Cardurile de memorie se găsesc în multe tipuri de dispozitive: camere profesionale DSLR, camere video de supraveghere, camere auto, smartphone-uri, tablete și laptopuri. Se folosesc chiar și în console mobile precum Nintendo Switch. Unele dispozitive (precum camerele digitale) au nevoie de un card de memorie pentru spațiul de stocare principal. Altele (precum tabletele sau smartphone-urile) au nevoie de carduri de memorie pentru a-și extinde spațiul de stocare oferit utilizatorului. Cardurile de memorie vin în multe mărimi, formate, viteze și capacități de stocare. Toate specificațiile și acronimele folosite pentru cardurile de memorie pot să creeze confuzie. De aceea, am creat acest ghid care acoperă cele mai importante criterii de luat în considerare atunci când urmează să cumperi un card de memorie:
NOTĂ: Acest ghid oferă principiile care contează atunci când îți cumperi un card de memorie, aplicat pe portofoliul companiei Kingston.
1. Tipul și mărimea fizică a cardului de memorie
În primul rând, trebuie să-ți fie foarte clar ce tip de card de memorie ai nevoie. Asta depinde de dispozitivul sau dispozitivele în care urmează să-l folosești. Poate ai o cameră DSLR care funcționează doar cu carduri CompactFlash, precum Canvas Focus CompactFlash de la Kingston.
Sau poate ai nevoie de un card SD versatil, care poate fi folosit atât în formatul standard SD cât și în microSD, precum Kingston Canvas Go! Plus microSD. Astfel de carduri pot fi introduse în multe tipuri de dispozitive, de la camere foto digitale, la tablete și smartphone-uri.
Cardurile de memorie vine în multe tipuri și mărimi: Compact Flash, SD, miniSD, microSD, etc. Pentru a familiariza cu ele și a afla care sunt diferențele, citește: Care sunt diferitele tipuri de carduri de memorie? Ce înseamnă specificațiile lor?
2. Spațiul de stocare
Înainte de a-ți cumpăra următorul card de memorie, citește manualul dispozitivului în care vrei să-l introduci și vezi capacitatea maximă de stocare pe care o suportă. Dispozitive diverse de la producători diferiți au nevoie de capacități maxime de stocare diferite. De exemplu, smartphone-ul tău poate că lucrează cu un card de memorie de maxim 256 GB, în timp ce o cameră digitală mai veche acceptă un spațiu maxim de 32 GB. Pe de altă parte, poate că laptop-ul tău funcționează cu carduri de memorie de până la un 1 TB. Nu-ți irosi bugetul cumpărând un card de memorie cu o capacitate de stocare care nu va fi acceptată de dispozitivul în care-l vei folosi.
Recomandarea noastră este să alegi un card cu o capacitate de cel puțin 32 GB. Acest spațiu de stocare este compatibil cu mai toate dispozitivele și te asigură de faptul că ai suficient loc pentru a păstra diverse lucruri: poze, clipuri video, aplicații, fișiere etc. Kingston și alți producători au multe opțiuni disponibile în ceea ce privește spațiul de stocare, de la 16 GB la 512 GB sau mai mult. Mărimea "perfectă" a spațiului de stocare variază în funcție de ceea ce vei face cu cardul respectiv și de specificațiile dispozitivului în care va fi folosit.
Dacă ești un utilizator obișnuit care are nevoie de un card de memorie pentru smartphone ori pentru o cameră foto digitală, 32 GB sau 64 GB ar trebui să fie suficient. Dacă vrei să păstrezi multe fișiere și să extinzi spațiul de stocare de pe laptop sau tabletă, atunci este o idee bună să alegi un card de memorie de cel puțin 128 GB. Un card precum Kingston Canvas Select Plus este o alegere potrivită pentru majoritatea utilizatorilor obișnuiți, care nu au nevoi speciale. Este disponibil în multe capacități de stocare și oferă performanțe bune.
Dar, dacă vrei să filmezi clipuri video la rezoluție 4K, s-ar putea să vrei un card de memorie precum Kingston Canvas React MicroSD, de 256 GB sau 512GB, ce oferă atât spațiu generos de stocare, cât și viteză ridicată. Iar asta ne duce la următorul criteriu important:
3. Viteza
Viteza unui card de memorie este importantă mai ales pentru utilizatorii profesioniști, cu nevoi specifice. De exemplu, dacă faci producție video 4K/8K folosind camere profesionale, camere de acțiune sau drone, ar trebui să alegi un card de memorie din clasa de viteză V90, precum Kingston Canvas React Plus.
Același lucru se aplică și pentru fotografii profesioniști care fac multe fotografii în succesiune rapidă pe o cameră DSRL, în format RAW de înaltă rezoluție. Acest card are viteze de transfer foarte rapide de până la 285 MB/secundă și viteze de înregistrare de până la 165 MB/secundă. În plus, vine și cu un cititori de carduri MobileLite Plus ca să-ți transferi cu el munca pe laptop sau PC.
Totuși, pentru majoritatea consumatorilor, viteza unui card de memorie nu este la fel de importantă și orice card din portofoliul Kingston ar trebui să fie potrivit.
4. Durabilitate
Dacă vei folosi cardul de memorie într-un mediu industrial sau în dispozitive precum camere de acțiune, camere auto, camere pentru supravegherea copiilor, atunci durabilitatea trebuie să devină un criteriu de selecție. Poate ai nevoie de un card de memorie să funcționeze bine în temperaturi foarte ridicate precum vara, în traficul bucureștean, ori în temperaturi sub zero grade, ori într-un mediu cu umiditate foarte ridicată. Poate este nevoie ca acel card pe care-l alegi să reziste la șocuri, apă sau raze X. Pentru consumatori, Kingston oferă un High-Endurance MicroSD Memory Card.
Este excelent pentru entuziaștii de sport în aer liber care-și înregistrează aventurile cu o cameră de acțiune, sau pentru părinții care își monitorizează copiii de la distanță, ori pentru șoferii care au o cameră auto ce trebuie să îndure mult soare sau temperaturi foarte scăzute.
Pentru mediile industriale, unde durabilitatea este obligatorie, Kingston oferă cardul său Industrial-Temperature MicroSD UHS-I Memory Card.
5. Clasa de performanță pentru aplicații
Dacă vrei să folosești cardul de memorie într-un telefon, tabletă sau laptop și să instalezi aplicații pe el, este o idee bună să alegi un card din clasa de performanță A1 sau A2, pentru aplicații.
Astfel de carduri de memorie sunt optimizate să funcționeze cu aplicații mobile astfel încât să ofere responsivitatea și viteza pe care utilizatorii o așteaptă. Poți alege între Kingston Canvas Go! Plus microSD și Canvas React Plus microSD.
6. Garanția
Un alt aspect de luat în considerare este garanția pentru cardul de memorie pe care vrei să-l cumperi. Unele modele au garantie 2 ani, altele 5, în timp ce altele au garanție pe viață. O diferență notabilă între brandurile de tradiție, precum Kingston, și cele mai puțin cunoscute, este că primele oferă perioade de garanție mai lungi. De exemplu, majoritatea modelelor de la Kingston, inclusiv carduri de memorie la un preț accesibil precum Canvas Select Plus microSD, au garanție pe viață.
7. Preț
Nu toată lumea are un buget generos, iar alegerea unui card de memorie care are spațiu generos de stocare, viteză ridicată, durabilitate și o garanție extinsă, s-ar putea să coste mai mult decât îți permiți. De aceea este o idee bună să identifici acele caracteristici care sunt foarte importante pentru tine și să alegi un card de memorie care îți oferă cel mai bun echilibru între preț și nevoile tale.
Ce card de memorie ți-ai cumpărat?
Sperăm că acest ghid ți-a fost de folos în alegerea celui mai bun card de memorie pentru dispozitivele tale. La final, spune-ne ce card ți-ai ales și de ce. Te-a costat mai mult decât sperai ori ai găsit ușor o opțiune care să fie în bugetul tău și să corespundă nevoilor tale? Comentează mai jos și hai să discutăm.