Cum îți partajezi locația GPS de pe smartphone-ul tău cu Android

Știai că poți trimite locația ta exactă folosind cipul GPS de pe smartphone-ul tău cu Android, într-un mesaj de tip SMS, oricărei persoane dorești? Poate te-ai rătăcit și ai nevoie de ajutorul unui prieten, poate vrei să-i spui unei alte persoane unde anume te afli, pentru ca să poată ajunge la tine cu ușurință. Oricare ar fi motivul tău pentru partajarea locației tale, iată cum se face asta de pe orice smartphone cu Android:

Cum funcționează partajarea locației pe un dispozitiv Android

Poate ți-ai pus întrebarea "Cum partajez locația mea folosind un telefon Android?" În acest tutorial, luăm în considerare situația în care vrei să partajezi locația ta cu o altă persoană în timp ce îți folosești telefonul sau tableta cu Android. Dacă îți pierzi telefonul și vrei să îl localizezi, citește Cum îți găsești smartphone-ul pierdut sau furat, cu serviciul Google Find My Device.

Este ușor să găsești o aplicație de conversație care să îți permită trimiterea locației tale pe Android. Cerințele tipice pentru acest tip de aplicații sunt să ai o conexiune de date și contactul tău să folosească aceeași aplicație. Dacă ai urgent nevoie să partajezi locația fără o conexiune de date, niciuna dintre aceste aplicații nu te va ajuta. Realitatea este că nu ai nevoie de ele. Android îți pune la dispoziție o soluție simplă, ușoară, bazată pe SMS care vine preinstalată pe fiecare dispozitiv cu Android. Citește mai departe pentru a afla cum să îți trimiți locația pe Android fără aplicații suplimentare și cu certitudinea că mesajul tău ajunge la destinație și poate fi deschis.

Pasul 1: Pornește serviciile de localizare pe dispozitivul tău cu Android

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să activezi serviciul de locație pe smartphone-ul tău cu Android. Glisează în jos dinspre marginea de sus a smartphone-ului, pentru a deschide lista de setări rapide. S-ar putea să nu vezi butonul de locație imediat. În acest caz, repetă mișcarea de glisare pentru a deschide lista extinsă de setări rapide. Aici, serviciul Locație are o pictogramă cu două stări: estompat atunci când este oprit și contrast mare când este pornit.

Activarea Locației în setările rapide din Android

Dacă nu este pornit, apasă pe pictogramă pentru a-l porni. Poți să apeși de câteva ori pentru comparație dacă nu ești sigur în ce stare se află.

Pasul 2: Deschide aplicația Messages

Acum, deschide aplicația Messages (Mesaje) de pe smartphone-ul tău cu Android. De obicei o găsești în lista de scurtături implicite din partea de jos a ecranului ori în Sertarul cu aplicații.

Messages în sertarul cu aplicații

Dacă ai început deja o conversație cu persoana pe care vrei să o contactezi, apasă pe conversația respectivă din listă. Altfel, apasă pe butonul "Începeți conversația prin chat".

Începeți conversația prin chat în Android

Dacă ai apăsat "Începeți conversația prin chat" alege numele, numărul de telefon sau emailul persoanei căreia vrei să îi trimiți mesajul. Asigură-te că alegi un contact pentru care ai numărul de telefon.

Scrie un nume, un număr de telefon sau email pentru o nouă conversație

Pasul 3: Include-ți locația în mesaj

Acum este momentul să atașezi locația ta la mesaj. Pentru a face asta, apasă pe butonul de adăugare atașament din partea stângă a câmpului "Mesaj text de la". Simbolul este de obicei un semn +.

Atașează la un mesaj în Android

Poți alege între mai multe tipuri de atașamente, de la poze, la mesaje vocale, la locația ta GPS.

Derulează în jos prin listă până când ajungi la Locație. Dacă este prima dată când folosești această facilitate, găsești textul "Atingeți pentru a permite accesul la locație".

Atingeți pentru a permite accesul la locație

Android îți va cere permisiunea ca aplicația Messages să acceseze locația dispozitivului tău. Apasă Permiteți.

Permiteți Messages să acceseze locația acestui dispozitiv

După câteva secunde în care smartphone-ul tău își actualizează coordonatele GPS, o hartă este afișată, arătând locația ta așa cum este identificată de telefonul tău. Apasă "Selectați această locație". Nu te îngrijora dacă locația nu este exact cea pe care o dorești pentru că o poți ajusta în pasul următor.

Selectați această locație în Messages

Pasul 4: Trimite mesajul cu locația ta

Google identifică și selectează locația curentă ca o adresă. Sub ea se află o listă cu Locații din apropiere. Dacă vrei să modifici locația ai două opțiuni:

  • Apasă unul din locurile listate de Google în lista Locații din apropiere.
  • Glisează harta și, după ce te oprești, apasă pe ecran pentru a selecta o nouă locație. Pictograma de locație apare pe hartă în locul unde ai apăsat. Fii atent că lista de Locații din apropiere se actualizează pe baza noii locații.

Când ești mulțumit cu alegerea locației, apasă butonul de trimitere din partea dreaptă (are scris SMS sub el).

Trimite această locație în Messages

Mesajul este trimis persoanei alese, sub formă de SMS care conține un URL (adresă pe internet). URL-ul deschide implicit aplicația Hărți Google. Informațiile pe care le conține pot fi folosite de orice aplicație de navigare.

Locație trimisă în Messages

NOTĂ: Această procedură a fost testată și este garantată să meargă cu Android 8 Oreo și Android 7 Nougat. Procedura este similară pe toate dispozitivele cu Android așa că ar trebui să o poți folosi chiar dacă ai o versiune diferită de Android pe dispozitivul tău. Ghidul nostru a fost testat folosind un smartphone Huawei și o tabletă Samsung și a funcționat la fel pe amândouă dispozitivele. Ar trebui să meargă și pe al tău.

Ce se întâmplă dacă nu ai o conexiune de date activă?

Metoda descrisă în acest tutorial poate fi folosită chiar și în cazul în care ai numai o conexiune de telefon fără date. În acest caz, Android trimite coordonatele GPS (fără adresă sau denumire de loc) și nu există o imagine asociată cu mesajul.

Coordonate GPS pentru o locație

Ai reușit să trimiți locația ta prin SMS?

Acum știi cum se trimit coordonatele tale GPS printr-un mesaj, de pe smartphone-ul tău cu Android. Încearcă și tu această facilitate, vezi cum merge și spune-ne ce crezi, folosind formularul de comentarii disponibil mai jos.

Descoperă: Smartphone Android Ghiduri Programe Recomandate