Cum îmbunătățești calitatea textului în Windows cu ClearType

Cum îmbunătățești calitatea textului în Windows cu ClearType

Dacă ai probleme cu citirea textului pe ecranul calculatorului tău cu Windows sau dacă-l poți vedea destul de bine, dar ochii tăi obosesc repede, poți folosi Optimizator de text ClearType (ClearType Text Tuner) pentru a îmbunătăți lizibilitatea textului afișat pe ecranul tău. Optimizator de text ClearType poate fi utilizat pentru a activa sau dezactiva ClearType, o tehnologie dezvoltată de Microsoft pentru a crește lizibilitatea textului pe ecranele moderne, precum cel de pe laptopul tău. Iată ce este ClearType, ce face și cum să-l activezi sau să-l dezactivezi în Windows 10 și Windows 11:

Reclamă

Ce este ClearType?

ClearType este o tehnologie software dezvoltată de Microsoft pentru a îmbunătăți lizibilitatea textului pe ecrane moderne, precum ecranul laptopului tău cu Windows. Aceasta încearcă să reducă artefactele vizibile atunci când textul este redat pe ecran și face ca marginile fonturilor să fie mai netede și mai puțin neregulate. Pentru a-și atinge obiectivul, ClearType sacrifică acuratețea culorilor imaginii afișate pe ecran pentru un contrast îmbunătățit între lumină și întuneric la afișarea textului. Acest compromis duce la un aspect îmbunătățit al textului pe ecranele calculatoarelor.

Litera m fără ClearType (2) și cu ClearType (3)

Litera m fără ClearType (2) și cu ClearType (3)

Sursa imaginii: Microsoft

ClearType a fost implementat inițial în anul 2000 într-o aplicație gratuită numită Microsoft Reader, destinată citirii de cărți electronice și disponibilă inițial pentru calculatoarele cu Windows 95. Microsoft a perfecționat această tehnologie în următorii ani și a făcut-o disponibilă ca parte din Windows, Microsoft Office, Microsoft Edge și multe alte produse. În prezent, dacă activezi ClearType în Windows, setările tale sunt aplicate automat tuturor aplicațiilor compatibile cu această tehnologie.

Dacă vrei să afli o mică istorie a ClearType și cum funcționează această tehnologie, îți recomand acest articol (în limba engleză) de pe platforma Microsoft Learn: Microsoft ClearType overview.

Ar trebui ca ClearType să fie activat sau dezactivat?

Pentru a răspunde la această întrebare, este suficient să te uiți la imaginea de mai jos. Mai întâi, poți vedea cum este redat același text cu ClearType activat și apoi dezactivat.

ClearType activat versus dezactivat

ClearType activat versus dezactivat

Este vizibil că ClearType face ca textul să fie mai clar și mai ușor de citit. Activarea acestuia este o idee bună dacă petreci mult timp lucrând la calculator, citind frecvent text și dacă vrei ca ochii tăi să citească mai ușor ceea ce se află pe ecran. Este util mai ales persoanelor care poartă ochelari, ca mine, deoarece ochii mei nu obosesc la fel de ușor.

Reclamă

Totuși, dacă ești designer grafic sau dacă lucrezi într-un domeniu unde acuratețea culorilor este extrem de importantă, nu vrei ca ClearType să fie activat și este mai bine să fie dezactivat. În acest ghid, îți împărtășesc instrucțiuni despre cum să faci ambele lucruri, deci continuă să citești.

Cum deschizi Optimizator de text ClearType în Windows 10 și Windows 11

Activarea și dezactivarea ClearType se face cu ajutorul Optimizatorului de text ClearType (ClearType Text Tuner). Pentru a-l deschide, în Windows 10, apasă în interiorul casetei de căutare din bara de activități, tastează cleartype și deschide rezultatul Ajustare text ClearType.

În Windows 10, caută cleartype

În Windows 10, caută cleartype

În Windows 11, pașii sunt aceiași: apasă pe pictograma Căutare din interiorul casetei de Căutare din bara de activități, tastează cleartype, apoi apasă pe Ajustare text ClearType.

În Windows 11, caută cleartype

În Windows 11, caută cleartype

SUGESTIE: Dacă vrei să ajustezi cu precizie culorile afișate pe ecranul PC-ului tău, iată cum îi poți instala profilul de culoare în Windows.

Reclamă

Cum activezi ClearType în Windows 10 și Windows 11

Expertul Optimizator de text ClearType arată și funcționează la fel în Windows 10 și Windows 11. Când îl pornești, apare o casetă de selectare pentru Activare ClearType și ești informat că ClearType face textul pe care-l vezi pe ecran mai conturat, mai clar și mai ușor de citit. Bifează caseta Activare ClearType și apasă pe Următorul pentru a activa această caracteristică.

Activează ClearType și apasă pe Următorul

Activează ClearType și apasă pe Următorul

Apare monitorul tău, iar Windows verifică dacă este setat la rezoluția sa nativă. Dacă nu este setat la rezoluția nativă maximă, expertul îți oferă două opțiuni: să schimbi rezoluția nativă a monitorului sau să păstrezi rezoluția actuală. Dacă rezoluția nativă este deja selectată, nu mai trebuie să faci nicio alegere.

Dacă folosești două sau mai multe monitoare, sunt afișate toate monitoarele conectate și ți se cere să alegi dacă vrei să reglezi toate monitoarele acum sau numai pe cel pe care-l selectezi. Apoi, Windows verifică dacă monitorul selectat utilizează rezoluția sa nativă. După ce termini să-ți faci alegerile (dacă este cazul), apasă pe Următorul.

Monitorul pe care urmează să-l configurezi

Monitorul pe care urmează să-l configurezi

SUGESTIE: Iată cum poți verifica rezoluția ecranului în Windows.

Apoi, sunt afișate cinci ecrane cu diferite mostre de text. Optimizator de text ClearType folosește setări diferite pentru fiecare mostră. Pe acest prim ecran, apar doar două mostre de text. Uită-te cu atenție la ele și selectează mostra de text care pare mai clară și mai bine definită. Apoi, apasă pe Următorul.

Mostra 1: Alege-o pe cea care arată cel mai bine

Mostra 1: Alege-o pe cea care arată cel mai bine

Sunt afișate al doilea set de mostre de text. De data aceasta, sunt cinci. Din nou, încearcă să le citești pe toate, vezi care dintre ele pare mai clară și mai ușor de citit pentru tine, selecteaz-o și apasă pe Următorul.

Mostra 2: Alege-o pe cea care arată cel mai bine

Mostra 2: Alege-o pe cea care arată cel mai bine

Cel de-al treilea set include trei mostre de text diferite. Selecteaz-o pe cea pe care o preferi și apasă pe Următorul.

Mostra 3: Alege-o pe cea care arată cel mai bine

Mostra 3: Alege-o pe cea care arată cel mai bine

Cel de-al patrulea set include șase mostre de text. Repetă ceea ce ai făcut mai devreme și apasă pe Următorul.

Mostra 4: Alege-o pe cea care arată cel mai bine

Mostra 4: Alege-o pe cea care arată cel mai bine

Ești la ultimul set de mostre, șase la număr. Selecteaz-o pe cea care ți se pare cea mai bună și mai ușor de citit și apasă pe Următorul pentru ultima oară.

Mostra 5: Alege-o pe cea care arată cel mai bine

Mostra 5: Alege-o pe cea care arată cel mai bine

Ești informat că ai terminat reglarea textului de pe monitorul tău. Apare numele acestuia (sau doar textul Afișare) și o bifă verde, semn că ai terminat. Apasă pe Terminare și gata.

Apasă Terminare pentru a închide Optimizator de text ClearType

Apasă Terminare pentru a închide Optimizator de text ClearType

NOTĂ: Dacă ai un calculator cu mai multe monitoare și selectezi că vrei să le reglezi pe toate, asistentul te va ghida prin aceiași pași pentru toate celelalte ecrane.

Reclamă

Cum dezactivezi ClearType în Windows 10 sau Windows 11

Dacă vrei să dezactivezi ClearType, deschide Optimizator de text ClearType folosind instrucțiunile prezentate mai devreme în acest ghid. Când apare expertul Optimizator de text ClearType, debifează caseta Activare ClearType și apasă Următorul.

Dezactivarea ClearType

Dezactivarea ClearType

Apoi, urmează aceiași pași din expertul de configurare ca în secțiunea anterioară. Vei ajusta cu precizie cum arată textul pe ecran FĂRĂ ClearType activat.

SUGESTIE: Dacă vrei să dezactivezi ClearType, dar ai nevoie să îmbunătățești lizibilitatea textului pe ecran, poți, de asemenea, să schimbi rezoluția ecranului folosind aceste ghiduri:

Ai activat sau dezactivat ClearType?

După cum ai văzut, este ușor să folosești Optimizatorul de text ClearType (ClearType Text Tuner), indiferent dacă alegi să activezi sau să dezactivezi ClearType. Acum că știi mai multe despre scopul acestui instrument și despre tehnologia din spatele său, sunt curios ce ai observat: A îmbunătățit ClearType lizibilitatea textului într-un mod semnificativ? Ai ales să-l activezi? Sau l-ai dezactivat? Comentează mai jos și spune-mi punctul tău de vedere.

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Aspect și Personalizare Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate Windows