poți alege pe cel cu care vrei să interacționezi apăsând pe iconița sa din partea de sus a ferestrei. Acolo vei găsi lista cu celelalte dispozitive asociate contului tău Google.

Acum poți să începi interacțiunea cu dispozitivul pe care l-ai selectat.

Cum vezi locația exactă a smartphone-ului sau tabletei tale cu Android

După ce ai selectat dispozitivul pe care vrei să îl găsești, Find My Device (Găsește-mi dispozitivul) începe să îl caute automat. Dacă nu îl găsește, sau dacă vrei informații mai noi, apasă pe butonul reîmprospătare evidențiat în imaginea de mai jos. Este cel din partea dreaptă a numelui dispozitivului.

După un timp, Find My Device (Găsește-mi dispozitivul) afișează locația smartphone-ului sau a tabletei tale pe hartă. Suplimentar, poți să vezi și nivelul bateriei și, dacă este conectat la o rețea WiFi, poți să vezi și numele acesteia.

Dacă bateria dispozitivului tău cu Android s-a terminat sau dacă dispozitivul a fost furat de cineva care l-a resetat sau l-a deconectat de la internet, Find My Device (Găsește-mi dispozitivul) îți spune că locația nu este disponibilă. Însă, poți să vezi când a fost ultima dată online și prin intermediul cărei aplicații a fost văzut. În captura de ecran de mai jos, de exemplu, poți să vezi că smartphone-ul nostru de teste cu Android a fost văzut online acum 5 minute prin intermediul aplicației Maps (Hărți).

În acest caz, sperăm că ți-ai instalat un antivirus sau o soluție de securitate pe dispozitivul cu Android, cu caracteristici antifurt care includ localizarea și controlul prin comenzi SMS sau prin alte moduri. Iată un exemplu pentru ce pot face produsele de securitate în aceste situații: Securitate pentru toți - Recenzie Bitdefender Mobile Security 2016.

Cum îți faci smartphone-ul cu Android să sune, de la distanță

Se poate întâmpla să nu mai ții minte unde ți-ai pus smartphone-ul cu Android și să nu poți să ceri altcuiva să te sune ca să ți-l poți găsi. Din fericire, poți să îți faci telefonul să sune de la distanță. În Find My Device (Găsește-mi dispozitivul), apasă pe butonul Play Sound (Redați sunet) și dispozitivul cu Android va suna la volum maxim timp de cinci minute.

Cât timp dispozitivul cu Android sună, vei vedea un mesaj care spune "Se redă sunetul" pe saitul web Find My Device (Găsește-mi dispozitivul).

După ce îți găsești dispozitivul, apasă pe butonul de pornire pentru a îl opri din sunat.

Cum îți blochezi de la distanță smartphone-ul cu Android care ți-a fost furat

Dacă dispozitivul tău a ajuns în mâinile altei persoane, este important să îți blochezi smartphone-ul. Din fericire, poți să faci asta de la distanță cu ajutorul Find My Device (Găsește-mi dispozitivul). De asemenea, poți să trimiți și un mesaj persoanei care are smartphone-ul acum pentru a îi cere să te sune înapoi. Ca să faci asta, în Find My Device (Găsește-mi dispozitivul), apasă pe Lock (Blocați).

Poți să trimiți acum mesajul pe care îl vrei către persoana care are telefonul tău, precum și un număr de telefon la care să te poată suna înapoi.

După ce ai terminat de completat toate câmpurile text, apasă pe Lock (Blocați) și toate datele vor fi transmise la smartphone-ul tău cu Android. Persoana care are smartphone-ul va primi automat mesajul pe care i l-ai trimis și va avea posibilitatea să te sune pe tine, proprietarul smartphone-ului. Poți să vezi cum funcționează acest proces în imaginea de mai jos.

Cum ștergi de la distanță toate datele de pe un dispozitiv cu Android pierdut sau furat

Dacă ai renunțat la orice speranță și nu crezi că mai ai o șansă să îți recuperezi dispozitivul cu Android furat sau pierdut, este important să te asiguri că persoana care are dispozitivul nu are acces la datele stocate pe el. Cu serviciul Google Find My Device (Găsește-mi dispozitivul) poți să ștergi de la distanță toate datele de pe smartphone-ul sau tableta ta. Vor fi șterse aplicațiile tale, fotografiile, muzica, fișierele și setările. După ce se șterge totul, Find My Device (Găsește-mi dispozitivul) nu va mai funcționa pentru acel dispozitiv, deoarece resetarea este permanentă. Din păcate, această opțiune nu elimină și conținutul de pe cardul SD din dispozitivul cu Android. Persoana care are acces la smartphone poate să scoată cardul SD și să folosească orice date s-ar afla pe el. Un alt aspect important este că, dacă dispozitivul cu Android nu este conectat la internet și nu poate fi găsit, dacă trimiți comanda Erase (Ștergeți) din Find My Device (Găsește-mi dispozitivul), comanda este executată imediat ce dispozitivul cu Android se reconectează.

Pentru a îți șterge de la distanță smartphone-ul, apasă pe Erase (Ștergeți) în Find My Device (Găsește-mi dispozitivul).

Citește informațiile prezentate și confirmă faptul că vrei să continui procesul, apăsând din nou pe Erase (Ștergeți).

După ce smartphone-ul tău cu Android se reconectează la internet, va începe automat ștergerea și resetarea sa la setările din fabrică.

Cum te asiguri că "Find My Device" este activat pe smartphone-ul tău

Dacă ai Android 6 Marshmallow, Android 7 Nougat sau mai nou, Find My Device (Găsește-mi dispozitivul) ar trebui să fie activat implicit pe dispozitivul tău. Totuși, merită să verifici dacă într-adevăr este activ. Mergi la Settings (Setări) și apoi la grupul de setări Personal. Acolo, apasă pe Google. Pe unele dispozitive, trebuie să mergi doar la "Settings (Setări) -> Google".

Apoi, apasă pe Security (Securitate).

Acum apasă pe Android Device Manager (Remotely locate this device) sau Manager de dispozitiv Android (Localizați de la distanță acest dispozitiv).

Aici vei vedea două setări care au grijă de funcționarea corectă a serviciului Find My Device (Găsește-mi dispozitivul): "Remotely locate this device (Show device location on Android Device Manager)" și "Allow remote lock and erase (If you lose your device, you can remotely lock, or factory reset it with Android Device Manager)", sau dacă folosești limba română: "Localizați de la distanță acest dispozitiv (Afișați locația dispozitivului în Managerul de dispozitiv Android)" și "Permiteți blocarea și ștergerea datelor de la distanță (Dacă vă pierdeți dispozitivul, puteți să-l blocați de la distanță sau să reveniți la setările din fabrică folosind Managerul de dispozitiv Android)". Ambele opțiuni ar trebui să fie activate ca să poți folosi toate caracteristicile pe care le-am descris în acest tutorial.

Ce fac dacă am un smartphone cu Android mai vechi?

Find My Device (Găsește-mi dispozitivul) nu este inclus de versiunile mai vechi de Android, ca de exemplu Android 4 sau 5. Totuși, chiar dacă ai un smarthpone cu un Android vechi, poți să folosești Find My Device (Găsește-mi dispozitivul) dacă descarci și instalezi aplicația sa. Mergi în Magazinul Googe Play și descarcă aplicația Find My Device (Găsește-mi dispozitivul). Apoi seteaz-o cum ți-am arătat în acest ghid și apelează cu încredere la ea atunci când este nevoie.

Tu ai folosit "Find My Device" pentru a îți găsi, bloca sau șterge de la distanță smartphone-ul? Cum a mers?

Acum că știi ce este serviciul Find My Device (Găsește-mi dispozitivul), cum funcționează și când este util, încearcă-l și spune-ne ce crezi. Este un serviciu bun? Te-a ajutat atunci când ți-ai pierdut smartphone-ul sau când cineva ți l-a furat? Povestește-ne experiențele tale (de groază sau nu), folosind comentariile disponibile mai jos.