Cum îți configurezi touchpad-ul în Windows 10

Dacă folosești un laptop, un dispozitiv 2-în-1 sau orice alt calculator mobil, este foarte probabil să folosești și un touchpad. Ca urmare, este destul de important să îl setezi să funcționeze așa cum trebuie. Cu Windows 10, Microsoft a adus noi opțiuni de configurare pentru touchpad. Acum avem opțiuni pentru modificarea de setări simple precum sensibilitatea touchpad-ului sau setări avansate precum modificarea gesturilor care declanșează diverse acțiuni. Desigur, toate acestea depind de hardware-ul specific pe care îl ai și de driverele pentru touchpad. În acest tutorial vom vorbi despre cum se configurează modul de lucru al touchpad-ului în Windows 10. Hai să începem:

NOTĂ: Acest ghid a fost creat pentru Windows 10 Creators Update, actualizare care este disponibilă tuturor utilizatorilor de Windows 10 în mod gratuit, începând cu 11 aprilie 2017. Versiunile anterioare de Windows 10, lansate înainte de această dată, nu au toate caracteristicile pe care le prezentăm în acest tutorial.

Tipuri de touchpad-uri

Microsoft diferențiază touchpad-urile disponibile pe piață în două categorii majore:

  • Touchpad-uri de precizie - sunt un tip nou de touchpad-uri, create pentru calculatoarele și dispozitivele mai noi, care folosesc Windows 8.1 sau Windows 10. Acest tip de touchpad-uri suportă o mulțime de gesturi tactile care te pot ajuta să îți folosești calculatorul mai eficient. Ele oferă o experiență de utilizare foarte bună, dar partea negativă este că nu sunt disponibile pe orice calculator sau dispozitiv. Pentru a avea acces la toate gesturile, caracteristicile și opțiunile oferite un touchpad de precizie, Microsoft cere producătorilor de touchpad-uri să se alinieze unui set de cerințe foarte exacte. Dacă vrei să afli aceste cerințe, le poți găsi în limba engleză, aici: Windows Precision Touchpads - Device Integration.
  • Touchpad-uri normale - toate celelalte touchpad-uri care nu se încadrează în standardele Microsoft pentru touchpad-urile de precizie. În mod implicit, aceste touchpad-uri nu suportă gesturile din Windows și au mult mai puține caracteristici și opțiuni față de touchpad-urile de precizie. Totuși, în funcție de producătorul și modelul touchpad-ului, driverele sale pot include niște opțiuni similare cu cele de pe touchpad-urile de precizie.

Ca regulă generală, calculatoarele și dispozitivele Windows mai scumpe tind să ofere touchpad-uri de precizie, în timp ce cele mai ieftine au doar touchpad-uri normale.

Ce fel de touchpad ai?

Acum că știm că există două tipuri de touchpad-uri, cum afli ce fel de touchpad ai pe dispozitivul tău Windows? Deschide aplicația Setări. O metodă rapidă de a face acest lucru este să apeși pe iconița în formă de rotiță dințată din Meniul Start sau să apeși simultan pe tastele Windows + I.

În aplicația Setări, apasă pe dala Dispozitive.

În coloana din stânga, apasă pe Suport tactil.

mergi la Dispozitive apoi dă clic pe Mouse și suport tactil.

Apoi, uită-te în partea dreaptă a ferestrei. Dacă ai un calculator sau un dispozitiv care are un touchpad de precizie, Windows 10 va spune clar că: "PC-ul dvs. are un suport tactil de precizie".

În cazul în care calculatorul sau dispozitivul tău are un touchpad normal, clasic, în loc de unul de precizie, nu vei vedea afișată fraza de mai sus. Vei vedea ceva similar cu imaginea de mai jos.

Cum configurezi un touchpad "normal" în Windows 10

Dacă dispozitivul tău nu are un touchpad de precizie, atunci Windows 10 te va lăsa să setezi doar întârzierea clicurilor de pe touchpad atunci când tastezi. Acest lucru este util atunci când începi să scrii pe laptopul tău și atingi din greșeală touchpad-ul cu mâinile.

În astfel de situații se poate întâmpla ca indicatorul mouse-ului să se miște și tu să te trezești că scrii în alte locuri decât ar trebui. Se poate întâmpla oricăruia dintre noi. :)

Pentru a evita acest lucru, Windows 10 îți permite să setezi touchpad-ul să aibă o Sensibilitate redusă, Sensibilitate medie, Sensibilitate ridicată sau o Sensibilitate maximă. Asta înseamnă că atingerile pe touchpad vor avea o întârziere mare, o întârziere medie, o întârziere mică sau nici o întârziere. Dacă nu vrei să folosești această caracteristică, opțiunea pe care ar trebui să o alegi este Sensibilitate maximă și nu va exista nici o întârziere între momentul în care atingi touchpad-ul și reacția sa.

În mod implicit, Windows 10 setează touchpad-ul să aibă o Sensibilitate medie. Dacă pe dispozitivul tău cu Windows 10 ai un touchpad clasic, cam asta este tot ce poți să configurezi la el.

Cum configurezi un touchpad de precizie în Windows 10

Dacă ai un calculator sau dispozitiv cu Windows 10 cu un touchpad de precizie, lucrurile se schimbă major, existând foarte multe lucruri pe care le poți configura. În captura de ecran de mai jos, poți să vezi toate setările care pot fi modificate la un touchpad de precizie de pe un Microsoft Surface Pro 3:

Setările pentru touchpad sunt împărțite în câteva secțiuni principale: Suport tactil, Atingeri, Defilați și faceți zoom, Gesturi cu trei degete, Resetați suportul tactil și Setări asociate.

Citește pagina următoare a acestui tutorial pentru a vedea cum se configurează fiecare setare.