Care sunt diferitele tipuri de carduri de memorie? Ce înseamnă specificațiile lor?

Care sunt diferitele tipuri de carduri de memorie? Ce înseamnă specificațiile lor?

Ai o cameră DSLR nouă, o cameră video sport sau poate un smartphone nou? Vrei să-i adaugi un card de memorie? Te întrebi cum să alegi cardul de memorie potrivit? Înainte de a face acest lucru, ai nevoie să înțelegi care sunt diferitele tipuri de carduri de memorie de pe piață și care se potrivește dispozitivului tău. Citește acest articol și află care sunt cardurile de memorie cele mai folosite în acest moment, ce înseamnă numele lor, ce sunt calificativele Speed Class (Clasă de viteză) și alte detalii:

Reclamă

Ce este un card de memorie?

Cardurile de memorie sunt dispozitive electronice mici, create pentru a stoca informații. De obicei, acestea folosesc memorie flash, la fel ca stick-urile de memorie USB sau unitățile SSD. Cardurile de memorie sunt utilizate în camerele foto digitale, smartphone-uri, tablete, playere media, laptopuri, console mobile, camere de supraveghere și chiar și în unele calculatoare desktop. Deoarece folosesc memorie flash, informațiile salvate pe un card de memorie nu se pierd atunci când îl deconectezi. Acest lucru înseamnă că poți să copiezi, muți și ștergi fișiere, precum și să formatezi cardurile de memorie oricând vrei tu.

Spre deosebire de unitățile de stocare USB, în cazul cardurilor de memorie nu folosești un port USB pentru a le conecta la alte dispozitive. Cardurile de memorie se conectează direct, prin intermediul unor interfețe hardware speciale, numite sloturi, disponibile pe dispozitivele care le suportă.

Cititor de carduri de memorie cu diferite sloturi pentru diferite formate
Cititor de carduri de memorie cu diferite sloturi pentru diferite formate

Câte tipuri diferite de carduri de memorie există?

Acum mulți ani, existau multe tipuri diferite de carduri de memorie disponibile, create de mulți producători de hardware. Deși multe companii au încercat să își impună propriile standarde de carduri de memorie, doar câteva au reușit să câștige această competiție. În prezent, majoritatea cardurilor de memorie fac parte din una dintre cele două familii principale: Secure Digital și CompactFlash. Hai să vedem ce are de oferit fiecare!

Carduri CompactFlash, SD și microSD
Carduri CompactFlash, SD și microSD

Care sunt diferitele tipuri de carduri SD?

Secure Digital, cunoscut mai ales sub forma acronimului SD, include multe tipuri diferite de carduri SD, cu diverse forme și dimensiuni:

Reclamă
  • SD (Secure Digital) - un tip vechi de card de memorie care are capacități de stocare de până la 2 GB, formatat în mod implicit în FAT16. Cardurile SD au dimensiunile fizice de 32 × 24 × 2,1 mm. Aceste dimensiuni au devenit standardul pentru toate celelalte versiuni noi de carduri SD, precum SDHC, SDXC și SDUC. În prezent, mulți oameni se referă la noile tipuri de carduri de memorie SDHC, SDXC și SDUC folosind termenul SD.
  • microSD sunt versiuni miniaturizate de carduri SD, cu dimensiuni fizice standard de 15 × 11 × 1 mm. microSD este tot un tip vechi de card de memorie, având o capacitate de stocare maximă de 2 GB. Mărimea lor fizică a fost păstrată pentru noile versiuni de carduri microSDHC, microSDXC și microSDUC. De asemenea, oamenii se referă la toate aceste carduri ca fiind carduri microSD, deși acest lucru nu este tehnic corect.
  • miniSD sunt carduri mai mici decât cardurile SD obișnuite, dar sunt mai mari decât cardurile microSD: 21,5 × 20 × 1,4 mm. Altfel, acestea pot avea aceleași capacități de stocare precum cardurile SD/microSD.
  • SDHC (Secure Digital High Capacity) sunt carduri identice cu cele SD din punct de vedere al dimensiunilor și vitezei, dar au o gamă de capacități de stocare între 2 GB și 32 GB. Cardurile SDHC sunt formatate implicit în sistemul FAT32.
  • microSDHC este versiunea miniaturizată a SDHC. Cardurile microSDHC pot stoca până la 32 GB de date.
  • miniSDHC sunt carduri cu aceleași dimensiuni fizice precum cardurile miniSD, dar cu aceleași specificații ca SDHC, având o capacitate de stocare de până la 32 GB.
  • SDXC (Secure Digital Extended Capacity) este o versiune îmbunătățită a SDHC. Păstrând aceleași detalii fizice ca SD, cardurile SDXC pot stoca până la 2 TB de fișiere și oferă viteze mai rapide de transfer. Cardurile SDXC sunt formatate, în mod implicit, folosind sistemul de fișiere exFAT.
  • microSDXC sunt carduri cu aceeași mărime fizică precum cardurile microSD și microSDHC, dar sunt mai rapide, iar capacitatea lor de stocare poate urca, în teorie, până la 2 TB.
  • SDUC (Secure Digital Ultra Capacity) sunt carduri ce păstrează aceeași construcție fizică precum cardurile SD/SDHC/SDXC, dar capacitatea lor maximă de stocare este mult mai mare, cu un maxim teoretic de 128 TB. În mod implicit, cardurile SDUC vin formatate în sistemul exFAT.
  • microSDUC este versiunea miniaturizată a SDUC. Aceste carduri au aceeași mărime precum cele microSD/microSDHC/microSDXC, dar au toate beneficiile de viteză și spațiu de stocare oferite de cardurile SDUC.

Pentru a te ajuta să înțelegi mai bine toate aceste date, aruncă o privire la comparația de mai jos:

Comparație a standardelor SD (stocare și formatare implicită)
Comparație a standardelor SD (stocare și formatare implicită)

După cum poate ai observat din listă, nu am menționat cardurile miniSDXC și miniSDUC. Am făcut acest lucru pentru că acest format de dimensiuni a fost abandonat și nu există astfel de carduri de memorie pe piață în acest moment.

Comparație a standardelor SD (dimensiuni fizice)
Comparație a standardelor SD (dimensiuni fizice)

Cât de rapide sunt cardurile de memorie SD și ce înseamnă clasa de viteză?

Atunci când ne referim la viteza cardurilor SD, calificativele și clasificările pe care le vezi pe ele se referă la vitezele de citire și/sau scriere secvențială. Principalul factor pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când analizezi vitezele promise de un card SD este cât de rapid este bus-ul său. De exemplu, pe unele carduri SD, s-ar putea să vezi imprimate detalii precum UHS sau UHS-II.

Un card de memorie SDXC Clasa 10, UHS-II, U3, V90
Un card de memorie SDXC Clasa 10, UHS-II, U3, V90

Aceste informații te pot ajuta să înțelegi cât de rapid este evaluat a fi un card SD în condiții normale. Bus-urile folosite în mod obișnuit, în prezent, sunt:

  • Viteza unui bus Default înseamnă că un card SD cu acest calificativ (sau fără niciun calificativ) poate să citească și să scrie date cu o viteză de maxim 12,5 MB/s.
  • High Speed (HS) oferă o viteză dublă față de cea standard (default) - 25 MB/s atât pentru citirea, cât și pentru scrierea de date pe cardul SD.
  • Cardurile SD UHS-I (Ultra High Speed I) pot atinge o viteză de citire/scriere de 50 MB/s (în modul full-duplex) atunci când sunt transferate date în ambele sensuri și de până la 104 MB/s atunci când sunt transferate date într-un singur sens (half-duplex, citire sau scriere).
  • UHS-II (Ultra High-Speed II) crește vitezele de citire/scriere până la 156 MB/s în full-duplex și 312 MB/s în half-duplex.
  • UHS-III (Ultra High Speed III) se duce și mai sus, atingând 312 MB/s în modul full-duplex și 624 MB/s în modul half-duplex.
Reclamă

Bus-urile UHS sunt disponibile doar pe cardurile de tip SDHC, SDXC, SDUC și variantele lor micro. Bus-urile UHS nu sunt suportate de cardurile SD din prima generație.

Comparație a cardurilor de memorie SD (viteze bus)
Comparație a cardurilor de memorie SD (viteze bus)

Cel de-al doilea factor important în determinarea vitezelor de citire și scriere ale unui card SD este Clasa sa. Acest calificativ ne spune care este viteza minimă susținută de un card de memorie, măsurată în MB pe secundă. Clasele SD sunt împărțite în trei categorii diferite:

  • Speed Class (Clasă de viteză) este folosită pentru cardurile de memorie SDHC și poate fi egală cu 2, 4, 6, 8 sau 10. Fiecare număr îți spune care este viteza minimă, exprimată în MB/s. De exemplu, o Clasă de viteză 2 înseamnă că acel card de memorie are o viteză minimă susținută de 2 MB/s. Un card SD Clasa 10 are o viteză minimă de 10 MB/s și așa mai departe.
  • UHS Speed Class (Clasă de viteză UHS) este un calificativ de viteză folosit pentru cardurile de memorie SDHC și SDXC cu bus UHS. Clasele de viteză UHS pot avea una din două valori: 1 sau 3. Un card de memorie Clasa 1 UHS înseamnă că viteza sa minimă este egală cu 10 MB/s, în timp ce un card UHS Clasa 3 are o viteză minimă de 30 MB/s.
  • Video Speed Class (Clasă de viteză video), sau Clasa V pe scurt, este utilizată drept calificativ pentru cardurile de memorie destinate înregistrării de video. Acest calificativ îți spune că un anumit card suportă vitezele minime necesare pentru înregistrarea de video. Există cinci clase V: V6, V10, V30, V60 și V90. Numerele care apar după litera V îți arată viteza minimă susținută de card. De exemplu, V10 înseamnă că acel card are o viteză de transfer de cel puțin 10 MB/s în cel mai rău caz, V60 funcționează la o viteză minimă de 60 MB/s și așa mai departe.

Pentru un rezumat la diferențelor de viteză, uită-te la tabelul de mai jos:

Comparație a cardurilor de memorie SD (Clasa de viteză)
Comparație a cardurilor de memorie SD (Clasa de viteză)

Una dintre cele mai comune utilizări pentru cardurile SD este de a oferi spațiu de stocare pentru înregistrările video. Indiferent că folosești o cameră video, o cameră sport sau chiar și un smartphone, nu este destul să cumperi un card de memorie cu spațiu mult pentru a avea loc înregistrările pe el. Ar trebui să analizezi cu atenție și cât de rapid este acel card de memorie, ca să te asiguri că poate face față înregistrării de video în rezoluția pe care o preferi. Citește tabelul de mai jos pentru a vedea care sunt Clasele de viteză pe care ar trebui să le aibă cardul tău pentru diferite tipuri de scenarii de înregistrare video:

Clase de viteză necesare pentru înregistrări video
Clase de viteză necesare pentru înregistrări video

Ce este Compact Flash și cine folosește carduri de memorie CF?

CompactFlash, cunoscut de mulți sub forma acronimului CF, este un format de carduri de memorie utilizate în principal de camerele foto și video profesionale și high-end. Canon și Nikon sunt printre companiile care aleg să folosească CompactFlash pe dispozitivele lor electronice.

În trecut, cardurile CF obișnuiau să ofere atât capacități de stocare mai mari, cât și viteze de transfer mai rapide decât alte tipuri de carduri de memorie. De aceea, cardurile CompactFlash au fost preferate de fotografi și cameramani. Unora le plăceau cardurile CF și pentru că aveau dimensiuni fizice mai mari, ceea ce le făcea mai ușor de folosit și mai greu de pierdut.

Datorită capacităților mai mari de stocare, precum și mulțumită vitezelor lor mai crescute, cardurile CompactFlash au rezistat bine pe piață și mai sunt prezente și astăzi. Există două tipuri de carduri CF:

  • Cardurile CompactFlash I au capacități de stocare ce pot merge până la 128 PB (maximul disponibil în realitate, în acest moment, este de 512 GB) și dimensiuni fizice de 43 × 36 × 3,3 mm.
  • Cardurile CompactFlash II au aceleași specificații ca cele Tip I, dar sunt mai groase: 43 × 36 × 5 mm.
Un card CompactFlash
Un card CompactFlash

CompactFlash este urmat de CFexpress, un tip de carduri de memorie ce pot fi incredibil de rapide, folosind PCI Express 3.0 și oferind suport pentru NVMe. Din păcate, cardurile CFexpress nu sunt compatibile cu sloturile CF, deoarece au dimensiuni fizice diferite (38,5 × 29,8 × 3,8 mm) și folosesc tehnologii mai noi.

Ai și alte întrebări despre cardurile de memorie?

Sperăm că acest articol ți-a fost de ajutor și că acum înțelegi mai bine care sunt diferitele tipuri de carduri de memorie. Înainte de a închide, spune-ne dacă ai și alte întrebări legate de cardurile de memorie. Ai ceva de adăugat la articolul nostru? Folosește secțiunea de comentarii de mai sus pentru a-ți adăuga întrebarea sau părerea.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Hardware și sunete Recomandate